Apple kertoi 25. tammikuuta sen laitekehityksen (Hardware Engineering) johtajana toimineen Dan Riccion siirtymisestä uuden projektin pariin paljastamatta tarkemmin mistä on kyse. Uudessa roolissaan Riccio jatkaa yhä raportoimista suoraan toimitusjohtaja Tim Cookille.
Jo alkuperäisen ilmoituksen yhteydessä spekuloitiin, että Riccion uutena projektina ovat joko Applen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden uusi tuotekokonaisuus tai vaihtoehtoisesti Applen myös laajasti viime viikkoina huhuttu sähköauto. Nyt Bloomberg raportoi lähteisiinsä perustuen Riccion keskittyvän jatkossa Applen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden lasien kehitystyöhön.
Riccio oli myös aiemmassa toimessaan johtanut jo Applen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitekehitystä, mutta nyt hänen täysi fokus siirtyy tähän projektiin, josta saattaa lopputuloksena syntyä Applen seuraava suuri hittituote. Erityisesti lisätyn todellisuuden laseista on tulevaisuudessa ennustettu jopa mahdollista älypuhelimen syrjäyttäjää tärkeimpänä laitteena monille ihmisille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Odotan innolla tekeväni sitä mitä rakastan eniten – kaiken aikani ja energiani keskittämistä Applella luomaan jotakin uutta ja mahtavaa, josta en voisi olla enempää innoissani”, kommentoi Riccio itse aiemmin Applen ilmoituksen yhteydessä.
Riccion on takanaan pitkä Apple-ura ulottuen jo alkuperäisen iMacin suunnitteluun, kun hän liittyi Applen palkkalistoille vuonna 1998 osaksi Product Design -tiimiä.
Jatkossa Riccion paikan laitekehityksen johtajana ottaa myös pitkään Applella työskennellyt John Ternus. Bloomberg raportoi nyt kuitenkin osan Riccion aiemmista vastuista Applella siirtyneen Ternuksen sijaan sen piirikehityksen johtajana parhaimmin tunnetulle Johny Sroujille, joka on Applen laiteteknologioista (Hardware Technologies) vastaava johtaja. Srouji vastaa jatkossa myös Applen sisäisestä näyttö- ja kamerateknologian kehityksestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Riccion uusi keskittymisalue, Applen pitkään huhutut virtuaalitodellisuus- ja lisätyn todellisuuden laitteet ovat myös pysyneet tiiviisti otsikoissa viime viikkoina. Applen odotetaan yleisesti tuovan ensin markkinoille virtuaalilasit, jonka jälkeen vasta myöhemmin on kevyempien lisätyn todellisuuden lasien vuoro.
Virtuaalilaseja voidaan odottaa markkinoille mahdollisesti vuoden 2022 aikana.
Viime viikolla Applen virtuaalilaseista kuultiin kattava paljastusraportti The Informationilta. Sen mukaan Applen virtuaalitodellisuuslaite tulee sisältämään kaksi korkean 8K-tarkkuuden näyttöä – yhden kummallekin silmälle – sekä ”enemmän kuin tusinan verran kameroita”. Kameroita käytettäisiin seuraamaan käsien liikkeitä sekä esittämään videota ympäröivästä maailmasta virtuaalilasien käyttäjälle tietyissä käyttötilanteissa. Osa kameralinsseistä voisi olla jo iPhone 12 Pro ja iPad Pro -laitteista tuttuja LiDAR-laser-skannereita.
Alta löytyvä piirroskuva laseista perustuu The Informationin näkemiin kuviin Applen prototyyppilaitteesta. Osittain laitteessa nähtävät design-ratkaisut voisivat muistuttaa Applen viime vuoden lopulla esittelemiä AirPods Max -kuulokkeita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen virtuaalilasien kerrotaan sisältävän myös edistynyttä teknologiaa silmien katseen seuraamiseen. Seuraamalla katseen suuntautumista laite voisi renderöidä suurimmalla tarkkuudella vain näytön kohdan, johon katse kulloinkin kohdistuu. Tämä vähentävää vaadittavaa prosessointikykyä ja auttaa luonnollisesti myös esimerkiksi akunkeston pidentämisessä.
The Informationin mukaan Applen sisäisissä keskusteluissa on ollut esillä sen virtuaalitodellisuuslaitteen hinnoitteleminen noin 3 000 dollariin (noin 2 500 euroa), mikä olisi huomattavasti nykyisin markkinoilla olevia virtuaalitodellisuuslaitteita korkeampi hinta.
Aiemmin raportissaan myös Bloomberg maalasi Applen virtuaatodellisuuslaitteesta kuvaa korkeahintaisena tuotteena vain rajatulle kohderyhmälle, ja myös Applen odotusten myynnistä kerrotaan olevan konservatiivisia. VR-laitteellaan Apple haastaa esimerkiksi Facebookin Oculusin, HTC:n ja Sonyn PlayStation-pelikonsolille tarjoamat vaihtoehdot.
Alla yhteenveto Bloomberg- ja The Information -raporttien paljastamista Applen suunnitelmista:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
VR-laite/lasit, laitekoodi N301
- Pääasiassa virtuaalitodellisuuteen keskittyvä laite, jossa kamerakuvan päällä esitettävät toiminnot ovat vähäisessä roolissa
- Digitaalinen 3D-ympäristö esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun ja viestintään
- 8K-tarkkuuden näyttö kummallekin silmälle ja edistynyt silmien katseen seuranta
- Ulkoiset kamerat käsien seurantaan sekä joihinkin lisätyn todellisuuden toimintoihin – kameroita yhteensä jopa yli 12 kappaletta, osa todennäköisesti LiDAR-skannereita
- Perustana kehittyneimpiä ja tehokkaimpia Applen itse kehittämiä piirejä. Osa testatuista piireistä peittoaa suorituskyvyltään Applen Mac-tietokoneiden ensimmäisen oman M1-suoritinpiirin.
- Varustettu pyörivällä tuulettimella
- Tehokkaiden suoritinten ja tuulettimen myötä laite oli aluksi liian suuri ja painava. Tätä ongelmaa Apple on ratkaissut pienentämällä laitetta niin, ettei käyttö onnistu enää silmälasien kanssa. Sen sijaan Apple aikoo tarjota laitteen osaksi vahvuuksilla varustettuja vaihdettavia linssejä, jotka asetetaan näyttöjen päälle.
- Osa prototyypeistä vastaa kooltaan Oculus Questia
- Sisältää akun, ja on siis käytettävissä langattomasti
- Ulkopinta kangasta
- Hinta voi olla huomattavasti muutamista sadoista euroista vajaaseen tonniin maksavia kilpailijoita korkeampi, esimerkiksi 3 000 dollarin tasolla
Lisätyn todellisuuden lasit, laitekoodi N421
- Kehitystyö varhaisessa vaiheessa – työ keskittyy vasta perustana oleviin teknologioihin ennemminkin kuin viimeisteltyyn tuotteeseen
- Julkaisu useiden vuosien päässä, mutta aiemmin Applen tavoitteena on ollut esittely vuonna 2023
- Tarve vielä huomattavalle teknologiakehitykselle, jotta vaadittava tekniikka saadaan paketoitua pieneen, suorituskykyiseen ja riittävän akunkeston tarjoavaan kokonaisuuteen
- Esimerkkejä toiminnoista voisivat olla todellisen maailman päällä lasien läpi näkyvät ilmoitukset, reittiohjeet sekä muut tiedot
Applen tavoitteeksi virtuaalilaseillaan on kerrottu suuren myyntimenestyksen sijaan valmistaa sekä sovelluskehittäjiä että kuluttajia myöhemmin tulossa oleviin, ”valtavirran AR-laseihin”, jotka muistuttaisivat yleisten odotusten mukaan enemmän silmä- tai aurinkolaseja.
Osa Applen sisäpiiristä odottaa yhtiön myyvän keskimäärin jopa vain yhden uuden VR-laitteen päivää kohden omissa Apple Store -liikkeissään. Applen 500 liikeellä tämäkin tosin merkitsisi jo 180 000 laitteen vuosimyyntiä – pelkästään Applen omissa kaupoissa.
Monien arvioiden mukaan Applen virtuaalitodellisuuslaitetta voidaan odottaa markkinoille vuonna 2022, mahdollisesti jo alkuvuodesta, ja lisätyn todellisuuden laseja mahdollisesti vuoden 2023 aikana.
Apple on aiemmin lykännyt suunnitelmiaan uusista laitteistaan. Alun perin tarkoituksena oli kehittää teknologia ensimmäisen laitteen osalta valmiiksi 2019 ja julkaista tuote 2020, mutta aikataulu venähti eteenpäin. Jo loppuvuodesta 2019 raportoitiin uudesta aikataulusta vuosiksi 2022-2023.
Virtuaalilasien julkistus voi tapahtua jo vuoden 2021 aikanakin. Lisäksi mielenkiintoisesti aiemmista osuvista Apple-paljastuksistaan tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo totesi aiemmin raportissaan virtuaalitodellisuuslaitteen olevan tulossa jo 2021.
Alun perin Applen VR-laitteesta kaavailtiin varsin erilaista kuin siitä on lopulta tulossa. Alkuperäinen idea Applella VR-laitteesta oli kevyempi päähine, joka olisi ollut käytettävissä yhdessä erillisen keskusyksikön kanssa. Bloombergin aiemmin raportoimalla tavalla Applen sittemmin jättänyt design-johtaja Jony Ive kuitenkin torppasi tämän idean ja ajoi vahvasti lopulta uudeksi suunnaksi otettua itsenäisesti toimivaa laitetta. Suunnanmuutos tapahtui loppuvuodesta 2018.
Itse laitteen lisäksi VR-laseille tarjottavat sisällöt ovat myös Applelle yhä osittainen kysymysmerkki. Toukokuussa 2020 selvisi, että Apple osti muun muassa NextVR:n, joka oli kehittänyt ratkaisuja konserttien, urheilun ja muiden tapahtumien tarjoamiseen katseltavaksi virtuaalitodellisuudessa. Lisäksi Apple on luonnollisesti harkinnut laseilleen omaa App Store -sovelluskauppaa. Laitteen käyttöjärjestelmä kulkee yhtiön sisäisesti nimellä rOS.
Jo vuonna 2019 raportoitiin, että Applella työskenteli noin 1 000 insinööriä sen VR- ja AR-hankkeiden parissa, ja nyt määrän raportoidaan kasvaneen tuosta jo merkittävästi. Tiimin pääpaikka on Sunnyvalessa lähellä Applen kotipaikkaa Cupertinoa. AR- ja VR-projektin päivittäisestä johtamisesta on tähän asti, ja tämän hetken tiedon mukaan jatkossakin, vastuussa Mike Rockwell.
Toistaiseksi Apple on esitellyt pikku hiljaa lisää lisätyn todellisuuden ominaisuuksia muihin laitteisiinsa. Esimerkiksi iPhone 12 Pro ja iPad Pro -laitteissa on nähty jo ympäristöä kameraa tarkemmin laserin avulla hahmottava LiDAR-skanneri, joka omalta osaltaan auttaa lisätyn todellisuuden sovellusten tarkempaa toimintaa ympäristön kanssa. Lisäksi Apple tarjoaa nyt sovelluskehittäjille laajat mahdollisuudet (ARKit) lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämiseen iPhoneille ja iPadeille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »