Yhdysvallat asetti presidentti Donald Trumpin johdolla kiinalaisen Huawein jo toukokuussa 2019 niin sanotulle kieltolistalle, joka kielsi yhdysvaltalaisen teknologian myynnin Huaweille ilman erillisiä lupia eli lisenssejä kauppaministeriöltä.
Vuoden 2020 aikana kieltolistamääräyksen soveltamista kiristettiin, laajentaen kattamaan esimerkiksi myös yhdysvaltalaisella teknologialla suunnitellut piirit, vaikeuttaen merkittävästi Huawein komponenttihankintoja esimerkiksi sen omien Kirin-järjestelmäpiirien osalta taiwanilaisen TSMC:n lopettaessa niiden tuotannon Huaweille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kauppaministeriö oli kuitenkin myöntänyt valituille yrityksille lupia jatkaa määriteltyä kaupankäyntiä Huawein kanssa. Nyt vain päiviä ennen vallanvaihtoa keskiviikkona 20. tammikuuta Trumpilta Joe Bidenille, on Trumpin hallinto vielä ilmoittanut Huaweille toimitukset sallineiden lupien eväämisestä, raportoi uutistoimisto Reuters.
Samalla Trumpin hallinto hylkäsi myös kymmenittäin päätöksiä odottaneita hakemuksia toimituksista Huaweille.
Reuters nimeää muun muassa suoritinvalmistaja Intelin yhtiöksi, jolta aiemmin myönnetty lupa toimituksiin Huaweille on nyt peruttu. Reutersin lähteiden mukaan lupia on peruttu useammalta eri taholta, ja yhden lähteen mukaan yhteensä kahdeksan lisenssiä toimituksille olisi peruttu neljältä eri yhtiöltä. Yksi yhtiöistä, jolta lupa toimituksille on peruttu, on kahden lähteen mukaan japanilainen flash-muistivalmistaja Kioxia, joka aiemmin tunnettiin Toshiban muistiyksikkönä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on käyttänyt Intelin suorittimia muun muassa kannettavissa tietokoneissaan, mutta myös verkkolaitteissaan. Tarkempia tietoja siitä, mitkä toimitukset nyt luvan perumisen myötä nyt katkeavat, ei ole.
Huawei, Intel tai Kioxia eivät ole kommentoineet asiaa, kuten ei myöskään kauppaministeriö tai muu Trumpin hallinto tavalla, joka avaisi asiasta mitään lisätietoa.
Yhtiöillä, jotka ovat saaneet kaupankäynnin lisenssipyyntönsä kieltävästä ratkaisusta ennakkotiedon, on 20 päivää aikaa vastata, jonka jälkeen kauppaministeriöllä on 45 päivää aikaa ilmoittaa mahdollisesta muutoksesta ennen sen vahvistamista ja tuloa voimaan. Tämän jälkeen yhtiöillä on vielä 45 pävää aikaa valittaa päätöksestä.
Ennen nyt tehtyjä päätöksiä kauppaministeriössä odotti lupaa yhteensä 150 lisenssihakemusta, kertoo Reuters. Nyt suuri osa näistä on jo hylätty, ja myös loppua voi odottaa vielä sama kohtalo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on perustellut läpi vuosien Huaweihin kohdistuvia toimiaan kansallisella turvallisuudella nähdessään sen uhkana Kiina-taustansa vuoksi. Yhdysvallat on myös lobannut liittolaismaitaan ja pyrkinyt esittämään Huawein tuotteet, kuten verkkolaitteet, tietoturvariskinä, jotka luovat mahdollisuuden tietojen paljastumisesta Kiinalle. Yhdysvallat ei ole kuitenkaan esittänyt varsinaisia todisteita vakoilun tapahtumisesta tai edes sen suunnittelusta Huawein kautta.
Huawei ei ole suinkaan ainoa kiinalaisyhtiö, joka on joutunut Trumpin hallinnon hampaisiin. Huawein rinnalla rajoitteita on asetettu jo pitkään toiselle verkkolaitevalmistajalle ZTE:lle, mutta viime viikolla iskun koki myös Xiaomi, joka on noussut maailman kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Se asetettiin Yhdysvaltojen puolusministeriön ylläpitämälle ”mustalle listalle” väitettyjen Kiinan armeijan kytköstensä vuoksi. Tämän päätöksen merkittävin seuraus on sijoituskielto, joka pakottaa yhdysvaltalaiset sijoittajat luopumaan myös olemassa olevista omistuksistaan Xiaomissa.
Tulevan presidentti Joe Bidenin hallinnon linjanvetoja myös Kiina-kysymyksiin odotetaan mielenkiinnolla. Tulevien viikkojen aikana nähdään, tuleeko Biden valitsemaan Kiinan kanssa sovittelemman toimintatavan, joskin ennakkoarvioiden mukaan myös Bidenin uskotaan jatkavan yleisesti ottaen tiukkaa linjaa Kiina-politiikassaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »