Suomalainen HMD Global on peruspuhelinten markkinoilla johtavia toimijoita, ja erityisesti Euroopassa Nokia-peruspuhelinten markkina-asema on edelleen vahva.
Nokia 6300 4G on jatkoa HMD:n Nokia Originals -tuoteperheelle muistuttaessaan muodoltaan vuonna 2007 lanseerattua alkuperäiseen Nokia 6300 -mallia. Sen tavoin uutuudessakin kyse on hillitysti, jopa pelkistetysti muotoillusta puhelimesta.
Nokia 6300 4G
- Peruspuhelin (Smart Feature OS / KaiOS)
- Muovi
- 2,4" TFT LCD -näyttö
- 0,3 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 215 -piiri
- 1500 mAh akku
Aiempia Originals-Nokioita ovat olleet Nokia 3310 eri versioinaan, Nokia 8110 4G, Nokia 2720 Flip ja Nokia 5310, jotka niin ikään ovat ammentaneet inspiraatiota samannimisistä takavuosien Nokia-puhelimista. Nokia 6300 4G:n rinnalla esiteltiin myös Nokia 8000 4G, johon inspiraatiota on ammennettu laajemmin koko Nokia 8000 -sarjasta yksittäisen tietyn puhelinmallin sijaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 6300 4G:ssä on jälleen jo tutuksi Nokia 8110 4G:stä, Nokia 2720 Flipistä ja Nokia 800 Toughista tullut KaiOS-käyttöjärjestelmä, joka tukee myös valittuja älypuhelimista tuttuja sovelluksia WhatsAppista Google Mapsiin ja Googlen Assistant-virtuaaliavustajaan. Aiempiin Nokia Originals -puhelimiin verrattuna 6300 4G:ssä on hieman kehittyneempi järjestelmäpiiri, ja myös se kykenee yhä esimerkiksi GPS-navigointiin ja mobiiliverkkoyhteyden jakamiseen muille laitteille Wi-Fi-yhteyspisteenä.
Nokia 6300 4G:n suositushinta on 59 euroa. Värivaihtoehtoja ovat harmaa, valkea ja syaaninsininen.
Nokia 6300 4G:n tekniset tiedot
- Muovirunko
- KaiOS-käyttöjärjestelmä
- 2,4 tuuman näyttö 320 x 240 pikselillä
- 0,3 megapikselin (VGA) takakamera LED-kuvausvalolla
- Qualcomm Snapdragon 210 -järjestelmäpiiri
- 512 megatavua RAM-käyttömuistia
- 4 gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 32 gigatavun korteille)
- Yksi tai kaksi SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 4, 150/50 Mbit/s
- Wi-Fi / Bluetooth -yhteydet, FM-radio
- GPS-paikannus
- Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
- 1 500 milliampeeritunnin vaihdettavissa oleva akku
- Mitat 131,4 x 53,0 x 13,7 millimetriä
- Paino 104,7 grammaa
Yksinkertainen peruspuhelin älyominaisuuksilla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muiden Nokia Originals -puhelinten tavoin myös Nokia 6300 4G on ikään kuin älytoiminnoilla höystetty peruspuhelin. Perinteisellä näppäimistöllä puhelimen käyttö poikkeaa melkoisesti kosketusnäytöllisistä älylaitteista, mutta toisaalta esimerkiksi Googlen Assistant-virtuaaliavustaja ja Google Maps -karttasovellus ovat käytettävissä kohtalaisen sujuvasti ja äänikomennoilla.
Nokia 6300 4G on täysin muovinen ja mukavan jämäkän oloinen. Puhelimen näppäintuntuma on huomattavasti esimerkiksi banaanipuhelin 8110 4G:tä ja simpukkamallista 2720 Flipiä parempi, ja myös navigointinäppäimen käyttö on nyt helpompaa.
Nokia 6300 4G:ssä on takavuosilta tutut numeronäppäimet, luuripainikkeet, takaisin-näppäin ja oma painikkeensa myös pikavalikolle sekä näytön herättämiselle. Äänenvoimakkuuden säätäminen sen sijaan hoituu navigointinäppäimellä, sillä erillistä säädintä ei ole.
Puhelin ladataan Micro-USB-liitännällä, ja myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on saatavilla. Kuulokkeille onkin käyttöä, sillä Nokia 6300 4G:n kaiutin ei ole erityisen laadukas, ja ääni rätisee huomattavasti sekä musiikkia kuunneltaessa että valitettavasti myös etenkin puheluissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimena Nokia 6300 4G onkin keskinkertainen. Puheaika vaihtelee noin kolmen tunnin (4G-verkossa) ja reilun seitsemän tunnin (GSM-verkossa) välillä ollen kiitettävän pitkä, mutta kaiuttimen heikko taso harmittaa. Käytännössä kaiutinta ei kovilla äänenvoimakkuuksilla voi edes käyttää, sillä resonointi saa keskustelukaverin äänen hajoamaan. Puhelimen puhelinkuulokkeesta ääni sen sijaan kuuluu selkeästi, ja myös kuulokkeilla Nokia 6300 4G sopii hyvin pitkäänkin turinatuokioon.
Takakuori on helppo irrottaa, ja myös 1 500 milliampeeritunnin akku on vaihdettavissa. Muissa Nokia Originals -puhelimissa on eri akku kuin Nokia 6300 4G:ssä, vaikka kapasiteetti onkin sama. Aiemman Nokia-perusälypuhelimen akku ei siis uutuuteen käy.
Muovinen näyttöpaneeli on 2,4-tuumainen ja tarkkuudeltaan vaatimaton, 320×240 pikseliä. Pieni paneeli ajaa kuitenkin asiansa ollen helposti riittävän tarkka kaikkiin Nokia 6300 4G:n tukemiin toimiin. Näyttö on myös yllättävän kirkas, ja keväinen auringonpaistekaan ei täten tuota ongelmia.
Harmi kyllä näytön katselukulmat ovat melko rajoittuneet, myös aiempiin Nokia Originals -puhelimiin verrattuna. Värit vääristyvät helposti puhelinta kallistettaessa, mikä on sääli, vaikka varsinaisesti multimedialaitteeksi Nokia 6300 4G ei luonnollisesti olekaan tarkoitettu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perusviestintään ja puheluiden puhumiseen näyttö on kuitenkin riittävän hyvä.
Nokia 6300 4G:ssä on sama KaiOS-ohjelmisto kuin muissakin Nokia Originalseissa ja esimerkiksi Intiassa hyvin pärjänneissa JioPhone-puhelimissa. KaiOS muistuttaa ulkoisesti jopa hieman Nokian takavuosien Symbian-ohjelmistoja. KaiOS:ssä on pyritty yhdistämään älypuhelimen monipuolisuus sekä peruspuhelimen yksinkertaisuus, ja jossain määrin tässä jopa onnistutaan.
KaiOS:lle on ladattavissa muutamia sosiaalisen median sovelluksia, ja esimerkiksi WhatsAppin käyttö onnistuu suuremmitta ongelmitta ja kohtalaisen monipuolisesti – vaikka kirjoittaminen toki hidasta onkin. Facebook, Twitter, YouTube ja muut ovat niin ikään käytettävissä verkkopohjaisina minisovelluksina, siis lähinnä KaiOS:n päävalikkoon lisättävinä pikakuvakkeina palveluiden mobiililaitteille suunnatuille verkkosivustoille. Käyttö on tökkivää, mutta kuitenkin mahdollista.
WhatsAppin lisäksi varsinainen sovellus on saatavilla Google-haulle, Google Assistantille ja Google Mapsille. KaiOS:n sovelluskaupasta on lisäksi ladattavissa kohtalainen valikoima ohjelmia QR-koodilukijoista uutissovelluksiin ja tietysti yksinkertaisiin mobiilipeleihin. Esiasennettuna Nokia 6300 4G:ssä on yhä uusittu versio ikonisesta matopelistä, ja muitakin näppäriä pikkupelejä on ladattavissa runsain mitoin.
Myös verkkoselain Nokia 6300 4G:ssä on, ja sähköpostejakin voi lukea esiasennetun sovelluksen avulla. Verkkoselaus on toki hyvin takkuavaa ja hidasta, mutta sähköpostit ja sivustot kyllä avautuvat, kunhan käyttäjä malttaa rauhassa odottaa.
Perustoimintojen osalta käyttökokemus on päällisin puolin sujuva, ja Qualcomm Snapdragon 210 -piiri tuo hieman lisätehoja edeltävien KaiOS-Nokioiden Snapdragon 205:een verrattuna. Nopeimmat näppäilijät joutuvat tottumaan ajoittaisiin hutipainalluksiin, sillä etenkään navigointipainike ei aina rekisteröi jokaista napautusta. Kirjoittaminen on pääosin toimivaa joko ennakoivalla syötöllä tai ilman, mutta omia sanoja ei sanakirjaan voi vieläkään lisätä.
Totuuden nimissä älypuhelimen täysiveriseksi korvaajaksi Nokia 6300 4G:stä ei ole. Se ei liene tarkoituskaan, vaikka tarkkaan valikoituine älytoimintoineen Nokia Originals -uutuus onkin aivan yksinkertaista peruspuhelinta monipuolisempi laite.
RAM-käyttömuistia on vaivaiset 512 megatavua, sisäistä tallennusmuistia taas 4 gigatavua. microSD-muistikorttipaikkakin Nokia 6300 4G:ssä on (tuki 32 gigatavuun asti), ja lisäksi puhelimeen saa kaksi nanokokoista SIM-korttia.
Harmi kyllä KaiOS:n aloitusnäkymässä on yhä omat kuvakkeensa molemmille SIM-korttipaikoille – oli niissä kortteja tai ei. Yhtä SIM-korttia käytettäessä toisen paikan kohdalla lukee siis jatkuvasti ”Ei SIM-korttia”, eikä tekstiä saa piiloon.
Eräs Nokia 6300 4G:n parhaista ominaisuuksista on mahdollisuus verkkoyhteyden jakamiselle. Niin sanottu Wi-Fi hotspot -toiminto aktivoituu nopeasti ja ongelmitta, ja vaikkapa etätyöpisteen saa puhelimen ansiosta pystyyn minne tahansa. Älypuhelinpaastoon Nokia 6300 4G soveltuu siis hienosti, muidenkin HMD Globalin Nokia Originals -puhelinten tavoin.
Nokia 6300 4G:ssä on hyvin pelkistetty VGA-tason, siis 0,3 megapikselin, kamera, jonka tunnistaa kyllä kameraksi, mutta kuvanlaatu ei ymmärrettävästi ole kaksinen. Edeltäjämallien 2 megapikselin otokset vaikuttavat jopa laadukkailta Nokia 6300 4G:n valokuvien rinnalla, eikä kameraa tee juuri mieli käyttää kuin hätätilassa.
Mukana on myös LED-kuvausvalo, joka heijastaa hämärässä kelmeää valoaan suttuisiin otoksiin, ja videoita Nokia 6300 4G tallentaa parhaimmillaan 640 x 480 pikselin tarkkuudella.
Hätätilanteessa myös Nokia 6300 4G kykenee kuitenkin tallentamaan sekä valokuvia että videoita nopeasti ja pätkimättä.
Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista nähdä HMD Globalilta myös sellainen Nokia Originals -puhelin, jossa kameraan olisi panostettu hitusen enemmän. Älypuhelimiin verrattavaa panostusta tuskin nähdään, mutta vaikkapa peruslaatuinen viiden megapikselin kamera automaattisella tarkennuksella voisi jo tuoda lisäarvoa peruspuhelimen käyttäjien arkeen.
Yhteenveto: Millaiselle käyttäjälle Nokia 6300 4G sopii?
Nokia 6300 4G:n ostaja saa 59 euron suositushinnan vastineeksi yksinkertaisinta peruspuhelinta monipuolisemman, kevyen ja melko helppokäyttöisen Nokian. Sen parhaita puolia ovat pitkähkö käyttöaika ja mahdollisuus internet-yhteyden jakamiseen sujuvasti ja toimivasti. Myös vaikkapa WhatsAppia voi käyttää, ja äänikomentoja totteleva Google Assistant saattaa auttaa arjen askareissa.
Älypuhelimen täydellistä korvaajaa havittelevan Nokia 6300 4G jättää kuitenkin kylmäksi – kuten jättävät muutkin KaiOS-puhelimet. Puhelin sopiikin parhaiten vaikkapa mökkiluuriksi tai älypuhelimesta paastoa kaipailevalle, sillä tarvittaessa sen avulla saa esimerkiksi tietokoneen internetin valtatielle myös tien päällä.
Nokia 6300 4G:n kaiutin on heikko, ja paljon puhuvan kannattaakin harkita jotakin muuta Nokia Originals -puhelinta, joiden ominaisuuskattaus on oikeastaan täysin yhteneväinen Nokia 6300 4G:n kanssa. Toisaalta näppäintuntuma on Nokia 6300 4G:ssä parempi.
Nokia Originals -sarjassa nostalgiaa haluaville sopivat banaanipuhelin 8110 4G sekä simpukkamallinen 2720 Flip. Erittäin kestävää ja erikoispitkällä käyttöajalla varustettua puhelinta etsivän taas kannattaa harkita Nokia 800 Toughia. Myös 6300 4G löytänee kuitenkin ostajansa 59 euron hintaisena ja vain kympin pari peruspuhelimia kalliimpana.
Mikäli hakusessa on yksinomaan puhelin pitkällä käyttöajalla, kannattanee katse suunnata HMD Globalin varsinaisiin peruspuhelimiin KaiOS-valikoiman sijaan. Ne ovat yksinkertaisempia sekä riisutumpia, jolloin myös käyttöaika on pidempi.
Peruspuhelinten markkinoita hallitsevalla HMD Globalilla on jokaiselle jotain, ja myös Nokia 6300 4G voi olla hyvä ostos, kunhan tiedostaa sen vahvuudet ja heikkoudet.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »