Kryptovaluuttojen ostobuumi on lisääntynyt viime kuukausien aikana huomattavasti ja kryptovaluutat alkavat olla yleinen puheenaihe monen arjessa. Suosio johtuu suurilta osin Bitcoinin kurssin räjähdysmäisestä kasvusta, joka alkoi vuoden 2020 loppupuolella.
Muutamassa kuukaudessa Bitcoinin kurssi on noussut kymmeniä tuhansia ja arvo on ylittänyt 50 000 dollarin rajan. Tämä on tuplasti enemmän verrattuna 2017 loppuvuoden huippulukemiin, jolloin Bitcoin kolkutteli maagista 20 000 dollarin rajaa. Tuolloin Bitcoin kuplan puhkeamisen jälkeen harva uskoi, että Bitcoin lähtee enää uudelleen nousuun, mutta toisin kävi.
Bitcoinin lisäksi myös Ethereumin kurssi on ollut hyvässä nosteessa, ja tammi-helmikuun aikana se on lähestulkoon triplannut arvonsa. Näiden kahden suurimman ja menestyneimmän kryptovaluutan lisäksi myös useiden pienempien kryptovaluuttojen kursseissa on nähty hyvää nousua.
Suuryhtiöt hyppäsivät mukaan
Aiempina vuosina kryptovaluuttoihin sijoittivat suurimmaksi osin piensijoittajat ja asiaan vihkiytynyt teknologiaväki. Viime aikoina mukaan ovat hypänneet myös jättiyhtiöt ja sijoitusinstituutiot isoilla rahoillaan. Yksi tunnetuimmista jättiyhtiöistä on Tesla, joka sijoitti Bitcoiniin helmikuussa 2021 1,5 miljardia. Elon Muskin Twitterissä jakama Bitcoin-hypetys miljoonille seuraajilleen tarttui piensijoittajiin, ja sen ansiosta Bitcoin kurssi nousi uuteen ennätykseen. Kryptovaluuttahurmos on ollut keskustelupalstoilla lähes käsin kosketeltavaa.
Muskin lisäksi kryptovaluuttoihin sijoittavat myös monet muut julkisuuden henkilöt kuten Robert Kiyosaki, Gene Simmons, Ashton Kutcher ja Bill Gates.
Kryptovaluuttojen säilytys
Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ostamisen yhteydessä kannattaa ottaa huomioon kryptovaluuttojen turvallinen säilytys. Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisessa muodossa olevaa valuuttaa, jolloin niiden digitaalinen säilytys tulee olla hyvällä mallilla. Jos kryptovaluuttoja säilyttää heikosti suojatussa paikassa, voivat hakkerit päästä niihin käsiksi ja kryptovaluutat kadota.
Kryptovaluuttojen säilytykseen on olemassa useampi vaihtoehto. Näitä vaihtoehtoja kutsutaan kryptovaluuttalompakoiksi. Tällä hetkellä suosituin lompakko on mobiililompakko, koska kyseinen lompakkomalli on helppokäyttöinen ja kulkee älypuhelimessa mukana siellä missä puhelimen omistajakin.
Mobiililompakko on pakollinen, jos meinaa käyttää Suomestakin useilta paikkakunnilta löytyvää bittiautomaattia. Bittiautomaatin käyttämisen edellytys on mobiililompakko ja lompakosta osto-/myyntitapahtumaan saatava Qr-koodi. Bittiautomaatin lisäksi mobiililompakko on pakollinen, mikäli haluaa käyttää kryptovaluuttaa maksuvälineenä kaupoissa, ravintoloissa tai muissa paikoissa, jotka hyväksyvät kryptovaluutat maksutapana.
Mobiililompakon helppokäyttöisyys
Mobiililompakko on sovellus, joka ladataan älypuhelimelle samalla tavalla kuin mikä tahansa muu sovellus sovelluskaupasta. Mobiililompakossa voi hyvillä mielin säilyttää maltillisia määriä kryptoja ja sen kautta voi seurata kehittyviä kursseja tai käydä kryptovaluuttakauppaa hyvin samalla tavalla kuin esimerkiksi pörssissä osakkeilla.
Mobiililompakossa kryptovaluutat ovat Private Keyn eli yksityisavaimen takana, jonka avulla pystyy tehdä siirtoja. Jos omistaa suurempia määriä kryptoja, on tässä tilanteessa hyvä ottaa käyttöön turvallisempi lompakkovaihtoehto kuten hardware-lompakko, jota pidetään tällä hetkellä turvallisimpana kryptovaluuttalompakkona.
Mobiililompakon turvallisuuden parantamiseksi kannattaa ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistus, jos valittu mobiililompakko suinkin sellaisen vain sallii. Kaksivaiheinen tunnistus nostaa mobiililompakon turvallisuustasoa korkeammalle, jolloin hakkerit pysyvät paremmin loitolla.
Kaksivaiheisen tunnistuksen lisäksi on hyvä muistaa vaihtaa mobiililompakon salasanaa säännöllisin väliajoin ja pitää salasana riittävän vahvana. Salasana kannattaa pitää aina omana tietona eikä sitä suositella jakamaan kenellekään muulle. Salasana on hyvä kirjata itselle ylös ja säilyttää turvallisessa paikassa, koska jos salasanan hukkaa tai unohtaa, kryptovaluuttoihin on hyvin vaikea päästä enää käsiksi.
Mobiililompakkojen viidakko, varo huijareita
Mobiililompakkoa sovellusviidakosta valitessa kannattaa olla tarkkana. Osa mobiililompakkosovelluksista on nimittäin tehty alun alkaen huijausmielessä ja niiden päätarkoituksena on anastaa käyttäjien kryptovaluuttoja. Tämän vuoksi tarkka perehtyminen on aina paikallaan ennen mobiililompakon valitsemista. Joskus voi olla hyvä ottaa varman päälle ja valita kryptopörssin tai sijoitusalustan tarjoama mobiililompakko, koska tällöin voi olla varmempi, ettei kyseessä ole huijaus.
Mobiililompakoiden lisäksi saatavilla on myös muita lompakkomalleja ja näitä ovat mm. paperilompakko, hardware-lompakko, pörssi, online-lompakko ja desktop-lompakko.