Aikanaan matkapuhelinliiketoimintansa ruotsalaisen Ericssonin kanssa yhdistänyt, sittemmin Sony Ericsson -brändistä puhelimissa luopunut japanilainen Sony on kutistunut älypuhelinten markkinoilla lähes mitättömäksi valmistajaksi – sen älypuhelintoimitukset ovat painuneet viime aikoina 1 miljoonaan kappaleeseen tai alle vuosineljänneksessä, ja markkinaosuus on vain prosentin murto-osia.
Älypuhelimissa Sonylla on kuitenkin edelleen aivan keskeinen rooli – omien älypuhelinten sijaan johtavana kamerakennojen toimittajana.
Sonyn kamerakennoja käyttävät useat eri valmistajat omissa älypuhelimissaan. Osa niistä myös markkinoi tätä näkyvästi, ja toiset puolestaan eivät. Esimerkiksi myös Apple käyttää iPhoneissaan Sonyn kamerakennoja, vaikkei Apple itse tätä mitenkään esille tuokaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin julkaiseman tilaston mukaan Sonyn markkinaosuus älypuhelinten kamerakennojen markkinoista arvolla mitattuna oli 46 prosenttia vuonna 2020. Seuraavaksi suurimmat toimijat ovat Samsung LSI 29 prosentin ja OmniVision 10 prosentin osuuksilla. Muiden kamerakennovalmistajien osuudeksi jää loput 15 prosenttia markkinasta.
Älypuhelinten kamerakennojen markkinoissa ei myöskään ole kyse ihan mistään nappikaupasta – Strategy Analyticsin mukaan markkinan koko ylsi 15 miljardiin dollariin eli vajaaseen 13 miljardiin euroon vuonna 2020.
Markkinajohtaja Sonylle älypuhelinten kamerakennot toivat vuodessa siis yli viiden miljardin euron edestä liikevaihtoa, vaikka sen markkinaosuus niissä viime vuonna laskikin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena älypuhelinten kamerakennojen markkinat kasvoivat Strategy Analyticsin mukaan liikevaihdoltaan viime vuonna 13 prosentilla. Älypuhelinten kamerakennomarkkinoiden kasvua ovat tukeneet kameratarkkuuksien jatkunut nousu älypuhelimissa kuin myös kameroiden lukumäärän kasvu. Yksittäisessä älypuhelimessa on tätä nykyä usein jopa 5-6 kameraa, kun taka- ja etukamerat lasketaan yhteen.
Sony menetti viime vuonna markkinaosuutta, koska sen tärkeän asiakkaan Huawein älypuhelinmyynti kärsi Yhdysvaltojen rajoituksista. Kasvava kilpailu voi olla muutenkin ongelma Sonylle jatkossa myös älypuhelinten kamerakennoissa.
”Odotamme Sonyn markkinadominanssin joutuvan kasvavissa määrin uhatuksi kasvavan kilpailun myötä”, kommentoi Strategy Analyticsin seniorianalyytikko Jeffrey Mathews.
Sonyn kamerakennoja on tähän asti pidetty yleisesti laadukkaimpina älypuhelimissa. Erityisesti Samsung on kuitenkin noussut yhä vahvemmin Sonyn haastajaksi. Itse kamerakennon lisäksi älypuhelinten kameroiden lopulliseen kuvanlaatuun vaikuttavat myös optiikka eli linssiominaisuudet sekä kuvasignaalin prosessointi järjestelmäpiirillä ja ohjelmiston osalta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »