Euroopan komissio on kertonut alustavista löydöksistään liittyen tutkintaansa Applen App App Storesta ja erityisesti kilpailusta musiikkipalveluiden markkinoilla. Komissio aloitti tutkintansa Apple Musicin kanssa kilpailevan Spotifyn valitettua Applen toiminnasta.
Komission mukaan Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio on myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta iPhone- ja iPad-käyttäjille vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple edellyttää iPhone- ja iPad-sovellusten osalta digitaalisen sisällön myynnin tapahtuvan vain sen tarjoamalla maksutavalla, jolloin Apple ottaa maksuista itselleen 30 tai 15 prosentin komission. Sovellukset eivät myöskään voi ohjata käyttäjiä millään tavalla esimerkiksi tilaamaan palvelua niiden verkkosivujen kautta. Apple ei hyväksy App Store -sovelluskauppaansa sen ehtoja rikkovia sovelluksia, ja App Store on ainoa tapa asentaa sovelluksia iPhone- ja iPad-laitteisiin.
”Sovelluskaupat ovat keskeisessä roolissa tämän päivän digitaalisessa taloudessa. Me voimme nyt tehdä ostoksia sekä päästä käsiksi uutisiin, musiikkiin ja elokuviin sovellusten välityksellä verkkosivuilla vierailemisen sijaan. Alustava löydöksemme on, että Apple toimii portinvartijana iPhoneihin ja iPadeihin App Storen kautta. Apple Musicilla Apple myös kilpailee musiikin suoratoistopalvelujen kanssa. Luomalla App Storelle tiukat säännöt, jotka asettavat kilpailevat musiikin suoratoiston tarjoajat heikompaan asemaan, Apple estää kuluttajilta edullisemmat musiikin suoratoiston mahdollisuudet ja vääristää kilpailua. Tämä tapahtuu veloittamalla korkeita komissiomaksuja jokaisesta transaktiosta App Storessa kilpailijoilta ja kieltämällä niitä kertomasta asiakkaille vaihtoehtoisista tilausmahdollisuuksista”, kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager kommentoi.
Komissio aloitti tutkintansa Applen App Store -ehdoista 16. kesäkuuta 2020.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänään julkaistu alustava päätös kertoo komission tähänastisen tutkinnan lopputuloksena syntyneestä näkemyksestä Euroopan unionin kilpailulainsäädännön vastaisesta toiminnasta, josta se kertoo nyt osapuolille.
Seuraavaksi Applella on mahdollisuus puolustautua vastaamalla Euroopan komissiolle kirjallisesti sekä pyytää suullista kuulemista omien näkökantojensa esittämiseksi.
Tämän jälkeen komissiolta odotetaan lisätutkinnan jälkeen tietoa mahdollisesta Applelle määrättävästä sakosta sekä vaatimuksista, joiden mukaisesti Applen on muutettava toimintaansa. Apple voi vielä tämän jälkeen valittaa seuraamuksista, joten edessä saattaa olla vielä pitkä tapahtumaketju ennen kuin mikään todella muuttuu.
Korkeimmillaan Applelle määrättävä sakko voi olla 10 prosenttia sen vuotuisesta maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Komission näkemyksessä esillä ovat olleet Applen vaatimus vain sen maksutavan käyttämisestä sekä kielto muista maksuvaihtoehdoista kertomiselle. Todennäköisesti myös komission tulevat toimenpide-ehdotukset liittyvät näihin ehtoihin, joiden osalta Applelta voidaan edellyttää muutoksia.
App Storeen liittyvän tutkinnan lisäksi komissiolla on ollut käynnissä erillinen tutkinta myös Apple Pay -maksupalveluun ja mahdolliseen siihen liittyvään kilpailun rajoittamiseen. Sen osalta tänään ei ole vielä kerrottu uutta tietoa.
Euroopan lisäksi Applen App Store -käytännöt ovat esillä myös Yhdysvalloissa, jossa on alkamassa oikeudenkäynti Epic Gamesin kanteessa. Epic haastoi Applen oikeuteen Applen poistettua sen Fortnite-pelin App Storesta Epicin rikottua tietoisesti App Store -ehtoja tuomalla peliinsä oman maksutapansa. Epic Games jätti myös kanteen Applen toiminnasta helmikuussa Euroopan komissiolle.
Euroopan unionista on aiemminkin puututtu Applen toimintaan. Euroopan komissio määräsi aiemmin Applen maksettavaksi 13,1 miljardin euron lisäverot korkoineen. Komission näkemyksen mukaan Applella olisi ollut Irlannin kanssa unionin sääntöjä rikkova sopimus. Kesällä 2020 Euroopan unionin yleinen tuomioistuin kuitenkin antoi Applelle tältä osin vapauttavan päätöksen, josta komissio on sittemmin valittanut korkeampaan oikeusasteeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muista teknologiayhtiöistä Googlelle Euroopan komissio on langettanut kilpailulainsäädännön rikkomisesta sakkoja useampaan otteeseen. Esimerkiksi kesällä 2018 komissio langetti Googlelle 4,3 miljardin euron sakot johtuen sen Android-laitevalmistajien kanssa solmituista sopimuksista, jotka nähtiin kilpailua rajoittaviksi.
Our preliminary conclusion: @Apple is in breach of EU competition law. @AppleMusic compete with other music streaming services. But @Apple charges high commission fees on rivals in the App store & forbids them to inform of alternative subscription options. Consumers losing out.
— Margrethe Vestager (@vestager) April 30, 2021
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »