Apple on taipunut Venäjän lain vaatimuksiin, ja jatkossa huhtikuusta alkaen Venäjällä iPhoneissa ja iPadeissa niiden käyttöönoton yhteydessä tulee olemaan tarjolla uusi listaus esiasennettavista sovelluksista, kertoo venäläinen Vedomosti.
Venäjän uuden lainsäädännön mukaan hallinto voi määritellä ja hyväksyä sovellukset, joita Applen tulee tarjota esiasennettavaksi laitteissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovelluksia voivat olla esimerkiksi verkkoselaimet, virustorjuntaohjelmistot sekä viesti- ja sähköpostisovellukset. Hallinto määrittelee sovellukset, joita Applen tulee tarjota esiasennettavaksi laitteisiin niiden käyttöönoton yhteydessä.
Kaikki esiasennettavaksi esitettävät sovellukset on esivalittu asennettavaksi, mutta käyttäjille jää kuitenkin mahdollisuus valita sovelluksia pois asennettavien listalta sekä halutessaan poistaa käyttöönoton yhteydessä asennetut sovellukset normaalisti jälkikäteenkin.
Applen taipuminen lopulta Venäjän vaatimuksiin on merkittävä tapaus, sillä aiemmin sen laitteet eivät ole tarjonneet vastaavalla tavalla sovelluksia esiasennettavaksi käyttöönoton yhteydessä. Lisäksi Apple ei myöskään Android-laitevalmistajista poiketen ole tehnyt sopimuksia operaattorien tai sovelluskehittäjien kanssa näiden sovellusten esiasentamiseksi laitteisiinsa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laki esiasennettavien sovellusten tarjoamisesta koskee toki Applen lisäksi muitakin laitevalmistajia ja niiden Android-laitteita, mutta edellä mainituista eroista johtuen Android-laitteissa muutos esiasennettavien sovellusten tarjoamisen suhteen ei tule olemaan samalla tavalla ennennäkemätöntä.
Venäjän uusi lainsäädäntö asiassa astuu voimaan 1. huhtikuuta 2021. Aiemmin Apple uhkasi jopa lähteä Venäjän markkinoilta, mutta lopulta Applen näyttää vain bluffanneen uhkauksessaan – ja taipuneen Venäjän tahtoon.
Venäjän vaatimus voidaan nähdä tapana tukea paikallisia ohjelmistoyhtiöitä, joiden sovellukset pääsevät nyt esille käyttöönoton yhteydessä yhdysvaltalaisten Applen ja Googlen kehittämillä käyttöjärjestelmillä varustetuissa laitteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Venäjän lainsäädäntö koskee älypuhelinten ja tablettilaitteiden ohella myös tietokoneita (sekä läppärit että pöytäkoneet) sekä älytelevisioita. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa, miten lain vaatimukset tulevat näkymään Windows- ja Applen macOS-tietokoneissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »