Google on esitellyt Google I/O -tapahtumassaan myös sen hakukoneen kehittymistä muutamilla uusilla ominaisuuksilla ja muilla uudistuksilla.
Hakukone saa nyt pieniä muutoksia ja lisäyksiä, minkä lisäksi tulevaisuudessa siintää uuden tekoälymallin myötä huomattavasti monimutkaisempia kysymyksiä ymmärtävä ja älykkäämpi hakukone.
Lisätietoa hakutuloksen taustasta
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google kertoi tänään jo aiemmin rajatusti testaamansa, lisää hakutuloksissa esiintyvien sivujen taustoista kertovasta uudistuksesta. Googlen uusi hakutuloksista avattavissa oleva tietolaatikko kertoo linkitetyn sivuston taustoista perustuen verkkosivuston Wikipedia-sivuun, jos sellainen on olemassa. Lisäksi tarjolla on tietoa siitä, milloin Google indeksoi sivun ensi kerran osaksi hakukonettaan ja onko käytössä salattu HTTPS-yhteys.
Ajan myötä tarjottujen tietojen määrän on tarkoitus kasvaa. Tarkoituksena on tarjota tuloksista enemmän tietoa niiden luotettavuuden arvioimiseksi.
Uudistus on tulossa saatavilla pian maailmanlaajuisesti englanninkielisessä Google-haussa, minkä jälkeen saatavuus laajenee useammille kielille.
Lisää lisätyn todellisuuden esimerkkejä – nyt vuorossa urheilijat
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google on tuonut jo aiemmin osaksi hakua erilaisia lisätyn todellisuuden esimerkkejä. Hausta on saanut avattua tosimaailmaan kamerakuvan kautta sijoitettuna esimerkiksi eläimiä, ihmisen anatomisia järjestelmiä ja solurakenteita tai vaikkapa Apollo 11 -komentomoduulin ja astronautti Neil Armstrongin.
Nyt lisätyn todellisuuden esimerkit laajenevat urheilijoilla.
Mukaan tulee aluksi esimerkiksi jalkapalloilijoita, tenniksen pelaajia ja telinevoimistelijoita. Googlen mukaan lisätyssä todellisuudessa tarjottavat mallit voivat esimerkiksi auttaa ymmärtämään urheilusuorituksen liikkeitä, kun niitä voi helposti tarkastella eri kuvakulmista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Urheilijahakujen lisätyn todellisuuden mallit tulevat saataville Google-sovelluksessa Androidilla ja iPhoneissa myös verkkoselaimen kautta tästä päivästä 18. toukokuuta alkaen.
Google Lensin käännökset helpommin jatkokäytettäväksi
Googlen kamerasovellusten, Google Kuvien ja hakukentänkin kautta tarjolla oleva Google Lens -kamerahakutoiminto kehittyy Lensin kanssa integroidun Google Kääntäjän uusilla ominaisuuksilla.
Toukokuussa Androidilla Google- ja Lens-sovelluksiin ja myöhemmin tänä kesänä Google-sovelluksessa iPhonelle tuleva uudistus mahdollistaa Lensin avulla eri kielelle kamerakuvasta käännetyn tekstin helpon kopioimisen, kuuntelemisen tai käytön hakemiseen.
Googlen mukaan Lensiä käyttäen tehdään nykyisin jo yli 3 miljardia hakua joka kuukausi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uutena ominaisuutena Lens osaa jatkossa tunnistaa myös tuotteita ja tarjota suoraan niitä ostettavaksi Google Shopping -listausten kautta.
Uusi tekoälymalli MUM kertoo hakukoneen tulevaisuudesta
Tekoälyllä on hakutulosten koostamisessa entistä suurempi rooli. Google kertoi nyt kehittäneensä uuden tekoälymallin nimeltään MUM. Lyhenne tulee sanoista Multitask Unified Model.
Google kuvailee uutta toistaiseksi kokeellisella tasolla olevaa tekoälymalliaan jopa tuhatkertaisesti sen aiemmin kehittämää tehokkaammaksi. MUM pystyy muun muassa yhdistelemään eri tietomuotojen ja eri kielten ymmärtämystä.
Uusi tekoälymalli on kehitetty vastaamaan erityisesti hankaliin, monimutkaisiin kysymyksiin – yhdellä kerralla. Googlen mukaan tätä nykyä tavallisesti ihmiset tekevät keskimäärin kahdeksan eri hakua saavuttaakseen ratkaistaakseen monimutkaisempia kysymyksiä ja vertailuja. Jatkossa MUM-mallin myötä tavoitteena on vähentää tarvetta erillisille hauille.
MUM ymmärtää kieltä ja osaa myös tuottaa sitä. Tekoälymalli on luotu 75 eri kielen pohjalta ja hoitamaan kerralla useita tehtäviä. Lisäksi MUM osaa käyttää tietolähteenään niin tekstiä ja kuvia kuin myös tulevaisuudessa videota ja ääntäkin.
Uuden tekoälymallin esittelyssä Google nosti esiin mahdollisena hakuna ”I’ve hiked Mt. Adams and now want to hike Mt. Fuji next fall, what should I do differently to prepare?”, johon uuden tekoälymallin ansiosta hakukone osaa vastata huomattavasti monipuolisemmin tulevaisuudessa. MUM ymmärtäisi, että tarkoituksena on vertailla monipuolisesti kahden eri vuoren asettamia vaatimuksia kiipeämiselle mitä tulee esimerkiksi vaadittavaan kuntotasoon, säähän ja tarvittaviin varusteisiin – ja tuottaa kysymykseen monipuolisen vastauksen hakien tietoa eri kieltä olevista lähteistä.
Toistaiseksi MUM-mallin osalta kehitystyö on kuitenkin verrattain varhaisessa vaiheessa. Google kertoo aloittaneensa sen käytöstä sisäiset pilotit. Tarkemmin Google ei ottanut kantaa siihen, että MUM-malli lähtökohtaisesti sopisi tekstimuotoisen hakukoneen lisäksi erinomaisesti Google Assistantin osaksi.
MUMin lisäksi Google kertoi LaMDA-kielimallista keskusteleville sovelluksille. Kyse on yleisestä monikäyttöisestä mallista, jolla eri asioista tietoa voidaan tuoda tarjolle luonnollisen keskustelun omaisessa muodossa.
Google esitteli I/O-tilaisuudessaan esimerkiksi keskustelua Pluto-planeetan kanssa. Keskustelussa Pluto kertoi faktoja itsestään nokkelasti sujuvan keskustelun keinoin.
Myös LaMDA on toistaiseksi kehitysasteella, varhaisessa tutkimusvaiheessa.
Google kertoi tänään myös sen kaikkien palvelujen taustalla toimivasta teknologiasta. Google esimerkiksi esitteli Tensor Processing Unit -tekoälylaskentasuorittimistaan uuden neljännen sukupolven version, joka on jopa 2,7-kertaisesti suorituskykyisempi kuin edeltäjänsä. Näin Googlen tekoälylaskenta sen datakeskuksissa tehostuu jatkossa edelleen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »