Yhä useampi älypuhelinvalmistaja näyttäisi kehittävän jatkossa älypuhelimiinsa ainakin jossain määriä omia järjestelmäpiirejään. Nyt DigiTimes on raportoinut lähteisiinsä perustuen Xiaomin ja Oppon olevan ottamassa käyttöön kustomoituja järjestelmäpiirejä omissa älypuhelimissaan myöhään 2021 tai varhain 2022.
Muista älypuhelinvalmistajista Apple käyttää iPhoneissaan vain itse suunnittelmia järjestelmäpiirejä, kun taas Samsung ja Huawei ovat käyttäneet laajasti älypuhelimissaan omia järjestelmäpiirejään. Molemmat käyttävät lisäksi järjestelmäpiirejä myös Qualcommilta ja MediaTekiltä.
Myös Xiaomi toi aikanaan alkuvuodesta 2017 Kiinan markkinoille Mi 5c -älypuhelinmallin, joka oli varustettu Xiaomin omalla Surge S1 -järjestelmäpiirillä. Sittemmin Xiaomin oman piirikehityksen suhteen on kuitenkin ollut hiljaista. Muuten kuin järjestelmäpiirien osalta Xiaomi kuitenkin esitteli hiljattain taittuvanäyttöisessä Mi MIX Fold -älypuhelimessaan myös erillisen Surge C1 -kuvasignaaliprosessorin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DigiTimes raportoi sekä Xiaomin että Oppon kehittävän nyt järjestelmäpiirejä, joissa olisi myös alle 6 gigahertsin 5G-verkkoja tukeva modeemi. Yhteistyössä yhtiöiden kanssa kerrotaan olevan kiinalaisen Unisocin (aiemmin Spreadtrum), jonka järjestelmäpiirit älypuhelimiin ovat tuttuja aivan halvimman hintaluokan älypuhelimista.
Maailman suurimpiin älypuhelinvalmistajiin myöskin lukeutuva Oppo jakaa saman Oplus-omistajataustan Realmen ja Suomessa tunnetumman OnePlussan kanssa.
Sekä Xiaomi- että Oppo-leirin järjestelmäpiirikehityksen taustalla kerrotaan vaikuttavan myös Yhdysvaltojen pelon. Yhdysvallat on lamauttanut Huawein älypuhelinliiketoiminnan rajoituksillaan, ja vastaavalta kohtalolta suojaavat investoinnit ovat nyt Kiinassa entistä enemmän arvossaan. Toki Huawein oma järjestelmäpiirikehitys ei sitä suojannut Yhdysvaltojen rajoitusten iskettyä kuitenkin sen piirien tuotantoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös koko valtion tasolla Kiina kuitenkin investoi ja panostaa nyt merkittävästi puolijohdeteollisuuteen, jossa sen takamatka on yhä selkeä. Myös Xiaomin ja Oppon omalta osaltaan tekemä järjestelmäpiirien kehitystyö voidaan nähdä osana tätä suurta kuvaa. Lisäksi Kiina pyrkii kirimään piirien valmistuksen prosesseissa ja lisäämään Kiinassa tapahtuvaa puolijohteiden tuotantoa.
Todennäköisesti Xiaomin ja Oppon tulevatkaan, nyt 2021-2022 vuodenvaihteen ympärille huhutut järjestelmäpiirit eivät tule lukeutumaan suorituskyvyltään huippuluokkaan, vaan ovat suunnattu vielä teknisiltä lähtökohdiltaan edullisiin ja keskihintaluokan älypuhelimiin.
Kiinalaisvalmistajien lisäksi omaa järjestelmäpiiriään on huhuttu kehittävän myös Googlen, jonka myös on raportoitu ottavan Whitechapel-koodinimen alla kulkevan projektinsa synnyttämän piirin käyttöön jo syksyn 2021 Pixel-uutuuspuhelimissaan. Google tekee raportoidusti läheistä yhteistyötä Samsungin kanssa, ja Google-järjestelmäpiiri tuleekin todennäköisesti olemaan muuten pitkälti Samsungin kehittämä, mutta varustettuna joillakin Google-lisillä esimerkiksi tekoälylaskennassa tai Googlen kuvasignaaliprosessorilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »