Telia kertoo ottaneensa käyttöön ensimmäiset tukiasemat uudella, korkeammalla 26 gigahertsin 5G-taajuudella Suomessa.
Lisäksi Telia on aloittanut 5G-verkon rakentaminen myös laajempaa maantieteellistä peittoa tarjoavalla 700 megahertsin taajuudella. Aiemmin 5G-verkkoa on rakennettu yleisesti 3,5 gigahertsin taajuudella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Korkea 26 gigahertsin niin sanottu millimetriaaltotaajuus mahdollistaa 5G-mobiiliverkkoon alempia taajuuksia selvästi suuremmat tiedonsiirtonopeudet. Telian mukaan Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella on mitattu 4,1 Gbit/s latausnopeuksia. Vauhti verkon suuntaan on 200 Mbit/s, ja verkon viive putoaa selvästi alle kymmeneen millisekuntiin.
26 gigahertsin taajuus mahdollistaa alhaisemman viiveen ja runsaasti enemmän kapasiteettia. Tukiaseman peittoalue on kuitenkin pieni ja teho alhainen, joten 26 gigahertsin taajuudella 5G-verkkoa tullaan rakentamaan hyvin rajatuille alueille.
Kaupallisia Suomessa käytettävää 26 gigahertsin taajuutta tukevia päätelaitteita ei ole vielä myynnissä Suomessa, kertoo Telia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”5G alkaa nyt lunastaa niitä vallankumouksellisia lupauksia, joita sille on asetettu. Tuoreimmat nopeusmittaukset lähestyvät kumppanimme Nokian verkoissa kirjattuja maailmanennätystuloksia, ja nyt mitataan nopeuksia normaalissa, jokapäiväisessä käytössä olevassa verkossa. Samaan aikaan matalammalla 700 megahertsin taajuudella 5G alkaa levitä myös harvemmin asutuille alueille koko Suomen verkoksi”, kertoo Telian 5G-ohjelman vetäjä Janne Koistinen.
Edelleen 5G-verkon suorituskyky paranee vielä jatkossa, kun käyttöön otetaan täysin itsenäiset 5G Standalone -verkot.
Telian mukaan 3,5 gigahertsin taajuudella 5G-verkon maksiminopeudet ovat nyt noin 1,3 Gbit/s. Toistaiseksi 3,5 gigahertsin taajuus on 5G-verkoissa yleisin. Matalammalla 700 megahertsin taajuudella 5G-verkkoa laajennetaan puolestaan jatkoa haja-asutusalueille. Sillä 5G-nopeudet yltävät Telian mukaan enimmillään 600 Mbit/s -tasolle.
Nopeamman mobiililaajakaistan ja kotien kuituyhteyksiä korvaavien kiinteiden asennusten ohella 5G:n uusien ominaisuuksien avulla pystytään räätälöimään yritysten ja julkishallinnon käyttöön turvallisia privaattiverkkoja asiakkaan tarpeisiin ja toteuttamaan entistä paremmin verkkoratkaisuja haastaviin ympäristöihin, kuten kaivoksiin, satamiin, tehdasalueille sekä sairaaloihin. Korkeampia taajuuksia tarvitaan Telian mukaan esimerkiksi autonomisten ajoneuvojen etäohjaukseen, älykaupunkiratkaisuihin ja kriittisiin automaatioprosesseihin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »