Älypuhelinmarkkinoilla Xiaomi on jo pikku hiljaa vakiinnuttanut paikkansa myös Suomessa, mutta älykellojen osalta se ottaa omalla brändillään vasta vasta ensi askeliaan Suomessa.
Mi Watch on kiinalaisyhtiön ensimmäinen merkittävä Xiaomi-brändin älykellolanseeraus Suomen markkinoilla.
Mi Watch sisältää pyöreän AMOLED-näytön, runsaasti erilaisia treenitiloja ja Xiaomin oman käyttöjärjestelmän. Esiasennettuja sovelluksia on runsaasti, mutta uusia ohjelmia ei voi asentaa. Kellotauluja on saatavilla kymmenittäin, ja hintaansa nähden älykellon ominaisuudet vaikuttavat lähtökohtaisesti lupaavalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi Mi Watch saapui myyntiin kevään 2021 aikana 149 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja on kolme: laivastonsininen, musta ja beige.
Xiaomi Mi Watchin tekniset tiedot
- Runko lasikuidulla vahvistettua polyamidimuovia
- 5ATM-luokiteltu vedenkestävyys (50 metrin syvyyteen asti)
- 1,39 tuuman pyöreä OLED-värikosketusnäyttö 454×454 pikselillä (326 PPI), kirkkaus 450 nitiä
- Kaksi painiketta: virta- ja toimintopainike
- Optinen sykemittari
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / valoisuuden tunnistin
- 16 megatavua RAM-muistia
- 1 gigatavu tallennusmuistia
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Bluetooth 5.0 -yhteys
- 420 milliampeeritunnin akku
- Akunkesto jopa 22 vuorokautta, jopa 50 tuntia GPS-paikannus päällä
- Mitat 53,35 x 45,9 x 11,8 millimetriä
- Paino ilman ranneketta 32 grammaa
- Android 4.4 / iOS 9.0 tai uudempi -yhteensopiva
Hintaisekseen oiva älykello
Xiaomi Mi Watch luo hyvän ensivaikutelman. Kello on todella kevyt, rannekkeetta vain 32-grammainen, ja kaikin puolin laadukkaan oloinen. Vaikka runko onkin ”vain” lasikuidulla vahvistettua polyamidimuovia, vakuuttaa Mi Watch etenkin hintaansa nähden ulkoisella olemuksellaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mi Watchissa on kellotaulun oikealla puolella kaksi painiketta. Ylemmällä avataan päävalikko ja palataan takaisin kellotaulunäkymään alemman, punaisella korostetun sporttipainikkeen ollessa suunnattu treenitilalle. Painikkeiden tuntuma on hyvä, ja ne ulkonevat rungosta tarpeeksi selkeästi ollakseen helposti käytettävissä myös hanskat kädessä.
Kellotaulun mitat ovat 53,35 x 45,9 x 11,8 millimetriä, joten Mi Watch on älykelloksi kohtalaisen siro. Myyntipakkauksessa toimitetaan itse kellon ja magneettisen latausalustan lisäksi silikoninen rannehihna, joka on 22 millimetrin standardikokoa. Xiaomi itse tarjoaa muutamia vaihtorannekkeita, joiden lisäksi on toki saatavilla satamäärin kolmansien osapuolten vaihtoehtoja.
Kello kädessä voi lähteä myös uimaan, sillä Mi Watch on 5ATM-luokituksen mukaisesti vesi- ja pölytiivis jopa 50 metrin syvyyteen asti.
Mi Watchissa on 1,39 tuuman AMOLED-näyttö mukavalla 454×454 pikselin tarkkuudella. Näyttö on tarpeeksi kirkas säilyäkseen helposti luettavissa jopa keväthangilla urheiltaessa, ja valmistajan mukaan enimmäiskirkkaus yltää 450 nitiin. Myös tarkkuus ja värintoisto ovat aivan riittävällä tasolla kellon käyttötarkoituksia silmällä pitäen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kello toimii takeltelematta ja ongelmitta kevyen ohjelmistonsa ansiosta. RAM-käyttömuistia on Mi Watchissa vaivaiset 16 megatavua, tallennusmuistia puolestaan 1 gigatavu.
Älypuhelimeen Mi Watch yhdistetään Bluetooth 5.0 -yhteyden kautta, ja yhteys toimii sujuvasti ja pätkimättä sekä Android- että iOS-älypuhelimiin. Omaa mobiiliverkkoyhteyttä kellossa ei ole, joten älypuhelimen on ilmoituksia varten oltava alati lähietäisyydellä.
Xiaomi Mi Watchissa on 420 millimetrin akku, joka yksinkertaisen ohjelmiston tukemana tarjoaa pitkän käyttöajan yhdellä latauksella. Xiaomi itse lupailee kellolleen jopa 22 vuorokauden käyttöaikaa, mutta testin perusteella parisen viikkoa on lähempänä totuutta.
Testin aikana Mi Watchia käytettiin päivittäin treenikaverina noin tunnin verran, toisinaan GPS-paikannuksella ja toisinaan ilman. Myös älypuhelimen ilmoitukset olivat aktivoituina, ja akunkesto onkin hyvällä tasolla, vaikkei aivan lupauksiin ylläkään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tyhjentynyt akku täyttyy mukana toimitettavalla latausalustalla noin 45 minuutissa.
Älykelloksi yksinkertainen, kohtalainen treenikumppani
Xiaomi Mi Watch muistuttaa toiminnoiltaan Huawein ja Honorin viime vuosina nähtyjä älykelloja. Painikkeiden toimintalogiikka on samanlainen, kellon näkymät näyttävät samalta, ja itse älykellotoiminnot ovat jokseenkin rajatulla tasolla. Ohjelmisto on Xiaomissa vakaa, nopea ja sujuvatoiminen.
Mi Watchin käyttäminen on kohtalaisen yksinkertaista. Kellotaulunäkymästä saa oikealle ja vasemmalle pyyhkäisemällä nähtäväkseen erilaisia aktiivuusnäkymiä ja musiikki-ikkunan, kun taas ylös- ja alaspäin suuntautuvat pyyhkäisyt avaavat ilmoitus- ja pika-asetusvalikot.
Ylemmällä fyysisellä painikkeella avautuva päävalikko sisältää kaikki Mi Watchin sovellukset älypuhelinmaisesti ruudukossa. Toisinaan oikean sovelluksen löytäminen on tästä näkymästä ensi alkuun hieman hankalaa, sillä pelkkä kuvake ei aina kerro, mistä ohjelmasta on kyse. Usein älykellojen valikot ovat tekstipohjaisia, mutta Mi Watchin päävalikko poikkeaa tästä trendistä.
Kuten mainittua, kello on varustettu Xiaomin omalla käyttöjärjestelmällä, eikä lisäsovelluksia voi ladata. Mi Watch onkin älykelloksi kohtalaisen rajattu, mutta sisältää kuitenkin runsaasti toimintoja etenkin noin 150 euron hintaansa suhteutettuna.
Xiaomi-uutuus tukee ympärivuorokautista sykemittausta, treeniseurantaa yhteensä yli sadassa erilaisessa liikuntamuodossa, GPS-paikannusta, älypuhelimen musiikkitoiston hallintaa, unenseurantaa ja veren happisaturaation (SpO2) mittausta. Lisäksi kello osaa luonnollisesti näyttää ilmoituksia älypuhelimesta.
Harmi kyllä älypuhelimen ilmoituksiin ei Mi Watchilla voi reagoida millään tavalla. Lisäksi esimerkiksi sähköposteista näkyy kellon näytöllä vain otsikot, eikä viestien sisältöä pääse lukemaan. Tämä on sääli, sillä Mi Watchin mainion näytön tarkkuus riittäisi kyllä oivasti viestien lukemiseen ja yksinkertaiseen vastailuunkin.
Viestit voi kuitata luetuiksi älykellolla, mutta syystä tai toisesta kuittaukset eivät synkronoidu älypuhelimeen.
Kellossa on myös kadonneen puhelimen löytämistä helpottava toiminto, minkä lisäksi esiasennettuina on oma sovelluksensa esimerkiksi taskulampulle, kameran etälaukaisimelle ja kompassille.
Kellotauluja on Xiaomi Wear -sovelluksen kautta asennettavissa ilman lisämaksua tällä hetkellä vajaat sata kappaletta. Tauluja ei voi muokata, eikä omien taulujen luominen ainakaan toistaiseksi käy päinsä, mutta valikoima on kuitenkin mukavan monipuolinen.
Xiaomi Mi Watch soveluu älykellona parhaiten aktiivisuuden seurantaan. Treenikumppanina uutuus onkin parhaimmillaan oiva, mutta sykemittarin tarkkuus tuntuu ailahtelevan toisinaan jonkin verran. Esimerkiksi intervallitreenissä korkeimmat sykkeet jäävät usein rekisteröimättä, vaikka pääasiassa mittaus vaikuttaakin tarkalta.
On mahdollista, että sykemittauksen tarkkuutta korjaillaan myöhemmin ohjelmistopäivityksellä, mutta mitään takeita tästä ei ole. Kaikeksi onneksi sykemittauksen häiriöitä vaikuttaisi esiintyvän vain ajoittain, eikä kyse ole jatkuvasta ongelmasta.
GPS-paikannus treenien aikana sen sijaan toimii hyvin, ja satelliitit löytyvät vaikkapa lenkille lähdettäessä melko nopeasti. Mi Watchin akkukin kestää GP-käyttöä kiitettävän pitkään, Xiaomin mukaan jopa 50 tunnin verran.
Mi Watch osaa perinteisten juoksu-, kävely-, pyöräily- ja uintilenkkien lisäksi tarkkailla esimerkiksi erilaisia tanssi- ja kamppailulajeja, monenlaisia kuntosalitreenejä, HIIT-harjoitteita ja suosituimpia palloilulajeja. Talvilajeista mukana ovat esimerkiksi kelkkailu ja curling, mutta murtomaahiihdon seurantaa Mi Watch ei ainakaan toistaiseksi tue, mikä on talviurheilijan kannalta sääli.
Treeniseurannassa ja erityisesti sykeanalyysissa hyödynnetään suomalaisen Firstbeatin analytiikkaa, kuten monien muidenkin valmistajien laitteilla. Harjoitteista saa jälkikäteen yksinkertaisen analyysin älykellolla, ja yksityiskohtaisemman treenianalyysin voi suorittaa Xiaomi Wear -sovelluksella.
Sovellus näyttää kuljetun reitin, keskisykkeen, korkeusvaihtelut, sykerajat ja muut perinteiset treenitiedot omissa kuvaajissaan. Lisäksi harjoitteesta riippuen tarkasteltavissa ovat esimerkiksi askelluksen rytmi, hapenottokyky ja askeltiheys, ja kaiken kaikkiaan dataa saakin käyttöönsä runsaasti.
Myös unenseurantaa Mi Watch tukee, ja yllättävän tarkasti. Kello havaitsee melko hyvällä tarkkuudella nukahtamis- ja heräämisajat, ja ainakin itse olin jotakuinkin samaa mieltä kellon unianalyyseista.
Mi Watch erottelee unesta REM-unen sekä syvän ja kevyen unen tarkkaillen samalla heräämisiä. Myös omaa untaan voi tarkemmin tarkastella Xiaomi Wearin kautta, mutta ikävä kyllä unenlaadun pistetaulukkoa (0-100 pistettä) ei avata tarkemmin missään.
Muita Xiaomi Weariin synkronoitavia tietoja ovat stressitaso ja energiataso, jota kello seuraa esimerkiksi sykkeen ja päivittäisen aktiviteetin perusteella. Myös veren happisaturaation (SpO2) mittausta Mi Watch tukee, vaikka ei sen paremmin selitä näidenkään tulosten merkitystä käyttäjälle.
Xiaomi Wear -sovellus on ikävä kyllä vielä melkoisen takkuinen. Sovellus näyttää tyylikkäältä, mutta aina se ei toimi oletetulla tavalla jumittuen toisinaan. Tietojen synkronointi kuitenkin onnistuu nopeasti, ja sovelluksen pulmat lienevät helpohkosti korjattavissa tulevilla päivityksillä.
Eräs huomionarvoinen seikka on, että Xiaomi Mi Watch ei ensinkään tue suomen kieltä. Saatavilla on vain suurimpia kieliä englannista venäjään ja espanjasta mandariinikiinaan, eikä yhtäkään pohjoismaista kieltä toistaiseksi voi valita. Sama pätee myös Xiaomi Wear -sovellukseen.
Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi Watch ja Xiaomi Wear -puhelinsovellus ovat hyvä ja kohtuullisesti toimiva kaksikko, joka kuitenkin kärsii vielä jonkinlaisista lastentaudeista. Kunhan ohjelmiston pikkubugit saadaan korjattua ja suomen kieli mukaan valikoimaan, on edullisen kellon asema entistä parempi.
Yhteenveto: Onko Xiaomi Mi Watch hintansa väärti?
Xiaomi Mi Watch on älykelloksi kohtalaisen yksinkertainen, mutta hintaisekseen monipuolisesti varusteltu. Vaikka lisäsovelluksia ei voikaan ladata, on kellossa jo esiasennettuna mukava kattaus erilaisia toimintoja. Xiaomin oma käyttöjärjestelmä on helppokäyttöinen, kunhan päävalikon sovelluskuvakkeet oppii tunnistamaan.
Testin aikana kellon ja älypuhelimen yhteydessä ei ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Käyttöaika vaikuttaa peruskäytöllä olevan parin viikon luokkaa, ja Mi Watch myös latautuu nopeasti. Erittäin kevyenä ja sirona kellona uutuus sopii hyvin myös ohuempaan ranteeseen.
Edullisia, hyvin varusteltuja älykelloja on tällä hetkellä saatavilla mukavan monipuolisesti. Xiaomi Mi Watchin kanssa noin 150 euron hintaluokassa ovat esimerkiksi tyylikäs Huawei Watch GT 2 sekä jykevän kestävä Honor Watch GS Pro jopa yli 20 vuorokauden akunkestolla.
Myös Huawei- ja Honor-älykellot ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä, mutta niiden sykemittaus vaikuttaa olevan hieman tarkemmalla tasolla. Ominaisuuksiltaan kellot ovat jokseenkin samalla viivalla, mutta Huawei Health -sovellus on tällä hetkellä huomattavasti Xiaomi Wearia toimivampi. Lisäksi Huawei- ja Honor-kellot sovelluksineen toimivat myös suomeksi.
Eräs tuleva vaihtoehto on myös Xiaomin siipien alla toimivan Zepp Healthin Amazfit-brändin T-Rex Pro -älykello. Kestävä uutuus julkaistaan Suomessa 199 euron suositushintaan huhtikuussa.
Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi Watch on varsin pätevä älykello edullista vaihtoehtoa etsivälle. Kunhan ohjelmisto saadaan hienosäädettyä itse kellon laatua vastaavalle tasolle, on Mi Watch tässä älykellojen hintaluokassa yksi oiva vaihtoehto.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »