Applen ja Googlen sovelluskauppojen asemaa, erityisesti liiketoiminnallisesta näkökulmasta, uhannut lakiesitys Yhdysvaltojen Arizonan osavaltiossa on vedetty pois ja näin ollen käytännössä kuopattu. Apple ja Google onnistuivat lobbaukseen kaatamaan lakiesityksen.
Arizonan edustajainhuoneen aiemmin hyväksymä ja näin eteenpäin senaattiin matkalla ollut lakiesitys olisi edellyttänyt sovelluskaupoissa tarjottavan vaihtoehtoisia maksutapoja. Tämä olisi murtanut Applen aseman App Storen ja sovellusten sisäisten ostojen ainoana maksutapana mitä tulee digitaalisiin sisältöihin. Samoin Googlen pitäisi Play-kaupassa tarjota vaihtoehtoisia maksutapoja, mutta sen osalta muutos ei ole aivan yhtä merkityksellinen, sillä Androidilla kilpailu on jo vapaata muille vaihtoehtoisille sovelluskaupoille ja sovelluksia voi ladata myös esimerkiksi kehittäjien omilta sivuilta suoraan laitteisiin – eivätkä niitä silloin koske Google Playn rajoitukset.
Käytännössä sovelluskehittäjät olisivat lakiesityksen myötä voinee tarjota sovelluksissaan vapaasti eri maksutapoja, aivan kuten Epic Games viime vuonna kuuluisalla tavalla teki Fortnite-pelissään, jonka Apple ja Google sittemmin poistivat sovelluskaupoistaan kehittäjäsopimuksen ehtojen rikkomisen vuoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple ja Google ottavat nykyisin sovelluskauppojensa läpi kulkevasta myynnistä 30 prosentin tai 15 prosentin osuuden, kun yleisesti pelkkien korttimaksujen vastaanoton kustannukset ovat Yhdysvalloissa verkkomaksuissa laajasti 2-3 prosentin tasolla. Taloudellinen merkitys sovelluskehittäjille lakiesityksen edellyttämästä muutoksesta voisi siis olla merkittävä. Tähän asti sovelluskehittäjillä ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin tyytyä Googlen ja erityisesti Applen vaatimuksiin, jos ne sovelluksensa Android- ja Apple-laitteille ovat halunneet tarjolla näiden sovelluskauppoihin.
Arizonan osavaltion edustajainhuone hyväksyi lakiesityksen aiemmin äänin 31-29. Seuraavaksi lakiesityksestä oli määrä äänestää senaatissa, mutta viime viikolla aikataulussa ollut äänestys jäi yllättäen toteutumatta.
Applea ehdittiin syyttää lakiesityksen katoamisessa jo jopa korruptiosta Basecampin ja Hey-sähköpostipalvelun takana olevan David Heinemeier Hanssonin toimesta, mutta lopulta tapahtumat taustalla ovat todennäköisesti ja nähtävästi huomattavasti vähemmän dramaattisempia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lakiesityksen eteenpäin viejänä toiminut republikaani Regina Cobb on kertonut Applen ja Googlen palkanneen ”lähes kaikki kaupungin lobbarit”, joiden esille tuomien Applen ja Googlen näkökantojen ansiosta osa aiemmin lakiesitykselle tukensa antaneista senaatin jäsenistä muuttivat mieltään. Asiasta on kertonut The Verge.
Lopulta, kun näytti siltä, ettei tukea lakiesitykselle kuitenkaan olisi, ei siitä ajan säästämiseksi järjestetty turhaa äänestystä. Lakiesitys on todennäköisesti tällaisenaan kuopattu Arizonassa pysyvästi – ainakaan sitä ei tulla kuulemaan nykyisen, ensi kuussa päättyvän istuntokauden aikana.
Pohjois-Dakotassa osittain samankaltainen lakiesitys kuin Arizonassa kaatui jo aiemmin.
Arizonan ja Pohjois-Dakotan lisäksi Applen ja Googlen sovelluskauppavaltaa rajoittava lakiesitys on tehty Yhdysvalloissa ainakin myös Georgiassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oma roolinsa lakiesitysten takana on ollut myös sovelluskehittäjien syksyllä 2020 perustamalla Coalition for App Fairness -yhteenliittymällä, joka on ajanut muutoksia sovelluskauppoihin. Yhteenliittymässä ovat mukana muun muassa Epic Games ja Spotify, ja se on osallistunut lakiesitysten ehdottamiseen tai jopa suoraan laatimiseen. Vaikka Apple ja Google ovatkin onnistuneet kaatamaan lakiesitykset menestyksekkäästi omia näkökantojaan esiin tuovalla lobbaamisella, on hyvä muistaa, että lakiesitysten takana samoin vahvaa lobbausta myöskin merkittäviltä yhtiöiltä ja käytännössä kyse on vain siitä, että osa yhtiöitä haluaisi muuttaa sovelluskauppoihin liittyviä sopimuksia paremmaksi itselleen.
Toistaiseksi nykytilanne sovelluskaupoissa näyttää säilyvän ennallaan, eikä Yhdysvalloista ole odotettavissa lyhyellä aikavälillä merkittäviä käänteitä. Mahdollinen suuri muutos Applen App Storen toimintaan saattaa kuitenkin tulla Euroopan suunnasta, sillä Euroopan komission odotetaan vielä vuoden 2021 alkupuoliskon aikana julkaisevan oman, kesäkuussa 2020 virallisesti aloitetun kilpailututkintansa lopputuloksena näkemyksensä Applen kilpailua rajoittavista toimista mitä tulee App Storeen ja samalla mahdollisesti Apple Pay -maksupalveluun.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »