Nokia on julkaissut tammi-maaliskuun osavuosikatsauksensa.
Nokian liikevaihto kasvoi 3 prosenttia vuodentakaisesta 5 076 miljoonaan euroon alkuvuonna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian vertailukelpoinen liikevoitto oli 551 miljoonaa euroa ja nousi 375 prosenttia vuotta aiemmasta 116 miljoonasta eurosta vertailukelpoisen liikevoittoprosentin yltäessä jopa 10,9 prosenttiin ja vertailukelpoisen liikevoiton parantuessa kaikissa liiketoimintaryhmissä.
Vertailukelpoinen liikevoitto ylitti selvästi analyytikko-odotukset. Analyytikoiden odotukset vertailukelpoisesta, oikaistusta liikevoitosta olivat keskimäärin 134 miljoonaa euroa ja eri ennusteet 15 – 296 miljoonaa euroa, joten Nokia ylitti rohkeimmatkin ennusteet lähes kaksinkertaisesti. Näin kovaan tulosylitykseen ei ole Nokialta viime vuosina totuttu.
Nokian mukaan ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta sen liikevaihto olisi kasvanut alkuvuonna 9 prosentilla Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän vahvan kasvun sekä Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän vakaan kasvun siivittämänä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Saimme hyvän alun vuoteen 2021. Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihtomme, liikevoittoprosenttimme ja kassavirtamme olivat vahvoja. Hyvä tuloksemme osoittaa, että pääomamarkkinapäivänä julkaistu kolmivaiheinen suunnitelma kestävän ja kannattavan kasvun sekä teknologiajohtajuuden varmistamiseksi etenee hyvin”, kommentoi toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
Nokian raportoitu liikevoitto oli 431 miljoonaa euroa verrattuna -76 miljoonaan euroon vuotta aiemmin ja nettotulos 263 miljoonaa euroa. Nokia kertoo luvuistaan vertailukelpoisina ja raportoituina – vertailukelpoisista luvuissa ei ole huomioitu esimerkiksi yrityskaupoista syntyneiden aineettomien oikeuksien poistoja sekä uudelleenjärjestelykuluja.
Osakekohtainen tulos alkuvuodelta oli 0,07 euroa (vertailukelpoinen) ja 0,05 euroa (raportoitu).
Nokia on kertonut jo aiemmin kuluvasta vuodesta olevan tulossa vielä haastavan. Lisäksi perinteisesti vuoden ensimmäinen neljännes on Nokialle kausiluonteisesti heikoin, mutta nyt Nokia teki siltä erittäin vahvan tuloksen. Koko vuoden 2021 ja vuodelle 2023 antamansa näkymänsä Nokia piti kuitenkin vielä ennallaan. Tältä vuodelta Nokia odottaa siis edelleen vahvasta alkuvuodesta huolimatta 7-10 prosentin vertailukelpoista liikevoittoa. Nokian kolmivuotisen muutossuunnitelman myötä ohjeistus vuodelle 2023 on edelleen 10-13 prosentin vertailukelpoinen liikevoitto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kertoi tuloksestaan nyt ensi kertaa uuden, vuoden alusta voimaan astuneen liiketoimintaryhmäjaon mukaisesti.
Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski alkuvuonna 4 prosenttia 2 262 miljoonaan euroon (ilman valuuttakurssien muutoksia muutos olisi ollut +2 prosenttia), mutta vertailukelpoinen liiketulos nousi 15 miljoonasta 76 miljoonaan euroon eli 3,4 prosenttiin liikevaihdosta. Aiemmissa näkymissään Nokia on kertonut odottavansa Matkapuhelinverkoilta nollatulosta tänä vuonna, joten alkuvuosi sujui tältä osin suotuisasti.
Nokian mukaan Matkapuhelinverkkojen vertailukelpoinen bruttokate oli 33,2 prosenttia (+2,1 prosenttiyksikköä), ja kasvu tuli pääasiassa 5G:n kasvusta ja suotuisasta tuote- ja palvelujakaumasta, jossa käyttöönottopalvelujen osuus oli pienempi, sekä suotuisasta maantieteellisestä jakaumasta.
Nokia on kertonut Matkapuhelinverkkojen kannattavuuden parantuvan muun muassa järjestelmäpiiripohjaisten tuotteiden osuuden kasvaessa 5G-toimituksista. Tämä osuus ylsi alkuvuonna 44 prosenttiin. Tavoitteena on edelleen 70 prosentin taso vuoden 2021 ja 100 prosentin taso vuoden 2022 loppuun mennessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinteät verkot, optiset verkot, IP-reitityksen ja merikaapelit sisältävän Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi vahvasti 22 prosenttia 1 727 miljoonaan euroon (ilman valuuttakurssimuutoksia +28 %) ja vertailukelpoinen liiketulos nousi 187 miljoonaan euroon -31 miljoonasta eurosta vuotta aiemmin.
Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 9 prosentilla 674 miljoonaan euroon, ja liiketulos oli -20 miljoonaa euroa verrattuna -39 miljoonaan euroon vuotta aiemmin.
Patentti- ja muun lisensoinnin sisältävä Teknologia-liiketoiminta kasvatti liikevaihtoaan 5 prosentilla 365 miljoonaan euroon ja liiketulos nousi 2 prosenttia 286 miljoonaan euroon 280 miljoonasta eurosta vuotta aiemmin. Kehitystä tukivat muun muassa Samsungin ja Lenovon kanssa solmitut uudet lisensointisopimukset.
Osaltaan Nokian vahvaa alkuvuoden tulosta tuki myös Konsernin yhteiset toiminnot ja muut -osion vertailukelpoisen liiketuloksen nousu 22 miljoonaan euroon -108 miljoonasta eurosta. Kulujen laskun lisäksi tätä kehitystä avitti Nokian venture fund -rahastosijoitusten positiivinen kehitys.
Maantieteellisesti Nokian kasvoi Pohjois-Amerikassa 13 prosenttia, Euroopassa 3 prosenttia, Kiinan alueella 21 prosenttia, Intiassa 17 prosenttia ja Latinalaisessa Amerikassa 4 prosenttia. Liikevaihto laski vuotta aiemmasta 17 prosenttia muun Aasian ja Tyynenmeren alueella ja 14 prosenttia Lähi-idässä ja Afrikassa.
Asiakasryhmistä Nokian strategiassaan yhä painottama yritysasiakasmyynnin liikevaihto kasvoi 14 prosenttia (18 prosenttia ilman valuuttakurssimuutoksia), ja Nokia voitti tällä saralla 63 uutta asiakkuutta, mikä on yli kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna.
Nokian kassa vahvistui alkuvuonna 8,8 miljardiin euroon ja nettokassa 3,7 miljardiin euroon vahvistuen peräti 48 prosentilla vuodenvaihteesta. Nokian mukaan vahvaan kassavirtaan vaikuttivat liikevoitto ja tehokas saamisten perintä.
Näin toimitusjohtaja Lundmark kommentoi Nokian tulosta ja näkymiä
”Saimme hyvän alun vuoteen 2021. Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihtomme, liikevoittoprosenttimme ja kassavirtamme olivat vahvoja. Hyvä tuloksemme osoittaa, että pääomamarkkinapäivänä julkaistu kolmivaiheinen suunnitelma kestävän ja kannattavan kasvun sekä teknologiajohtajuuden varmistamiseksi etenee hyvin.
Olen erityisen tyytyväinen Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän vahvaan kasvuun, jota vauhditti seuraavan sukupolven huippunopeiden ja laadukkaiden yhteyksien kysynnän kasvu. Paransimme myös Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän koko tuote- ja palveluvalikoiman kilpailukykyä. Lisäksi yritysasiakasliiketoimintamme ja Pohjois-Amerikan myynti kasvoivat molemmat kaksinumeroisin luvuin, ja myös Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto kehittyi positiivisesti.
Pidämme tässä vaiheessa aiemmin antamamme taloudellisen ohjeistuksen koko vuoden 2021 osalta ennallaan, sillä haluamme nähdä, miten kuluva vuosi kehittyy tästä eteenpäin. Vahva ensimmäinen neljännes luo hyvän pohjan sille, että voimme päästä lähelle 7–10 prosentin vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluvälin ylärajaa. Arvioimme, että meille tyypillinen vuosineljännesten tulosten kausivaihtelu on aiempaa vähäisempää tänä vuonna ja seuraamme, miten markkinat kehittyvät erityisesti puolijohteiden saatavuuden osalta. Olen ylpeä siitä, että olemme pystyneet palvelemaan asiakkaitamme onnistuneesti maailmanlaajuisesta puolijohdepulasta huolimatta.
Olemme tehneet kovasti töitä tämän tuloksen eteen ja haluan kiittää koko Nokia-tiimiä vahvasta ensimmäisestä vuosineljänneksestä.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »