Suuria teknologiajättejä vastaan Yhdysvalloissa hallinnon toimesta nostetut oikeusjutut ovat saaneet jatkoa, kun Yhdysvaltojen liittovaltion kauppavirasto FTC sekä 48 osavaltion ja alueen oikeusministerit ovat nostaneet Facebookia vastaan erilliset syytteet kilpailun rajoittamisesta.
Facebookia vastaan nostetusta oikeusjutusta ei myöskään panoksia puutu, sillä FTC haluaisi sen seurauksena käytännössä purkaa Facebookin Instagram- ja WhatsApp-yritysostot. Facebook osti Instagramin vuonna 2012 ja WhatsAppin vuonna 2014. Kauppojen julkistamisen aikaan osittain osakkeina maksettujen kauppahintojen ilmoitetut määrät olivat 1 miljardi dollaria ja 19 miljardia dollaria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syytteen mukaan Facebook toimi lainvastaisesti ostaessaan Instagramin ja WhatsAppin suojatakseen itsensä kilpailulta. Mielenkiintoista tilanteessa kuitenkin on, ettei yritysostoihin puututtu aikanaan, vaan ne saivat tuolloin kaikki tarvittavat hyväksynnät.
Uuden syytteen mukaan Facebook on lisäksi rajoittanut kilpailijoiden pääsyä yhdistämään palvelunsa Facebookin palvelujen kanssa. Esimerkkinä tästä nostetaan esiin rajapinnan sulkeminen Twitterin ostamalta (ja sittemmin sulkemalta) Vine-lyhytvideopalvelulta.
Aiempien Instagram- ja WhatsApp-yritysostojen purkamisen ja Facebookista erilleen erottamisen lisäksi oikeusjutussa pyrkimyksenä on altistaa Facebook jatkossa tiukemmalle yrityskauppavalvonnalle. Facebookia edellytettäisiin kertomaan etukäteen yritysostoista, joiden arvo ylittää 10 miljoonaa dollaria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Instagramin ja WhatsAppin irrottaminen erilleen Facebookista voisi tapahtua esimerkiksi myymällä palvelut tai ilmeisesti mahdollisesti myös yhtiön jakautumisella, jolloin omistus säilyisi Facebookin osakkeenomistajilla – mutta vain useammassa eri yrityksessä.
Facebook on puolustautunut syytöksiltä jyrkästi.
”Tärkein fakta tässä tapauksessa, jota ei mainita viraston 53-sivuisessa valituksessa, on näiden yritysostojen hyväksyntä vuosia sitten”, Facebookin lakiasiainjohtaja Jennifer Newstead kommentoi. ”Hallinto haluaa nyt palata asiaan, lähettäen kylmäävän varoituksen amerikkalaisille yrityksille, ettei mikään myynti ole ikinä lopullinen.”
Kauppaviraston ja osavaltioiden oikeusjutun käsittely tulee olemaan varmasti pitkä prosessi, jos siihen asti edetään. Ensimmäiseksi Facebook todennäköisesti tulee pyytämään oikeutta harkitsemaan, otetaanko asiaa lainkaan käsittelyyn.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaistilanteeseen saattaa myös jonkin verran vaikuttaa Yhdysvaltojen hallinnon vaihtuminen presidentti Joe Bidenin noustessa valtaan 20. tammikuuta. Myös FTC:n johto on tässä yhteydessä menossa uusiksi, joskaan se ei välttämättä auta lainkaan Facebookia. Demokraatitkin ovat suhtautuneet tiukasti suurten teknologiajättien vallan hallitsemiseen.
Mahdollista on myös, että lopulta oikeuskäsittelyn ja sen jälkeen oikeuden päätöksen sijaan asiassa päädytään jonkinlaiseen sovintoratkaisuun.
Palvelujen kehityksen osalta Facebook on viime aikoina pyrkinyt tiivistämään eri palveluidensa välisiä yhteyksiä. Esimerkiksi Instagramin ja Facebookin välillä viestitoiminnot on jo yhdistetty toimimaan keskenään, ja myös WhatsAppin on tarkoitus liittyä mukaan yhteistoiminnan piiriin myöhemmin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »