Google julkaisi Android 12 -käyttöjärjestelmäversion ensimmäisen sovelluskehittäjille suunnatun esiversion 18. helmikuuta, ja tänään on vuorossa toisen Developer Preview 2 -esiversion julkaisu. Näiden välissä Google ehti aiemmin julkaista vielä 1.1-korjauspäivityksen.
Yhteensä Googlen mukaan Android 12:sta tullaan näkemään ensin kolme kehittäjäesiversiota, ja toukokuulle on suunniteltu ensimmäisen Beta-testiversion julkaisu. Yhteensä beetaversioita on suunnitelmissa neljä kappaletta, viimeisin elokuussa. Tämän jälkeen käyttöjärjestelmäversion kehityksessä ei enää tehdä sovellusten yhteensopivuuteen vaikuttavia muutoksia, ja Android 12:n varsinaisen päivitysjulkaisun voi odottaa tapahtuvan joitakin viikkoja elokuun neljännen beetan jälkeen.
Google julkaisee Android 12:n omille älypuhelimilleen, jonka jälkeen eri Android-laitevalmistajat aloittavat päivitykset omille laitteilleen oman aikataulunsa mukaisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android 12:n esiversiot ovat saatavilla Googlen Pixel-älypuhelimille Pixel 3 ja 3 XL, Pixel 3a ja 3a XL, Pixel 4 ja 4 XL, Pixel 4a ja 4a (5G) sekä Pixel 5, joille Google tarjoaa asennustiedostot Android-verkkosivuilla. Esiversiot ovat kuitenkin tarkoitettu vasta sovelluskehittäjille, eivätkä varsinkaan päivittäiseen käyttöön. Vasta ensimmäinen beetatestiversio toukokuussa on tulossa asennettavaksi myös verkon yli suoraan tapahtuvana päivityksenä.
Android 12:n esiversioiden alkuvaiheessa monet Googlen esiin tuomista uudistuksista ovat olleet vielä sovelluskehittäjille merkityksellisiä muutoksia ja uudistuksia käyttöjärjestelmässä.
Käyttäjälle toistaiseksi suoraan näkyviä Android 12:n uudistuksia on vähemmän. Merkittävimpien joukkoon kuuluu toistaiseksi jälleen ilmoitusten ulkoasun uudistuminen. Esimerkiksi ilmoituksissa näkyvän sovelluskuvakkeen koko kasvaa, kuten myös ilmoituksissa mahdollisesti näkyvän kuvan. Lisäksi ilmoituksiin on tuotu myös paremmin esille torkutuspainike. Vakio-Androidin Asetukset-sovelluksen käyttöliittymää on myös uudistettu, mukaan lukien uudella hakupalkilla. Näyttökuvien Markup-muokkaustyökalu mahdollistaa nyt myös tekstin ja emojien lisäämisen. Ja Wi-Fi-salasanan voi nyt jakaa lähellä oleville muille Android-laitteille Nearby Share -jakotoiminnolla. Lisäksi vielä pääosin piilossa Google työstää Android 12:n osaksi myös uutta laajasti käyttöliittymän ulkoasua ja väritystä muuttavaa teemajärjestelmää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisää jo Android 12:n ensimmäisestä esiversiossa mukana olleista uudistuksista voit lukea aiemmasta jutustamme. Uusi tänään julkaistu Android 12 Developer Preview 2 sisältää seuraavia lisäuudistuksia:
- Sovelluksille uusi mahdollisuus vaatia laitteen lukituksen avaamista ennen lukitussa näkymässä näkyvien ilmoitusten hallintaa. Esimerkiksi viestisovellus voi edellyttää laitteen lukituksen olevan avattuna ennen kuin viestin voi poistaa ilmoituksesta.
- Poistuttaessa videota esittävästä sovelluksesta, tapahtuu suora siirtymä kuva kuvassa -tilaan jo ennen kotinäkymän siirtymisanimaation valmistumista. Googlen mukaan tämä tekee toiminnasta sulavampaa ja parantaa koettua suorituskykyä. Kuva kuvassa -videoikkunan voi väliaikaisesti piilottaa vetämällä sen näytön vasempaan tai oikeaan reunaan. Piilotettu ikkuna tuo esiin yhdellä painalluksella hallintapainikkeet ja vasta toisella koko kuvassa kuvassa -ikkunan täydelle näytölle laajentumisen sijaan. Kuva kuvassa -ikkunan kokoa voi myös säätää kahta sormea yhteen tai erikseen vetämällä.
- CompanionDeviceService API -rajapinta parantamaan esimerkiksi älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden hallintasovellusten toimintaa. Käyttöjärjestelmä osaa kertoa tällaiselle hallintasovellukselle yhdistetyn laitteen lähellä olemisesta, ilmoittaa yhteyden muodostumisesta ja katkeamisesta tai laitteen sammuttamisesta.
- Sovellukset voivat pyytää yksityiskohtaisia tietoja laitteen näytön pyöristetyistä kulmista
- Mahdollisuus sovelluksille estää niiden päälle piirtyvät muiden sovellusten toiminnot (overlays) koko sovelluksessa tai osittain
- Helpompi tapa käyttää graafisia efektejä (sumennus, värisuotimet ja niin edelleen) sovelluksissa
- Tumma teema Googlen Pixel-älypuhelimissa on entistäkin enemmän vaaleamman harmaa ja muita pieniä käyttöliittymän hienosäätöjä, joita on esitelty 9to5Google-sivuston artikkelissa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla