VPN alkaa olemaan suurimmalle osalle internetin käyttäjistä tuttu lyhenne, joka tulee sanoista Virtual Private Network ja sitä käytetään pääsääntöisesti suojatun yhteyden muodostamiseksi internettiin, maarajoitusten poistamiseen tai työpaikan verkkoon pääsemiseen. Vuoden 2020 alusta VPN-palveluiden käyttö on lisääntynyt 50–200 % riippuen siitä keneltä kysyy. ETN Lehti teki tutkimuksen asiasta maaliskuussa 2020 mutta sielläkään ei mainita miten tärkeä VPN on nimenomaan mobiililaitteissa.
Virtuaalisen yksityisverkon käyttö on nykyään suositeltavaa melkeinpä kaikissa tilanteissa sillä internetin vaarat ovat kasvaneet ja uhkia tulee koko ajan lisää. Eteenkin mobiililaitteiden ilmaiset VPN-palvelut ovat monesti enemmän uhka kuin suoja. Australialainen Csiro tutkimuselin sekä Walesin ja Berkeleyn yliopistot tutkivat tätä ongelmaa jo vuonna 2017, asiasta voi lukea tarkemmin Iltasanomien artikkelista.
Mobiili VPN eroaa monesti käyttötarkoituksissa verrattuna tavalliseen.
Pöytäkone on yleensä kytkettynä oman kodin tai toimiston verkkoon, joka on lähtökohdiltaan turvallinen, mobiililaite voi ottaa yhteyden mitä erilaisempiin verkkoihin kahviloissa, puistoissa, ravintoloissa, lentokentällä tai juna-asemalla. Internet itsessään voi olla täynnä erilaisia tietojenkalasteluyrityksiä sekä uhkia mutta julkiset verkot ovat paljon vaarallisempia sillä tietoja voidaan kalastella suoraan langattomasta verkosta.
Mobiililaitteet ovat kuitenkin entistä suositumpia eikä niiden tietoturvaan ole panostettu läheskään niin paljon kuin kotitietokoneiden sekä kannettavien suojaamiseen. Suojauksen lisäksi VPN ohjelmisto tarjoaa tabletille tai puhelimelle mahdollisuuden käyttää paremmin tiettyjä julkisia verkkoja. Monesti julkiset verkot estävät yhteydet tiettyihin sivustoihin tai palveluihin, jotka vaativat paljon kaistaa kuten Netflix, Youtube tai jopa Facebook.
VPN salaa yhteyden sekä palvelimen, johon ollaan ottamassa yhteyttä ja näin julkisessa verkossa pystyy katsomaan esimerkiksi Netflixiä tai kuuntelemaan musiikkia Youtubesta. Suomessa ongelmaa ei esiinny kovin yleisesti sillä puhelinliittymät ja julkiset verkot ovat melko kehittyneitä ja internettiin pääsy on edullista, ulkomaan matkalla tilanne voi tosin olla hyvinkin erilainen. Opera selain on siksi esimerkiksi sisällyttänyt selaimeen lähtötason VPN-salauksen iOS ja Android laitteille, parantamaan perustason turvaa.
Eri laitteille ja käyttötarkoituksille haetaan erilaisia VPN ominaisuuksia
Kun hankintalistalla on VPN-palvelu, ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä montako laitetta sitä tulee käyttämään, sillä suurin osa palveluista rajaa laitteiden käyttömäärän. Mikäli palvelu on tulossa perhekäyttöön, ihan aluksi kannattaa tarkistaa kuinka monta laitetta saa olla yhdistettynä samanaikaisesti palveluun.
Alla on lueteltuna muutamat tärkeimmistä lisäominaisuuksista mitä VPN-palvelu voi sisältää:
- Mainosten esto
- Ei käyttölokeja
- Pysäytyskytkin yhteyden katketessa
- Sovellusten sallittu lista
- Yhteys useamman palvelimen kautta
Vaikka moni lisäominaisuuksista onkin suosituimmissa VPN-palveluissa jo vakiona eivät kaikki yllä luetellut ominaisuudet tule vakiona kaikissa palveluissa. Alla on lueteltuna hiukan tarkemmin mitä eri ominaisuudet hyödyttävät. Suosituimmat VPN-palvelut tukevat Android sekä iOS laitteita.
Mainosten Esto
Pöytäkoneissa ja läppäreissä on monesti selaimessa erilaisia mainosten estämiseen tarkoitettuja liitäntöjä, jotka nopeuttavat sivujen latautumista sekä mainosverkkojen seurantaa. No VPN palvelu voi tehdä tämän saman sinulle jo palvelimen puolelta, estämällä eri mainosverkkojen yhteydet kokonaan sivut latautuvat nopeammin. Sivujen latautumisen nopeuttamisen lisäksi erilaiset evästeet jäävät monesti asentamatta selaimelle, joten sinua ei seurata eri sivustojen välillä.
Ei käyttölokeja
Suurin osa vpn-palveluiden käyttäjistä ajattelee, että käyttölokien puuttuminen ei ole tärkeä asia mutta tosiasiassa se on yksityisyyden kannalta lopulta tärkeimpiä. Miltä sinusta tuntuisi, jos joku kävelisi takanasi 24/7 katselemassa mitä teet? Osoitetietoja ja käyttölokeja eivät halua pelkästään viranomaiset vaan myös erilaiset tuottoa tavoittelevat elimet voivat hyväksikäyttää niitä.
Pysäytyskytkin yhteyden katketessa
Pysäytyskytkin tekee juuri sen mitä nimi sanoo, pysäyttää netin salatun yhteyden katketessa. Ominaisuus on noussut suosiossa viimeisten vuosien aikana, sillä monien laitteiden turvallisuus on saatu murrettua, kun yhteys on katkennut ja tiedot ovatkin liikkuneet salaamattomana netissä.
Sovellusten sallittu lista
Sallimalla vain tietyt sovellukset käyttämään VPN-palveluita voidaan parantaa turvallisuutta sekä sovellusten toimivuutta. Esimerkiksi kaikki sovellukset eivät toimi VPN palvelun kautta, sillä niillä on oma salaus osana sovellusta.
Yhteys useamman palvelimen kautta
Toiminnolla voidaan saavuttaa useampikin hyöty, kuten parannettu nopeus toiselle puolelle maailmaa tai entistä parempi turvallisuus. Yhteys kahden salatun palvelimen kautta on aina turvallisempi, lisäksi kun 2 palvelinta yhdistää toisiinsa on yhteys yleensä paljon nopeampi kuin omalla nettiyhteydellä.
Turvallisuuden ja yksityisyyden hinta
Yksinkertainen totuus on, että ihmiset ovat nykyisin pääsääntöisesti haavoittuvaisempia kuin laitteet. 10–20 vuotta sitten laitteista oli paljon helpompaa löytää haavoittuvaisuuksia, nykyisin se haavoittuvaisuus löytyy helpommin ihmisistä. Yksityisyyteen ei panosteta koska se ei ole monen mielestä käytännöllistä tai edullista ja tuo lisävaivaa, tätä hyväksikäytetään jatkuvasti.
Maailman johtavien VPN-palveluiden listalla kärkipää edustaa hyvinkin homogeenistä tarjontaa samalla tavalla kuin virustorjuntaohjelmistot, ei siis ihme, että myös monet virustorjuntaohjelmistoista tarjoavat nykyään lisänä VPN-palveluita. Koska käsittelyssä on mobiili VPN, kävimme läpi palvelut, jotka tarjoavat vain VPN-palveluita eikä muuta. Oli mukavaa nähdä, että moni palveluntarjoaja on panostanut mobiililaitteiden VPN-palveluiden helppokäyttöisyyteen. Edullisimmat palvelut maksavat nykyään vain kahvikupin verran kuukaudessa ja tarjoavat silti helppokäyttöisen liittymän sekä hyvänturvallisuustason.
Rahallinen hinta ei siis ole enää kynnys hankkia VPN-palvelu, helppokäyttöisyys on mennyt sellaiselle tasolle, että yhdellä painalluksella laite on automaattisesti suojattu ja muutoksia on helppo tehdä sovelluksessa. Mikäli asiaan haluaa paneutua hiukan tarkemmin, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on tehnyt tutkimuksen nimeltään Suojattomien etätyöpöytä- ja verkkoyhteyspalveluiden määrä kasvoi selvästi, artikkeli on hiukan tekninen mutta valaisee hiukan kuinka haavoittuvaisia tietokoneet voivat olla.
Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan yritysten VPN-palveluiden käyttö työasemissa kasvoi 58 % kuukauden aikana.
Mikäli työpaikalta tarjotaan VPN-yhteyttä, tämä on yleensä vain yhteys yritysverkkoon, se ei monesti suojaa millään tapaa muuta liikennettä mitä kotikoneelta liikkuu.
Omilla tiedoilla on arvoa
Viikoittain ellei päivittäin eri mediat julkaisevat tietoa siitä miten henkilökohtaisia tietojasi käytetään eri monikansallisten yhtiöiden toimesta. Ilmaiset palvelut netissä eivät ole ilmaisia, mikäli niistä maksetaan omilla henkilötiedoilla ja yksityisyydellä. Tätä toimintaa edustaa Facebook, Google, erilaiset älypuhelimien sovellukset, sekä sovelluskaupasta kuten App store ia Google Play.
Selaimen yksityisyystilan käyttö sekä kahvikupin tai kahden hintainen vpn palvelu estää monia näistä yhtiöistä seuraamasta sinua. Mikäli et ole huomannut kuinka paljon sinua seurataan hae, vaikka googlesta jotain mitä et ole ennen ikinä hakenut ja katso kuinka paljon mainoksia sinulle näytetään seuraavan kahden viikon aikana juuri tästä aiheesta.
Lopputuloksena, mikäli arvostat omaa yksityisyyttä, haluat vähentää mainosten (kohdennettu tai ei) määrää tai parantaa tietoturvaa yleisesti, VPN-palvelu auttaa siinä. Helppokäyttöisyys tai kustannukset eivät ole enää kynnyksenä käytölle.