Nvidian jo syyskuun 2020 puolivälissä julkistama aie brittiläisen piirisuunnittelija ARMin ostamisesta on kohdannut yhden lisäesteen.
Iso-Britannia on tänään kertonut ottavansa Nvidian ARM-kaupan tarkasteluun myös kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Digitaalisista asioista vastaava ministeri Oliver Dowden kertoi päätöksen taustalla olleen tarkan harkinnan.
”Seuraavana askeleena, joka auttaa minua keräämään asianmukaista tietoa, UK:n itsenäinen kilpailuviranomainen valmistelee nyt raportin transaktion vaikutuksista, mikä auttaa jatkopäätösten tekemisessä”, kommentoi Dowden uutistoimisto Reutersin mukaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ARM perustettiin ja sen pääkonttori sijaitsee yhä Cambridgessa, Englannissa.
ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei ole osallistunut lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Applelle, Huaweille, Samsungille ja Qualcommille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. ARMille nämä kumppanit maksavat rojalteja käytännössä valmistettujen suoritinten lukumäärään perustuen.
Liiketoimintamallinsa perusteella ARMista on kasvanut keskeinen toimija mobiili- kuin myös laajemmin koko teknologia-alalle. ARMin päätyminen Nvidian omistukseen on tästä johtuen aiheuttanut laajasti huolta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kauppasopimuksen mukaan Nvidia olisi maksamassa ARMista rahana ja uusina omina osakkeinaan yhteensä jopa 40 miljardia dollaria. Kaupan julkistamisen yhteydessä syyskuussa Nvidia kertoi odottavansa kaupan toteutuvan seuraavan 18 kuukauden aikana, eli viimeistään keväällä 2022.
Kaupan toteuttaminen vaatii muun muassa viranomaishyväksynnät Ison-Britannian lisäksi myös Yhdysvalloista, Kiinasta ja Euroopan komissiolta.
Nvidian kanssa ainakin osittain kilpailevat yhtiöt pelkäävät jatkossa oman asemansa puolesta, jos Nvidia ostaa ARMin, jonka voi näin nähdä menettävän itsenäisyytensä ja puolueettomuutensa. Kiinassa pelkona on ARMin päätyminen yhdysvaltalaisomistukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Iso-Britannia on Yhdysvaltojen liittolainen, mutta aikoo nyt ainakin selvittää kaupan vaikutukset myös kansallisen turvallisuuden osalta.
Alusta alkaen on arvioitu, että useiden eri maiden kilpailuviranomaiset voivat ainakin asettaa Nvidian ARM-kaupalle tiukat ehdot ennen sen hyväksymistä.
ARMin ostamalla Nvidia laajentaisi huomattavasti rooliaan mitä tulee mobiililaitteisiin kuin myös laajempaan piirisuunnitteluun. Nvidia on kertonut jatkavansa ARMin avointa lisensointimallia ja asiakasneutraalia toimintatapaa. Nvidian suunnitelmana on myös laajentaa ARMin lisensointiportfoliota Nvidian teknologialla. Kaupan suhteen on tästä huolimatta ollut pelkoja siitä, että Nvidia suosisi jatkossa itseään mitä tulee ARMin teknologiaan.
ARMin teknologia on ollut pitkään suunnattu ennen kaikkea vähävirtaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin. Pikku hiljaa ARM-akkitehtuuri on kuitenkin valtaamassa alaa myös perinteisistä tietokoneista kuin myös mahdollisesti jatkossa yhä vahvemmin myös datakeskuksista AMD:n ja Intelin x86-arkkitehtuurin suoritinten sijaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »