Uuden sukupolven 5G-mobiiliverkkoja tukevien älypuhelinten hinnat ovat tulleet roimasti alaspäin viime kuukausina, ja Motorolan Moto G50:n myötä 5G-puhelimen saa taskuunsa alle 200 eurolla. 199 euron Moto-uutuus on toistaiseksi suositushinnaltaan halvin 5G-älypuhelin Suomessa.
Tuki 5G:lle ei ole kuitenkaan jää Moto G50:n ainoaksi valttikortiksi. Hintaansa nähden puhelimelta voi teknisiin tietoihin peilaten odottaa kohtalaisen paljon, sillä 90 hertsin näyttö, uudenkarhea järjestelmäpiiri ja tuorein, lähellä puhdasta vakio-Androidia oleva Android 11 -ohjelmisto tekevät uutuudesta lupaavan paketin.
Motorola Moto G50
- 6,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 48 + 5 + 2 Mpiks. kamera
- 13 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 480 -piiri
- 5000 mAh akku
Moto G50 on jo myynnissä Suomessa 199 euron suositushintaan. Suomen markkinoilla puhelin on 4+64 gigatavun muisteilla, 4+128 gigatavun variantin ollessa saatavilla vain valituilla markkinoilla. Värivaihtoehtoja ovat vihertävä Aqua Green ja sinertävän harmaa Steel Grey, jollainen arvostelulaitteemmekin on.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Moto G50:n tekniset tiedot
- Muovipintainen rakenne
- 6,5 tuuman IPS LCD -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 1600×720 pikselillä, 90 hertsin virkistystaajuus
- Kolme takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/1,7-aukolla
- 5 megapikselin makrokamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 13 megapikselin etukamera 1,12 mikronin pikselikoolla f/2,2-aukolla
- 2 mikrofonia
- Qualcomm Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri (8 nm, 2x 2,0 GHz Kryo 460 / ARM Cortex-A76 + 6x 1,8 GHz Kryo 460 / ARM Cortex-A55, Adreno 619 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavun korteille)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikortin kanssa)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku tuella 15 watin pikalataukselle (mukana 10 watin laturi)
- Mitat 164,9 x 74,9 x 8,95 millimetriä
- Paino 192 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Moto G50:ssä
- Hinta-ominaisuussuhde. Hintaansa nähden Moto G50 on kattavasti varusteltu. Suositushinnaltaan markkinoiden toistaiseksi edullisin 5G-älypuhelin tarjoaa muun muassa riittävästi tehoja sujuvaan käyttöön, pitkän akunkeston sekä sulavaa käyttökokemusta tukevan 90 hertsin näytön, jollaisia alle 200 euron älypuhelimissa on toistaiseksi varsin harvassa.
- Pitkä käyttöaika. Moto G50 lienee parhaita 5G-älypuhelimia käyttöajassa mitattuna. Uuden sukupolven verkot kuluttavat virtaa aiempia nopeammin, mutta ominaisuuksiin nähden kookas 5 000 milliampeeritunnin akku takaa Moto G50:lle silti lähestulkoon kahden vuorokauden käyttöajan. Jos näytön virkistystaajuudessa vielä nuukailee hieman, on kaksi vuorokautta saavutettavissa myös 5G-verkossa.
- Puhdas Android hyödyllisillä lisillä. On makuasia, minkälainen Android-ohjelmisto on paras, mutta yksinkertainen vakio-Androidia lähellä oleva ohjelmisto miellyttänee monia. Motorolalle tyypillisesti myös Moto G50:ssä on samalla runsaasti valmistajan omia ja oikeasti hyödyllisiä jippoja, mutta turhat lisäsovellukset sen sijaan loistavat poissaolollaan. Kokonaisuutena miellyttävä ja toimiva ohjelmisto.
Huonoa Moto G50:ssä
- Odotettavissa vain yksi Android-versiopäivitys. Motorola lupaa Moto G50:lle näillä näkymin vain yhden Android-versiopäivityksen, joten tässä suhteessa Moto G50 on selvässä alakynnessä useampien muiden valmistajien ainakin kahden vuoden versiopäivityslupauksiin.
- Hyvin hidas lataus. Moto G50 tukee 15 watin pikalatausta, mutta mukana toimitetaan 10 watin laturi. Akku kestää pitkään, mutta niin kestää latauskin alhaisella 10 watin teholla.
- Ei ultralaajakulmakameraa. Takakameroiden kokoonpano koostuu pääkameran ohella makro- ja syvyyskameroista. Useimpien tarpeisiin parempi vaihtoehto näiden sijaan olisi kuvausmahdollisuuksia laajentava ultralaajakulmakamera pääkameran rinnalla.
- Google Assistant -painike. Moto G50:n erillinen virtuaaliavustajanäppäin on onneksi sen verran ylhäällä, että virhepainalluksia sattuu vain harvoin. Android-ohjelmistossa Assistantin herättämiseen on tarpeeksi muitakin keinoja, joten erillinen Google Assistant -painike, jonka toimintoa ei voi muuttaa, kummastuttaa jälleen.
Markkinoiden edullisimpiin kuuluva 5G-älypuhelin on sujuva käyttää
Kaukaisilta tuntuvat ajat, jolloin 5G-älypuhelimesta sai maksaa lähemmäs tuhat euroa. Lenovon omistaman Motorola-brändin uusin älypuhelin, Moto G50, tekee 199 euron suositushinnallaan 5G-mobiiliverkosta entistä saavutettavamman ja on vääjäämätön todiste siitä, että uuden sukupolven verkoista on nopeasti tulossa koko kansan huvia myös kuuluvuuden samalla myös hiljalleen laajetessa pienemmillekin paikkakunnille.
Ulkoisesti Moto G50 on varsin perinteinen Motorola-älypuhelin. Muovirunkoinen uutuus tuntuu jämäkältä ja kokoonsa nähden hyvin kevyeltä, ja puhelinta on miellyttävä pidellä pyöristettyjen kulmien ansiosta. Myyntipakkaukseen sisältyy myös silikonisuojakuori. Etukamera sijaitsee pyöreässä lovessa näytön yläreunassa, sormenjälkilukija puolestaan takana kameroiden läheisyydessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perinteisesti M-logolla koristeltu sormenjälkilukija on vikkelä ja luotettava, ja ainakin omaan makuuni myös otollisesti sijoitettu helppoa käyttöä silmällä pitäen. Etukameraan perustuvaa kasvojentunnistustakin voi halutessaan käyttää näytön lukituksen avaamiseen.
Moto G50:n painiketuntuma on hyvä, ja virta- ja äänenvoimakkuusnäppäinten lisäksi käytettävissä on Google Assistant -painike, jonka hyödyllisyydestä voidaan olla monta mieltä. Assistantin se aktivoi nopeasti, mutta niin aktivoivat lukuisat muutkin eleet, joita Android-ohjelmisto avustajan herättämiseksi tarjoaa.
Mikäli Assistant-painikkeesta haluaa Android 11:llä eroon, on koko avustaja kytkettävä pois päältä. Helpoiten se tapahtuu kirjoittamalla laiteasetusten hakuunYleiset, jolloin ainut hakutulos liittyy Assistantin kytkemiseen päälle ja pois. Yksinomaan painiketta ei ikävä kyllä enää voi kytkeä pois, eikä sitä voi liioin asettaa esimerkiksi omaa lempisovellusta avaamaan.
Moto G50:ssä on kookas 6,5 tuuman IPS LCD -teknologialla toteutettu näyttö 20:9-kuvasuhteella. HD+-tarkkuus, 1 600 x 720 pikseliä, on kohtalaisen alhainen, mutta näytön 90 hertsin virkistystaajuus sen sijaan iloinen yllätys. Moto G50:n paneeli siis päivittyy sekunnissa 90 kertaa tavanomaisen 60 kerran sijaan, mikä tekee käytöstä ja selailusta sulavampaa, eikä tavanomaista korkeampi virkistystaajuus erityisesti alle 200 euron hintaluokassa ole vielä itsestäänselvyys.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön katselukulmat ovat kohtalaisen laajat ja värintoisto melko hyvällä tasolla. Kaiken kaikkiaan 90 hertsin paneeli täyttää sille asetetut odotukset, ja vaikka samassa hintaluokassa on nähty tarkempiakin näyttöjä, nostaa 90 hertsin virkistystaajuus Moto G50:n pisteitä.
Virkistystaajuuden voi toki laskea kiinteästi myös tavanomaiseen 60 hertsiin ja saada näin hieman lisää käyttöaikaa. Oletuksena käytössä on älykäs 90 hertsin tila, jossa virkistystaajuutta vaihdellaan esitettävän sisällön mukaan 90 ja 60 hertsin välillä.
Moto G50:n näyttö on myös tarpeeksi kirkas sujuvaa ulkokäyttöä varten, joskin automaattinen kirkkaudensäätö tekee näytöstä toisinaan turhan himmeän.
Moto G50:n käyttö on sujuvaa ja mukavaa. Puhelin on varustettu uudenkarhealla Qualcomm Snapdragon 480 -järjestelmäpiirillä, joka on ensimmäinen Snapdragon 4 -sarjan piiri sisäänrakennetulla X51 -5G-modeemilla. Tuettujen 5G-taajuuksien litania on laaja, ja Moto G50 yltää 5G:n kuuluvuusalueella huippunopeaan tiedonsiirtoon siinä missä useat satoja euroja kalliimmatkin älypuhelimet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Snapdragon 480 on kohtalaisen tehokas järjestelmäpiiri 199 euron älypuhelimelle. Peruskäyttö on sujuvaa. Mittavampaan pelaamiseen Moto G50 ei ole oikea valinta, mutta yksinkertaisemmat graafisesti vähemmän raskaat pelit Moto G50:lläkin toimivat suuremmitta ongelmitta.
Suorituskyvyltään Snapdragon 480 on kokonaisuutena hyväksyttävä Moto G50:n alle 200 euron hintaluokassa, mutta häviää selvästi esimerkiksi Snapdragon 750G:lle tai Snapdragon 765G:lle, joita löytyy monista suositushinnaltaan hieman kalliimmista 5G-älypuhelimista, joita kuitenkin parhaimmillaan on myyty jo tarjouksessa alle 200 euronkin. Karkeasti Moto G50:n suorituskykyero Snapdragon 750G ja 765G -puhelimiin on 10-30 prosentin luokkaa.
Lisäksi alla huippupuhelinten suorituskyvystä mukana kertomassa ovat OnePlus 9 Pron testitulokset. Edullinen Moto G50 jää tältä osin 55-75 prosenttia suorituskyvyssä.
Moto G50 lämpenee hienoisesti pidemmissä käyttösessioissa, mutta merkittävästä kuumenemisesta ei voida puhua. Sen sijaan 5G- ja 4G- verkkojen välillä laitteen lämpötilassa ei ainakaan käsituntumalla ole havaittavissa eroja.
RAM-käyttömuistia Moto G50:n Suomessa myytävä versio tarjoaa 4 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 64 gigatavua, joka on laajennettavissa microSD-muistikortilla.
Käyttöaika on Moto G50:llä pitkä ja luotettava, kuten usein Moto-puhelimilla aiemminkin. Akunkestoa parantavia tekijöitä ovat tässä tapauksessa esimerkiksi kohtalaisen alhainen näytön tarkkuus, virtapihi järjestelmäpiiri ja kevyt, pitkälti puhdas Android 11 -ohjelmisto, kun taas 5G-käyttö ja 90 hertsin virkistystaajuus nostavat virrankulutusta.
Käyttöaika venyy kaikilla herkuilla aktiivisellakin käytöllä lähemmäs kahta päivää, ja jos 90 hertsistä siirtyy 60 hertsin tilaan, on kahden vuorokauden raja jo peruskäytöllä saavutettavissa. 5G-kantaman ulkopuolella – tai muuten vain 4G-tilassa – kestää akku kaksi vuorokautta kohtalaisen helposti.
Moto G50:n kookas 5 000 milliampeeritunnin akku latautuu täyteen erittäin verkkaisesti alhaisella 10 watin teholla mukana tulevalla laturilla. Täysi lataus vie yli kaksi ja puoli tuntia, ja esimerkiksi 30 minuutissa tyhjä akku latautui testissämme vasta 27 prosentin varaukseen. Moto G50:n lataaminen ei siis käy nopeasti, mutta esimerkiksi yöllinen lataus joka toinen yö saattaakin riittää monille.
Lisäksi Moto G50 sisältää tuen 15 watin pikalataukselle erillisellä laturilla.
Ohjelmisto lähellä vakio-Androidia ja perushyvä kamera
Android-älypuhelimissa on kaikissa sama käyttöjärjestelmä, mutta itse ohjelmistot ja sitä kautta käyttöliittymät poikkeavat toisistaan merkittävästi. Useimmilla lienee osittain tottumuksestakin oma lempiohjelmistonsa. Motorolan älypuhelimissa on jo vuosien ajan luotettu vain hienoisesti muokattuun, lähes puhtaaseen Android-ohjelmistoon.
Myös Moto G50:ssä on tuttu, vain kevyesti muokattu Android 11 -ohjelmisto, ja arvostelun julkaisuhetkellä Androidin tietoturva on jo maaliskuun 2021 tasolla, mikä on erinomaista ja lupauksia herättävää.
Ohjelmiston osalta Moto G50:lle on luvattu vain yksi Android-versiopäivitys, mikä on nähtävä selkeäksi heikkoudeksi jo myös alle 200 euron hintaluokassa. Useammat kilpailevat valmistajat tarjoavat vähintään kaksi Android-versiopäivitystä.
Moto G50:n Android 11 -ohjelmistoa on mukautettu vain hitusen, ja Motorola-lisäykset ovat tutun käteviä. Erillisen Moto-sovelluksen kautta voi nopean näppärästi tyylitellä puhelimen ilmettä vaikkapa sovelluskuvakkeiden ulkoasua ja fontteja mukauttamalla, ja monipuoliset Moto-eleet tarjoavat nekin mukavan mausteensa jokapäiväiseen käyttöön.
Eleet ovat tuttuja aiemmista Moto-puhelimista ja parhaimmillaan todella käteviä. Esimerkiksi puhelinta kahdesti heilauttamalla saa käynnistettyä taskulampun ja soivan puhelimen käteensä nostamalla hiljennettyä soittoäänen. Kolme sormea näytölle asettamalla voi napsaista ruutukaappauksen ja samaisia sormia näytöllä edestakaisin pyyhkäisemällä siirtyä jaetun näytön asetuksiin.
Moto-eleet ovat oikeasti kätevä ja ennen kaikkea toimiva tapa piristää puhelimen käyttökokemusta, ja toimintoja voi aktivoida joko köntässä tai yksi kerrallaan omien mieltymystensä mukaan. Itse tykästyin etenkin eleeseen, jossa kahdesti puhelinta kädessä kääntämällä saa avattua kamerasovelluksen, joka niin ikään on Motorolan omaa käsialaa.
Motorolan kameraohjelmisto on päivittynyt ulkoisesti hieman viime vuoteen verrattuna. Peruslogiikaltaan ohjelmisto on simppeli ja toimiva, ja myös alle 200 euron Moto G50:llä kuvaustoimintoja on aimo kattaus: muotokuva-, ammatti- ja panoraamatilojen ohella käytettävissä ovat esimerkiksi yhtä väriä korostava Spottiväri-kuvaus sekä valokuvissa että videoissa, 21:9-kuvasuhdetta käyttävä Cinemagraph-kuvaus ja hidastuskuvaus videoita varten.
Myös erillinen Pimeänäkö-tila on saatavilla hämärämmissä olosuhteissa kuvaamiseen. Jokainen kuvaustila tuo kamerakäyttöön oman ulottuvuutensa. Oivan kamerohjelmiston lisäksi Moto G50:ssä on myös perushyvä kamerakokoonpano.
Moto G50:ssä on takana kolme kameraa: 48 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyyskamera.
Käytännössä selkeästi eniten iloa on pääkamerasta, joka oletuksena vangitsee otoksensa 12 megapikselin koossa (1,6 mikronin pikselikoko). Lähikuvaukseen tarkoitettu makrokamera ei ole erityisen tarkka, ja sen hyödyistäkin voidaan toki olla monta mieltä. Niin ikään erillisen syvyyskamerankin merkitys lienee kyseenalaistettavissa – vaikka Moto G50:n muotokuvat sumeine taustoineen melko hienoja ovatkin.
Kuvanlaatu pääkameralla on otollisissa olosuhteissa hyvällä tasolla, ja myös erityisen kirkkaassa valossa Moto G50 pärjää hintaluokka huomioiden hienosti. Yksityiskohdat valokuvissa ovat lähemmällä tarkastelulla hieman sumeita, mutta vastapainoksi värimaailma on sen sijaan realistinen ja silmämääräisesti erittäin tarkka. Myös vastavalossa Moto G50 pärjää toisinaan yllättävänkin hyvin.
Muotokuvat ovat niin ikään hyviä, ja Pimeänäkö-tila mahdollistaa perusvarmojen otosten vangitsemisen myös hämärässä.
Videoita Moto G50 tallentaa enintään 1080p-tarkkuudella (30/60 fps), ja siinä missä valokuvat ovat paikoin oikeinkin hyviä, eivät kehnohkosti vakautetut ja värimaailmaltaan paikoin latteat videot tee samanlaista vaikutusta.
Moto G50:ssä ei ikävä kyllä ole ensinkään ultralaajakulmakameraa, josta monille olisi varmasti enemmän iloa kuin vaikkapa makrokamerasta.
Etukamera on Moto G50:ssä sijoitettu loivamuotoiseen loveen näytön yläreunaan. Kiinteätarkenteisen kameran tarkkuus on 13 megapikseliä, ja omakuvat ovat sellaisia kuin alle 200 euron älypuhelimelta sopii odottaakin: eivät häikäisevän tarkkoja, mutta kuitenkin käyttökelpoisia. Taustan sumennus ei siltä käy yhtä hyvin kuin takakameralta.
Moto G50:n kameran käyttö on kaiken kaikkiaan nopeaa ja sujuvaa. Kuvaustilat toimivat ongelmitta, kuvien tarkennus on kohtalaisen vikkelää, eikä videoissakaan esiinny toisinaan tavattavaa, jatkuvaa uudelleentarkentelua. Kokonaisuutena uutuus onkin perusvarma kamerapuhelin – ei mitenkään erinomainen, mutta hintaluokkaansa nähden mukiinmenevä.
Yhteenveto: Moto G50 on houkuttelevan edullinen 5G-älypuhelin
Uuden sukupolven mobiiliverkkojen kuuluvuus laajenee kaiken aikaa, ja samalla myös 5G-älypuhelinten hinnat ovat laskeneet. Moto G50:n myötä Suomessakin 5G-uutuuden saa taskuunsa jo alle 200 euron suositushinnalla, ja 199 euron Moto-uutuus olisi jopa ihan hyvä puhelin myös ilman 5G-valttikorttiaan.
Moto G50:n käyttö on mukavaa ja sujuvaa, eikä peruskäytössä, suoratoistopalveluissa tai sosiaalisen median selailussa ilmaantunut testin aikana minkäänlaisia ongelmia. Lähes puhdas Android-ohjelmisto toimii hyvin ja akunkesto on oikein hyvällä tasolla. Myös kookas ja kirkas näyttö on 90 hertsin virkistystaajuudella pätevä, vaikkei tarkimmasta päästä olekaan.
Heikkouksia Moto G50:ssä ovat esimerkiksi hidas lataus mukana tulevalla laturilla ja näytön alhainen tarkkuus, eikä Google Assistant -painikkeestakaan liene monelle iloa. Hyviä vaihtoehtoja Moto G50:lle on myös jo saatavilla runsaasti. Motorolan omastakin valikoimasta vuoden 2020 mallia Moto G 5G Plussaa on myyty monesti jo alle 200 euron, vaikka tämän arvostelun julkaisuhetkellä hinta onkin jälleen 249 euroa. Moto G 5G Plus on varustettu muun muassa paremmalla näytöllä, kamerakokonaisuudella ja järjestelmäpiirillä, joten samalla hinnalla se olisi Moto G50:tä parempi ostos.
Alle 200 euron hintaluokassa vahva haastaja 5G-älypuhelimista Motorolalle on Xiaomi Redmi Note 9T, jonka suorituskyky ja kamerakokoonpano ovat Moto G50:n kanssa samalla viivalla, mutta näyttö on tarkempi – ja toisaalta hitaampi.
Arvostelun julkaisuhetkellä hieman korkeammalla hinnalla haastajia Moto G50:lle ovat niin ikään noin 250 euron Xiaomi Mi 10T Lite ja OnePlus Nord N10 5G. Molemmissa on 5G-tuki, tehokkaampi järjestelmäpiiri, kattavampi kamerakokoonpano ja tarkempi näyttö, minkä ohella kaikissa haastajissa on Moto G50:tä nopeampi lataus. Käyttöajassa Motorola-uutuus vetää kuitenkin etenkin 5G-verkossa pidemmän korren.
Moto G50 on hyvä älypuhelin, eikä suositushinnaltaan yhtä edullista 5G-vaihtoehtoa ole toistaiseksi nähty Suomen markkinoilla. Jo jonkin aikaa myynnissä olleiden kilpailijoiden hinnat ovat kuitenkin laskeneet sen verran, että 200-250 euron budjetilla jo runsaasti valinnanvaraa 5G-puhelimistakin.
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkivalokuvia Moto G50:n kameroilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »