Telia on kertonut nyt 5G-verkon laajentamisesta myös Porvoon alueella kevään aikana.
Telia rakentaa vuoden 2021 aikana valikoiduille alueille kerralla kunnollisen 5G-peiton, ja nämä kaupungit ovat ensimmäisiä kattavasti 5G-aikaan siirtyvistä paikkakunnista. Rakentaminen jatkuu myös muissa nykyisissä ja uusissa 5G-kaupungeissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
5G-verkko on jo käytössä Porvoossa, mutta maaliskuun aikana peitto laajenee yhtenäiseksi 5G-alueeksi lännessä lähes Mustijoelta asti itään yli kaupungin taajamien. Itäisellä Uudellamaalla 5G-verkko toimii myös muun muassa Sipoon ja Söderkullan taajamissa. Samalla uudistetaan alueen 4G-verkkoa. Rakentaminen on käynnistynyt helmikuussa, ja alkuvuoden urakka valmistuu huhtikuun alussa.
”5G-verkon peruspeittoa rakennetaan eri puolilla Suomea jatkuvasti, mutta panostamme tänä vuonna kattavan peiton varmistamiseen tietyllä paikkakunnilla. Valitsemme nämä panostusalueet asiakaskunnan sekä verkon tämänhetkisen tilanteen ja kuormituksen perusteella. Siirrymme vaiheeseen, jossa on asiakkaiden kannalta mielekästä varmistaa kunnon peitto kerralla”, sanoo Telian paikallisjohtaja Minna Ek.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena Telian 5G toimii jo lähes 60 paikkakunnalla ympäri Suomen, ja Telian oman verkon lisäksi 5G-rakentaminen on käynnistymässä Pohjois- ja Itä-Suomen mobiiliverkkoja Telialle ja DNA:lle rakentavan Suomen Yhteisverkon alueella.
Muista operaattoreista DNA on viimeksi kertonut 5G-verkkonsa yltävän jo 84 paikkakunnalle ja Elisa yli 70 paikkakunnalle. Tiettävästi Elisan verkko on edelleen laajin mitattuna väestöpeitolla – verkon alueella asuu yli 2 miljoonaa ihmistä, mistä DNA ja Telia vielä jäävät vielä hieman.
5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat, jopa moninkertaisesti jo 4G:tä nopeammat mobiiliyhteydet. Lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Myös viive on 5G-verkossa pienempi, jatkossa entisestään itsenäisten Standalone-verkkojen tullessa käyttöön.
5G:tä voidaan mobiililaitteiden ohella käyttää myös kiinteällä ulkoasennuksella, jolloin kotikäytössä 5G takaa riittävän kapasiteetin viihdekäyttöön ja etätyöskentelyyn koko perheelle. Pientalossa kiinteä 5G-laajakaista asennetaan keskeisimpään paikkaan nopean yhteyden varmistamiseksi. Ulos asennettava yksikkö kohdennetaan 5G-tukiasemaan, ja yhteys tuodaan kaapelilla sisälle modeemiin joka jakaa langattoman verkon käyttäjille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Telian koko Suomen 5G-verkko rakennetaan Nokian kanssa
Telia rakentaa 5G:tä ja modernisoi mobiiliverkkojaan Nokian kanssa. Pohjois- ja Itä-Suomessa verkkoja rakentaa Telian ja DNA:n omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV), jonka 5G-ohjelma on käynnistymässä keväällä. SYV kertoi lokakuussa 2020 käynnistävänsä 5G-rakennusohjelman ja radioverkon modernisoinnin Nokian kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »