Donald Trumpin hallinnon loppumetreillä Yhdysvaltojen puolustusministeriö lisäsi myös kiinalaisen älypuhelin- ja muiden laitteiden valmistajana tunnetun Xiaomin tammikuussa listalle, jonka yrityksillä on sen mukaan kytkös Kiinan armeijaan tai ne ovat sen hallinnoimia.
Xiaomin listauksessa on kyse eri listasta kuin kauppaministeriön kieltolistasta, jolle päätyminen on aiheuttanut Huaweille ongelmia jo keväästä 2019 alkaen. Puolustusministeriön listan merkittävimmät seuraukset liittyvät sijoituskieltoon yhdysvaltalaisille listalle asetettuihin yrityksiin. Tämä olisi tarkoittanut tarvetta myös yhdysvaltalaisille sijoittajille luopua omistuksistaan Xiaomissa, jonka osakkeet on listattu Hongkongin pörssissä.
Nyt liittovaltion oikeusistuimen tuomari Washingtonissa on kuitenkin määrännyt puolustusministeriön Xiaomia koskevan päätöksen toimeenpanon väliaikaisesti keskeytettäväksi, kertoo muun muassa Bloomberg. Sijoituskiellolla olisi ollut vaikutuksia ensi viikosta alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi haastoi aiemmin puolusministeriön päätöksen ja vei asian oikeuteen. Xiaomi oli pitänyt puolusministeriön päätöstä sen suhteen mielivaltaisena ja täysin perusteettomana.
Oikeuden tuomarin näkemyksen mukaan Xiaomi on vahvoilla voittamaan koko alkuperäisen oikeusjuttunsa puolustusministeriön listalle asettamiseen ja sijoituskieltoon liittyen asian käsittelyn jatkuessa, ja näin väliaikaisesta toimeenpanokiellosta määräys on tarpeen, ettei Xiaomi koe peruuttamatonta haittaa.
Xiaomi on tätä nykyä maailmanlaajuisesti kolmanneksi suurin älypuhelinbrändi Samsungin ja Applen perässä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomin ohella muut puolustusministeriön listalle lisätyt yritykset ovat olleet ennemminkin teollisuus- ilmailu- tai kemian alan yhtiöitä, joten Xiaomin lisäämistä sille on pidetty yllättävänä. Myös Huawei on kuitenkin tälläkin listalla, mutta siitä poiketen Xiaomi ei ole mukana verkkolaitteiden markkinoilla, vaan on keskittynyt kuluttajatuotteisiin, kuten älypuhelinten lisäksi televisioihin, kannettaviin tietokoneisiin sekä erilaisiin puettaviin ja älykodin laitteisiin.
Puolustusministeriön mukaan listan tarkoituksena on toimia vastatoimena Kiinan armeijan kehitysstrategialle, jossa näennäisesti yksityisesti toimivat yhtiöt tukevat armeijan modernisointia tarjoten sille kehittyneitä teknologioita ja osaamista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »