Xiaomin Poco-brändi on Suomessa jäänyt toistaiseksi vähemmälle huomiolle. Marraskuussa julkistettu Poco M3 saapuu kuitenkin myyntiin myös Suomessa 13. tammikuuta alkaen, ja 169 euron hintaansa suhteutettuna se sisältää teknisesti vakuuttavan kattauksen monipuolisia ominaisuuksia.
Paperilla Poco M3:n parhaita puolia ovat kookas, tarkka näyttö, stereokaiuttimet sekä kookas 6 000 milliampeeritunnin akku. Puhelin näyttääkin ominaisuuksiensa puolesta sopivan hienosti esimerkiksi mobiilipelaajien tarpeisiin.
Xiaomi Poco M3
- 6,53" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 48 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 662 -piiri
- 6000 mAh akku
Edullisille pelipuhelimille on varsinkin nuorten keskuudessa kysyntää, joten Xiaomin Poco M3 vaikuttaa lupaavalta. Värivaihtoehtoja ovat sininen, pirteän keltainen sekä musta, arvostelulaitteemme väri.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Poco M3:n ainoa muistivariantti on 4+128 gigatavua, jolla puhelimen suositushinta on 169 euroa.
Poco M3:n tekniset tiedot
- 6,53 tuuman IPS LCD -näyttö 2340×1080 pikselin tarkkuudella, kontrastisuhde 1500:1, tyypillinen kirkkaus 400 nitiä
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Stereokaiuttimet
- Kolme takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/1,79-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 8 megapikselin etukamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,05-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri (11 nm, 4x 2,0 GHz Kryo 260 Gold / ARM Cortex-A73 + 4x 1,8 GHz Kryo 260 Silver / ARM Cortex-A53, Adreno 610)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (64 Gt: UFS 2.1, 128 Gt: UFS 2.2) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi (2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 5.0 -yhteydet, infrapunalähetin, FM-radio
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 6 000 milliampeeritunnin akku 18 watin pikalatauksella (mukana 22,5 watin laturi)
- Mitat 162,3 x 77,3 x 9,6 millimetriä
- Paino 198 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana MIUI 12 for Poco -ohjelmistoa
Hyvää Xiaomi Poco M3:ssa
- Hyvä, kookas näyttö. Poco M3:n näyttö sopii mainiosti vaikkapa pelaajalle tai suoratoistopalveluiden ystävälle. Näyttö on suuri, tarkka ja alle 200 euron hintaluokassa jopa poikkeuksellisen laadukas. Tarjolla on myös yllättävän hyvät stereokaiuttimet multimediakokemuksen tueksi, mutta näytön automaattinen kirkkaudensäätö toimii joskus omituisesti.
- Huikea käyttöaika. Teknisiin ominaisuuksiin nähden Poco M3:n peräti 6 000 milliampeeritunnin akku on valtava, ja käyttöaika sitä myöten erinomainen. Peruskäytöllä pärjäilee reilut kaksi vuorokautta helposti, ja ahkerampikaan pelaaja ei tarvitse laturia mukaan päiväreissulle. Tyhjä akku täyttyy 18 watin teholla noin 90 minuutissa.
- Suorituskyky hintaluokassaan. Hintaisekseen Poco M3 on erinomainen vaihtoehto edullista tehopakkausta etsivälle. Puhelin jaksaa pyörittää raskaimpiakin pelejä, kunhan grafiikoissa hieman joustaa, ja pääosin käyttö on erittäin mukavaa.
Huonoa Xiaomi Poco M3:ssa
- Kamera vain keskitasoa. Poco M3:n kolmikamerainen takakamera ei ole erityisen hyvä. Etenkin sisällä kuvista tulee helposti hyvin valjuja, eikä pehmeä kuvanlaatu erityisesti hätkäytä hyvissäkään olosuhteissa. Ultralaajakulmakameraa ei ole ensinkään, mikä on sääli. Muotokuvat sen sijaan ovat yllättävän laadukkaita, mutta etukamera on melko heikkotasoinen.
- Muutamat puutteet. Xiaomi on joutunut säästämään Poco M3:ssa, ja ultralaajakulmakameran lisäksi siitä puuttuvat tyystin esimerkiksi NFC-yhteydet. Lähimaksu ei siis Poco M3:lla onnistu. Lisäksi näyttö rekisteröi toisinaan kosketuksia hieman hitaasti, mikä saattaa aiheuttaa kirjoitusvirheitä.
- Hidas sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija on Poco M3:ssa integroitu oikean kyljen virtapainikkeeseen. Tunnistus on luotettavaa, mutta yllättävän verkkaista. Lukituksen avautuminen kestää reilusti toista sekuntia, mikä vastaa vuonna 2020 jo melkein etanavauhtia.
Edullisten pelipuhelinten aatelia
Teknisten ominaisuuksiensa puolesta Xiaomin Poco M3 on kuin tehty nuoria mobiilipelaajia ajatellen. Reilusti alle 200 eurolla saa taskuunsa kookkaan, laadukkaan näytön, tarpeeksi tehoja ja valtavan akun pitkiäkin pelisessioita varten. Suomessa Xiaomin Poco-brändi on vielä kohtalaisen tuntematon, mutta M3:n hintaluokassa on vielä hyvin tilaa uutuuksille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaan muovirakenteinen Poco M3 on ulkoisesti miellyttävä ilmestys ja etenkin keltaisena pirtsakka näky. Kokoisekseen kohtalaisen sirolta kädessä tuntuva uutuus vangitsee katseen takakuoren valtavalla kohoumalla, joka sisältää sekä kolmen takakameran kokoonpanon että kookkaan POCO-logon brändinäkyvyyttä parantamassa.
Perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat puhelimen oikealla kyljellä vasemman ollessa kokonaan tyhjä. USB-C-portti odottelee kaapeleita alalaidassa, ja 3,5 millimetrin kuulokkeille on puolestaan liitäntänsä yläreunassa.
Poco M3:ssa on myös stereokaiuttimet. Kaiutinten tuottama äänenlaatu on yllättävän hyvää ja täyteläistä, ja tässä hintaluokassa jo stereokaiuttimet ovat harvinainen ilmestys.
Rakenteeltaan Poco M3 tuntuu luotettavan jämäkältä. Muovirakenne kestänee pudotuksia lasisia älypuhelimia paremmin, mutta toisaalta jo pienet iskut ja hankaumat, kuten samaan taskuun unohtuneet avaimet, saattavat tehdä Poco M3:n jokseenkin pehmeään ulkokuoreen uurteita. Mukana myyntipakkauksessa on ilahduttavasti läpinäkyvä silikonisuoja, ja myös näyttö on Gorilla Glass 3 -lasilla vahvistettu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Poco M3:n tekninen varustelu on hintaluokka huomioiden oikein hyvä. Alemman keskiluokan Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri takaa 4 gigatavun RAM-käyttömuistin tukemana sujuvan päivittäiskäytön ja laadukkaan Adreno 610 -grafiikkasuorittimen ansiosta myös miellyttävän pelikokemuksen.
Tallennusmuistia on saatavilla mukavat 128 gigatavua. Lisäksi Poco M3:ssa on kahden nanokokoisen SIM-kortin ohella tilaa myös enintään 512 gigatavun microSD-muistikortille.
Poco M3 pyörittää useimpia mobiilipelejä sujuvasti korkeillakin grafiikoilla, mutta Call of Dutyjen kaltaisissa räiskinnöissä kuvanlaatua on hieman laskettava. Käytettävissä on myös monipuolinen pelitila, joka entisestään parantaa pelisessiota esimerkiksi hiljentämällä ilmoitukset ja suuntaamalla kaikki tehot yhden sovelluksen käyttöön.
Kummallista kyllä, peruskäyttö Poco M3:lla on ajoittain tökkivää, vaikka pelit hienosti pyörivätkin. Esimerkiksi kameran ja muiden esiasennettujen sovellusten avautuminen ja sulkeutuminen ottaa toisinaan yllättävän kauan, mutta suuresta ongelmasta ei ole kyse. Toivottavasti tilanne tältä osin kuitenkin paranee jatkossa vielä ohjelmistopäivityksillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelin lämpenee rasittuessaan hieman, muttei merkittävästi, ja kaiken kaikkiaan mobiilipelikokemus on stereokaiutinten ja hyvän IPS LCD -näytön ansiosta tämän hintaluokan aatelia.
Näytöstä puheen ollen, Poco M3:ssa paneeli on 6,53-tuumainen ja 2340×1080 pikselin tarkkuutensa ansiosta terävä ja laadukas. Kuvaruudun kirkkaus jättää hieman toivomisen varaa, mutta muilta osin näyttö täyttää Xiaomin lupaukset. Väritoisto miellyttää silmää, ja laajojen, vääristymättömien katselukulmien ansiosta vieruskaverikin näkee hyvin, mitä ruudulla tapahtuu.
Paneelia vaivaa kuitenkin eräs harmittava ongelma. Nopeasti kirjoitettaessa näyttö ei välttämättä ehdi rekisteröimään jokaista painallusta, mikä johtaa helposti kirjoitusvirheisiin. Myös automaattinen kirkkaudensäätö toimi ainakin arvostelun julkaisuhetkellä melkoisen ailahtelevasti etenkin hämärässä. Nähtäväksi jää, ovatko ongelmat korjattavissa myöhemmillä ohjelmistopäivityksillä.
Luonnollisesti myös näytöstä huomaa, että Poco M3 on älypuhelimena hyvin edullinen. Esimerkiksi sen virkistystaajuus on rajoittunut 60 hertsiin – kuten tosin kaikilla samanhintaisilla kilpailijoillaankin – eivätkä kontrastit ole aina aivan sillä tasolla kuin toivoisi.
Kaiken kaikkiaan Poco M3:n tehojen, äänentoiston ja näytön luoma kokonaisuus soveltuu kuitenkin erinomaisesti sekä mobiilipelaajille että puhelimellaan runsaasti esimerkiksi suoratoistopalveluja käyttäville.
Pelipuhelimena Poco M3:n asemaa vankistaa myös erittäin pitkä käyttöaika, joka on massiivisen 6 000 milliampeeritunnin akun ansiota. Yhdellä latauksella pärjää ongelmitta reilusti yli kaksi vuorokautta peruskäytöllä, eivätkä pitkät pelisessiotkaan ole Poco M3:lle minkäänlainen ongelma. Ainakin yhden vuorokauden käyttöaika on taattu.
Tyhjä akku täyttyy 18 watin teholla reilussa puolessatoista tunnissa. Mukana pakkauksessa toimitetaan hieman erikoisesti 22,5 watin laturi, mutta Poco M3 tukee tosiaan vain 18 watin lataustehoa.
Julkaisussa Poco M3 on varustettu Android 10 -pohjaisella MIUI 12 -ohjelmistolla. MIUI on tuttu myös Xiaomi-brändiä kantavista puhelimista, ja käyttöliittymänä se on kohtalaisen selkeä ja hyvin monipuolinen. Vakio-Androidista ollaan kaukana, mutta kaikeksi onneksi haluamansa esiasennetut sovellukset voi poistaa.
MIUI 12 on kattavasti mukautettavissa käyttäjän tarpeisiin. Käyttäjä voi muun muassa suunnitella oman teemansa, valita korostevärit tai vaihtaa fonttia ilman erillisiä kolmannen osapuolen sovelluslatauksia.
Edulliseen älypuhelimeen MIUI 12 ei kenties ole ihanteellisin ohjelmisto, sillä Android-käyttöliittymäksi se on kohtalaisen raskas. Poco M3:lla päivittäinen käyttö on kuitenkin pääasiassa sujuvaa, kuten aiemmin mainittiin. Niin ikään mainittu sovellusten ajoittainen hidastelukaan ei ole noin 150 euron älypuhelimessa mitenkään erikoista.
Päivitystuki ei perinteisesti ole ollut Xiaomin vahvuuksia, ja etenkään edullisen Poco M3:n tapauksessa tuki ei välttämättä ole kovinkaan pitkä tai kattava. Android 11:n saapumisesta ei toistaiseksi ole tietoa, ja arvostelun julkaisuhetkellä Androidin tietoturva on lokakuun 2020 tasolla.
Erillistä päivityslupausta Poco M3:lle Xiaomi ei anna.
Perustason kamera, jossa pieniä puutteita
Kamerakokonaisuus on suhteessa Poco M3:n heikompia osa-alueita, vaikka se hintaluokassaan pärjääkin. Puhelin on varustettu kolmella takakameralla, joista 48 megapikselin pääkamera (f/1,79-aukko, 0,8 mikronin pikselikoko) lienee useimmille ainut oikeasti hyödyllinen. Mukana on lisäksi 2 megapikselin makrokamera 4 senttimetrin kuvausetäisyydellä sekä 2 megapikselin syvyyskamera, jonka tehtäväksi jää etäisyyksien arvioiminen.
Poco M3:n kameroiden tuottama kuvanlaatu on perushyvällä tasolla hintaluokkaan nähden, vaikka ei erityisesti vaikutakaan. Oikein otollisissa olosuhteissa kuvat ovat pääkameralla hienoja, mutta esimerkiksi sisällä otoksista tulee herkästi hyvin pliisuja ja mitäänsanomattomia. Muotokuvatila sen sijaan on yllättävän hyvä, etenkin takakameralla.
Eritoten kirkas, vaalea valo aiheuttaa Poco M3:lle ongelmia, ja värimaailma kuvissa on usein haalea varsinkin kirkkaiden värien haalentuessa usein. Jälleen on kuitenkin huomioitava hintaluokka, ja reilulla 150 eurolla ei yksinkertaisesti saa jokaisella osa-alueella loistavaa älypuhelinta. Poco M3:n vahvuudet ovat suorituskyvyn puolella, mutta kyllä kamerakin asiansa ajaa.
Näyttöloveen sijoitettu 8-megapikselinen etukamera jatkaa samaa tarinaa. Kuvat eivät ole erityisen hienoja, mutta kelpaavat vaikkapa sosiaalisessa mediassa jaettaviksi. Sisätiloissa ei kuitenkaan kannata odottaa kovinkaan laadukasta jälkeä, ja kaiken kaikkiaan etukamera on Poco M3:n kameroista suhteessa heikoin.
Kuvaustiloja Poco M3:ssa on saatavilla mukava valikoima. Yötila parantaa jonkin verran hämäräotoksia kohentamalla valaistusta yksityiskohtien kustannuksella, ja lisäksi käytettävissä on hauska väritila. Se korostaa kuvattaessa haluttua, kosketuksella valittavaa väriä ja tuottaa parhaimmillaan iloisia otoksia.
Poco M3:lla voi kuvata videoita enintään 1080p-tarkkuudella (30 fps) sekä etu- että takakameralla. Minkäänlaista erityistä kuvanvakautusta ei ole, eikä kuvanlaatu videoissa aiheuta hurraahuutoja. Äänimaailma sen sijaan on kohdallaan, ja saatavilla on myös 120 ruutua sekunnissa tallentava hidastuskuvaus.
Kameran lisäksi Poco M3 joutuu joustamaan muutamassa muussakin asiassa. Erityisiä puutteita ei liiemmin ole, mutta esimerkiksi NFC-yhteyksien uupuminen tarkoittaa, ettei Poco M3 ensinkään tue lähimaksamista.
Sormenjälkilukija on Poco M3:ssa integroitu virtapainikkeeseen, jonka sijaintiin ainakin oma peukaloni tottui nopeasti. Lukijan toiminta on sujuvaa, mutta verrattain verkkaista. Tunnistus ottaa aikansa lukituksen auetessa vasta reilun sekunnin pähkäilyn jälkeen.
Yhteenveto: Onko Poco M3 hyvä ostos?
Poco-brändättyjä älypuhelimia ei ole Suomen markkinoilla ollut ruuhkaksi asti, ja toki Poco-puhelimet ovat viime vuosina olleet muutenkin jokseenkin harvinaisia. Poco M3 löytänee kuitenkin ostajakuntansa, sillä hintaluokassaan se on omalla tavallaan vahva pakkaus.
Poco M3:n ominta kohdeyleisöä ovat nuoret, mobiilipelaamiseen ja suoratoistoon mieltyneet käyttäjät, jotka eivät halua maksaa maltaita älypuhelimestaan. Edulliselle 169 euron hinnalle saa runsaasti vastinetta, sillä Poco-uutuuden suorituskyky, multimediaominaisuudet ja käyttöaika tekevät siitä mitä mainioimman vaihtoehdon edulliseksi pelipuhelimeksi.
Edullinen hinta heijastuu kenties kipeimmin kameraan, joka ei ole Poco M3:lla erityisen loistokas. Myös NFC-yhteyksien puuttuminen on hyvä ottaa huomioon, eikä päivitystuki välttämättä ole kaikkein pisin tai nopein.
Haastajia Poco M3:lle ovat esimerkiksi alle 150 euron Redmi 9 ja jo alle 180 eurolla myytävä Redmi Note 9 Xiaomin omasta leiristä. Samsungin saman hintaluokan Galaxy A21s on myös hyvä vaihtoehto, ja mahdollisesti päivitystakuuta arvostavien kannattaa ottaa huomioon myös alle 150 euron Nokia 3.4.
Vielä tässä vaiheessa 5G-yhteydet on nähty Suomen älypuhelinmarkkinoilla alle 200 euron hintaluokassa vasta erikoistarjouksissa. Myös Poco M3:lla on siis tyydyttävä perinteisiin 4G-verkkoihin.
Edullista pelipuhelinta etsivälle on vaikea keksiä juurikaan Poco M3:a soveltuvampia vaihtoehtoja. Moni kilpailija päihittää sen kamerakyvyissä, mutta myös Poco M3 löytää varmasti ostajansa, ja edullisen hinnan vastineeksi on tarjolla hyvää tekniikkaa. Puhelimella on myös potentiaalia vielä merkittävään parannukseen, jos tulevat ohjelmistopäivitykset pystyvät ratkaisemaan joitakin edellä käsiteltyjä, puhelimessa ilmenneitä haasteita.
Arvostelun lopuksi vielä muutamia Poco M3:n kameroilla tallennettuja valokuvia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »