DNA on julkaissut mielenkiintoisia tietoja asiakkaidensa datan käytöstä eri kaupunkien osalta.
DNA:n mukaan Rovaniemellä käytetään eniten postpaid-puhelinliittymien dataa asiakasta kohden Suomen suurista kaupungeista. Rovaniemellä keskimääräinen DNA:n asiakas kulutti heinä–elokuussa yhteensä 62,6 gigatavua mobiilidataa, mikä on yli 60 prosenttia enemmän kuin 25 suurimman kaupungin vertailun hännille sijoittuneessa Salossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Rovaniemellä keskivertoasiakkaan datamäärä on huomattavasti korkeampi kuin vertailussa kakkospaikalle sijoittuneella Vantaalla (50,8 Gt) tai kolmannelta sijalta löytyvässä Kokkolassa (50,6 Gt). Pääkaupunkiseudulla Vantaa on puolestaan DNA:n mobiilidatankäytön määrässä selvästi edellä Helsinkiä (46,1 Gt) ja Espoota (46,4 Gt).
DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen arvioi, että yksi selittävä tekijä rovaniemeläisten kovalle datankäytölle on kaupungin alhainen väestötiheys.
”Rovaniemi on pinta-alallisesti valtava kaupunki, jonka alueella asuu vain noin 8 henkeä neliökilometriä kohden. Isommista kaupungeista siellä on selkeästi pienin väestötiheys – esimerkiksi Helsingissä luku on noin 3 000 asukasta ja Turussa noin 800 asukasta neliökilometriä kohden. Harvaan asutuilla alueilla on matalampi kiinteän laajakaistan saatavuus ja sen myötä myös datankäyttö puhelimen kautta on yleisempää”, Väisänen sanoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Rovaniemi pitää kärkipaikkaa siirretyn datan liittymäkohtaisessa määrässä niin videosisältöjen kuin myös sosiaalisen median kuluttamisessa. Suhteellisesti sosiaalisen median käyttö on kuitenkin DNA:n mukaan suosituinta Jyväskylässä, jossa 13,2 prosenttia DNA:n keskivertoasiakkaan käyttämästä kokonaisdatamäärästä koostuu some-kanavissa tehdyistä aktiviteeteista. Myös Tampereella (13 %), Helsingissä ja Oulussa (12,4 %) sekä Turussa (12,3 %) sosiaalisen median palvelut ovat suhteellisesti suosittuja.
Videoiden katselemiseen dataa käytetään suhteellisesti eniten Espoossa (47,9 %) ja Vantaalla (47,6 %), kun taas muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa tästä tasosta jäädään selvästi. Esimerkiksi Helsingissä vain 43,7 %, Tampereella 43 % ja Turussa 43,8 % DNA:n keskivertoasiakkaan kuluttamasta kokonaisdatasta menee videosisältöihin. Helsingissä kuunnellaan kuitenkin puolestaan älypuhelimella musiikkia kaikista eniten sekä absoluuttisesti (0,56 Gt / asiakas) että suhteellisesti (1,2 % mobiilidatan kokonaismäärästä).
”Paljon dataa kuluttavien ihmisten 5G-tarve tulee lähitulevaisuudessa lisääntymään merkittävästi siksi, että hyödyntämämme palvelut vaativat entistä nopeampia ja viiveettömämpiä yhteyksiä. Nämä vaativat valtavien tavumäärien siirtämistä, mikä ei yksinkertaisesti ole mahdollista 5G:tä vanhemmilla teknologioilla. Esimerkiksi suoratoistopalveluissa 5G mahdollistaa entistä tarkemman kuvanlaadun: 4K ja jatkossa 8K toimii pätkimättä. Aiempaa lyhyempi latenssi tekee myös pelaamisesta mielekkäämpää ja antaa edellytykset siinä pärjäämiselle”, Väisänen kertoo.
”On tärkeää huomata, että iso osa 5G:n tulevista hyödyistä voi vielä olla hämärän peitossa. 5G:lle tullaan kyllä löytämään pilvin pimein käyttötarkoituksia, kunhan teknologia on ensin laajasti tarjolla. Tämän puolesta puhuu historia: Netflixin kaltaisia palveluita alkoi syntyä, kun yhteysnopeudet ne mahdollistivat”, Väisänen muistuttaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »