Huawei jatkaa rimpuiluaan Yhdysvaltojen rajoituksia ja muita Huaweihin kohdistettuja toimia vastaan. Nyt Huawei on haastanut jälleen Yhdysvalloissa liittovaltion oikeuteen, tällä kertaa liittyen liittovaltion viestintäviraston eli FCC:n päätöksestä määritellä Huawei kansalliseksi turvallisuusuhaksi, kertoo muun muassa ZDNet.
Yhdysvallat asetti presidentti Donald Trumpin johdolla Huawein jo toukokuussa 2019 niin sanotulle kieltolistalle, jota ylläpitää maan kauppaministeriö. Huawein asettaminen listalle merkitsi yhdysvaltalaisen teknologian myyntikieltoa yhtiölle ilman erillisiä lupia kauppaministeriöltä. Sittemmin rajoitusten tulkinnan kiristyminen on johtanut syksystä 2020 alkaen Huawein komponenttihankintojen – erityisesti erilaisten järjestelmä- ja muiden piirien – merkittävään vaikeutumiseen, minkä on odotettu romahduttavan ainakin Huawein kuluttajalaitetuotannon kuluvan vuoden aikana ja uhkaavan jopa sen selviytymismahdollisuuksia yhtiönä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eniten esillä olleen kauppaministeriön listauksen lisäksi Yhdysvallat on kuitenkin kohdistanut Huaweita vastaan useita muitakin toimia. Näitä ovat muun muassa asettaminen puolustusministeriön listalle, jolla listataan Kiinan armeijaan kytkeytyneitä yrityksiä, sekä FCC:n tekemä määrittely kansalliseksi turvallisuusuhaksi.
Huawein nyt nostaman oikeusjutun mukaan liittovaltion viestintävirastolla FCC:llä ei olisi ollut toimivaltaa määritellä Huaweita uhaksi Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudella, vaan tämä oli Huawein näkemyksen mukaan lainvastainen toimi ja rikkoisi myös Yhdysvaltojen perustuslakia. Lisäksi Huawein mukaan päätöstä ei tehty perustuen asialliseen näyttöön perustuen.
FCC määritteli Huawein yhdessä myös kiinalaisen ZTE:n kanssa kansalliseksi turvallisuusuhaksi kesäkuussa 2020. Tämän vaikutuksena yhdysvaltalaiset operaattorit eivät voi enää hyödyntää FCC:n Universal Service Fund -rahoitusta ostaakseen laitteita tai palveluja näiltä kiinalaisilta yhtiöiltä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erinäisistä syistä Huawein ja ZTE:n verkkolaitteiden osuus on aiemminkin ollut Yhdysvalloissa vähäinen, ja niitä ovat käyttäneet lähinnä valitut pienempiä, vähemmän asuttuja seutuja palvelevat operaattorit.
Huawein mukaan päätös estää sen pääsy markkinoille tekee hankinnat kalliimmiksi operaattoreille.
Trumpin presidenttinä allekirjoittama lakipaketti loi myös 1 miljardin dollarin korvausohjelman operaattoreille Huawein ja ZTE:n verkkolaitteiden poistamiseksi käytöstä.
Aiemmin yksi Huawein oikeusjuttu Yhdysvaltoja ja kongressin hyväksymää lainsäädäntöä vastaan hylättiin jo oikeuden toimesta, sillä oikeus ei nähnyt asiassa toimitun väärin ja eikä yhtynyt Huawein näkemykseen, että laki olisi ollut ristiriidassa perustuslain kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »