Huawein älypuhelintoimitukset Länsi-Euroopan alueelle romahtivat 58,7 prosentilla vuotta aiemmasta heinä-syyskuussa, kertovat tutkimusyhtiö IDC:n tilastot.
IDC:n mukaan Huawei toimitti heinä-syyskuussa 2020 vain 2,5 miljoonaa älypuhelinta Länsi-Euroopan markkinoille, kun heinä-syyskuussa 2019 toimitukset ylsivät 6,2 miljoonaan. Huawein markkinaosuus romahti tämän seurauksena 20,0 prosentista 8,8 prosenttiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein markkina-asema on kärsinyt Yhdysvaltojen rajoituksista, jotka näkyvät sen tuotteissa pääasiallisesti kahdella tavalla.
Ensinnäkin, uusissa markkinoille noin syksystä 2019 alkaen tulleissa rajoitusten jälkeisissä Huawei-laitemalleissa ei enää ole esiasennettuna Googlen palveluja, ei myöskään esimerkiksi Google Play -sovelluskauppaa, vaan sen sijaan Huawein omat HMS-taustapalvelut ja AppGallery-sovelluskauppa.
Toiseksi, Huawein älypuhelintuotantoon ovat alkamassa vaikuttaa Yhdysvaltojen tänä syksynä tiukentamat rajoitukset, joiden myötä Huawei ei saa enää hankittua älypuhelimiinsa tarvittavia moderneja järjestelmäpiirejä ja muita komponentteja. Huawei ei olekaan esimerkiksi vieläkään tuonut laajasti myyntiin uusia tämän syksyn Mate40-huippupuhelimiaan Kiinan kotimarkkinoidensa ulkopuolella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vielä alkuvuonna 2020 Huawein älypuhelinmyynti veti kohtuullisesti, koska markkinoilla oli vielä paljon sen aiempia laitemalleja, joissa Google-palvelut olivat vielä mukana. Kun nämä mallit ovat nyt alkaneet vanhentua ja poistua markkinoilta, on Huawein markkinaosuus alkanut toden teolla murentua.
Ensi vuodelle arviot Huawein romahduksesta ovat myös tylyjä, ellei Yhdysvallat muuta rajoituksiaan. Toinen tutkimusyhtiöä TrendForce ennustaa Huawein osuuden ensi vuoden maailmanlaajuisesta älypuhelintuotannosta jäävän vain 4 prosenttiin verrattuna vielä 14 prosenttiin tänä vuonna.
Yhtenä ratkaisuna vaikeaan tilanteeseensa Huawei vahvisti reilu viikko sitten tehneensä sopimuksen Honor-liiketoimintansa myynnistä kokonaisuudessaan uusille omistajille. Kaupan tavoitteena on vapauttaa Honor jatkossa Yhdysvaltojen rajoituksista, mutta Yhdysvaltojen reaktio muuttuneeseen tilanteeseen ei ole vielä tiedossa.
Suurin voittaja Huawein ahdingosta on ollut toistaiseksi toinen kiinalaisvalmistaja Xiaomi, joka kasvatti maailmanlaajuisesti älypuhelintoimituksiaan heinä-syyskuussa 45,3 prosentilla 46,6 miljoonaan älypuhelimeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tutkimusyhtiö IDC:n tilastojen mukaan Länsi-Euroopassa Xiaomin toimitukset pomppasivat 1,5 miljoonasta 3,7 miljoonaan, eli kasvua kertyi vuodentakaisesta 151,6 prosenttia ja markkinaosuus nousi 4,8 prosentista 12,8 prosenttiin.
Länsi-Euroopan älypuhelinmarkkinoita hallitsevat Samsung ja Apple, joiden markkinaosuudet heinä-syyskuussa olivat 35,6 ja 28,5 prosenttia.
Kokonaisuutena Länsi-Euroopan älypuhelinmarkkina supistui heinä-syyskuussa IDC:n mukaan vielä 6,5 prosentilla edellisvuodesta, vaikka myynti toipuikin selvästi toisen neljänneksen korona-alhosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »