Viime vuosina OnePlus on vakiinnuttanut rytmin, jossa aina uuden sukupolven huippupuhelinten julkistukset ajoittuvat alkukeväälle. Niin on tänäkin vuonna, ja tuoreimman uutuuskaksikon edullisempi perusmalli, OnePlus 9, on jälleen valmis tarjoamaan aivan terävimmän kärjen huippupuhelimia edullisemman joskin suorituskykyisen vaihtoehdon.
OnePlus 9 on jälleen askel eteenpäin syksyllä nähdystä OnePlus 8T:stä sisältäen esimerkiksi Qualcommin tehokkaimman Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin, 120 hertsin näytön, entistäkin nopeamman 65 watin pikalatauksen ja päivitetyt kamerat. Myös 5G on luonnollisesti mukana vakiona.
OnePlus 9
- Android
- Lasi + polymeerikomposiitti
- 6,55" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 50 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 4500 mAh akku
Tarkemmin OnePlus 9:n ja huippumalli OnePlus 9 Pron perustiedoista voit lukea aiemmasta julkistusjutustamme. Sisarmalli OnePlus 9 Pron arvostelun pääset lukemaan tästä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus 9:stä julkaistaan Suomessa kolme värivaihtoehtoa: Hopeinen talvisumu (Winter Mist), Arktinen sininen (Arctic Sky) ja Astraalin musta (Stellar Black).
OnePlus 9:n hinnat Suomessa ovat 699 euroa (8+128 Gt) ja 799 euroa (12+256 Gt), ja ennakkomyynti alkaa samantien julkistuksen jälkeen. Saataville OnePlus 9 tulee huhtikuun aikana.
OnePlus 9:n tekniset tiedot
- Takaa lasipintainen, kyljiltä lasikuitupolymeerinen rakenne
- 6,55 tuuman tasainen AMOLED-näyttö jopa 120 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä (402 pikseliä tuumaa kohti), HDR10+-tuki, 1 100 nitin enimmäiskirkkaus, ympäristöön mukautuva värilämpötila RGB-valoanturilla, 240 hertsin kosketustunnistus, Corning Gorilla Glass -lasi
- Näytönalainen sormenjälkilukija
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kolme takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1/1,43 tuuman Sony IMX689 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 2,24 mikronia) ja f/1,8-aukolla
- 50 megapikselin ultralaajakulmakamera 14 mm -polttovälillä, 1/1,56 tuuman Sony IMX766 -kennolla, freeform-linssillä ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin monokromikamera
- Välkkymisanturi ja kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 8K-tarkkuudella 30 fps ja 4K-tarkkuudella 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p-tarkkuudella 240 fps tai 720p-tarkkuudella 480 fps
- 16 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera Sony IMX471 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla, videokuvaus 1080p-tarkkuudella 30 fps
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
- 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 128 tai 256 gigatavua UFS 3.1 -tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20/18, maks. 2 Gbit/s / 200 Mbit/s
- 5G: Non-Standalone / Standalone, taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78 (NSA) ja n1, n3, n7, n28, n41, n78 (SA)
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB)
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- 4 500 milliampeeritunnin akku
- 65 watin OnePlus Warp Charge 65T -pikalataus (10V/6,5A)
- 15 watin langaton lataus (Qi)
- Mitat 160 x 74,2 x 8,7 millimetriä
- Paino 192 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 11 -ohjelmistoa
Hyvää OnePlus 9:ssä
- Hyvä näyttö. OnePlus 9:n näyttö on hienoinen päivitys OnePlus 8:n paneeliin verrattuna ja samalla tasolla kuin OnePlus 8T:ssä. Se on edelleen hyvä ja kirkas, ja 120 hertsin virkistystaajuus tekee selaamisesta mukavaa.
- Supernopea pikalataus. Erikoisvikkelä 65 watin pikalataus täyttää tyhjän akun puolessa tunnissa mukana toimitettavalla laturilla. Myös langaton lataus on nyt ensi kertaa tuettuna OnePlussan huippupuhelinsarjan edullisemmassa mallissa, 15 watin teholla Qi-standardin mukaisesti.
- Suorituskyky kohdallaan. Snapdragon 888:n voimin OnePlus 9 tarjoaa huippuluokan suorituskyvyn, joka on Android-puhelinten kärkeä. Mahdollisimman tehokasta puhelinta kohtuullisen hintaan hakevalle OnePlus 9 onkin oiva vaihtoehto.
- OxygenOS. OnePlussan tuttu vahvuus. OxygenOS 11 on monipuolinen sekä käyttölogiikaltaan helposti omaksuttavissa, ja pitkä päivityslupaus nopeine päivitystahteineen on erinomainen lisä.
Huonoa OnePlus 9:ssä
- Ei telekameraa. Telekamera puuttuu edeltäjän tavoin myös OnePlus 9:stä, mikä on todellinen sääli. Kaksinkertaisesti lähennetyt otokset ovat vielä mukavia, mutta zoom-kyvyissä OnePlus 9 taipuu auttamatta telekamerallisille kilpailijoilleen.
- OnePlussan tutut ominaispuutteet. Valmistajalle ominaisesti muistikorttipaikka uupuu myös OnePlus 9:stä, joten tallennusmuistin määrä on hyvä harkita tarkkaan. Lisäksi huomionarvoista on IP-luokituksen puuttuminen, sillä sisarmalli OnePlus 9 Pro on virallisesti vesi- ja pölytiivis (IP68).
Onnistunut vuosipäivitys supernopealla pikalatauksella
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus 9 on kokonaisuutena hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä OnePlus 8 ja 8T, mutta myös merkittäviä kehitysaskelia on otettu. Hasselblad-yhteistyön myötä takakamerakokoonpanoa on päivitetty sekä sisäisesti että ulkoisesti, ja myös tekninen kattaus on luonnollisesti päivitetty kevään 2021 huipputasolle.
Ulkoisesti OnePlus 9 mukailee Pro-mallin uudistunutta linjaa: virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sekä näppärä Alert Slider -profiilikytkin ovat edelleen tutuilla paikoillaan, mutta takakamera on nyt siirtynyt puhelimen keskeltä vasempaan yläkulmaan, kuten jo 8T:ssäkin. Kamera-alue on huomattavasti viimevuotista laajempi ja ulkonäöltään retromainen suurikokoisine linsseineen ja näkyvine Hasselblad-logoineen.
Yhteistyö ruotsalaisen kamera- ja linssivalmistaja Hasselbladin kanssa heijastuu jo tänä vuonna myös OnePlus 9:n kameraan. Hasselbladin avulla toteutetun kennokalibroinnin tulisi johtaa tarkempaan väritallennukseen ja täten parempiin valokuviin etenkin pääkameralla, ja myös itse kameraohjelmistossa on jo muutamia Hasselblad-uudistuksia, joista lisää tuonnempana.
OnePlus 9 on erittäin laadukas ja lähes samankokoinen kuin edeltäjänsä. Melko kompaktiin runkoon on saatu mahdutettua suuri, 6,55-tuumainen näyttö, joka on ominaisuuksiltaan hyvin lähellä OnePlus 8:n paneelia. Tarkkuus on yhä sama, 2400×1080 pikseliä, kuten on kuvasuhdekin, 20:9. Näyttö tukee yhä HDR10+-sisältöä ja on varustettu Corningin Gorilla-lasilla, mutta virkistystaajuus on hilattu 90 hertsistä 120 hertsiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön sekuntikohtaista päivitysnopeutta kuvastava virkistystaajuus vaikuttaa esimerkiksi pelaamisen ja selaamisen sujuvuuteen. Silmämääräisesti harppaus 90 ja 120 hertsin välillä ei ole kovinkaan merkittävä, eikä eroa ole yhtä helppo huomata kuin 60 ja 90 hertsin kesken.
Näyttö on edelleen kirkas, tarkka ja valovoimainen. Värit toistuvat kiitettävän tarkasti, katselukulmat ovat laajat ja värimaailmaa voi kattavasti mukauttaa asetusten kautta. Näyttöön olisi kenties toivonut suurempaakin parannusta, sillä hyvin samankaltainen ruutu oli virkistystaajuutta lukuun ottamatta läsnä jo OnePlus 7T:ssä, mutta kaikin puolin pätevästä paneelista on yhä kyse.
Toisin kuin edeltävässä OnePlus 8:ssa ja sisarmalli OnePlus 9 Prossa, joiden paneelit kaartuvat hienoisesti puhelimen kyljille, on OnePlus 9:n näyttö täysin tasainen OnePlus 8T:n tavoin.
Etukamera löytyy edelleen näytön vasemman yläkulman kamerareiästä. Reikä on pienikokoinen, eikä tule päivittäisen käytön tielle, mutta halutessaan sen voi myös peittää paksummalla, virtuaalisella mustalla yläreunuksella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimii nopean luotettavasti. Haluttaessa lukituksen voi avata myös kasvojentunnistuksella, joka ei kuitenkaan turvallisuudessa yllä sormenjäljen tasolle.
OnePlus 9:ssä on mukavaa multimediakokemusta vahvistamassa tasokkaat stereokaiuttimet. Pääkaiutin sijaitsee puhelimen alareunassa, aavistuksen hiljaisempi ”apukaiutin” taas näytön yläpuolella. Äänenlaatu on kokonaisuutena hyvällä tasolla, ja mukana on myös Dolby Atmos -tilaäänituki.
Erillistä kuulokeliitäntää OnePlus 9:ssä ei ole, kuten ei ole muistikorttipaikkaakaan. Nanokokoisia SIM-kortteja puhelimeen mahtuu kuitenkin kaksin kappalein.
Melko kompaktina uutuutena OnePlus 9 sopii hienosti käteen, eikä laatutuntumassa ole moitteen sijaa – vaikka kyljet lasikuitu-polymeerikomposiittia ovatkin. Sama pätee erinomaiseen käyttökokemukseen.
OnePlus 9 on teknisesti huipputasolla, joten puhelin selviytyy takeltelematta vaativimmistakin toimista, kuten pelaamisesta korkeimmilla grafiikoilla tai nopeatempoisesta moniajosta. Huippuluokan suorituskyky on toki tässäkin hintaluokassa lähes perusvaatimuksia, eikä OnePlus 9 petä odotuksia ollen tässä hintaluokassa ehdotonta eliittiä.
Qualcommin huippuluokan Snapdragon 888 on Android-puhelinten tällä hetkellä tehokkain järjestelmäpiiri, ja 8 tai 12 gigatavun RAM-käyttömuisti on parasta LPDDR5-luokkaa. Tallennusmuistia on saatavilla 128 tai 256 gigatavua ja myös se on toistaiseksi nopeinta mahdollista laatua (UFS 3.1).
Testien perusteella OnePlus 9:n suorituskyky on sisarmallinsa OnePlus 9 Pron tavoin odotetulla tasolla. Snapdragon 888:lla varustettuna puhelin kuuluu Android-puhelinten kärkeen suorituskyvyn osalta, ja erot muihin Snapdragon 888 -puhelimiin ovat vähäisiä. Verrattuna aiemmin arvioimiimme Snapdragon 888 -puhelimiin OnePlus 9 voittaa hienoisesti Xiaomin Mi 11:n, ja jää puolestaan jälkeen kooltaan selvästi massiivisemmasta Asus ROG Phone 5:stä. Samsungin huippumalli Galaxy S21 Ultra 5G jää Exynos-järjestelmäpiirinsä myötä selvemmällä erolla jälkeen suorituskykytesteissä kaikista Snapdragon 888 -puhelimista. myös OnePlus 9:stä.
Kokonaisuutena OnePlus 9:n suorituskyky on erinomainen ja jäähdytysjärjestelmä vaikuttaa toimivan riittävän tehokkaasti, jotta korkea suorituskyky on luotettavasti käytettävissä pidempäänkin.
Arvostelulaitteessamme on 12 ja 256 gigatavun muistit, mutta myös alhaisemmilla muisteilla varustettu OnePlus 9 selviytyy varmasti kunnialla vaativankin käyttäjän heittämästä haasteesta. Merkittävin päätös liittyykin tallennusmuistin määrään, sillä muistikorttipaikan puuttuessa sisäisen kapasiteetin on riitettävä tallennustarpeisiin.
OnePlus 9:n merkittävimpiä vahvuuksia on älypuhelinmarkkinan nopeimpiin lukeutuva pikalataus. Uutuuden 4 500 milliampeeritunnin akku täyttyy tyhjästä vain reilussa puolessa tunnissa mukana toimitettavalla 65 watin pikalaturilla. OnePlus 9:n akku on kaksiosainen, mikä sekä parantaa akun käyttöikää että mahdollistaa erityisnopeat latausajat.
Alla OnePlus 9:n latausvertailu suhteessa viime vuoden OnePlus 8T:hen ja OnePlus 8 Prohon sekä kevään 2021 kahteen muuhun huippupuhelinuutuuteen, Xiaomi Mi 11 ja Samsung Galaxy S21 Ultra 5G.
Vaikka lataustehon maksimi on yhä OnePlus 8T:n tavoin 65 wattia, latautuu OnePlus 9 hieman sitä nopeammin muuten kuin vasta aivan lopussa. Esimerkiksi 15 minuutissa OnePlus 9:n akku oli täyttynyt jo tyhjästä 63 prosenttiin ja täyteen akku latautui alle 35 minuutissa. OnePlusssan itsensä mukaan lataus hoituu 1 prosentista 100 prosenttiin 29 minuutissa.
Myös langaton lataus on nyt käytettävissä uusimman OnePlus-sukupolven edullisemmassa mallissa, mutta harmi kyllä OnePlus 9 tukee sitä vain 15 watin teholla Qi-standardin mukaisesti. Tyyriimpi sisarmalli OnePlus 9 Pro yltää sen sijaan jo vakuuttavaan 50 watin langattomaan latausnopeuteen OnePlussan latausalustalla.
Yhdellä latauksella OnePlus 9 toimii helposti vuorokauden, ja akkua riittää myös hieman seuraavan päivän puolelle. Kun näytön virkistystaajuuden laskee 120 hertsistä perustasolle ja tyytyy 4G-nopeuksiin, lähentelee käyttöaika kahta päivää. Pro-malliin verrattuna OnePlus 9:n akunkesto on rahtusen verran parempi, pitkälti tosin heikommista ominaisuuksista juontuen.
OnePlus-älypuhelinten Android-ohjelmistoa on jo vuosien ajan pidetty yleisesti eräänä parhaista. Myös OnePlus 9:n OxygenOS 11 on edelleen sujuvan kevyt ja helppokäyttöisyydestään huolimatta monipuolinen.
OxygenOS 11:ssa ulkoinen ilme on päivittynyt esimerkiksi OnePlus 8:n julkaisuaikoihin verrattuna, ja vakio-Androidista on siirrytty hieman kauemmas. Myös puhtaaseen Androidiin tottuneen on kuitenkin helppo omaksua OxygenOS:n kommervenkit, sillä OnePlus on edelleen säilyttänyt ohjelmistonsa melko pelkistettynä ja helppokäyttöisenä.
Pelkistetty ei kuitenkaan tarkoita yksipuolista, ja OxygenOS 11:ssa onkin monipuolisesti muun muassa yhden käden käyttöä ja pelaamista tukevia lisätoimintoja. Mukana on muutamia OnePlussan omia sovelluksia, kuten Muistiinpanot, Galleria, Sää ja Kello. Viimeksi mainittu sisältää myös rentoutumista helpottavan Zen-toiminnon, johon OnePlus panosti viime vuoden aikana yllättävänkin paljon mahdollistaen vaikkapa kaverin haastamisen rauhoittumiskilpaan.
Myös päivitystuki on OnePlussalla totutusti huippuluokkaa, ja Android-ohjelmistopäivityksiä on luvassa kaksi, tietoturvaparannuksia taas kolme vuotta. Päivitysnopeuden pitäisi niin ikään olla kohdillaan. Arvostelun julkaisuhetkellä OnePlus 9:n tietoturva on tammikuun 2021 tasolla, mutta tilanne parantunee puhelimen varsinaisesti päästessä myyntiin.
Tasavahva kamerakattaus – telekameran puuttuminen harmittaa yhä
OnePlus 8:aan verrattuna makrokamerasta on luovuttu ja panokset suunnattu pääkameraan ja ultralaajakulmaan. Päätös on erinomainen, sillä erikoislähikameraa moni tuskin kaipaa, ja sekä pääkamera- että ultralaajakulmakamerakuvat ovat OnePlus 9:llä erinomaisia.
OnePlus 9 onkin parhaimmillaan oiva kamerapuhelin, mutta puhtain paperein sekään ei selviä. Harmittavasti uutuudesta puuttuu edeltäjämallinsa tavoin kokonaan telekamera, joten zoom-kapasiteetiltaan se taipuu selvästi useille saman hintaluokan kilpailijoille – optista zoomia kun ei ole ensinkään.
OnePlus 9 -malliston kameraohjelmistossa on jo nähtävissä ensikaikuja OnePlussan ja Hasselbladin uunituoreesta yhteistyösopimuksesta. Toistaiseksi Hasselbladin vaikutukset ovat vielä rajallisia, mutta myös OnePlus 9:n kamerasovelluksen Pro-manuaalisäätötila on muokattu uuteen uskoon ruotsalaisyhtiön tukemana ja mukana on tuki jopa 12-bittisten värien RAW-kuvaukselle.
Muuten kameran käyttöliittymä on jotakuinkin samanlainen kuin viime vuonna, ja OnePlus-veteraanit tuntevat heti olonsa kotoisaksi. Kuvaustiloja on paljon, ja simppeliksi tehty, pyyhkäisyelein ohjattava kameraohjelmisto on kaikin puolin mallikkaasti toteutettu.
Hauskana Hasselblad-yksityiskohtana kameran suljin on muuttunut appelsiinimaisen oranssiksi kamerayhtiön värejä mukaillen.
Käytännön tasolla OnePlus 9:n pitäisi tallentaa edeltäjäänsä paremmin värejä Hasselbladin kanssa toteutetun värikalibroinnin ansiosta. Uutta viime vuoteen verrattuna on myös mahdollisuus 12 bitin RAW-raakakuvaukselle, mistä on iloa kuviaan jälkikäteen muokkaaville. Myös automaattisen tarkennuksen pitäisi toimia aiempaa nopeammin – ja erittäin vikkelä ja sulava se onkin.
OnePlus 9:n 48 megapikselin kamera tallentaa valokuvia oletuksena 12 megapikselin kokoisina, mutta myös 48 megapikselin tilalle on käyttöliittymässä oma nopea pikavalintansa. Pääkamera on lähes sama kuin OnePlus 9 Prossa, mutta kenno on hieman vanhempaa tekniikkaa (Sony IMX689 vs. IMX 789) eikä kamerassa ole optista kuvanvakainta OnePlus 9:ssä. Lisäksi Pro-malli käyttää lisänä lasertarkennusta, jota edullisempi OnePlus 9 ei sisällä.
Pääkameran kuvanlaatu on erinomaista otollisissa oloissa, ja erot Pro-malliin ovat silmämääräisesti mitättömiä. Hämärässäkin OnePlus 9 pärjää hienosti nopean, myös vapaalla kädellä pääosin hyvin toimivan yötilan ansiosta, vaikka yksityiskohtia Pro-malli vangitseekin kehittyneemmällä kennollaan nähtävästi hieman paremmin.
Optisen kuvanvakaimen puute leikkaa hieman OnePlus 9:n pääkameran käytettävyyttä verrattuna moniin kilpaileviin älypuhelimiin, sillä tarkkoihin kuviin pääsemiseksi tarvitaan vakaampaa kättä.
Ultralaajakulmakamera on OnePlus 9:n valttikortteja. Kamera on sama kuin kalliimmassa sisarmallissa ja kaikin puolin erinomainen. Päivänvalon lisäksi laajakulmaotokset ovat hienoja myös sisällä ja hämärässä, ja suorat linjat säilyvät todenmukaisina ja vääristymättöminä.
Ultralaajakulmakamerassa on nyt uudistuksena niin sanottu freeform-linssi, jonka edistynyt muotoilu auttaa vähentämään vääristymiä.
Etukameran tarkkuus on yhä 16 megapikseliä, ja näyttöreikään kamera itsessään on sama kuin viime vuonna. Ohjelmistoparannusten myötä etukameran tulisi kuitenkin erottaa kasvot paremmin myös vastavalossa, ja kaiken kaikkiaan selfie-kuvat ovatkin aivan hyviä.
Videokuvauksessa OnePlus 9 on niin ikään oikein pätevä. Uutuus yltää parhaimmillaan jopa 8K-tarkkuuteen 30 ruudun sekuntitahtiin, ja 4K-kuvaus käy myös 60 ruudun nopeudella. Hidastuskuvaus onnistuu enimmillään 480 ruudun nopeudella (720p).
Ikävä kyllä telekameraa ei ole saatu mahdutettua mukaan ensinkään, joten zoom-kuvauksessa OnePlus 9 joutuu antamaan tasoitusta, kuten esimerkiksi yltä löytyvä vertailu muun muassa OnePlus 9 Pro -sisarmalliin selvästi kertoo. Telekameran puute OnePlus 9:n edullisemmassa hintaluokassa ei kuitenkaan ole täysin poikkeuksellinen puute, ja osittain jopa ymmärrettävä ero OnePlus 9 Pro -huippumallin verrattuna.
Puutteineenkin OnePlus 9:ää on kamerana on kuitenkin kaikin puolin miellyttävä käyttää, ja kuvanlaatukin on kohdallaan. Päivänvalossa kuvat ovat vertailukelpoisia satoja euroja kalliimpienkin älypuhelinten kanssa, ja myös hämärässä OnePlus 9 pärjää hienosti.
Vertailussa OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro – kumman hankinta kannattaa?
OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro ovat kumpikin huipputason älypuhelimia ja monin tavoin myös hyvin samankaltaisia, mutta eroavaisuuksiakin löytyy. OnePlus 9 maksaa edullisimmillaan 699 euroa, OnePlus 9 Pro puolestaan 899 euroa, ja uutuuksiin kannattaakin tutustua tarkkaan ennen ostopäätöstä.
OnePlus-uutuuksissa on kummassakin paras mahdollinen järjestelmäpiiri, markkinoiden nopeimmat muistityypit ja vikkelimmät langattomat yhteydet 5G:stä Bluetooth 5.2:een ja Wi-Fi 6:een. Molemmat tukevat huippunopeaa 65 watin pikalatausta ja sisältävät yhtä suuren akun. Merkittävimmät erot uutuuksien välillä ovatkin kameroissa, näytössä ja langattomassa latauksessa.
Eräs huomionarvoinen seikka on vesi- ja pölytiiviys, joka OnePlus 9 Prolla on IP68-luokituksen tasolla. Sisarmallissa virallista IP-luokitusta ei sen sijaan ole. Ulkoinen laatutuntuma on molemmissa samanlainen ja erittäin korkea. OnePlus 9 Pro on lasi-alumiinirunkoinen, OnePlus 9 taas lasi-polymeerirunkoinen – käytännössä siis muovia kyljltään.
OnePlus 9 Pron pääkamerassa on rahtusen OnePlus 9:ää kehittyneempi kamerakenno (Sony IMX789 vs. Sony IMX689), joten Pro-mallin hämäräkuvaus on hienoisesti sisarmallia paremmalla tasolla. Pro-mallissa on myös kameran toimintaa ajoittain nopeuttava laser-tarkennus, jota OnePlus 9:ssä ei ole, ja 4K-videokuvaus jopa 120 ruutua sekunnissa (vs. OnePlus 9, 30/60 fps).
Ultralaajakulmakamera on molemmissa sama, mutta telekamera OnePlus 9:stä puuttuu sen sijaan kokonaan. Zoom-kyvykkyydessä Pro-malli onkin optisella zoomillaan aivan eri tasolla ja huomattavasti parempi.
Myös näytöissä on eroja. OnePlus 9 Pron paneeli – ja tätä kautta koko puhelin – on hitusen suurempi (6,7 vs. 6,55 tuumaa / 163,2 x 73,6 x 8,7 vs. 160 x 74,2 x 8,7 millimetriä) ja hieman reunoille taipuvampi kuin OnePlus 9:n täysin tasainen näyttö. Pro-mallin paneeli on tarkempi (3216×1440 vs. 2400×1080 pikseliä) ja tukee erityiskorkeaa 360 hertsin kosketusherkkyyttä, josta saattaa olla apua esimerkiksi pelaamisessa. OnePlus 9:n kosketusherkkyys on tavanomaisemmalla 240 hertsin tasolla. Sisällön virkistystaajuus on molemmilla enintään 120 hertsiä.
OnePlus 9 Pro tukee langatonta latausta jopa 50 watin teholla, kun OnePlus 9 joutuu tyytymään 15 watin tehoon Qi-standardin mukaisesti. Käyttöajassa teknisesti hieman vaatimattomampi OnePlus 9 vetää parhailla asetuksilla pidemmän korren, mutta ominaisuuksista joustettaessa kaksikko on jotenkin samalla tasolla. Kumpikin latautuu puolessa tunnissa.
Kaiken kaikkiaan hieman tyyriimpi OnePlus 9 Pro tuntuu paremmalta ostokselta kuin OnePlus 9. Telekameran puute on OnePlus 9:n suurin heikkous, mutta mikäli zoom-kuvauskyvyt eivät ole omalla prioriteettilistalla korkealla, on myös hieman edullisempi perusmalli ehdottoman mainio ja suorituskykyinen, korkealuokkainen huippuälypuhelin.
Yhteenveto: OnePlus 9 haastaa huippupuhelimet, mutta riittääkö se?
OnePlus 9 on pätevä vuosipäivitys OnePlus 8:sta ja 8T:stä, ja muutenkin oiva älypuhelin. Se sisältää tehokkaimman mahdollisen piirin, runsaasti nykyhetken nopeinta RAM- ja tallennusmuistia, eikä näytössäkään ole mitään varsinaista vikaa.
Akku latautuu todella nopeasti 65 watin teholla, ja myös langaton lataus on nyt saatu mukaan. Langattomat yhteydet ovat muutenkin huippuluokkaa, ja kattava 5G-tukikin on jo selviö. Myös erinomainen, nopeasti päivittyvä OxygenOS 11 nostaa OnePlus 9:n osakkeita.
Harmittavaa kyllä, OnePlus 9:stä puuttuu yhä telekamera, eikä virallista IP-luokitusta vesi- ja pölytiiviydelle ole. Myös muistikorttipaikan uupuminen on hyvä ottaa huomioon puhelinta ostettaessa, etenkin jos aikoo hyötyä tasokkaasta 8K-videokuvauksesta.
Kaiken kaikkiaan OnePlus 9 Pro on 200 euroa kalliimpanakin kenties houkuttelevampi kokonaisuus. Lisäpanostuksella saa markkinoiden parhaisiin lukeutuvan näytön, hyvän lisän kamerakokonaisuuteen tuovan telekameran ja IP68-luokituksen vesivahingoilta suojaamaan – sekä vielä tuen nopeammalle langattomalle lataukselle.
Mikäli OnePlus 9 Pron 899 euron hinta on mahdollisuuksien rajoissa, kannattaa Pro-mallia harkita. Myös Xiaomi Mi 11 849 euron suositushinnalla on hyvä vaihtoehto, ja OnePlus 9:n hintaluokassa esimerkiksi Samsungin viimevuotisiakin Galaxy S20 -älypuhelimia kannattaa pitää yhä silmällä vuoden 2021 Galaxy S21 -mallien ohella hyvien tarjousten varalta.
OnePlus 9 on erittäin tehokas ja nopeasti latautuva älypuhelin, joka toimii sujuvasti pitkään. Ylemmän keskikastin ja lippulaivaluokan väliin sijoittuva uutuus on puutteineenkin onnistunut kokonaisuus. Erinomainen valinta se on, jos arvostaa älypuhelimessaan mahdollisimman suurta suorituskykyä eivätkä zoom-kuvauskyvyt ole itselle toisaalta niin tärkeitä. Tässä tapauksessa OnePlus 9 on yksi parhaimpia valintoja myös muuten monipuolisilla ominaisuuksillaan.
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia OnePlus 9:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin reilusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät lisäksi myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »