Myös yhdysvaltalainen piirijätti Qualcomm sekä suurimpiin kuuluvat teknologiayhtiöt Microsoft ja Google vastustavat yhdysvaltalaisen Nvidian syyskuun puolivälissä julkistamaa aietta ostaa brittiläinen piirisuunnittelija ARM.
CNBC:n mukaan Qualcomm on viestinyt niin Yhdysvaltojen liittovaltion kauppavirastolle FTC:lle, Euroopan komissiolle, Ison-Britannian kilpailuviranomaiselle CMA:lle kuin myös Kiinan valtionhallinnon markkinoita valvovalle viranomaiselle kauppaan liittyvistä huolistaan.
Bloomberg puolestaan kertoo myös Microsoftin ja Googlen ilmaisseen huolensa FTC:lle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kauppasopimuksen mukaan Nvidia olisi maksamassa ARMista rahana ja uusina omina osakkeinaan yhteensä jopa 40 miljardia dollaria. Kaupan julkistamisen yhteydessä syyskuussa Nvidia kertoi odottavansa kaupan toteutuvan seuraavan 18 kuukauden aikana. Kaupan toteuttaminen vaatii muun muassa viranomaishyväksynnät edellä mainittujen eri maiden viranomaisilta.
Monet muut alan toimijat ovat suhtautuneet Nvidian ARM-kauppaan erittäin penseästi. Ne hyödyntävät piireissään ARMin suunnitelmia esimerkiksi suoritinytimistä ja pelkäävät jatkossa oman asemansa puolesta, kun mahdollinen kilpailija Nvidia ostaa ARMin, jonka voi näin nähdä menettävän itsenäisyytensä ja puolueettomuutensa.
Voikin olla, että kilpailuviranomaiset tulevat ainakin asettamaan Nvidian ARM-kaupalle tiukat ehdot ennen sen hyväksymistä. CNBC:n haastattelemasta alan lähteistä viisi, mukaan lukien kaksi teknologia-alan sijoittajaa, kertoivat uskovansa kaupan suhteen olevan suuri todennäköisyys sen kieltämiselle yhden tai useamman maan kilpailuviranomaisen toimesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa FTC:n tutkinta on jo edennyt toiseen vaiheeseen, jossa se on pyytänyt Nvidialta, ARMilta ja sitä myymässä olevalta nykyiseltä pääomistajalta japanilaiselta SoftBankilta lisätietoja, raportoi CNBC.
Qualcommin lisäksi laajemmastakin vastustuksesta kaupalle on tietoa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa tekoälypiirejä kehittävä startup-yhtiö Graphcore on kertonut huolistaan CMA:lle.
Kiinassa pelätään, että siirtyminen yhdysvaltalaisomistukseen voisi tarkoittaa jälleen uusia ARM-teknologiaan liittyviä rajoitteita kiinalaisyhtiöille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yritysostojen peruuntuminen piirialalla ei ole ennenkuulumatonta. Aiemmin Qualcomm joutui luopumaan NXP Semiconductorsin ostoaikeista vuonna 2018, kun se ei onnistunut saamaan Kiinalta hyväksyntää kaupalle pitkän 21 kuukautta kestäneen prosessin aikana.
ARMin ostamalla Nvidia laajentaisi huomattavasti rooliaan mitä tulee mobiililaitteisiin kuin myös laajempaan piirisuunnitteluun.
ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei ole osallistunut lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Applelle, Huaweille, Samsungille ja Qualcommille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. ARMille nämä kumppanit maksavat rojalteja käytännössä valmistettujen suoritinten lukumäärään perustuen.
Nvidia on kertonut jatkavansa ARMin avointa lisensointimallia ja asiakasneutraalia toimintatapaa. Nvidian suunnitelmana on myös laajentaa ARMin lisensointiportfoliota Nvidian teknologialla. Kaupan suhteen on tästä huolimatta ollut pelkoja siitä, että Nvidia suosisi jatkossa itseään mitä tulee ARMin teknologiaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ARMin teknologia on ollut pitkään suunnattu ennen kaikkea vähävirtaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin. Pikku hiljaa ARM-akkitehtuuri on kuitenkin valtaamassa alaa myös perinteisistä tietokoneista kuin myös mahdollisesti jatkossa yhä vahvemmin myös datakeskuksista AMD:n ja Intelin x86-arkkitehtuurin suoritinten sijaan.
Päivitetty kello 20.29: Bloomberg raportoi myös Googlen ja Microsoftin vastustuksesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »