Xiaomi vie Yhdysvaltojen päätöksen asettaa yhtiö niin sanotulle mustalle listalle oikeuteen. Yhdysvaltojen puolustusministeriö lisäsi kiinalaisen älypuhelin- ja muiden laitteiden valmistajana tunnetun Xiaomin aiemmin tammikuussa listalle, jonka yrityksillä on sen mukaan kytkös Kiinan armeijaan tai ne ovat sen hallinnoimia.
Xiaomi hakee nyt oikeusistuimen kautta muutosta päätökseen listalle asettamisesta, joka tapahtui presidentti Trumpin hallinnon viimeisinä päivinä. Asiasta kertoo muun muassa Bloomberg.
Yleisen mainehaitan lisäksi Yhdysvaltojen puolustusministeriön listauksen merkittävin vaikutus voimassa pysyessään on tuleva sijoituskielto yhdysvaltalaisille Xiaomiin. Kyse on siis eri listasta kuin mille Yhdysvallat asetti Huawein jo toukokuussa 2019 estäen amerikkalaisen teknologian myynnin sille ja johtaen lopulta merkittäviin vaikeuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Xiaomi kuitenkin luonnollisesti kokee Yhdysvaltojen toimilla olevan sille suurta haittaa.
”Xiaomi kohtaa välittömän, huomattavan ja korjaamattoman vahingon, jos merkintä pysyy voimassa ja rajoitukset tulevat voimaan”, Xiaomi toteaa kanteessaan oikeudelle. Xiaomi nimeää oikeusjutussaan myös erikseen uuden puolustusministerin Lloyd Austinin sekä valtiovarainministeri Janet Yellenin vastaajiksi.
Jo aiemmin, pian listalle asettamisen jälkeen, Xiaomi kommentoi asiaa ja kiisti sen sille kuuluvan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Yhtiö on noudattanut lakia ja toiminut relevanttien lakien ja sääntelyn mukaisesti alueilla, joilla yhtiö harjoittaa liiketoimiansa. Yhtiö toistaa tarjoavansa tuotteita ja palveluja siviili- ja kaupalliseen käyttöön. Yhtiö vahvistaa, ettei se ole Kiinan armeijan omistama, hallinnoima tai kytköksessä sen kanssa, eikä se ole ’kommunistinen kiinalaisen armeijan yritys’, kuten on määritelty NDAA:ssa”, Xiaomi totesi viitaten lopussa Yhdysvaltojen lakiin, johon puolustusministeriön mustalle listalle asettamiset pohjautuvat.
Yhdysvaltojen puolustusministeriön listauksen pysyessä voimassa yhdysvaltalaisten sijoittajien tulee luopua omistuksistaan Xiaomissa 11. marraskuuta 2021 mennessä. Esimerkiksi piirisuunnittelija Qualcomm on ainakin aiemmin ollut Xiaomin omistajia varhaisen vaiheen sijoituksensa myötä, minkä lisäksi suuret yhdysvaltalaiset muun muassa varainhoitoa ja rahastoja tarjoavat yhtiöt, kuten BlackRock, Vanguard ja State Street, kuuluvat Xiaomin suurimpiin yhdysvaltalaisoimistajiin.
Xiaomin Hongkongin pörssiin listattu osake laski aiemmin 12 prosentilla, kun Yhdysvaltojen toimet tulivat julki.
Xiaomin ohella muut puolustusministeriön listalle lisätyt yritykset ovat olleet ennemminkin teollisuus- ilmailu- tai kemian alan yhtiöitä, joten Xiaomin lisäämistä sille on pidetty yllättävänä. Myös Huawei on kuitenkin tälläkin listalla, mutta siitä poiketen Xiaomi ei ole mukana verkkolaitteiden markkinoilla, vaan on keskittynyt kuluttajatuotteisiin, kuten älypuhelinten lisäksi televisioihin, kannettaviin tietokoneisiin sekä erilaisiin puettaviin ja älykodin laitteisiin. Ensimmäiset yhtiöt listalle lisättiin kesäkuussa 2020.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puolustusministeriön mukaan listan tarkoituksena on toimia vastatoimena Kiinan armeijan kehitysstrategialle, jossa näennäisesti yksityisesti toimivat yhtiöt tukevat armeijan modernisointia tarjoten sille kehittyneitä teknologioita ja osaamista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »