Nokian tänään aamulla julkistama loppuvuoden 2020 tulos oli, kuten toimitusjohtaja Pekka Lundmark myös kuvasi, vakaa ja aiemmin annettujen arvioiden ylälaidassa.
Lue pääfaktat Nokian tuloksesta ja näkymistä aiemmasta jutustamme!
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Markkinoilla Nokian tulosjulkistus otettiinkin tänään vastaan poikkeuksellisen rauhallisesti, sillä usein Nokian tulosjulkistuspäivinä suuntaan tai toiseen nähtyjen merkittävien kurssireaktioiden sijaan Nokian osakekurssi on pyörinyt -1 ja +1 prosentin välillä pitkälti koko päivän.
Vaikka Nokia loppuvuonna teki sen mitä lupasi, ja itse asiassa jopa yleisiä ennakko-odotuksia paremman tuloksen, oli tuloksessa Nokialle tyypillisesti kuitenkin mukana jälleen myös se mutta. Nokian loka-joulukuun liikevoitossa oli 250 miljoonaa euroa hyvää käytännössä kertaluonteisista tekijöistä. Yksittäisen asiakkaan alun perin vuoden 2021 puolelle odotettu, mutta aivan loppuvuodesta toteutunut tuloutus toi 150 miljoonaa euroa liikevoittoa lisää ja lisäksi Nokia kirjasi 100 miljoonaa euroa pääomarahastosijoitusten arvonnousuja kolmen Nokian sijoitusten kohteena olleen yrityksen listauduttua pörssiin menestyksekkäästi.
Edellä mainitut erät toivat noin 3,5 senttiä ekstraa Nokian osakekohtaiseen oikaistuun tulokseen, joka loppuvuodelta oli 0,14 euroa verrattuna analyytikoiden 0,11 euron ennakko-odotuksiin. Ilman mukavia yllätyksiä loppuvuoden tulos olisi ylittämisen sijaan osunut vain aika lailla odotuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samoin Nokian kassatilanne yllätti positivisesti nettokassan kasvettua syyskuun lopusta 0,6 miljardilla eurolla 2,5 miljardiin euroon vuoden lopussa. Tätä kuitenkin selitti yksittäiseltä asiakkaalta 500 miljoonan euron maksu, jota myös odotettiin vasta sen vuoden 2021 puolella sijoittuneena eräpäivänä. Sen sijaan maksu saapuikin Nokian talousjohtajan Marco Wirénin mukaan Nokian pankkitilille vuoden 2020 viimeisenä päivänä – täysin yllättäen etuajassa.
Edellä mainittu kaikki on kuitenkin jo historiaa, ja tärkeämpää on Nokian tulevaisuuden kilpailukyky. Nokia on jo aiemmin varoittanut vuodesta 2021 olevan tulossa sille vaikea, kun se joutuu tekemään kasvavia panostuksia 5G-tuotekehityksen vahvistamiseen pyrkiessään parantamaan erityisesti 5G-tuotteidensa suhteellista kilpailukykyä ja kustannustasoa kilpailijoihin verrattuna.
Nokia toisti tänään aiemmin antamansa ohjeistuksen siitä, että uusi Matkapuhelinverkot-segmentti tulee tekemään kuluvalta vuodelta nollatuloksen. Matkapuhelinverkot tuovat Nokian liikevaihdosta karkeasti noin puolet, ja kyse on yhtiön merkittävimmästä yksittäisestä osasta.
Samoin Nokia toisti tänään näkymissään myös odotuksensa 7-10 prosentin vertailukelpoisesta, oikaistusta liiketuloksesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uutena tietona Nokia puolestaan kertoi odottavansa liikevaihtonsa asettuvan tänä vuonna 20,6-21,8 miljardin euron välille olettaen euro-dollari-valuuttakurssin pysyvän vuoden 2020 lopun tasolla 1,23 dollarissa.
Vuodelta 2020 Nokia keräsi 21,9 miljardin euron liikevaihdon ja 9,7 prosentin oikaistun ei-IFRS-liikevoiton.
Täksi vuodeksi Nokia lupaa siis niin viime vuotta pienempää myyntiä kuin myös todennäköisesti heikompaa suhteellista kannattavuutta. Kannattavuus saattaa laskea jopa merkittävästi, jos ohjeistus toteutuisi sen alalaidan mukaisesti.
Nokian liikevaihdon kertymiseen vaikuttavat kuitenkin merkittävästi valuuttakurssit, mikä näkyi jo myös loppuvuonna 2020. Nokian raportoima liikevaihto laski loppuvuodesta 5 prosentilla vuotta aiemmasta, mutta ilman valuuttakurssimuutoksia Nokia olisi kasvanut 1 prosentilla. Pohjois-Amerikassa raportoitukin kasvu oli vahvinta 11 prosentin liikevaihdon nousulla, mutta ilman valuuttakurssimuutoksia kasvu olisi ollut peräti 19 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Valuuttakurssien vahva vaikutus jatkuu myös tänä vuonna. Nokian liikevaihto-ohjeistus onkin ensivaikutelmaa parempi suhteessa viime vuoteen, sillä se on laadittu vuoden lopun vahvalla euron kurssilla suhteessa dollariin. Suotuisammilla valuuttakursseilla Nokian mukaan sen muut bisnekset voisivat kompensoida tänä vuonna Matkapuhelinverkkojen liikevaihtopudotuksen. Esimerkiksi kiinteiden verkkojen tilauskanta oli Nokian mukaan vuoden lopussa kaikkien aikojen ennätystasolla.
Vuoden 2020 loppu oli Nokialle vielä vahvaa aikaa Pohjois-Amerikassa, mutta tästä vuodesta on tulossa heikompi.
Nokian mukaan mobiiliverkoista vastaavan Matkapuhelinverkot-segmentin liikevaihto laskee tänä vuonna erityisesti Yhdysvalloissa viime vuonna koetun takaiskun takia. Nokia hävisi syksyllä 2020 ilmoitetun Verizon-operaattorin suuren, yhteensä noin 5 miljardin euron monivuotisen 5G-sopimuksen, Samsungille. Merkittäviltä osin tämän kaupan menettämisen seurauksena Nokia odottaa tänä vuonna Kiinan ulkopuolisen 4G- ja 5G-mobiiliradiotukiasemamarkkinaosuutensa laskevan 25-27 prosenttiin verrattuna viime vuoden 27-28 prosenttiin.
Verizon-sopimuksen menetys on keskeinen syy myös sille, miksi Matkapuhelinverkot-segmentin liikevaihto tänä vuonna laskee ja sen tulos on jäämässä nollatasolle.
Sopimuksen menettämisen taustalla puolestaan on Nokian 5G-verkkolaitteiden kilpailukyvyn puute, jota se nyt pyrkii korjaamaan panostamalla tuotekehitykseen. Tuotekehityspanostusten myötä syntyvien tuoteparannusten ja uusien tuotteiden pitäisi näkyä Nokian tuotekustannustason alenemisena ja katteiden paranemisena.
Jos näin käy, Nokia pystyisi jälleen jatkossa voittamaan sen kaltaisia sopimuksia, jonka se Yhdysvalloissa viime vuonna käydyssä tarjouskilpailussa karvaasti Samsungille hävisi.
Jo loppuvuodesta 2020 nähtiin merkkejä juuri näistä kahdesta asiasta – kasvavista tuotekehityspanostuksista ja toisaalta bruttokatteen paranemisesta.
Nokian vielä kokonaisuutena raportoiman laajemman verkkoliiketoiminnan tutkimus- ja kehityskulut kasvoivat loka-joulukuussa 10 prosentilla vuotta aiemmasta nousten 715 miljoonasta 783 miljoonaan euroon.
Samalla verkkoliiketoiminnan suhteellinen bruttokate, eli myytyjen tuotteiden ja palveluiden liikevaihto vähennettynä niiden materiaali-, valmistus- ja toimituskustannuksilla, parani 34,2 prosentista 37,0 prosenttiin.
Käytännössä Nokian 5G-tuotteiden kilpailukyvyn paraneminen ja kustannustason lasku ilmenevät järjestelmäpiiripohjaisten laitteiden osuuden kasvamisella toimituksista. Loppuvuodesta loka-joulukuussa osuus oli jo 43 prosenttia verrattuna heinä-syyskuun 37 prosenttiin. Vuoden 2021 lopussa Nokia odottaa yhä saavuttavansa 70 prosentin ja vuoden 2022 lopussa täyden 100 prosentin tason.
Tänä vuonna Matkapuhelinverkot-segmentissä odotetaan jatkuvan loppuvuoden kaltaisen kehityksen: kehityskulut nousevat korkeammalle ja toisaalta myynnin katteet kohenevat kehitystyön lopputuloksena syntyvien parempien tuotteiden myötä. Kehitys ei välttämättä etene tasaisesti, minkä lisäksi tämän vuoden kokonaissuoritusta painaa vielä aiemmin menetetty myynti ja sen myötä alempi liikevaihtotaso.
Tänään iltapäivällä järjestetyssä tulosjulkistuksen jälkeisessä konferenssipuhelussa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark valoi uskoa Nokian muutoksen onnistumiseen ja siihen, että Nokia onnistuisi teknologisessa kyvykkyydessä kirimään kilpailijoidensa etumatkan kiinni merkittäviltä osin jo kuluvan vuoden aikana.
Suuri kysymys nyt onkin, tapahtuuko näin. Onnistuuko Nokia juoksemaan kilpailjoitaan kovemmin niin, että etumatka saavutetaan – vai pääsevätkö kilpailijat – Ericsson, Huawei, Samsung – Nokialta karkuun omalla kehitystyöllään?
Nokia varoitti jo tänään hintaeroosiosta eli laskevista hinnoista myös Pohjois-Amerikan markkinoilla, joilla Huawei ja muut kiinalaiset verkkolaitevalmistajat eivät edes ole poliittisista syistä pelissä mukana. Verkkomarkkinoilla kilpailu on jatkuvasti raakaa, ja hinnat ovat jatkuvasti paineessa.
Tuotteiden parantamisen lisäksi Nokia hakee uutta vauhtia ja tehoa toimintaansa myös vuoden 2021 alusta voimaan astuneella organisaatiomuutoksella, jossa niin enemmän henkilöstöä kuin valtaa on hajautettu suoraan liiketoimintaryhmille.
Kyse on merkittävästä muutoksesta Nokian toimintatavassa, kuten aiemmin olemme analysoineet. Tuotteiden parantamisen lisäksi Nokia muuttaa myös tapaa, millä se lähestyy asiakkaita ja millä tavalla sen liiketoimintaa johdetaan. 14 000 ihmistä siirtyy keskitetyistä toiminnoista liiketoimintaryhmiin.
Kyse Nokiassa ei olekaan nyt vain tuotteiden parantamisesta, vaan myös yksinkertaisemmasta tavasta toimia, jolla Nokia voisi vastata tehokkaammalla tavalla asiakkaiden tarpeisiin. Toistaiseksi Lundmarkin kaudella ei ole vielä kerrottu merkittävistä henkilöstövähennyksistä tai muista tehostustoimista, mutta todennäköisesti niitäkin on vielä edessä.
Nokiassa on käynnissä siis kattava, jopa valtava muutos. Nokian uusi johto on ollut toistaiseksi nöyrä, mutta antanut kuitenkin tulevaisuuteen luottavaisen kuvan. Seuraavaksi lupaukset paremmasta huomisesta pitäisi vain onnistua vielä lunastamaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »