DNA on kertonut 5G-verkkonsa laajentumisesta Turussa ja Tampereella. Kummassakin kaupungissa on nyt käytössä yli sata 5G-tukiasemaa DNA:n verkossa. Tampereella raja saavutettiin tammikuussa, Turussa jo joulukuussa.
Yhteensä DNA:n 5G-verkko on toiminnassa 84 paikkakunnalla Suomessa ja kattaa jo yli 1,8 miljoonan ihmisen asuinpaikan. Uusia tukiasemia verkkoon tulee mukaan kymmeniä viikottain.
Muista operaattoreista Elisa on viimeksi kertonut erikseen 5G-verkkonsa avautumisesta uudella paikkakunnalla viime vuoden lopussa, jolloin Hartola oli sen 64. paikkakunta. Elisa on sittemmin kertonut 5G-verkkonsa kattavan kuitenkin jo 2 miljoonaa ihmistä Suomessa, joten sillä on edelleen operaattoreista laajin 5G-verkko Suomessa. Telian osalta viimeinen ilmoitettu luku on 1,5 miljoonaa, mutta määrä on sittemmin voinut kasvaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tukiasemien lukumäärässä mitattuna Turku on yli sadalla tukiasemallaan tällä hetkellä kaupunkivertailun jaetulla kolmannella sijalla yhdessä Tampereen kanssa – vain Helsingissä ja Vantaalla niitä on enemmän.
DNA:n Tampereen 5G-verkon rakennus lähti liikkeelle joulukuussa 2019 kaupungin läntisimmistä osista, kun ensimmäinen tukiasema otettiin käyttöön Kalkussa. Sen jälkeen peitto on tihentynyt Tampereella ja sen ympäristössä niin, että Hakametsästä voi nyt ajella aina Nokialle tai Ylöjärvelle asti poistumatta 5G-alueelta. Myös loppukesästä avattavan ratikan reitti on lähes kokonaan 5G-peiton alla.
Ensimmäisen Kalkun-tukiaseman jälkeen DNA:n 5G-verkko avautui loppuvuoden 2019 aikana Hatanpäästä pohjoiseen sijaitseville alueille: Hatanpään lisäksi Kaakinmaalle, keskustaan, Kyttälään ja Tampellaan. Vuoden 2020 avausneljänneksen aikana ensimmäiset tukiasemansa saivat lännessä Epilä, Lielahti, Hyhky ja Lentävänniemi samalla, kun keskustan ja Tammelan 5G-peittoa vahvistettiin. Loppukeväästä olivat vuorossa yhä lännemmässä Villilä, Rahola, Tohloppi, Tesomajärvi, Lamminpää ja Ikuri sekä etelässä Vuores ja Pirttisuo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tampereen 36 postinumeroalueesta DNA:n 5G yltää paikoittain jo 35:lle. Myös ympäryskuntien yhteyksiä on parannettu, joten Hakametsästä voi nyt ajella aina Nokialle tai Ylöjärvelle asti poistumatta 5G-alueelta. Pääosin sama pätee tänä vuonna avattavan ratikan reittiin: Pyynikintorin ja Hervannan väli on hyvin peitossa, kuin myös myöhemmin rakennettavan ratikan kakkososan alueet Pyynikintorilta Lentävänniemeen”, sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
Turussa puolestaan 5G-verkon rakennus lähti liikkeelle joulukuussa 2019 keskustan liepeiltä, kun ensimmäinen, Nummen ja Itäharjun kaupunginosia palveleva tukiasema otettiin käyttöön. Sen jälkeen peitto Turussa ja sen ympäristössä on tihentynyt niin, että Maskusta voi nyt ajella Armonlaaksoon tai Naantalista Kaarinaan poistumatta 5G-alueelta.
Ensimmäisen, Kupittaan itäisiä naapureita palvelevan tukiaseman jälkeen DNA:n 5G-verkko avautui loppuvuoden 2019 aikana laajemmalle keskustaan ja Pohjolaan. Vuoden 2020 avausneljänneksen aikana ensimmäiset tukiasemansa saivat keskustasta pohjoiseen sijaitsevat kaupunginosat: Moisio, Runosmäki, Nättinummi, Liljalaakso, Teräsrautela ja Hepokulta. Koillisessa ensimmäinen 5G-peiton saanut alue oli Jäkärlä, lounaassa Moikoinen ja Kukola.
”DNA:n 5G on saatavilla ainakin paikoittain jo Turun kaikilla 27 postinumeroalueella. Myös ympäryskuntien yhteyksiä on parannettu, joten Maskusta voikin nyt ajella aina Armonlaaksoon asti poistumatta 5G-alueelta. Sama pätee Naantali–Kaarina-reitille”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA:n verkkosivuilta löytyy peittokartta, joka kertoo myös 5G-verkon kuuluvuusalueesta. Peittokartan päivittymisessä on pientä viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat tukiasemat eivät välttämättä vielä näy.
”Kaupungissa rakennukset, ihmiset ja tukiasemat ovat luonnollisesti tiheämmässä kuin esikaupunkialueella. Keskimääräinen etäisyys tukiasemaan on siis keskustojen ulkopuolella suurempi, jolloin tarvitaan usein ulkomokkula, jotta kantava yhteys saadaan tuotua rakennukseen sisälle asti. Tilanne tulee toki muuttumaan, kun useampia 5G-taajuuksia otetaan käyttöön, vaikka nopeimmat 5G-yhteydet saavutetaankin juuri korkeimmilla taajuuksilla”, Laari kertoo.
Itä- ja Pohjois-Suomen osalta 5G-verkkoa alkaa rakentaa DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy, jonka kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyy vielä alkuvuoden aikana.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »