Tutkimusyhtiö Counterpoint Research on julkaissut mielenkiintoisia tilastotietoja Euroopan älypuhelinmarkkinoista loka-joulukuulta ja koko vuodelta 2020.
Counterpoint on myös yllä olevalla graafilla kertonut selkeästi, miten älypuhelinmyynti sujui vuoden 2020 eri kuukausina. Keväällä koronaviruksen iskiessä myynnissä nähtiin merkittävä romahdus – jopa -48 prosenttia huhtikuussa, jonka jälkeen kesällä myynti sujui patoutuneen kysynnän myötä jopa edellisvuotta paremmin. Loppuvuodesta koronan toinen aalto lamaannutti jälleen älypuhelinmyyntiä.
Kysynnän ohella koronatilanteella oli vaikutuksia myös älypuhelinten saatavuuteen. Osaltaan tämä näkyi myös Applen iPhone-lanseerauksen lykkääntymisenä tavanomaisesta syyskuusta vasta loka-marraskuulle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena älypuhelinmyynti Euroopassa laski Counterpointin mukaan 14 prosentilla viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.
Euroopan älypuhelinmarkkinoilla nähtiin vuoden 2020 aikana myös huomattavia markkinaosuusmuutoksia, joiden taustalla olivat kuitenkin koronan sijaan ensisijaisesti Yhdysvaltojen rajoitukset Huaweille. Rajoitusten myötä uusista Huawei-laitemalleista on käytännössä syksystä 2019 alkaen puuttuneet Google-palvelut, joka on laskenut niiden kilpailukykyä ja kiinnostavuutta selvästi. Syksystä 2020 alkaen rajoitusten tiukentuminen on johtanut myös vaikeuksiin komponenttihankinnoissa, jonka myötä Huawei ei ole ylipäänsä enää edes tuonut kaikkia uutuuksiaan Euroopan markkinoille.
”Tämä on luonut mahdollisuuksia joillekin älypuhelinvalmistajille, joten vaikka 2020 oli vaikea, oli sekä voittajia että häviäjiä”, kommentoi Counterpoint Researchin Jan Stryjak.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eniten Huawein vaikeuksista on hyötynyt Xiaomi. Loppuvuonna loka-joulukuussa Xiaomin älypuhelinmyynti Euroopassa kasvoi 85 prosenttia vuotta aiemmasta ja sen markkinaosuus tuplaantui 8 prosentista 17 prosenttiin. Samanaikaisesti Huawein markkinaosuus romahti 15 prosentista 7 prosenttiin.
Lisäksi joulukuussa Huawein markkinaosuus oli Counterpointin mukaan enää vain 5 prosenttia, eli syöksy on yhä jatkunut eikä kehitykseen ole toistaiseksi näköpiirissä mitään muutosta.
Euroopan älypuhelinmarkkinoita hallitsevat Samsung ja Apple. Loppuvuonna Apple ylsi suurimmaksi iPhone 12 -lanseerauksen vetämänä 15,7 miljoonan iPhonen myynnillä ja 30 prosentin markkinaosuudella niukasti ennen Samsungia, mutta koko vuonna 2020 Samsungin markkinaosuus Euroopassa oli 32 prosenttia ja Applen 22 prosenttia.
Koko vuodelta 2020 mitattuna Euroopan älypuhelinmarkkinoilla Xiaomi ylsi 14 prosentin markkinaosuuteen mitattuna ohittaen jo myös tältä osin vielä 12 prosenttiin yltäneen Huawein.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomille vahvaa kasvua on tuonut muun muassa menestys sille jo entuudestaan vahvemmilla suurilla Espanjan ja Italian markkinoilla, joilla sen markkinaosuus oli loppuvuodesta jo 28 ja 17 prosenttia. Myös Suomessa Xiaomi kasvatti panostuksiaan ja myyntiään vahvasti vuonna 2020, ja markkinaosuus ylsi loppuvuonna jo 5 prosenttiin ja kasvun odotetaan jatkuvan kuluvan vuoden aikana.
OnePlussan toimitukset Euroopassa kasvoivat Counterpointin mukaan koko vuonna vain 5 prosenttia 2,1 miljoonasta 2,2 miljoonaan, vaikka Suomessa OnePlus onkin ollut vahvassa vedossa.
Counterpoint Research on jo aiemmin kertonut, että Suomessa OnePlus ylsi 16,5 prosentin markkinaosuuteen loka-joulukuussa 2020, kun koko Euroopan tasolla sen markkinaosuus oli samanaikaisesto vain 1 prosentissa ja jopa laski edellisvuodesta.
Muista valmistajista OnePlussan kanssa saman Oplus-omistajaryhmän alle kuuluvat Oppo ja Realme kasvattivat vahvasti älypuhelinmyyntiään Euroopassa vuoden 2020 aikana. Oppon toimitukset nousivat 8,2 prosenttia 6,5 miljoonaan ja markkinoille toden teolla vasta mukaan tulleen Realmen 1,6 miljoonaan 1 083 prosentin kasvulla matalalta lähtötasolta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Oppo- tai Realme-puhelimia ei ainakaan toistaiseksi laajemmin myydä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »