Nokian torstaiaamuna julkaisema tammi-maaliskuun tulos oli mykistävän hyvä – ennen kaikkea verrattuna odotuksiin, jotka eivät olleet ennen tulosjulkistusta korkealla.
Nokia löi pöytään 3 prosentin raportoidun ja ilman valuuttakurssien muutoksia 9 prosentin liikevaihdon kasvun alkuvuodelta sekä 551 miljoonan euron vertailukelpoisen liikevoiton, kun vuotta aiemmin se ylsi 116 miljoonaan euroon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian vahva tulos löi ällikällä myös analyytikot, joiden ennusteista lasketun keskiarvon perusteella Nokialta odotettiin vain 134 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa. Nokia teki kuitenkin tähän nähden tulosta yli nelinkertaisesti. Korkeinkin konsensusennusteessa mukana ollut analyytikon ennuste alkuvuoden vertailukelpoiseksi liikevoitoksi oli 296 miljoonaa euroa – Nokia siis lähes tuplasi optimistisimmankin analyytikon odotuksen suorituksellaan.
Hämmästyttävä Nokian vahva alkuvuoden tulos oli ennen kaikkea siitä syystä, että Nokia kertoi aiemmin odottavansa kuluvasta vuodesta haastavaa ensiaskelta kolmivuotisella muutosmatkallaan kohti parempaa kannattavuutta. Lisäksi perinteisesti vuoden ensimmäinen neljännes on ollut Nokialle kausiluonteisesti heikoin.
Odotukset Nokialle eivät olleet korkealla, kun viime vuosina on niin monesti saatu pettyä. Nyt kun Nokia ei ollut luvannut paljon mitään, se pääsikin yllättämään kertomalla todella vakuuttavasta suorituksesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yllättävä Nokian vahva alkuvuosi oli myös siinä mielessä, että Nokian uusi liiketoimintaryhmäjako sekä organisaatio astuivat voimaan vasta vuoden alusta. Nokiassa on siis alkuvuonna myös totuttauduttu uuteen rakenteeseen, mutta siitäkin huolimatta ainakin alkuvuosi sujui erinomaisesti todella laaja-alaisesti.
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark aloitti tehtävässään vasta elokuun 2020 alussa, ja vaikka toimitusjohtajakausi on yhä erittäin varhaisessa vaiheessa, alkaa Nokiassa nyt pikku hiljaa näkyä Lundmarkin kädenjälki. Lundmark on aloittanut Nokiassa uuden aikakauden, ja yhtiö tuntuu jo nyt monella tapaa uudelleensyntyneeltä.
Lundmarkin Nokialla on myös nyt käynnissä hyvä kierre. Nokian uusi johto, Lundmark sekä talousjohtaja Marco Wirén, ovat toimineet fiksusti luomalla kohtuulliset odotukset Nokian näkymistä. Kun ei ole luvattu liikaa, hyvä suoritus yllättää positiivisesti.
Myös tänään Lundmark heti toppuutteli tulevia odotuksia. Alkuvuosi oli vahva, mutta koko vuoden ohjeistusta Nokia ei vielä lähtenyt muuttamaan, vaikka alkuvuosi toikin jopa 10,9 prosentin vertailukelpoisen liikevoittoprosentin, kun Nokian ohjeistus koko tälle vuodelle on 7-10 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Pidämme tässä vaiheessa aiemmin antamamme taloudellisen ohjeistuksen koko vuoden 2021 osalta ennallaan, sillä haluamme nähdä, miten kuluva vuosi kehittyy tästä eteenpäin. Vahva ensimmäinen neljännes luo hyvän pohjan sille, että voimme päästä lähelle 7–10 prosentin vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluvälin ylärajaa. Arvioimme, että meille tyypillinen vuosineljännesten tulosten kausivaihtelu on aiempaa vähäisempää tänä vuonna ja seuraamme, miten markkinat kehittyvät erityisesti puolijohteiden saatavuuden osalta”, Lundmark totesi osavuosikatsauksessa.
Vuoden edetessä puolijohteiden saatavuuden ohella Nokia odottaa vastatuulta kasvavista tutkimus- ja tuotekehityspanostuksista kuin myös Yhdysvaltojen liiketoiminnan hidastumisesta.
Alkuvuonna Nokialta onnistui kuitenkin lähes kaikki. Suurin valopilkku oli kiinteät verkot, optiset verkot, IP-reitityksen ja merikaapelit sisältävän Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän raportoitu 22 prosentin ja ilman valuuttakurssimuutoksia 28 prosentin liikevaihdon kasvu sekä samalla vahva liiketulos.
Myös Nokian viime vuosien murheenkryyni, mobiiliverkot, ylsi nyt Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmänä odotuksia parempaan suoritukseen. Liikevaihto laski 4 prosentilla, mutta noussut bruttokate eli tuotteiden katetaso auttoi nostamaan vertailukelpoisen liikevoiton 15 miljoonasta 76 miljoonaan euroon, 3,4 prosenttiin liikevaihdosta. Aiemmin Nokia on ohjeistanut ryhmälle nollatasoa koko vuoden kannattavuudessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan Matkapuhelinverkkojen bruttokatteen kasvu syntyi pääasiassa 5G:n kasvusta ja suotuisasta tuote- ja palvelujakaumasta, jossa käyttöönottopalvelujen osuus oli pienempi, sekä suotuisasta maantieteellisestä jakaumasta.
Nokian muut liiketoimintaryhmät (Pilvi- ja verkkopalvelut sekä Teknologia) suoriutuivat myös kohtuullisesti alkuvuonna, ja muissa toiminnoissa tulosta tuki vielä Nokian venture fund -rahastosijoitusten arvonnousu.
Nokia onnistui myös keräämään alkuvuodelta 1,2 miljardin euron vapaan kassavirran ja näin nettokassa vahvistui vuodenvaihteen 2,5 miljardista eurosta 3,7 miljardiin euroon. Kaiken muun hyvän lisäksi siis jopa Nokian kassavirta oli todella vuolas alkuvuonna.
Harvinaisella tavalla Nokian alkuvuosi ei paljastanut yhtiöstä enää uusia heikkouksia, vaan ongelmat ovat tulleet jo aiemmin tutuiksi. Nokian pikku hiljaa paraneva 5G-tuotteiden kilpailukyky oli pahasti jäljessä kilpailijoitaan vielä viime vuoden aikana, ja osaltaan sen takia Nokia menetti yhdysvaltalaisoperaattori Verizonin jättimäisen 5G-verkkosopimuksen Samsungille. Kilpailukyvyn heikkous on ollut myös ainakin osasyy Nokian jäämiseen ulos Kiinan 5G-markkinoilta viime vuosien aikana.
Mutta nyt voi kysyä, oliko suuren Verizon-sopimuksen karvas menetys viime kesällä sittenkin Nokialle ennemminkin siunaus. Suuri ja kalliiksi käynyt pettymys kristallisoi muutostarpeen Nokiassa. Toimitusjohtajaksi tultuaan Lundmark teki tilannekatsauksen, päätti panostuksista teknologiajohtajuuden saavuttamiseksi jälleen myös mobiiliverkoissa sekä samalla uudistuksista Nokian kankeaksi ajautuneeseen toimintatapaan.
Nyt muutokset ovat vauhdissa, ja ainakin lupausten mukaan kehityksen pitäisi jatkua kohti parempaa tänä vuonna, ensi vuonna ja vuonna 2023, jolle Nokia julkaisi jo aiemmin myös näkymänsä.
Alkuvuoden jopa loistava tulos antaa toivoa siitä, että Nokian uusi johto on järkeenkäypien päätösten lisäksi ollut lupauksissaan myös varovainen. Nokian pääomamarkkinapäivä maaliskuussa jätti markkinat vielä kylmäksi, kun tuleville vuosille kerrottu odotus kannattavuustasosta tuntui vaisulta. Mutta tilannekuva muuttuu nopeasti aivan erilaiseksi, jos Nokia jatkossakin murskaa odotukset kuten nyt alkuvuonna.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »