Osamaksut ovat tämän päivän juttu. Lähes jokainen verkkokauppa tarjoaa osamaksuvaihtoehtoa ja kun tarkemmin lukee, selviää että osamaksujen takana ovat samat muutamat rahoituslaitokset.
Osamaksut ovat kieltämättä käteviä, sillä joskus niitä saa korottomana – eli vaikka viihde-elektroniikkaa maksaa parikin vuotta, ei korkoja ja kuluja synny vaan hinta pysyy samana kuin silloin, jos laitteet ostaisi kertamaksuna. Useimmiten kuitenkin osamaksuissa on mukana sivukuluja ja korkoja, mutta siltikin maksaminen on helpompaa ja omalle taloudelle usein sopivampaa, vaikka kokonaishinnasta tulisikin hieman suurempi.
Kannattaa kuitenkin vertailla eri vaihtoehtoja maksamiseen. Onnistuisiko sittenkin kertamaksu vähän säästämällä, jolloin ei tarvitsisi miettiä maksuja enää jälkikäteen? Osamaksujen ohella on mahdollista ottaa lainaa ostoksia varten, jolloin kuukausierät voivat olla jopa pienempiä.
Lainavertailu avuksi
Korkeat korot ja sivukulut ovat kuitenkin osamaksujen ja lainojen suurin ongelma, sillä ne voivat nousta kohtuuttomiksi, jos ei tee lainavertailua. Jos haluat löytää parhaat ja edullisimmat luotot, kannattaa hakea esimerkiksi pikavippi Matchbankerilta. Matchbanker ei myönnä itse lainaa, vaan sen avulla voit vertailla useiden eri lainantarjoajien joukosta parhaimmat. Palvelun käyttö on maksutonta, joten voit vertailla luottoja vaikkapa tulevaisuuden varalle ilman mitään sitoutumista.
Nykyään on myös tarjolla laskuvaihtoehtoja. Lasku voi olla vaikkapa sellainen, että ostettu älypuhelin, televisio, PlayStation 5 tai Xbox Series X voidaan maksaa 14 päivän kuluttua siitä kun tuote on vastaanotettu. Laskuvaihtoehtoja tarjoavat verkkokaupat ovat tehneet sopimukset useiden palveluntarjoajien kanssa.
Usein myös laskun maksussa on kokonaismaksun ohella sellainen optio, että kuluttaja voikin maksaa tietyn vähimmäissumman, jonka jälkeen laskusta muodostuukin osamaksu. Tämä on hyvä vaihtoehto siinä vaiheessa, kun tavaran tilattuaan kuluttajaa onkin kohdannut jokin yllättävä ja pakollinen meno, jonka vuoksi tilattua tavaraa ei voidakaan maksaa kokonaan kerralla.
Vinkkejä avuksi
Kaikkeen ei voi siis varautua, mutta vinkkinä voidaan kuitenkin antaa seuraavia yleispäteviä neuvoja:
- Säästä kun voit – edes pienikin summa kuukaudessa voi auttaa tulevan ostoksen hankintaan
- Vertaile lainoja ahkerasti, sillä se ei sido mihinkään. Näin voit löytää parhaimman vaihtoehdon maksamiselle
- Jos pystyt maksamaan ostoksen kerralla, maksa se. Kertamaksun jälkeen on vähemmän huolehdittavaa
- Vertaile osamaksujen korkoja ja kuluja. Eri liikkeillä on eri palveluntarjoajat
- Monet luotontarjoajat ovat samoja, jotka tarjoavat osamaksua verkkokaupoissa.
Kannattaako tilata ulkomailta?
Kannattaako sitten tilata viihde-elektroniikkaa ulkomailta? Mahdollisesti, mutta siinäkin ovat omat kommervenkkinsä. Ulkomailta tilatessa hinta voi olla alkuvaiheessa halvempi, mutta tuotteen hinnan lisäksi tulee laskea mahdolliset toimituskulut ja Euroopan unionin ulkopuolelta tilatessa myös tullausmaksut ja arvonlisäverot. Tulli on kiristämässä esimerkiksi ulkomailta tilattavien tavaroiden tullausrajaa, jolloin arvonlisäveroja ja tulleja joutuu maksamaan piakkoin paljon useammin.
Usein siis hinta voi nousta korkeammaksi kuin Suomesta ostettaessa, vaikka alkuperäinen hinta olisikin halvempi. Ongelmana voi olla myös takuuasiat. Suurempien tavaroiden takaisinlähettäminen takuun vuoksi voi olla hankalaa ja kommunikointi ulkomaisten verkkokauppojen kanssa voi olla aika tahmaista. Hyviäkin esimerkkejä toki on ja eräät ulkomaiset verkkokaupat ovat ottaneet suomalaisia asiakaspalvelijoita töihin.
Myös toimituskulut voivat olla yllättävän pieniä ulkomaisissa verkkokaupoissa ja mikä käsittämättömintä, niiden lähettämät paketit voivat olla aiemmin perillä kuin Suomen sisällä lähetetty postikortti.
Maksuvaihtoehdot ovat kuitenkin ulkomailta tilatessa vähäisempiä, eikä osamaksu- tai laskuvaihtoehtoja yleensä ole mukana. Tällöin oikein mitoitetun lainan tai luoton saaminen voi olla paras vaihtoehto, kun haluaa elektroniikkaa, jota on Suomesta vaikea tai mahdoton saada. Esimerkiksi monet Aasian maissa valmistetut puhelimet voivat olla sellaisia, sillä niissä tehdään vain paikallisille markkinoille kohdennettuja älypuhelimia.