Jos Huaweilla oli elätelty jotakin toiveita sen suhteen, että Yhdysvaltojen linja yhtiötä kohtaan olisi löysentymässä presidentin vaihduttua Yhdysvalloissa Trumpista Bideniin, nämä toiveet voitaneen haudata.
Bidenin hallinto on raportoidusti ilmoittanut joillekin Huaweille komponentteja toimittaville yhtiöille tiukemmista ehdoista liittyen aiemmin hyväksyttyihin erillisiin lupiin jatkaa toimituksia Huaweille. Jatkossa Yhdysvallat on aiempaakin tiukempi sen suhteen, ettei Huaweille toimiteta 5G-laitteisiin liittyviä komponentteja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen merkittävät toimet Huaweita vastaan saivat alkunsa toukokuusta 2019, jolloin Trumpin hallinto asetti yhtiön niin sanotulle kieltolistalle, jota ylläpitää liittovaltion kauppaministeriö. Kieltolistaus tarkoitti, ettei Huaweille saa enää jatkaa yhdysvaltalaiseksi katsottavan teknologian toimituksia ilman erillisiä kauppaministeriön myöntämiä lupia.
Jo vuoden 2019 toukokuussa ilmoitettu kieltolistaus vei Huawein uusista laitteista esimerkiksi esiasennetut Google-palvelut ja vaikeutti jonkin verran komponenttihankintoja, mutta pääosin esimerkiksi Huawein älypuhelintuotanto jatkui yhä entisellään. Komponentteja oli saatavissa eri tavoin, monia ei katsottu yhdysvaltalaiseksi teknologiaksi ja kauppaministeriö myönsi myös valittuja lupia kaupankäynnin jatkamiseen Huawein kanssa.
Syksyllä 2020 Yhdysvallat kiristi rajoitustensa tulkintaa huomattavasti: muutoksen myötä myös komponentit, joiden suunnittelussakin oli käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa tulivat kiellon alle. Tämä johti muun muassa maailman suurimman puolijohteiden sopimusvalmistajan TSMC:n lopettamaan Kirin-järjestelmäpiirien tuotannon Huaweille. Käytännössä syksystä 2020 alkaen Huawein on ollut vaikeaa, tai jopa mahdotonta, hankkia enää modernien älypuhelinten tuotantoon vaadittavia komponentteja, keskeisimpänä muun muassa järjestelmäpiirejä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen rajoitukset ovat jo aiemminkin koskeneet käytännössä tiukemmin 5G-laitteisiin tarkoitettuja komponentteja, mutta nyt Bidenin hallinnon tuoreilla toimilla tilannetta on tältä osin pyritty vielä selkeyttämään.
Jatkossa ei sallita enää 5G-laitteisiin liittyvien komponenttien, kuten puolijohteiden, antennien tai akkujenkaan toimittamista, raportoi Bloomberg. Uusissa säännöissä tämä on nyt määritelty aiempaa selkeämmin ja yksityiskohtaisemmin.
Tavoitteena on ollut tehdä kiellosta tasavertaisempi, sillä aiemmin lupia toimitusten jatkamiseen oli Trumpin hallinnon toimesta myönnetty joillekin yhtiöille ja toisille puolestaan ei. Yhtiöiden kerrotaan valittaneen epäselvistä säännöistä, mutta jatkossa pelikentän pitäisi olla kaikille selkeämpi.
Yhdysvaltojen kauppaministeriöstä kommentoitiin Bloombergille, ettei se voi kommentoida ”tiettyjä lisensointikysymyksiä”, mutta totesi myös, että se toimii muiden toimijoiden kanssa soveltaakseen johdonmukaisesti lisensointipolitiikkaa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden ja ulkopoliittisten päämäärien suojelemiseksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »