Keskihintaisten 5G-älypuhelinten markkinat käyvät Suomessa kuumana, ja tarjontakin on kasvanut jo varsin laajaksi. Myös Samsung haluaa siivunsa markkinoista, ja Galaxy A42 5G on korealaisyhtiön edullisin 5G-älypuhelin toistaiseksi.
Samsung Galaxy A42 5G heittää teknisten yksityiskohtiensa perusteella haasteen esimerkiksi Xiaomi Mi 10T Litelle, OnePlus Nord N10 5G:lle, Motorola Moto G 5G Plussalle ja monille muille noin 300 euron tai alle 5G-älypuhelimille.
Samsung Galaxy A42 5G
- Android
- Muovi
- 6,6" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 8 + 5 + 5 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 750G -piiri
- 5000 mAh akku
Samsung itse kehuu Galaxy A42 5G:n tarjoavan esimerkiksi mainion Super AMOLED -näytön, monipuoliset kamerat ja pitkän käyttöajan. Värivaihtoehtoja ovat valkoinen Prism Dot White, harmaa Prism Dot Gray sekä musta Prism Dot Black, jollainen on arvostelukappaleemme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy A42 5G:n suositushinta on 349 euroa, mutta se on arvostelun julkaisuhetkellä laajasti myynnissä 299 euron hintaan. Edullisimmillaan hinta on myös käväissyt tarjouskampanjoissa jo alle 250 eurossa.
Samsung Galaxy A42 5G:n tekniset tiedot
- Muovirakenne
- 6,6 tuuman Infinity-U Super AMOLED -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 1600×720 pikselillä
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Neljä takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla, PDAF-tarkennus
- 8 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 5 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 5 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- 20 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri integroidulla 5G-modeemilla
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 Tt asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku 15 watin pikalatauksella
- Mitat 164,4 x 75,9 x 8,6 millimetriä
- Paino 190 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmävrsio osana One UI 2.5 -ohjelmistoa
Hyvää Samsung Galaxy A42 5G:ssä
- Valovoimainen näyttö. Kookas 6,5-tuumainen näyttö ei ole hintaluokan tarkin paneeli, mutta se on erittäin kirkas ja toistaa värit miellyttävän todentuntuisesti. Värimaailmaa voi myös mukauttaa kattavasti, ja multimedialaitteeksi Samsung Galaxy A42 5G sopii hienosti.
- Kestävä akku. Samsungin lupausten mukaisesti Galaxy A42 5G:n käyttöaika on pitkä, kohtalaisella käytöllä kaksikin vuorokautta. Iso 5 000 milliampeeritunnin akku täyttyy 15 watin teholla reilussa puolessatoista tunnissa.
- Tarpeeksi tehoja. Samsung Galaxy A42 5G:n sisältämä Qualcomm Snapdragon 750G on sisäänrakennetun 5G-modeeminsa kera hintaluokassaan vahva suorituskyvyltään. Puhelimen käyttö on nopean mutkatonta, ja myös pelaaminen onnistuu pääasiassa ongelmitta. Keveänpuoleinen One UI 2.5 -ohjelmisto tukee sekin sujuvaa käyttökokemusta.
Huonoa Samsung Galaxy A42 5G:ssä
- Näytön tarkkuus. Verrokkeihinsa nähden Galaxy A42 5G:n teknisissä ominaisuuksissa merkittävin heikkous on näytön tarkkuus, joka 1600×720 pikselin HD+-tasolla on selvästi jäljessä kilpailijoiden Full HD+ -tarkkuuksia. Pikselitiheys yltää vain 266 pikseliin tuumaa kohti.
- Ajoittain takkuava sormenjälkilukija. Samsung ei ole saanut näytönalaisia sormenjälkilukijoitaan kilpailijoidensa tasolle, eikä Galaxy A42 5G ole tällä saralla poikkeus. Pääasiassa lukija toimii hyvin, mutta toisinaan tunnistusta saa yrittää useampaan otteeseen.
- Keskihintaluokan puutteet. Samsung Galaxy A42 5G on varsin hyvin varusteltu, mutta edullisemmassa keskihintaluokassa uhrauksiakin on tehtävä. Puhelimessa ei ole esimerkiksi virallista vesi- ja pölytiiviysluokitusta tai telekameraa.
Samsungin edullisin 5G-älypuhelin
Uuden sukupolven 5G-yhteydet saa tätä nykyä taskuunsa jo roimastikin alta 300 euron. Samsung Galaxy A42 5G saapuu siis jo varsin kovasti kilpailtuun hintaluokkaan, ja myös korealaisyhtiöltä itseltään on saatavilla jo aiemmin markkinoille tullut keskihintainen Galaxy A51 5G, jonka hinta on jo ehtinyt laskea parhaimmillaan alle 300 euroon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy A42 5G on rakenteeltaan kauttaaltaan muovinen. Muotokieleltään se mukailee Suomessakin suureen suosioon nousseita muita Galaxy A -sarjalaisia ollen pyöreäkulmainen, litteä ja melko pelkistetty. Mustan Prism Dot Black -värivaihtoehdon takakuori on viimeistelty neljässä eri mustan sävyssä, ja ainakin omaan silmääni ratkaisu on miellyttävä. Puhelin heijastelee sievästi valoa sateenkaaren väreissä, eikä silti ole erityinen sormenjälkimagneetti.
Puhelin tuntuu kädessä mukavalta ja painikkeiden sijoittelu vaikuttaa onnistuneelta. Galaxy A42 5G on kuitenkin melko kookas, ja yhden käden käyttötilaa ei erikseen ole saatavilla, joten kahta kättä tarvitaan.
Laatutuntuma on muovirakenteesta huolimatta oikein hyvä. Galaxy A42 5G:n oikealla kyljellä ovat virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, vasemmalla taas kaksipaikkainen SIM-korttikelkka.
Alareunassa on vielä USB-C-liitäntä, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä puhelimen ainut kaiutin. Sen tuottama äänenlaatu on kohtalaisen hyvällä tasolla, vaikka esimerkiksi bassot eivät erityisen hyvin kuulukaan. Kuulokeliitännän kautta ääni on sen sijaan korkealuokkainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy A42 5G:n näyttö on korealaisvalmistajan perinteiden mukaisesti laadukas, ja hintaluokkaansa suhteutettuna aivan kelpo. Kookas 6,6-tuumainen Super AMOLED -näyttö toistaa värit miellyttävän onnistuneesti ja tarjoaa kattavan valikoiman asetuksia, joilla värimaailmasta voi tehdä täsmälleen omia mieltymyksiään vastaavan.
Tarkkuus (1600 x 720 pikseliä, pikselitiheys 266) ei kuitenkaan ole järin korkea, mikä verottaa selvästi näyttöpaneelin kokonaisarviota. Muilta osin näyttö on kuitenkin jälleen yksi osoitus Samsungin AMOLED-kyvykkyydestä.
Valoisuus näytössä puolestaan on erinomaisesti kunnossa. Näytön enimmäiskirkkaus etenkin automaattiasetuksilla nousee erittäin korkealle, ja sisältö näyttää hyvältä hankalastakin katselukulmasta. Multimedialaitteeksi Galaxy A42 5G soveltuu näin ollen oivallisesti, ja 20:9-kuvasuhde soveltuu hienosti elokuvienkin katseluun.
Näytön ylälaidassa on pienikokoinen U-lovi etukameralle, mutta se ei käyttöä haittaa. Tarvittaessa loven voi toki myös piilottaa asetuksista mustalla yläpalkilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osittaisena toisena heikkoutena Galaxy A42 5G:n näytössä on myös sen virkistystaajuus, joka on jäänyt perinteiselle 60 hertsin tasolle. Esimerkiksi saman hintaluokan OnePlus Nord N10 5G sekä Xiaomi Mi 10T Lite tukevat jo korkeampia, vähintään 90 hertsin taajuuksia, joten niillä sisältö rullaa ruudulla sulavammin.
Erot virkistystaajuuksissa ovat silmämääräisesti rinnakkain havaittavia, vaikkakin melko pieniä. Tämäkin on kaikesta huolimatta hyvä ottaa huomioon ostopäätöstä tehtäessä.
Näyttöön on sijoitettu myös sormenjälkilukija, jonka sijainti on peukalolle hieman alhaalla. Tunnistusalue on kuitenkin onneksi melko laaja, mutta ikävä kyllä lukijan toiminta on samsungmaiseen tyyliin hieman arvoitus. Toisinaan tunnistus käy vikkelästi ja ongelmitta, mutta silloin tällöin näytön avaamista saa yrittää muutamaan otteeseen.
Lukitusvaihtoehtona on käytössä myös etukameralla toteutettu kasvojentunnistus. Se toimii nopeasti, vaikka ei tietoturvassa sormenjäljen tasolle ylläkään.
Samsung Galaxy A42 5G sopii kaiken kaikkiaan varsin hyvin viihdelaitteeksi, ja myös tehoiltaan se on riittävällä tasolla. Puhelin on varustettu Qualcommin keskiluokkaisella Snapdragon 750G -järjestelmäpiirillä, jossa 5G-modeemikin on integroituna.
Kahdeksanytiminen Snapdragon 750G on tehokas suoritin, joka pyörittää vaivatta useimpia mobiilipelejä HD+-tarkkuudella. RAM-käyttömuistia on Samsung Galaxy A42 5G:ssä saatavilla 4 gigatavua (UFS 2.1).
Valituilla markkinoilla Galaxy A42 5G on saatavilla myös 6 tai jopa 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla, mutta Suomessa on tyydyttävä vähäisempään käyttömuistin määrään. Esimerkiksi Xiaomi Mi 10T Litessä ja OnePlus Nord N10 5G:ssä käyttömuistia on enemmän (6 gigatavua), mutta käytännön tasolla eroja on vaikea havaita, ainakin kun sovelluksia on käytössä vain yksi tai muutamia samanaikaisesti.
Sisäistä tallennusmuistia Galaxy A42 5G:ssä on 128 gigatavua. Toisen SIM-korttipaikan kanssa jaettu microSD-muistikorttipaikka tukee peräti teratavun kokoisia lisämuisteja, joten tallennustilan puutteen ei pitäisi korttiostoksen jälkeen vaivata.
5G-yhteydet Galaxy A42 5G:llä toimivat suuremmitta yllätyksittä. Parhaimmillaan 5G-verkoissa käyttöönsä saa jo lähemmäs tai jopa ylikin gigabittiin sekunnissa yltävät tiedonsiirtonopeudet ja aiempaa pienemmän viiveen. Aiempaa suurempi nopeus sujuvoittaa puhelimen yleistä käyttöä ja erityisesti suurempien sovellusten ja muiden tiedostojen lataamista.
Samsung Galaxy A42 5G on varustettu Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon pohjautuvalla One UI 2.5 -käyttöliittymällä. Puhelimen tietoturva on arvostelun julkaisuhetkellä lokakuun 2020 tasolla, eli siis varsin hyvällä tolalla.
Käyttöliittymänä Samsungin One UI 2.5 on kevyt, helppokäyttöinen ja erittäin monipuolinen. Mukana ovat luonnollisesti kaikki Android 10:stäkin tutut ominaisuudet tummasta tilasta digitaalisen hyvinvoinnin työkaluihin, minkä lisäksi Samsung on höystänyt liittymää omilla lisäyksillään.
Esimerkkinä mainittakoon näppärä Reunanäyttö, joka mahdollistaa suosikkisovellusten avaamisen yksinkertaisesti näytön reunaa napauttamalla. Toiminto muistuttaa esimerkiksi Sonyn viime vuosina kehittelemää Sivutunnistusta ja toimii hienosti. Myös esimerkiksi Android-navigointipainikkeita tai siirtymäeleitä voi One UI 2.5:ssä räätälöidä oman makuun sopiviksi.
Käyttöliittymistä puhuttaessa kyse on aina pitkälti makuasioista. Monien mielestä One UI on kehittynyt paremmaksi jokaisen päivityksen myötä, ja tätä nykyä se on melko kaukana vakio-Androidista, mutta silti hyvin kevyen tuntuinen. Samsungin omia toimintojakin on mukana, mutta ei liikaa.
Google-sovellusten sijaan Galaxy A42 5G:ssä on esiasennettuna Samsungin omat ohjelmat esimerkiksi viestejä, kalenteria, kameraa ja puhelinta varten. Sovellusten toiminnassa ei ole moitteen sijaa.
Hintaluokassaan pätevä kamerapuhelin
Valtaosassa älypuhelimissa on tätä nykyä useita takakameroita, joko todellista lisäarvoa tuomassa tai vain muodon vuoksi. Samsung Galaxy A42 5G asettuu neljällä takakamerallaan jokseenkin kahden ääripään väliin. Takakamerat ovat:
- 48 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla, PDAF-automaattitarkennus
- 8 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 5 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 5 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
Lisäksi käytettävissä on näyttöloveen istutettu 20-megapikselinen etukamera f/2,2-aukolla.
Samsung Galaxy A42 5G hyödyntää pääkamerassaan ja etukamerassaan niin kutsuttua Quad Pixel -teknologiaa, joka on viime vuosilta tuttu näky oikeastaan jokaisen älypuhelinvalmistajan laitteista. Käytännössä neljä pikseliä niputetaan kuvattaessa yhteen, jolloin 48 megapikselin takakamera tuottaa oletuksena 12 megapikselin ja 20 megapikselin etukamera vastaavasti 5 megapikselin kuvia.
Pikseleitä yhdistämällä kuviin saadaan tuotua enemmän valoa ja tarkkuutta, mutta kuvaaminen on mahdollista haluttaessa myös täydellä 48 megapikselin (takakamera) tai 20 megapikselin (etukamera) tarkkuudella. Merkittävää laadullista hyötyä tästä ei kuitenkaan ole.
Samsung Galaxy A42 5G on hintaluokassaan ihan mukiinmenevä kamerapuhelin. Sekä sen pääkamera että ultralaajakulmakamera ottavat parhaimmillaan oikein mallikkaita valokuvia, mutta olosuhteiden heikentyessä myös lopputulosten taso laskee hiljalleen.
Yötila on käytettävissä ainoastaan pääkameralla ja etukameralla. Se parantaa kuvien laatua esimerkiksi kuvausaikaa pidentämällä, mutta vaatii kuvaajalta todella vakaata kättä. Ultralaajakulmakameralla yötilaa ei voi käyttää, joten laajakulmaotokset ovat hämärämmässä valaistuksessa helposti melko suttuisia.
Päivänvalossa ultralaajakulmakamerakin hoitaa työnsä hienosti. Vääristymistä ei ole havaittavissa, ja värimaailma on tarkka. Pääkameraan verrattuna yksityiskohtia ei ole aivan yhtä paljon, mutta kaiken kaikkiaan kuvat miellyttävät. Silloin tällöin tarkkuus kuitenkin kärsii tarkennusalueen ulkopuolella silmin nähden.
Kaksi muuta takakameraa, makrokamera ja syvyyskamera, ovatkin sitten hyödyllisyydeltään enemmän kyseenalaisia. Kiinteätarkenteisella makrokameralla pääsee todella lähelle kuvattavaa kohdetta, vain 3-5 senttimetrin etäisyydelle, mutta erityisen suurta iloa kamerasta ei ole. Parhaimmillaan makrokuvat vaikkapa kolikoista ovat kuitenkin mukavia katsella.
Syvyyskamera on mukana yksinomaan taustan sumennusta parantamassa. Muotokuvatila Galaxy A42 5G:llä toimii hyvin sekä etu- että takakameralla, ja kohde erottuu taustasta tyylikkäästi.
Harmi kyllä Galaxy A42 5G:ssä ei – kuten ei tosin kilpailijoissakaan – ole erillistä telekameraa. Pääkameralla voi käyttää digitaalista zoomia jopa 10x-tasolle asti, mutta erityisen laadukkaita lähennetyt otokset eivät ole.
Kuvaustilat eivät Galaxy A42 5G:llä lopu aivan heti kesken. Jo mainittujen yö- ja muotokuvatilojen lisäksi käytettävissä ovat esimerkiksi panoraama-, hyperlapse-, ruoka- ja ammattilaistilat, ja myös Galaxy S20 -huippumalleissa debytoineita kuvausominaisuuksia on tuotu edullisemmillekin laitteille. Muun muassa saman tilanteen useilla eri valokuva- ja videoasetuksilla tallentava Yksi otos -kuvaustila on näppärä lisä, jolla todella saa monia näkökulmia tilanteeseen kuin tilanteeseen nopeasti.
Käytettävissä ovat myös Bixby Vision -tila kiistanalaisen Bixby-avustajan tarjoamine erikoistoimintoineen sekä täydennetyn todellisuuden AR-Alue, jossa voi kuvata itseään vaikkapa piirrosolentojen seurassa.
Kameran käyttöliittymä on tuttu kaikille viime vuosina Galaxy-älypuhelimiin tutustuneille. Tilojen välillä siirrytään pyyhkäisyelein, ja käyttö on mutkattoman sujuvaa.
Yhteenveto: Onko Samsung Galaxy A42 5G hyvä ostos?
Samsung Galaxy A42 5G on saapunut kilpailluille keskihintaisten 5G-älypuhelinten markkinoille, joilla taisto on tiukkaa. Monet Galaxy A42 5G:n tärkeimmistä kilpailijoista ovat ehtineet olla markkinoilla jo hetken aikaa. Tämä tarkoittaa myös monilta osin madaltuneita hintoja.
Myös Samsungin omasta valikoimasta löytyy Galaxy A42 5G:lle kova haastaja. Samsung Galaxy A51 5G on varustettu aavistuksen suorituskykyisemmällä järjestelmäpiirillä, kylkiä kiertävällä metallirungolla, tarkemmalla näytöllä ja kehittyneemmillä kameroilla. Parhaimmillaan Galaxy A51 5G:täkin on saanut alle 300 euron, eikä Galaxy A42 5G:tä kannata ostaa, jos Galaxy A51 5G:n saa samalla tai lähes samalla rahalla. Arvostelun julkaisuhetkellä puhelimilla tosin on hintaeroa satasen verran, jolla vaaka alkaa kääntyä edullisemman Galaxy A42 5G:n puoleen.
Erinomaisia vaihtoehtoja Samsungille noin 300 euron hintaluokassa ovat myös Xiaomi Mi 10T Lite sekä OnePlus Nord N10 5G. Kaksikko on useimmilta ominaisuuksiltaan pitkälti tasavahva Galaxy A42 5G:n kanssa, mutta näyttöjen tarkkuus ja virkistystaajuus ovat suurempia. Myöskään Xiaomin aiempaa, ja edullisesti myytävää Mi 10 Lite 5G -mallia ei kannata vertailussa unohtaa.
Samsung Galaxy A42 5G:ssä on värintoistoltaan ja kirkkaudeltaan hyvä näyttö, jonka tarkkuus jättää kuitenkin toivomisen varaa, mukavasti tehoja ja hyvä akunkesto sekä kohtuullinen kamerakokoonpano – vastinetta hinnalle on siis puhelimessa tarjolla ihan mukavasti. Hinnan painuessa jälleen alta 250 euron, muuttuu Galaxy A42 5G mielenkiintoisemmaksi vaihtoehdoksi.
—
Arvostelun lopuksi vielä muutamia esimerkkiotoksia Samsung Galaxy A42 5G:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kaikki kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »