OnePlus 9 Pro on sen toistaiseksi neljäs Pro-malli. Viimevuotisen OnePlus 8 Pron tavoin kyseessä on Android-älypuhelinten huipulle monipuolisella ominaisuuskattauksella pyrkivä täysiverinen lippulaivapuhelin, joka on jälleen päivittynyt monin tavoin.
Tänä vuonna suurimmat uudistukset painottuvat takakameroihin, joita on nyt kehitetty uuden yhteistyökumppanin, ruotsalaisen Hasselbladin, kanssa. Hasselblad-vaikutukset näkyvät ennen kaikkea ohjelmistossa ja kameran värikalibroinnissa, ja OnePlus itse kertoo kameran ottaneen selkeitä kehitysaskelia esimerkiksi myös hämäräkuvauksessa.
OnePlus 9 Pro
- 6,7" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 50 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 4500 mAh akku
Näyttöäkin on jälleen paranneltu hienoisesti, eikä se enää kaarru älypuhelimen laidoille aivan yhtä suuressa kulmassa kuin OnePlus 8 Prossa. Myös sisuksissaan OnePlus 9 Prossa sisältää luonnollisesti täynnä viimeisintä huipputeknologiaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarkemmin OnePlus 9 Pron ja perusmalli OnePlus 9:n perustiedoista ja eroista voit lukea aiemmasta julkistusjutustamme, minkä lisäksi julkaisimme myös OnePlus 9:stä jo oman erillisen arvostelunsa.
OnePlus 9 Pron kolme värivaihtoehtoa ovat Tähtitaivaan musta (Stellar Black), Männyn vihreä (Pine Green) ja Usvan harmaa (Morning Mist), jollainen arvostelulaitteemme on.
OnePlus 9 Pron hinnat Suomessa ovat 899 euroa (8+128 Gt) ja 999 euroa (12+256 Gt), ja ennakkomyynti käynnistyy samantien. Saataville OnePlus 9 Pro tulee 31. maaliskuuta alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus 9 Pron tekniset tiedot
- Takaa lasipintainen, kyljiltä alumiinirunkoinen rakenne
- 6,7 tuuman sivuilta kaareva LTPO AMOLED -näyttö mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella, 20,1:9-kuvasuhteella ja 3216×1440 pikselillä (525 pikseliä tuumaa kohti), HDR10+-tuki, 1 300 nitin enimmäiskirkkaus, liikkeen sulavoitus MEMC-piirillä, ympäristöön mukautuva värilämpötila RGB-valoanturilla, 360 hertsin kosketustunnistus, Corning Gorilla Glass -lasi
- Näytönalainen sormenjälkilukija
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Neljä takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1/1,43 tuuman Sony IMX789 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 2,24 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin ultralaajakulmakamera 14 mm -polttovälillä, 1/1,56 tuuman Sony IMX766 -kennolla, freeform-linssillä ja f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin 3,3x optisen zoomin telekamera 77 mm -polttovälillä, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 30x digitaalinen zoom
- 2 megapikselin monokromikamera
- Laser osana automaattitarkennusta, välkkymisanturi ja kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 8K-tarkkuudella 30 fps ja 4K-tarkkuudella 30 / 60 / 120 fps, hidastuskuvaus 1080p-tarkkuudella 240 fps tai 720p-tarkkuudella 480 fps
- 16 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera Sony IMX471 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla, videokuvaus 1080p-tarkkuudella 30 fps
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
- 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 128 tai 256 gigatavua UFS 3.1 -tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20/18, maks. 2 Gbit/s / 200 Mbit/s
- 5G: Non-Standalone / Standalone, taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78 (NSA) ja n1, n3, n7, n28, n41, n78 (SA)
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB)
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- 4 500 milliampeeritunnin akku
- 65 watin OnePlus Warp Charge 65T -pikalataus (10V/6,5A)
- Langaton lataus (Qi) ja 50 watin langaton OnePlus Warp Charge 50 Wireless -lataus
- Mitat 163,2 x 73,6 x 8,7 millimetriä
- Paino 197 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 11 -ohjelmistoa
Hyvää OnePlus 9 Prossa
- Erinomainen näyttö. OnePlus 9 Pron näyttö on parhaita, mitä älypuhelimissa on toistaiseksi nähty. Jo viime vuonna esitelty 120 hertsin virkistystaajuus tekee käytöstä sulavaa korkean, yhdessä 360 hertsin kosketustunnistuksen ohella, ja myös tarkkuus sekä väritoisto ovat huippuluokkaa. Käyttö on helppoa kirkkaassakin ympäristössä, eikä näytöstä ole muuta kuin hyvää sanottavaa.
- Tasavahva kamerakokonaisuus. Kamerakokonaisuus on OnePlussan toistaiseksi paras, ja jälleen hieman lähempänä älypuhelinkameroiden kärkeä. Hyvissä olosuhteissa kuvat ovat lähes moitteettomia, ja hämärässäkin OnePlus 9 Pro pärjää hyvin. Ultralaajakulmakamera on edelleen suhteellisesti erittäin vahva.
- Suorituskyky kohdallaan. Snapdragon 888:n voimin OnePlus 9 Pro tarjoaa huippuluokan suorituskyvyn, joka on Android-puhelinten kärkeä.
- Supernopea pikalataus – myös langattomasti. OnePlus 9 Pro latautuu mukana toimitettavalla 65 watin laturilla tyhjästä täyteen puolessa tunnissa. Myös langaton lataus toimii peräti 50 watin teholla OnePlussan yhteensopivalla latausalustalla, ja latausnopeudet ovat markkinoiden kärkiluokkaa.
- OxygenOS-ohjelmisto. Viime vuonna reilusti uudistunut OxygenOS on monien mieleen. Ohjelmisto on kevyt ja edelleen jonkin verran vakio-Androidia muistuttava, mutta huomattavasti monipuolisempi. Myös päivityksiä on oletettavasti tulossa mukavalla tahdilla.
Huonoa OnePlus 9 Prossa
- Akunkesto edistyneimmillä asetuksilla. OnePlus 9 Pron käyttöaika yltää vain noin vuorokauteen edistyneimpiä asetuksia käytettäessä (muun muassa korkein näytön tarkkuus, 120 hertsin virkistystaajuus, liikkeen sulavoitus, 360 hertsin kosketustunnistus, 5G), ja akku saattaa olla lopussa jo illan hämärtäessä. Kun vaatimustasoa karsii hieman, saa käyttöaikaakin venytettyä pitemmäksi, mutta tällöin ei toisaalta saa käyttöönsä kaikkia huippupuhelimen ominaisuuksia.
- Tutut ominaisuuspuutteet. OnePlus 9 Prossa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää eikä muistikorttipaikkaa – mihin OnePlussan osalta on jo toki ehditty tottua.
Android-maailman valiopuhelin erinomaisella ohjelmistolla
OnePlus 9 Pro on ulkoisesti sekä mukavalla tavalla tuttu että raikkaan poikkeava edeltäjiinsä verrattuna. OnePlussalle ominainen pyöreähkö perustuntuma on edelleen läsnä, ja kädessä vain 197 gramman painoinen uutuus tuntuu kokoonsa nähden keveältä. Laatutuntuma on ulkoisesti huippuluokkaa, ja siitä on vaikea löytää moitittavaa.
Kooltaan OnePlus 9 Pro on käytännössä samanlainen kuin OnePlus 8 Pro, jos kohta muutaman gramman kevyempi ja millimetrin kymmenesosia pienempi. Merkittävin ulkoinen uudistus on puhelimen takana, jossa kamerakokoonpano on OnePlus 8T:n esimerkkiä seuraten siirretty keskeltä puhelimen vasempaan yläkulmaan.
OnePlussan uuden yhteistyökumppanin, Hasselbladin, logo koristaa näkyvästi kamerakohoumaa, ja suurilla, pyöreillä kromireunaisilla linsseillään kamerakokonaisuus näyttää miellyttävän retrohenkiseltä ja tyylikkäältä. Takakamera-alue kohoaa puhelimen rungosta hienoisesti, joten OnePlus 9 Pro huojuu ilman suojakuorta pöydällä hitusen ilman suojakuorta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös OnePlus 9 Prossa on OnePlussan perinteiseen tyyliin erillinen Alert Slider -profiilikytkin, jolla äänien, värinän ja äänettömän välillä on helppo vaihdella myös puhelimen ollessa lukittuna. Röpelöpintainen kytkin on jo vuosia ollut OnePlussan erikoisuus, ja se on edelleen yhtä kätevä kuin aina aiemminkin.
Virtapainike sijaitsee oikealla laidalla, äänenvoimakkuussäädin taas vasemmalla. Ainut liitäntävaihtoehto on jälleen USB-C, eikä erillistä kuulokeliitäntää ole. Puhelin on edestä ja takaa lasia, ja jykevyyttä tuo laitetta kiertävä alumiinikehikko. Tuttua OnePlus-laatua, siis.
OnePlus on jo hyvän aikaa panostanut korkealaatuisiin näyttöihin, ja näin on jälleen myös OnePlus 9 Prossa. Näyttö on sanalla sanoen loistava. Näytön tarkkuus on tällä kertaa 3216×1440 pikseliä, ja pikkuriikkisen nykyisin tavanomaisesta poikkeava 20,1:9-kuvasuhde on sopiva mediatoistoa ajatellen. Viime vuonna esitelty 120 hertsin virkistystaajuus, eli ruudun sekuntikohtainen päivitysnopeus, on luonnollisesti käytettävissä ja enimmäiskirkkaus, 1 300 nitiä, takaa sujuvan käytön myös auringonvalossa.
Etukamera sijaitsee edelleen pienikokoisessa kamerareiässä näytön vasemmassa yläreunassa, eikä se häiritse käyttöä. Halutessaan kamerareiän saa myös piilotettua valitsemalla asetuksista mustan yläpalkin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uutta näytössä on 360 hertsin kosketusherkkyys. OnePlussan hyperkosketukseksi ristimä parannus tekee näytöstä erityisen herkän kosketukselle vähentäen viiveen olemattomiin, mikä saattaa olla hyödyllistä vaikkapa intensiivisissä mobiiliräiskintäsessioissa. Älypuhelimissa kosketusherkkyys yltää tavanomaisesti enintään 240 hertsiin, joten OnePlus 9 Pro tarjoaa tässä mielessä pienoisen etulyöntiaseman runsaasti pelaavalle. Toki osassa muita älypuhelimia on nähty jo 480 hertsin tai jopa vieläkin korkeampia kosketustaajuuksia.
OnePlus 9 Pron näyttöasetuksista voi luonnollisesti valita itselleen mieleiset asetukset ja säätää vaikkapa virkistystaajuutta ja tarkkuutta. Oletuksena käytössä on FullHD+-resoluutio (2340×1080 pikseliä), älykkäällä 120 hertsin virkistystaajuudella, ja halutessaan voi aktivoida myös korkeamman QHD+-tarkkuuden (3120×1440 pikseliä) samaisella 120 hertsin virkistystaajuudella.
LTPO-tyypin AMOLED-näyttöpaneelin myötä mukaan tullut älykäs virkistystaajuus tarkoittaa sitä, että puhelin vaihtelee automaattisesti sekä joustavasti 1 ja 120 hertsin välillä tarpeen mukaan. Käytännössä näyttö siis päivittyy esimerkiksi sisältöä selattaessa tai pelattaessa tiuhemmin kuin paikallaan pysyvää valokuvaa katseltaessa. Myös tavanomainen 60 hertsin virkistystaajuus on erikseen valittavissa, mikä voi parantaa käyttöaikaa, jos ei koe tarvetta suurelle virkistystaajuudella.
OnePlus 9 Prossa on jälleen mukana myös erillinen MEMC-toiminto, joka käytännössä muuttaa esimerkiksi 30 ruudun sekuntinopeudella toistuvaa videota jopa 120 ruutua sekunniksi toistuvaksi tavalla, joka saa liikkuvan kuvan näyttämään vähemmän tökkivältä. Tämä sulavoittaa katselukokemusta, ja MEMC-toiminnoille on näyttöasetuksissa oma Näytön tehostusmoottori -alavalikkonsa.
Liikegrafiikan pehmennyksellä on suuri ero myös paljaalla silmällä. ”Pehmentämätön” video näyttää jälkikäteen nykivän ikävästi, ja katselukokemus OnePlus 9 Prolla on MEMC-toiminnon ansiosta todella sujuvampi moniin muihin älypuhelimiin verrattuna.
OnePlus 9 Pro osaa lisäksi muuttaa tavanomaista SDR-sisältöä HDR-tasoiseksi, mikä parantaa muun muassa värejä. Mukana on edelleen myös ympäristön mukaan värintoistoa mukauttava katselutila, joka huomioi esimerkiksi ympäröivät valonlähteet.
Näytön toiminnasta on vaikea löytää mitään parannettavaa. Värit toistuvat upean tarkasti, tarkkuus on huippuluokkaa ja kosketusherkkyys erinomaisella tasolla. Erot OnePlus 8 Pron niin ikään erinomaiseen näyttöön ovat silmämääräisesti hyvin pieniä, mikä kertoo OnePlussan paneelien jo aiemminkin korkeasta tasosta. OnePlus 9 Pron näyttö on joka tapauksessa yksi älypuhelinten aivan parhaimpia.
Selkeä ero OnePlus 8 Pron näyttöön verrattuna on paneelin vähempi kaarevuus. OnePlus 9 Prossa näyttö kaartuu reunoille vain hitusen verran, eikä edeltäjämallia vaivanneita ajoittaisia vahinkokosketuksia enää testin perusteella ilmene.
OnePlus 9 Pron näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimii kohtalaisen laajalla alueella ja erinomaisen luotettavasti. Myös etukameraan perustuva kasvojentunnistus on tietenkin käytettävissä.
Näyttö saa katselukokemusta tukemaan myös kovaääniset ja laadukkaat stereokaiuttimet, jotka sijaitsevat puhelimen alalaidassa ja näytön yläpuolella. Kaiuttimissa on tuki myös Dolby Atmos -tilaäänelle, ja paljaalle korvalla subjektiivisesti arvioituna äänenlaatu on kohdillaan.
OnePlus 9 Pro on varustettu OxygenOS 11 -ohjelmistolla, joka teki ensiesiintymisensä viime syksyn OnePlus 8T -älypuhelimessa. Sitten viime syksyn ei ohjelmistossa ole tapahtunut suuria muutoksia, mutta monien mielestä OxygenOS lukeutuu jo tällaisenaan Android-maailman eliittiin.
OxygenOS 11 oli viime syksynä OnePlussalta kohtalaisen rohkea veto ja askel poispäin vakio-Androidin käyttöliittymästä. Tällaisenaankin OxygenOS muistuttaa kuitenkin runsaasti puhdasta Androidia ollen samalla hieman tutun oloinen myös Samsungin One UI -ohjelmistoihin tutustuneille.
OxygenOS 11:ssa on panostettu kovasti yhden käden käyttöön muun muassa sijoittamalla kuvakkeet mahdollisimman lähelle ruudun alalaitaa. Samaten esimerkiksi vaakatasossa videota katseltaessa pyyhkäisyvalikko laskeutuu alas näytön toisesta kulmasta, eikä niinkään keskeltä, mikä osaltaan helpottaa kuvakkeisiin yltämistä.
OnePlus on lisännyt mukaan omia sovelluksiaan, ja esimerkiksi Sää-, Muistiinpano- ja Galleria-sovellukset ovat mainioita vaihtoehtoja Googlen tarjontaan. Yhtenäistä OxygenOS 11:n tyyliä mukailevat ohjelmat ovat monipuolisia ja toimivia, ja niitä käyttää mielellään. Kello-sovelluksen erikseen sisältämä puhelimen käytön valituksi ajaksi estävä Zen-tila sen sijaan tarjoaa hauskan tavan rentoutua vaikkapa työpäivän jälkeen, ja ryhmäsessioilla voi haastaa kaveritkin mukaan.
OxygenOS 11:ssa on lisäksi kattava Pelit-sovellus, jonka avulla puhelimen voi mukauttaa esimerkiksi mobiiliräiskijän tarpeisiin sopivaksi. Monipuolisen pelitilan, erinomaisen näytön ja 360 hertsin kosketusherkkyyden ansiosta OnePlus 9 Pro onkin oiva valinta myös ahkeralle pelaajalle – joskaan akunkesto ei pelattaessa ole aivan huipputasoa.
OnePlus 9 Pro ei kovin häiritsevästi kuumene kovassakaan rasituksessa. Puhelimen sisällä on nyt aiempaa paksumpi grafiittikerros, joka ison höyrykammion avustamana pitää lämpötilan kurissa. Tämä heijastuu luonnollisesti positiivisesti myös suorituskykyyn.
OnePlus lupaa uusimmalle lippulaivalleen vähintään kaksi vuotta Android-ohjelmistopäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Arvostelun julkaisuhetkellä tietoturva on vielä tammikuun 2021 tasolla, mutta tilanne kohentunee puhelimen julkaisun tapahtuessa.
Vanhemmista OnePlus-älypuhelimista siirtyville OxygenOS 11 on kuin tuttu ystävä, joka on omaksunut uuden, raikkaan tyylin ja oppinut pari uutta temppua. Käyttölogiikaltaan simppelinä ohjelmistona OxygenOS 11 sopii hienosti myös muilta merkeiltä siirtyville, ja esimerkiksi vakio-Androidiin nähden se on huomattavasti monipuolisempi, mutta silti mukavan helppokäyttöinen ja keveä.
Teknisesti huippuvarusteltu – mukana entistäkin nopeampi langaton pikalataus
OnePlus 9 Pro on varustettu teknisesti nykyhetken kehittyneimmillä ominaisuuksilla. Qualcommin viimeisin ja tehokkain huippupiiri Snapdragon 888 on luonnollisesti kaiken perustana, ja käyttöönsä saa enimmillään 12 gigatavua nopeaa LPDDR5- luokan RAM-käyttömuistia ja 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, niin ikään toistaiseksi nopeinta mahdollista UFS 3.1 -luokkaa.
Muistikorttipaikkaa ei taaskaan ole tarjolla, mikä on OnePlus-puhelinten tuttuja puutteita. Sisäinen muisti riittänee useimmille, mutta muistimäärät on silti hyvä huomioida uutta puhelinta valittaessa.
SIM-korttipaikkoja OnePlus 9 Prossa on tutusti kaksin kappalein.
Testien perusteella OnePlus 9 Pron suorituskyky on odotetulla tasolla. Snapdragon 888:lla varustettuna puhelin kuuluu Android-puhelinten kärkeen suorituskyvyn osalta, ja erot muihin Snapdragon 888 -puhelimiin ovat vähäisiä. Verrattuna aiemmin arvioimiimme Snapdragon 888 -puhelimiin OnePlus 9 Pro voittaa hienoisesti Xiaomin Mi 11:n, ja jää puolestaan jälkeen kooltaan selvästi massiivisemmasta Asus ROG Phone 5:stä. Samsungin huippumalli Galaxy S21 Ultra 5G jää Exynos-järjestelmäpiirinsä myötä selvemmällä erolla jälkeen suorituskykytesteissä kaikista Snapdragon 888 -puhelimista. myös OnePlus 9 Prosta.
Kokonaisuutena OnePlus 9 Pron suorituskyky on erinomainen ja jäähdytysjärjestelmä vaikuttaa toimivan riittävän tehokkaasti, jotta korkea suorituskyky on luotettavasti käytettävissä pidempäänkin.
Kuten olettaa sopii, on OnePlus 9 Pro todellisessakin käytössä kaikin puolin erinomaisen vikkelä ja nopea älypuhelin. Se selviää ongelmitta kovimmistakin haasteista, eivätkä esimerkiksi pitkät pelisessiot kehittyneimmillä grafiikoilla tuota sille ongelmia. Tässä hintaluokassa huippukokemusta pitää kuitenkin olettaakin, eikä OnePlus 9 Pro petä odotuksia.
Myös 5G-yhteyksiä OnePlus 9 Pro luonnollisesti tukee, ja käytettävissä olevien taajuuksien lista alle 6 gigahertsin taajuusalueilla on mittava. Uuden sukupolven verkkojen kattavuus laajenee yhä kiihtyvällä tahdilla, ja monille 5G-verkkojen käyttöön tuomat suuremmat tiedonsiirtonopeudet voivatkin olla jo yksi syy harkita älypuhelimen vaihtoa uuteen.
Langattomat yhteydet ovat OnePlus 9 Prossa muutenkin erinomaista tasoa. Bluetooth 5.2 -tuki takaa kantavat ja nopeat yhteydet eri lisälaitteisiin, ja Wi-Fin osalta tuettuna on virallisesti 6-versio.
Tasokkaasti varustelluksi älypuhelimeksi OnePlus 9 Prossa on verrattain pieni akku, kapasiteetiltaan 4 500 milliampeerituntia. Edeltäjämallin tavoin myös OnePlus 9 Pron käyttöaika on edistyneimmillä näyttöasetuksilla, 5G-yhteyksillä ja muilla herkuilla jokseenkin rajallinen, mutta melko aktiivinenkin käyttäjä selviää kyllä yhden päivän varmasti aamusta iltaan. Toinen päivä kuitenkin tuottaa hankaluuksia akunkeston puolesta.
OnePlus 8 Prolla oli viime vuonna niin ikään vaikeuksia ”kaikilla herkuilla” käytettäessä. Tänä vuonna tilanne on jo hieman parempi, sillä esimerkiksi Snapdragon 888 -huippupiiri on jälleen edeltäjiään paremmin optimoitu 5G-verkkojen suurempaan virrankulutukseen.
Lisäksi OnePlus 9 Pron akunkesto voi vielä parantua OnePlussan optimoidessa ohjelmistoa.
Mikäli QHD+-tarkkuudesta ja 5G-yhteyksistä on valmis toisinaan joustamaan, lähentelee käyttöaika jo kahta vuorokautta. Virkistystaajuuden madaltaminen tuo niin ikään lisää akunkestoa, mutta huippupuhelimella tahtoisi toki hyötyä kaikista parhaista ominaisuuksista.
OnePlus 9 Pro tukee 65 watin Warp Charge 65T -pikalatausta, joka täytti testissämme typötyhjän akun 100 prosenttiin vain 32 minuutissa. OnePlussan oman ilmoituksen mukaan akku latautuu 1 prosentista 100 prosenttiin 29 minuutissa. Latausaika kokonaisuutena lähes sama kuin syksyen 2020 OnePlus 8T:llä, mutta latausprosessia on optimoitu siten, ettei lataus hidastu pahemmin kuin vasta aivan lopussa. Ero kevään 2020 OnePlus 8 Prohon ja sen tukemaan 30 watin pikalataukseen on jo huomattavasti selkeämpi.
Esimerkiksi 15 minuutissa tyhjästä aloittaen OnePlus 9 Pron akku latautui testissämme 63 prosentin varaukseen, OnePlus 8T:n 58 prosentin varaukseen ja OnePlus 8 Pron 36 prosentin varaukseen.
OnePlus 9 Pron akku on jälleen toteutettu kaksiosaisena, minkä pitäisi sekä parantaa akun käyttöikää että nopeuttaa lataamista.
Tarvittaessa OnePlus 9 Pron akku täyttyy myös langattomasti Qi-standardin mukaisesti tai tehokkaammin OnePlussan uudella Warp Charge 50 Wireless Charger -latausalustalla. Nimensä mukaisesti alusta tukee jopa 50 watin lataustehoa, ja OnePlus 9 Pron akku täyttyy sillä noin 45 minuutissa. OnePlus itse ilmoittaa langattoman latauksen ajaksi 43 minuuttia 1 prosentista 100 prosenttiin.
Tehokkaan pikalatauksen vuoksi latausalustassa on ylikuumenemisen estämiseksi pyörivä tuuletin, joka aiheuttaa jonkin verran ääntä. Hurina on vaimea, mutta silti selkeästi kuultavissa, ja makuuhuoneessa sijaitessaan laturin humina saattaa hankaloittaa herkkäkorvaisen nukahtamista. Myös päivän askareiden lomassa hurinan huomaa, mutta varsinaisesti häiritseväksi sitä ei voi kutsua.
Aiempaa parempi kamera on askel oikeaan suuntaan
Kameroita on pitkään pidetty OnePlus-älypuhelinten suhteellisesti heikoimpana osa-alueena pahimpiin kilpailijoihin verrattuna, ja tilanteen korjaamiseen on tänä vuonna asetettu kenties kovimmat panokset toistaiseksi. OnePlus ryhtyi hiljattain yhteistyöhön ruotsalaisen kamera- ja linssivalmistaja Hasselbladin kanssa, ja yhteistyön ensimmäisiä hedelmiä on nähtävissä jo OnePlus 9 -älypuhelimissa.
OnePlussan ja Hasselbladin tavoitteena on tulevina vuosina kehittää johtavaa älypuhelinkamerateknologiaa, ja monien muiden valmistajien tavoin myös OnePlus on nyt löytänyt oman kamerayhteistyökumppaninsa. Toistaiseksi yhteistyökuvio näkyy vasta ohjelmistossa, jonka tulisi nyt olla entistä parempi värimaailman säätämisessä ja kamerakennon kalibroinnissa mahdollisimman luonnollisiin väreihin.
Uusi väriratkaisu on nimeltään Natural Color Calibration with Hasselblad, ja sen lisäksi käytössä on uusi Hasselblad Pro Mode -manuaalisäätötila. Se perustuu Hasselbladin vuosien saatossa hiomaan kuvankäsittelyohjelmistoon tarjoten muun muassa uudistetun käyttöliittymän ja luokkansa johtavaksi tituleeratun kenno-optimoinnin. Kameran käyttöliittymässä H-logolla koristettu tila kulkee yksinkertaisesti nimellä Pro.
Hasselblad-kuvaustilan merkittävimpiä uudistuksia on mahdollisuus kuvien tallentamiseen väririkkaammassa 12-bittisessä RAW-muodossa. Etenkin valokuvausharrastajille suunnattu toiminto mahdollistaa raakavedosten kattavan muokkaamisen jälkikäteen vaikkapa tietokoneella.
Lähtökohtien perusteella odotukset OnePlus 9 Pron kamerakattaukselle on asetettu korkealle. Kaikkiaan takakameroita on neljä: 48 megapikselin pääkamera, 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, 8 megapikselin telekamera 3,3-kertaisella optisella zoomilla ja 2 megapikselin monokromikamera muun muassa mustavalko-otoksia varten.
Pääkamera on varustettu varta vasten kustomoidulla 1/1,43 tuuman Sony IMX789 -kennolla, joka on toistaiseksi suurin ja kehittynein OnePlus-älypuhelimessa käytetty kenno. Laajan 12-bittisen väriskaalan ansiosta kenno pystyy tallentamaan jopa 64-kertaisesti värejä aiempaan verrattuna, minkä pitäisi heijastua suoraan esimerkiksi värimaailman luonnollisuuteen.
OnePlus itse mainitsee lisäksi ultralaajakulmakameran olevan toistuvasti käyttäjien suuressa suosiossa, ja täten myös laajakulmakuvaukseen on jälleen panostettu. Peräti 50 megapikselin ultralaajakulmakamerassa on nyt uutuutena niin sanottu vapaamuotoinen (freeform) linssi, jonka edistynyt muotoilu poistaa valokuvista vääristymiä kiitettävällä tavalla.
OnePlus 9 Pron parasta osaamista ovat mainio pääkamera ja kenties suhteellisesti muihin älypuhelimiin nähden vielä vahvempi ultralaajakulmakamera. Kuten useimmat puhelimet tässä hintaluokassa, myös OnePlus-uutuus kykenee loistavaan kuvanlaatuun otollisissa olosuhteissa, mutta myös hämärämmässä kaikki kolme takakameraa pärjäävät hienosti.
Etenkin ultralaajakulmakameralla otetut hämäräkuvat ovat oikein mallikkaita, ja ilahduttavasti laajakulmakuvauksen viime vuonna otetut harppaukset heijastuvat myös OnePlus 9 Pron edelleen parantuneeseen kuvanlaatuun. Kaikkein hankalimmissa olosuhteissa OnePlus 9 Pro taipuu yksityiskohdissa niukasti verrokkipuhelimellemme Huawei P40 Prolle, mutta värintoisto pää- ja ultralaajakulmakameroilla sen sijaan on mainiona kamerapuhelimena tunnetun P40 Pron tasoa.
Telekamera on lähempänä viimevuotista, eikä kehitys ole täten aivan pää- ja ultralaajakulmakameran tasoista. Optista zoomia on 8 megapikselin otoksissa tarjolla 3,3-kertaisesti, digitaalista zoomia taas enimmillään 30-kertaisesti. Optisesti zoomatut kuvat ovat hyviä, ja myös digitaalinen zoom tuottaa kelvollista jälkeä noin 10-kertaiselle tasolle asti.
Aivan zoom-kuvauksen terävimpään kärkeen OnePlus 9 Pro ei kuitenkaan yllä, ja lähemmäs zoomatessa esimerkiksi värimaailmasta tulee helposti melko valjakka. Alla olevissa vertailukuvissa ovat rinnakkain OnePlus 9, OnePlus 9 Pro ja Huawei P40 Pro (10x zoom) sekä OnePlus 9 Pro ja Huawei P40 Pro (30x zoom). OnePlus 9:ssä digitaalista zoomia on vain 10-kertaiselle tasolle asti.
Telekamera on myös OnePlus 9 Pron selkeimmin OnePlus 9:stä erottava tekijä, sillä sisarmallista telekamera puuttuu, edellisen OnePlus-sukupolven tavoin. Zoom-kuvauksessa OnePlus 9 Pro onkin selvästi edullisempaa OnePlus 9:ää edellä.
OnePlus 9 Pron etukamera itsessään on puolestaan edellismalleista tuttu. Tarkennusta on kuitenkin OnePlussan mukaan nopeutettu ja optimoitu, ja varsin hyvää on myös 16-megapikselisen etukameran jälki.
Kehuja ansaitsee myös Hasselblad-yhteistyön kautta hieman uudistunut kamerasovellus. Se on nopea, monipuolinen ja erittäin helppokäyttöinen. Kuvaustiloja on valittavissa runsain mitoin, eikä uusi kokeiltava lopu aivan heti kesken.
Ohjelmistollisesti ainoa nipotuksen aihe on turhan kärkkäästi aktivoituva supermakro-tila, joka kytkeytyy monesti päälle jo 10-20 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. Ultralaajakulmakameran avulla toteutetun tilan suositeltu kuvausetäisyys on 3-4 senttimetriä.
Myös OnePlus 9 -älypuhelimet tukevat nyt 8K-videokuvausta 30 ruutua sekunnissa. Monille riittänee yhä 4K-tarkkuus (30/60/120 ruutua sekunnissa), ja testimme perusteella videokuvaus on mallikkaalla tasolla. Myös videokuvaajille on tarjolla useita kuvaustiloja Hyperlapse-kuvauksesta enintään 480 ruutua sekunnissa -tahdin hidastettuihin videoihin.
Kuten edeltäjänsä, myös OnePlus 9 Pro tallentaa ääntä kolmen mikrofonin voimin ja tukee myös niin sanottua äänizoomausta tilaääntä vahvistaen ja ääntä tuottaviin kohteisiin mikrofoneillaan ”zoomaten”.
Kaiken kaikkiaan OnePlus 9 Pro on varmasti OnePlussan paras kamerapuhelin toistaiseksi. Se pääsee jo lähemmäs aivan huipputasoa nostaen OnePlussan uudelle tasolle, mutta zoom-kuvauksessa taipuu yhä vahvemmilleen. Monissa älypuhelimissa ovat jo yleistyneet periskooppirakenteiset 5x- tai jopa 10x-telekamerat, ja samaan suuntaan eteneminen on OnePlussalta seuraavissa laitteissa vielä toivottava ratkaisu.
Suunta on kuitenkin kameran osalta jo OnePlus 9 Prossa selvästi ylöspäin, ja uudet yhteistyökumppanuudet nostavat tulevaisuuden odotukset korkealle.
Vertailussa OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro – kumman hankinta kannattaa?
OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro ovat kumpikin huipputason älypuhelimia ja monin tavoin myös hyvin samankaltaisia, mutta eroavaisuuksiakin löytyy. OnePlus 9 maksaa edullisimmillaan 699 euroa, OnePlus 9 Pro puolestaan 899 euroa, ja uutuuksiin kannattaakin tutustua tarkkaan ennen ostopäätöstä.
OnePlus-uutuuksissa on kummassakin paras mahdollinen järjestelmäpiiri, markkinoiden nopeimmat muistityypit ja vikkelimmät langattomat yhteydet 5G:stä Bluetooth 5.2:een ja Wi-Fi 6:een. Molemmat tukevat huippunopeaa 65 watin pikalatausta ja sisältävät yhtä suuren akun. Merkittävimmät erot uutuuksien välillä ovatkin kameroissa, näytössä ja langattomassa latauksessa.
Eräs huomionarvoinen seikka on vesi- ja pölytiiviys, joka OnePlus 9 Prolla on IP68-luokituksen tasolla. Sisarmallissa virallista IP-luokitusta ei sen sijaan ole. Ulkoinen laatutuntuma on molemmissa samanlainen ja erittäin korkea. OnePlus 9 Pro on lasi-alumiinirunkoinen, OnePlus 9 taas lasi-polymeerirunkoinen.
OnePlus 9 Pron pääkamerassa on rahtusen OnePlus 9:ää kehittyneempi kamerakenno (Sony IMX789 vs. Sony IMX689), joten Pro-mallin hämäräkuvaus on hienoisesti sisarmallia paremmalla tasolla. Pro-mallissa on myös kameran toimintaa ajoittain nopeuttava laser-tarkennus, jota OnePlus 9:ssä ei ole, ja 4K-videokuvaus jopa 120 ruutua sekunnissa (vs. OnePlus 9, 30/60 fps).
Ultralaajakulmakamera on molemmissa sama, mutta telekamera OnePlus 9:stä puuttuu sen sijaan kokonaan. Zoom-kyvykkyydessä Pro-malli onkin optisella zoomillaan aivan eri tasolla ja huomattavasti parempi.
Myös näytöissä on eroja. OnePlus 9 Pron paneeli – ja tätä kautta koko puhelin – on hitusen suurempi (6,7 vs. 6,55 tuumaa / 163,2 x 73,6 x 8,7 vs. 160 x 74,2 x 8,7 millimetriä) ja hieman reunoille taipuvampi kuin OnePlus 9:n täysin tasainen näyttö. Pro-mallin paneeli on tarkempi (3216×1440 vs. 2400×1080 pikseliä) ja tukee erityiskorkeaa 360 hertsin kosketusherkkyyttä, josta saattaa olla apua esimerkiksi pelaamisessa. OnePlus 9:n kosketusherkkyys on tavanomaisemmalla 240 hertsin tasolla. Sisällön virkistystaajuus on molemmilla enintään 120 hertsiä.
OnePlus 9 Pro tukee langatonta latausta jopa 50 watin teholla, kun OnePlus 9 joutuu tyytymään 15 watin tehoon Qi-standardin mukaisesti. Käyttöajassa teknisesti hieman vaatimattomampi OnePlus 9 vetää parhailla asetuksilla pidemmän korren, mutta ominaisuuksista joustettaessa kaksikko on jotenkin samalla tasolla. Kumpikin latautuu puolessa tunnissa.
Kaiken kaikkiaan hieman tyyriimpi OnePlus 9 Pro tuntuu paremmalta ostokselta kuin OnePlus 9. Telekameran puute on OnePlus 9:n suurin heikkous, mutta mikäli zoom-kuvauskyvyt eivät ole omalla prioriteettilistalla korkealla, on myös hieman edullisempi perusmalli ehdottoman mainio ja suorituskykyinen, korkealuokkainen huippuälypuhelin.
Yhteenveto: Jälleen harppaus eteenpäin – OnePlus 9 Pro on Android-puhelinten terävintä kärkeä
OnePlus 9 Pro on jälleen uusi osoitus OnePlussan erinomaisesta taidosta valmistaa huippuluokan älypuhelimia kilpailukykyiseen hintaan. Edullisimmillaan 899 euron hintaisena OnePlus 9 Pro on kaikin puolin mainio Android-huippupuhelin, joka on jälleen askel eteenpäin viimevuotiseen nähden.
Näyttö on erinomainen, tekninen varustelu parasta mahdollista ja pikalataus markkinoiden nopeimpia. Laajalti pidetty OxygenOS 11 -ohjelmisto edelleen varsin hyvällä päivitystuella nostaa edelleen osakkeita, ja kamerakin on OnePlussan tähän mennessä paras.
Kamerapuhelimena OnePlus 9 Pro ei kenties aivan pärjää markkinoiden huipuille, mutta ero kärkeen on selvästi pienenemään päin. Etenkin silmämääräisesti erot huippupuhelinten välillä ovat usein hyvin pieniä, ja myös OnePlus 9 Pro on kattava ja pätevä kamerapuhelin vaativallekin käyttäjälle.
OnePlus 9 Pron heikkouksia ovat lähinnä muistikorttipaikan puuttuminen ja parhailla suorituskyky- ja näyttöasetuksilla haavoittuva käyttöaika, mutta muuten laatutuntumaltaan korkealuokkaisesta uutuudesta on vaikea löytää valitettavaa.
Lähtösuositushinta 899 euroa (8+128 Gt) on sama kuin viime vuonna, ja rahalleen saa tänä keväänä yhä enemmän vastinetta. Hinta-laatusuhde onkin markkinoiden kärkeä, ja tämän vuoden Android-uutuuksista OnePlus 9 Prolle pärjäävätkin lähinnä 849 euron Xiaomi Mi 11 ja Samsungin Galaxy S21 -mallisto, joskin sen etevin edustaja, Galaxy S21 Ultra 5G, maksaa satoja euroja enemmän.
Sisarmalli OnePlus 9 tarjoaa sekin yhtä vakuuttavan suorituskyvyn ja langallisen pikalatauksen 699 eurolla. Kamera ja näyttö taipuvat kuitenkin Pro-mallille, eikä pöly- ja vesitiiveydestä kertovaa IP68-luokitusta siinä ole.
Mikäli haussa on markkinoiden terävimpään kärkeen kuuluva huippupuhelin, on OnePlus 9 Prota helppo suositella.
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia OnePlus 9 Pron kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin reilusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät lisäksi myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla