Nokia on julkaissut vuoden 2020 viimeisen neljänneksen ja koko vuoden 2020 tuloksensa.
Loka-joulukuussa Nokian liikevaihto ylsi 6 568 miljoonaan euroon laskien 5 prosenttia vuotta aiemmasta, kun analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 6448 miljoonaa euroa. Ilman valuuttakurssivaikutusta liikevaihto olisi kuitenkin kasvanut 1 prosentilla. Oikaistu liikevoitto (ei-IFRS) loka-joulukuussa oli 1 090 miljoonaa euroa, eli 16,6 prosenttia liikevaihdosta, verrattuna 952 miljoonan euron analyytikko-odotuksiin ja oikaistu osakekohtainen tulos 0,14 euroa, kun analyytikot olivat odottaneet 0,11 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikaistu liikevoitto ja osakekohtainen tulos laskivat viime vuodesta (-4 ja -7 %), mutta odotuksia vähemmän. Nokian tulosylityksen hehkua kuitenkin syö se, että Nokian mukaan ”tuloutuksen ajoittumisella ja Nokian pääomarahastosijoitusten nettovaikutukseltaan positiivisella vaihtelulla oli yhteensä noin 250 miljoonan euron suotuisa vaikutus viimeisen neljänneksen ei-IFRS-liikevoittoon”. Nokia kertoo kirjanneensa aivan loppuvuodesta 2020 asiakkaalta 150 miljoonan euron tuloutuksen, jota se odotti alun perin vuoden 2021 puolelle.
Nokia kertoo tuloksestaan sekä raportoituina että esimerkiksi uudelleenjärjestelykuluista ja yrityskauppoihin liittyvien aineettomien oikeuksien poistoista oikaistuina ei-IFRS-lukuina. Oikaistut luvut kertovat paremmin liiketoiminnan todellisesta kehittymisestä, minkä takia niitä seurataan tarkemmin.
Tällä kertaa raportoituun tulokseen vaikuttivat myös 2,9 miljardin alaskirjaukset laskennallisista verosaamisista Suomessa. Nokian raportoitu osakekohtainen tulos loppuvuodelta olikin -0,46 euroa raportoidun tuloksen oltua -2 605 miljoonaa euroa ja raportoidun liikevoiton 475 miljoonaa euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kirjasi aiemmista tappioista syntyneitä verosaamisiaan alas, koska mahdollisuus hyödyntää niitä tulevia tuloksia vastaan näyttää aiempaa epävarmemmalta. Verosaamisten alaskirjaus taseesta on kuitenkin vain laskennallinen, eikä vaikuta verosaamisten käyttöön Nokian maksamien verojen pienentämiseksi jatkossa.
Osinkoa vuoden 2020 tuloksesta Nokian hallitus ei ehdota.
Nokia piti ennallaan aiemmin antamansa näkymän 7-10 prosentin oikaistusta liikevoitosta vuonna 2021. Lisäksi Nokia antoi uutena tietona näkymistään liikevaihto-ohjeistuksen 20,6–21,8 miljardia euroa olettaen euron ja dollarin valuuttakurssin säilyvän vuoden 2020 lopun tasolla sekä totesi odottavansa vapaan kassavirran olevan positiivinen.
Markkinaosuutensa Nokia odottaa lipsuvan tänä vuonna: 4G- ja 5G-mobiiliradioissa Kiinan ulkopuoliseksi markkinaosuudekseen vuonna 2021 Nokia tavoittelee 25-27 prosenttia, kun se vuonna 2020 oli 27-28 prosenttia. Merkittävä syy taustalla on Nokian syksyllä 2020 Yhdysvalloissa Samsungille häviämä Verizon-operaattorin suuri yhteensä noin 5 miljardin euron 5G-sopimus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Kulunut vuosi on pitänyt sisällään tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan. Olemme nopeuttaneet tuotekehitystämme, tehostaneet toimintaamme ja luoneet uuden toimintamallin, jonka tavoitteena on vakaa kannattavuuskehitys pitkällä aikavälillä. Vuodelle 2021 riittää työsarkaa, mutta uusi johtoryhmämme on tarttunut toimeen vauhdilla. Kerromme lisää liiketoimintaryhmiemme tavoitteista ja toimintasuunnitelmista pääomamarkkinapäivänä”, kommentoi toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Nokia järjestää pääomamarkkinapäivänsä maaliskuussa.
”Vuoden 2021 tärkeimpiä tavoitteita ovat Matkapuhelinverkotliiketoimintaryhmän muutosohjelman loppuunsaattaminen ja pohjan luominen sen kannattavuuden parantamiselle. ReefShark-toimitusten kasvu on askel oikeaan suuntaan. Kuten sanoin kolmannen vuosineljänneksen yhteydessä, olemme valmiita investoimaan niin paljon kuin 5G-teknologiajohtajuuden saavuttaminen edellyttää. Olen luottavainen, että olemme oikealla tiellä, vaikka työtä on vielä edessä.”
Nokia organisoitui vuoden 2021 alusta uudelleen, mutta vuoden 2020 tuloksesta raportoidaan vielä vanhalla organisaatiorakenteella.
Nokian verkkoliiketoiminta kokonaisuutena teki loka-joulukuussa 5 040 miljoonan euron liikevaihdon 7 prosentin laskulla vuotta aiemmasta. Mobiiliverkkojen (Mobile Access) liikevaihto laski 8 prosenttia 3 214 miljoonaan euroon, kiinteiden verkkojen 5 prosenttia 517 miljoonaan euroon, IP-reitityksen 1 prosentin 835 miljoonaan euroon ja optisten verkkojen 15 prosenttia 474 miljoonaan euroon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkkoliiketoiminnan bruttokate nousi 34,2 prosentista 37,0 prosenttiin, mitä tuki mobiiliverkkojen paremmat katteet johtuen pääasiassa parantuneesta 5G-bruttokateprosentista, mitä yksittäiseen asiakasprojektiin liittyvä tappiovaraus osin tasoitti.
Nokia on panostanut 5G-tuotekehitykseen pyrkiessään parantamaan kilpailuasemaansa, mikä näkyi myös loppuvuonna verkkoliiketoiminnan tutkimus- ja tuotekehityskulujen kasvuna 10 prosentilla 783 miljoonaan euroon.
Verkkoliiketoiminnan oikaistu liikevoitto laski 21 prosentilla 533 miljoonaan euroon, eli 10,6 prosenttiin suhteessa liikevaihtoon.
Nokian ongelmana on ollut erityisesti sen 5G-verkkolaitteiden korkea kustannustaso ja heikko hintakilpailukyky kilpailijoihin verrattuna laitteiden perustuessa vielä järjestelmäpiirien sijaan muille teknisille ratkaisuille. Loppuvuonna 2020 Nokian mukaan järjestelmäpiiripohjaisten laitteiden osuus 5G-toimituksista kasvoi 43 prosenttiin heinä-syyskuun 37 prosentista. Tavoitteena on yhä 70 prosentin taso vuoden 2021 lopussa ja 100 prosenttia vuoden 2022 lopussa. Kasvavan tason pitäisi tukea bruttokatetta ja kannattavuutta, kuten loppuvuonnakin jo nähtiin, mutta samanaikaisesti 5G-laitteiden kehitys vaatii Nokialta kasvavia panostuksia tuotekehitykseen.
5G-verkkolaitteiden kilpailukyvyn ohella toinen heikko kohta Nokialle on ollut Kiina, jossa Nokian liikevaihto kokonaisuutena loppuvuonna supistui jälleen 10 prosentilla samanaikaisesti, kun Euroopassa liikevaihto pysyi vuodentakaisella tasolla ja Pohjois-Amerikassa kasvoi 11 prosenttia. Aasian ja Tyynenmeren alueella Nokian liikevaihto laski loppuvuonna 20 prosentilla ja Latinalaisessa Amerikassa 38 prosentilla.
Nokia Software -ohjelmistoliiketoiminnan liikevaihto laski loka-joulukuussa 1 prosentin 864 miljoonaan euroon ja oikaistu liikevoitto 13 prosentilla 266 miljoonaan euroon. Liikevoittoprosentti painui 34,9 prosentista 30,8 prosenttiin.
Nokian patentti-, teknologia- ja brändilisensoinnista vastaavan Nokia Technologiesin liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 2 prosentilla 382 miljoonaan euroon. Liikevoitto laski 1 prosentilla 317 miljoonaan euroon. ”Nokia Technologies -segmentin liikevaihdon kasvu johtui ensisijaisesti patenttilisensoinnin kasvusta ja patenttilisenssisopimusten aiempiin kausiin kohdistuvista tuotoista, mitä tavaramerkkilisensoinnin liikevaihdon lasku osin tasoitti”, Nokia kertoo.
Nokian konsernin yhteiset toiminnot ja muut -segmentissä liikevaihto kasvoi 26 prosentilla 292 miljoonaan euroon ja liiketappio supistui -161 miljoonasta -27 miljoonaan euroon. Tämä tulosparannus selittää osaltaan myös koko Nokian odotuksia parempaa tulostaa loppuvuonna. Taustalla olivat Nokian tekemien venture fund -pääomarahastosijoitusten positiivinen arvonmuutos. Liikevaihdon kasvua muiden toimintojen segmentissä tuki Alcatel Submarine Networksin kasvanut kysyntä alkuvuoden koronasulkujen jälkeen.
Nokian kassavarat ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat vuoden 2020 lopussa 8 061 miljoonaa euroa ja korollisilla veloilla vähennetty nettokassa 2 485 miljoonaa euroa. Nokian mukaan sen 778 miljoonaan euroon loka-joulukuussa yltäneeseen vapaaseen kassavirtaan vaikutti suotuisasti vuoden 2021 ensimmäiselle neljännekselle odotettu noin 500 miljoonan euron asiakkaalta etukäteen saamamme maksu.
Koko vuonna 2020 Nokia teki 21 867 miljoonan euron liikevaihdon, 2 114 miljoonan euron oikaistun liikevoiton ja 918 miljoonan euron raportoidun liikevoiton. Oikaistu tulos oli 1 464 miljoonaa euroa ja raportoitu tulos -2 605 miljoonaa euroa.
Koko vuodelta 2020 osakekohtainen oikaistu tulos oli 0,26 euroa ja osakekohtainen raportoitu tulos -0,43 euroa.
Näin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi Nokian tulosjulkistusta ja näkymiä kokonaisuudessaan
”Nokian viimeisen neljänneksen tulos oli vakaa ja koko vuoden tulos aiemmin antamiemme arvioiden vaihteluvälin ylälaidassa. Sekä viimeisen neljänneksen että koko vuoden bruttokate- ja liikevoittoprosentit vahvistuivat. Tähän vaikuttivat kilpailukykyä ja kustannusasemaa parantanut tuotekehitystyö sekä myynnin painottuminen Pohjois-Amerikkaan, jossa marginaalit ovat korkeammat.
Verkkoliiketoiminnan kehitys vahvisti bruttokateprosenttia viimeisellä neljänneksellä sekä koko vuonna, ja liikevoittoprosentti vahvistui koko vuoden osalta. Viimeisen neljänneksen liikevoittoon vaikutti positiivisesti myös kaksi odottamatonta mutta merkittävää, yhteensä noin 250 miljoonan euron suuruista erää. Ensimmäinen oli asiakkaalta aivan viimeisen neljänneksen lopussa tehty tuloutus, jonka vaikutus oli noin 150 miljoonaa euroa ja jota odotimme alun perin vuodelle 2021. Toinen erä oli Nokian pääomarahastosijoitusten nettovaikutukseltaan noin 100 miljoonan euron arvonnousu.
Vahva viimeinen neljännes ei vaikuta aiempaan arvioomme vuoden 2021 vertailukelpoisesta liikevoittoprosentista.
Viimeisen neljänneksen raportoitu liikevaihto laski 5 % ja kasvoi 1 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Koko vuoden raportoitu liikevaihto laski 6 % ja 4 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.
Koko vuoden ja viimeisen neljänneksen kassavirta vahvistui yhden asiakkaan suuren – alun perin vuoden 2021 ensimmäiselle neljännekselle odotetun – maksun siivittämänä. Vapaa kassavirta pysyi positiivisena jo kolmantena perättäisenä neljänneksenä, ja rahoitusasemamme on vakaa.
Mobiiliradiotuotteiden parantunut kilpailukyky ja kustannusrakenne näkyivät Mobile Access -liiketoiminnan parantuneena tuloksena viimeisellä neljänneksellä sekä koko vuonna. 5G-radioverkkolaitteistojen kysyntä kasvoi samalla kun aiempien sukupolvien ratkaisujen kysyntä pieneni.
ReefShark-toimitusten kasvu laski osaltaan tuotekustannuksia ja paransi 5G-tuotteiden bruttokateprosenttia. Ylitimme 35 % toimitustavoitteemme ReefShark-tuotteissa ja pääsimme vuoden loppuun mennessä 43 % toimitusosuuteen. Uskon, että saavutamme 70 % osuuden vuoden 2021 loppuun mennessä.
Vuoden 2021 tärkeimpiä tavoitteita ovat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän muutosohjelman loppuunsaattaminen ja pohjan luominen sen kannattavuuden parantamiselle. ReefShark-toimitusten kasvu on askel oikeaan suuntaan. Kuten sanoin kolmannen vuosineljänneksen yhteydessä, olemme valmiita investoimaan niin paljon kuin 5G-teknologiajohtajuuden saavuttaminen edellyttää. Olen luottavainen, että olemme oikealla tiellä, vaikka työtä on vielä edessä.
Nokian yritysasiakasliiketoiminnan hyvä tulos luo vankan pohjan tulevalle kasvulle. Viimeisen neljänneksen raportoitu liikevaihto kasvoi 1 % ja 5 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Koko vuoden raportoitu liikevaihto kasvoi 11 % ja 14 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Tämä heijastaa johtavaa asemaamme muun muassa yksityisissä langattomissa verkoissa.
Voitimme viimeisen neljänneksen aikana 79 uutta asiakkuutta yksityisissä langattomissa verkoissa sekä julkistimme merkittävät kumppanuudet AT&T:n ja Verizonin kanssa. Yhteensä meillä on jo 260 asiakkuutta yksityisissä langattomissa verkoissa. Arvioimme julkisen sektorin kysynnän pysyvän vahvana, mistä viimeisimpänä esimerkkinä on tammikuussa 2021 julkistettu valtionhallinnon kyberturvallisuusprojekti Pohjois-Amerikassa.
Julkistimme vuoden 2020 lopussa uuden toimintamallin, joka auttaa meitä vastaamaan paremmin asiakkaidemme tarpeisiin ja varmistamaan teknologiajohtajuuden niissä segmenteissä, joissa kilpailemme.
Olemme jo nyt teknologiajohtaja monella meille tärkeällä alueella. Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän FP4-pohjaiset tuotteet ovat alan johtavia. Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmässä kehitämme innovatiivisia, pilvinatiiveja 5G-ydinverkkoratkaisuja teleoperaattoreille ja yritysasiakkaille. Lisäksi saavutimme Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmässä maailmanennätyksen yhteistyössä Elisan ja Qualcommin kanssa 5G-verkkojen tiedonsiirron nopeudessa.
Nämä ovat rohkaisevia tuloksia. Mutta kuten sanoin kolmannen vuosineljänneksen yhteydessä, vuosi 2021 on meille haastava siirtymävuosi, jota rasittavat markkinaosuuden supistuminen ja hintaeroosio Pohjois-Amerikassa. Lisäksi uuden toimintamallimme toteutus edellyttää meiltä lisäinvestointeja 5G-tuotekehitykseen, mikä puolestaan tarkoittaa jossain määrin lyhyen aikavälin kannattavuuden uhraamista 5G-teknologiajohtajuuden ja pitkän aikavälin kannattavuuden varmistamiseksi.
Nämä tekijät huomioiden pidämme arviomme vuoden 2021 vertailukelpoisesta liikevoittoprosentista ennallaan. Annamme lisäksi arviot vuoden 2021 liikevaihdosta ja vapaasta kassavirrasta. Kuten aiemmin sanoimme, annamme pitkän aikavälin arvion viimeistään 18. maaliskuuta järjestettävänä Nokian pääomamarkkinapäivänä.
Olemme tyytyväisiä Nokian operatiiviseen suoritukseen ja kassan vahvistumiseen. Hallitus ei kuitenkaan ehdota osinkoa tai pyydä osingonjakovaltuutusta tilikauden 2020 osalta, jotta voimme investoida riittävästi 5G:hen ja muihin strategisesti tärkeisiin alueisiin samalla kun ylläpidämme vahvaa kassavirtaa. Annamme päivityksen osinkopolitiikastamme viimeistään pääomamarkkinapäivänä.
Kulunut vuosi on pitänyt sisällään tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan. Olemme nopeuttaneet tuotekehitystämme, tehostaneet toimintaamme ja luoneet uuden toimintamallin, jonka tavoitteena on vakaa kannattavuuskehitys pitkällä aikavälillä. Vuodelle 2021 riittää työsarkaa, mutta uusi johtoryhmämme on tarttunut toimeen vauhdilla. Kerromme lisää liiketoimintaryhmiemme tavoitteista ja toimintasuunnitelmista pääomamarkkinapäivänä.
Haluan lopuksi kiittää kaikkia työntekijöitämme. Tämä on ollut isojen muutosten vuosi, joka on testannut periksiantamattomuuttamme ja teknologiaamme ennennäkemättömällä tavalla. Olen ylpeä koko tiimistä, heidän sitoutumisestaan sekä yhteisistä saavutuksistamme. Kiitos.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »