Suomalainen Nokia-puhelinyhtiö HMD Global on keskittänyt huomionsa viime aikoina alempiin hintaluokkiin. Nokia 3.4 on viime aikaista älypuhelinmalleista edullisemmasta päästä, ja sen suositushinta onkin vain 159 euroa. Jo viime vuoden puolella julkaistu puhelin on kuitenkin laajalti saatavilla jo vain noin 100 eurolla.
Nokia 3.4:n vahvuuksia ovat ennakkoon tutun kattava Android-päivitystuki sekä akunkesto, jonka HMD Global itse lupailee yltävän kahteen vuorokauteen.
Nokia 3.4
- Android
- Muovi
- 6,39" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 5 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 460 -piiri
- 4000 mAh akku
Nokia 3.4 on Suomessa saatavilla 3 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 32 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna. Arvosteltavaksemme saimme älypuhelimen tummassa Charcoal-värissä, ja muita vaihtoehtoja ovat violetti Dusk sekä sinivihreä Fjord.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 3.4:n tekniset tiedot
- Muovikuoret, sisällä metallirunko
- 6,39 tuuman LCD-näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 1560×720 pikselin tarkkuudella, kirkkaus 400 nitiä
- Sormenjälkilukija takana
- Kolme takakameraa ja LED-kuvausvalo
- 13 megapikselin pääkamera
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera
- 2 megapikselin syvyyskamera
- 8 megapikselin etukamera
- Qualcomm Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri (11 nm, 4x 1,8 GHz Kryo 240 Gold / ARM Cortex-A73 + 4x 1,8 GHz Kryo 240 Silver / ARM Cortex-A53, Adreno 610 -grafiikkasuoritin)
- 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.2 -yhteydet, NFC-lähiyhteys (valituilla markkinoilla)
- FM-radio
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 4 000 milliampeeritunnin akku 10 watin latauksella (5V/2A)
- Mitat 160,97 x 75,99 x 8,7 millimetriä
- Paino 180 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Nokia 3.4:ssä
- Puhdas Android asiallisella päivitystakuulla. Kahden vuoden Android-ohjelmistopäivitykset ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset. Tällä lupauksella HMD Global on tullut tunnetuksi, ja sama päivitystakuu on läsnä myös edullisessa Nokia 3.4:ssä, joka puhtaan Androidinsa kera kuuluu Android One -ohjelmaan. Sadan euron hintaluokassa päivityslupaus erottuu yhä selvästi massasta.
- Hyvä akunkesto. HMD Globalin kertoman mukaisesti Nokia 3.4:n akku kestää yhdellä latauksella kohtuullisella käytöllä kaksi vuorokautta. Kevyt vakio-Android ja toisaalta suorituskyvyltään rajallinen tekninen kokoonpano mahdollistavat pidemmätkin käyttörupeamat ilman huolta lataustarpeesta.
- Hintaluokassa varsin hyvä näyttö. Nokia 3.4:ssä on sama näyttö kuin Nokia 5.4:ssä, ja reilun 100 euron älypuhelimessa paneeli on hyvä. Se taipuu toki jokaisella osa-alueella kalliimmille verrokeille, mutta useimmille samanhintaisille kilpailijoille se pärjää hienosti.
Huonoa Nokia 3.4:ssä
- Suorituskyky. Perustoiminnoista Nokia 3.4 suoriutuu pääosin sujuvasti, mutta vähänkään raskaammat toimet aiheuttavat sille usein ongelmia. Pelaaminen ei ole miellyttävää, ja toisinaan esimerkiksi virtuaalinäppäimistön aukeamista saa odotella harmittavan kauan.
- Verkkainen lataus. Nokia 3.4:n kookas akku täyttyy todella hitaasti mukana toimitettavalla vain 5 watin laturilla. Puhelin tukee enimmillään 10 watin tehoa, mutta nopeampi laturi on hankittava erikseen.
Edullinen Nokia pitkällä käyttöajalla
Kun Nokia-älypuhelimia markkinoiva HMD Global esitteli Nokia 3.4:n viime vuoden loppupuolella, lupasi suomalaisyhtiö heti uutuudelleen kahden vuorokauden käyttöajan yhdellä latauksella. Nokia 3.4 vastaa huutoon, sillä testin perusteella akunkesto todella yltää kahteen vuorokauteen aktiivisellakin käytöllä, ja aivan peruskäytössä on mahdollista pärjätä jopa hieman pidempäänkin.
Ensitunnelmat Nokia 3.4:stä ovat muutenkin miellyttävät. Puhelin on muovinen, mutta sisältä metallirunkoinen, ja istuu pyöristettyine kulmineen mukavasti käteen. Ulkoasultaan uutuus ei eroa juuri mitenkään muista HMD Globalin tuoreimmista äly-Nokioista: pyöreä kamera-alue, näytön alareunuksen koristeena Nokia-logo ja takakuoren hopeahohtoinen Nokia-teksti ovat jo tuttuja tunnusmerkkejä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 3.3 -mallinimi jäi mallistossa syystä tai toisesta väliin, ja vuonna 2019 esiteltyyn edeltäjämalli Nokia 3.2:een verrattuna ulkoisia muutoksia ovat kookkaampi takakamera-alue sekä näyttölovesta vasemman yläkulman reikään siirtynyt etukamera. Sisäisesti edistystä on tapahtunut enemmänkin, kun esimerkiksi järjestelmäpiiri on huomattavasti aiempaa tehokkaampi.
Nokia 3.4:n suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri, joka Suomen markkinoilla on saanut tuekseen 3 gigatavua RAM-käyttömuistia. Piirissä on hintaluokassa kohtuullisen vahva Adreno 610 -grafiikkasuoritin, joten myös Nokia 3.4:ltä odottaa täten vähintään kohtalaista suorituskykyä.
Ikävä kyllä Nokia 3.4 pettää hieman odotukset. Tavanomainen käyttö on kyllä pääosin sujuvaa ja miellyttävää, mutta jo nopea sovellusten välillä vaihtelu saa puhelimen helposti takeltelemaan, moniajosta ja pelailusta puhumattakaan. Toisinaan sovellukset aukeavat hitaasti, ja virtuaalinäppäimistön ilmestymistä saa odotella kotvasen tekstikenttää kosketettuaan. Lisäksi mobiilipelaajalle Nokia 3.4 ei ehdottomasti sovi.
Testirupeaman aikana Nokia 3.4 myös käynnistyi uudelleen muutamaan otteeseen. On toivottavaa ja mahdollistakin, että ohjelmiston ongelmat korjataan vielä myöhemmin päivityksillä, mutta ainakin toistaiseksi puhelimen käyttökokemus on silloin tällöin ikävän takkuinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sisäistä tallennusmuistia on vain 32 gigatavua, josta käyttäjän käytettäväksi jää noin 18 gigatavua Android-ohjelmiston kahmaistaessa leijonanosan. Valituilla markkinoilla Nokia 3.4:stä on saatavilla myös variantti 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja kookkaammalla 64 gigatavun tallennusmuistilla, mutta Suomessa on harmi kyllä tyydyttävä heikompaan kokoonpanoon.
Peruskäytössä Nokia 3.4 siis toimii pääosin luotettavasti ja pitkään, mutta raskaampi rasitus aiheuttaa sekä takkuilua että lämpiämistä. Mukana toimitettavalla laturilla akku täyttyy etanavauhtia vain 5 watin teholla ja useamman tunnin tyhjästä täyteen, mutta lataus onnistuu myös 10 watin teholla, kunhan laturin hankkii erikseen.
Nokia 3.4 on verrattain kookas älypuhelin, mutta sen paino jakautuu ilahduttavan tasaisesti, ja käyttö on mukavaa. Puhelimessa on kookas 6,39-tuumainen IPS LCD -näyttö, joka on sama kuin Nokia 5.4:ssä. Näytön tarkkuus, 1560×720 pikseliä, on maltillinen, mutta kuitenkin perushyvä reilun 100 euron älypuhelimessa.
Myös muilta osin näyttö on hintaluokka huomioiden mukiinmenevä. Sen värintoisto ei hivele silmää kalliimpien paneelien tavoin, eikä kirkkauskaan yllä huippulukemiin, mutta vaikkapa elokuvien katseluun Nokia 3.4 sopii kuitenkin hienosti. Harva saman luokan älypuhelin päihittää Nokia 3.4:n ainakaan selvästi näyttökilvassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Äänentoisto on toteutettu yhden, äänekkään kaiuttimen voimin. Ääni särisee hieman korkeimmilla voimakkuuksilla, mutta parempaa kuuntelukokemusta kaipaaville Nokia 3.4:ssä on myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Puhdas, pitkään päivittyvä Android ja keskitason kamera
Android-maailmassa älypuhelinten päivitystuet ovat viime vuosina kehittyneet parempaan suuntaan. Edullisemmissa hintaluokissa tuki saattaa kuitenkin olla verrattain lyhyt ja takelteleva, mutta Nokia 3.4:llä huolta ei ole. Tietoturvapäivityksiä on luvassa vähintään kolmeksi, Android-ohjelmistopäivityksiä taas kahdeksi vuodeksi.
Vielä toistaiseksi Nokia 3.4:llä on tyydyttävä Android 10 -ohjelmistoon, mutta myös Android 11 on tulossa todennäköisesti muutaman kuukauden sisällä. Myös ensi vuoden Android 12 on lupauksen mukaan vielä saapumassa puhelimelle aikanaan.
Arvosteluhetkellä Nokia 3.4:ssä on jo asennettuna helmikuun 2021 tietoturvapaketti, joten tietoturva on varsin hyvin ajan tasalla.
Puhtaasta Androidista ilman ylimääräisiä virityksiä on teknisesti vaatimattomassa älypuhelimessa hyötyä, sillä sen ei pitäisi vaatia yhtä runsaasti tehoja pyöriäkseen sujuvasti. Toisaalta vakio-Androidista puuttuu monia nykypäivänä suosittuja toimintoja, kuten yhden käden käyttötila, joista jälkimmäiselle olisi toisinaan käyttöä myös Nokia 3.4:llä.
Puhdas Android yhdistettynä erinomaiseen päivitystukeen ovat kuitenkin ehdottomia vahvuuksia Nokia 3.4:llä, etenkin hintaluokka huomioiden.
Nokia 3.4:ssä on kolme takakameraa: 13 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera muun muassa muotokuvaotosten tukena. Kokoonpano on varsin odotettu 100-150 euron älypuhelimelle.
Myös kuvanlaatu on jotakuinkin sellaista kuin odottaa sopii, ja oivallisissa olosuhteissa Nokia 3.4:n pääkamera vangitsee tyydyttäviä valokuvia. Kuitenkin kun aurinko paistaa ja hanki loistaa, on kameralla vaikeuksia saada valotusta kohdilleen, ja myös hämärässä Nokia 3.4:llä on odotetun vaikeaa. Samat vaikeudet jatkuvat myös sisätiloissa yksityiskohtien menettäessä terävyyttään.
Erillinen yötila pyrkii tuomaan kuviin lisää valoa, mutta sumentaa samalla yksityiskohdat toisinaan jopa maalausmaisiksi. Useimmiten automaattiasetukset ovatkin paras valinta olosuhteista riippumatta, mutta yötilaakin kannattaa toki kokeilla.
Kamerassa on vain muutamia kuvaustiloja, ja esimerkiksi manuaalisäätötilaa ei ole ensinkään – mikä ei edullisessa älypuhelimessa ole mitenkään yllättävää. Panoraamakuvia Nokia 3.4:llä voi napsia, ja muotokuvat ovat puhelimen vahvinta alaa taustan sumentuessa sievästi.
Kameran toiminta on suhteellisen sujuvaa, ja tarkennuksessa ei valokuvattaessa ole ongelmia. Videokuvauksessa tarkennus sen sijaan hakee jatkuvasti kohdetta, eivätkä 1080p-tarkkuudella (vain 30 fps) kuvatut videot ole muutenkaan mitenkään erikoisia.
Ultralaajakulmaotoksissa jälki on perustasolla. Yksityiskohdat ovat pehmeähköjä ja värimaailma valjakka, mutta sisältöä laajakulmaotoksiin mahtuu toki enemmän. Suorat linjat eivät liiemmin vääristy, ja ultralaajakulmakamerasta on toisinaan aidosti hyötyäkin.
Etukamera jatkaa pääkameran viitoittamalla tiellä: kuvat ovat hyvissä olosuhteissa kohtalaisen hienoja muotokuvien ollessa jälleen suhteellisesti hyvin onnistuneita. Tarkkuudeltaan 5-megapikselisten otosten taso laskee kuitenkin hämärässä todella nopeasti, eikä etukamerakaan nouse erityiseksi myyntivaltiksi.
Kaiken kaikkiaan Nokia 3.4 on perustason kamerapuhelin, joka on hintaluokassaan aivan kohtuullinen. Se ajaa asiansa, muttei millään muotoa säväytä. Kuten muillakin edullisilla älypuhelimilla, myös Nokia 3.4:llä otetut kuvat sopivat parhaiten ja mahdollisten muokkausten kera sosiaaliseen mediaan, mutta eivät juuri parempaa laatua vaativaan käyttöön.
Yhteenveto: Onko Nokia 3.4 hyvä älypuhelin sadalla eurolla?
Nokia 3.4 on HMD Globalin edullisimpia älypuhelimia viime aikoina. Sen suositushinta myyntiin tullessa oli 159 euroa, mutta nyt keväällä puhelinta myydään yleisesti jo noin sadan euron hintaan.
Nokia 3.4:n tarjoama ensituntuma on miellyttävä, mutta pienet ongelmat varjostivat käyttökokemusta. Nokia 3.4:n suorituskyky ei ole hintaluokassaankaan erityisen korkea, ja toisinaan sovellukset takkuilevat ja aukeilevat hitaanpuoleisesti. Pääasiassa käyttökokemus on kuitenkin asiallinen, ja etenkin peruspuhelimen korvaajaksi uutuus soveltuu kelvollisesti.
Pitkä Android-päivitystuki on Nokia 3.4:n hintaluokassa yhä harvinaisuus, ja myös kahden vuorokauden käyttöaika on puhelimen vahvuuksia.
Kilpailijoitakin Nokia 3.4:lle toki löytyy.
Samsungilta Galaxy A21s on noin 130 euron hintaisena yksi vaihtoehto edulliseksi älypuhelimeksi hieman kookkaammalla näytöllä ja myös ultralaajakulmakameralla. Myös Xiaomilta on saatavilla useampia varsin hyvin varusteltuja edullisempia älypuhelimia, joista tiukimmin samassa hintaluokassa Nokia 3.4:n kanssa kamppailee edullisimmillaan noin sadan euron Redmi 9C NFC. Motorolalta noin sadan euron vaihtoehtoja puolestaan ovat Moto G8 Power Lite ja Moto G9 Play. Niin edellä mainitut Samsung, Redmi kuin Motot tarjoavat kookkaamman 5 000 milliampeeritunnin akun, mutta toisaalta myös Nokia 3.4:n akunkesto 4 000 milliampeeritunnin akulla on jo hyvä. Ehdoton vahvuus Nokia 3.4:lle vertailussa muihin kuin Samsungiin nähden on ultralaajakulmakameran löytyminen, jos sille kokee tarvetta.
Jos älypuhelinta etsiessä hintarajaa nostaa sadasta eurosta 150-200 euroon, vaihtoehdot moninkertaistuvat ja vahvistuvat myös selvästi – jos älypuhelimeen on vain suinkin mahdollista sijoittaa sadan euron sijaan vajaat pari sataa, saa jo selvästi paremman laitteen.
Mutta sadalla eurolla Nokia 3.4 on varsin hyvä älypuhelin, ja hintaluokassaan kohtalaisen monipuolisesti varusteltu. Sen vahvuuksia ovat pitkä päivitystuki ja pitkä akunkesto, ja suurimmat haasteet liittyvät suorituskykyyn – eli sekä toiminta- että latausnopeuteen.
Lopuksi alla vielä muutamia esimerkkikuvia Nokia 3.4:n kameroilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »