Apple on siirtynyt Maceissa nyt aiemmista x86-arkkitehtuurin mukaisista Intel-suorittimista ARM-käskykantaa tukeviin, itse suunnittelemiinsa suorittimiin. Sovellusten osalta muutos tarkoittaa niiden käännöstarvetta uudelle arkkitehtuurille, jotta sovellukset toimisivat natiivisti ja tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.
Kerroimme jo aiemmin verkkoon ilmestyneestä sivustosta, joka listasi eri sovellusten osalta niiden tuen ja toimivuuden uusissa M1-suoritinpiirillisissä Apple Silicon Mac -tietokoneissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt tarjolle on tullut myös yksinkertainen avoimen koodin työkalu, jonka voi asentaa omalle Macilleen ja tarkistaa siihen asennettujen sovellusten tilanteen. Silicon-nimeä kantava DigiDNA:n kehittämä sovellus skannaa pienessä ajassa oman koneen sovellukset ja kertoo, ovatko ne jo saatavilla Universal-versioina eli käännettynä myös Applen omien suoritinpiirien ARM-käskykannan mukaiselle arkkitehtuurille.
Silicon-tarkistussovellus on ladattavissa tältä verkkosivulta tai suoraan tästä linkistä. Sovelluksen pitäisi toimia myös macOS Catalina -käyttöjärjestelmäversiolla, mutta ainakin uusimmalla macOS Big Surilla. Siliconin kehittäjä DigiDNA tunnetaan iPhonen, iPadin ja iPod touchin iMazing-hallintasovelluksen kehittäjänä.
Mac-tietokoneiden uusi macOS Big Sur -käyttöjärjestelmäversio sisältää jo Applen omat sovellukset ARM-pohjaiselle arkkitehtuurille natiivisti muunnettuna. Lisäksi myös esimerkiksi Logic Pro ja Final Cut Pro ovat heti saatavilla uuden arkkitehtuurin mukaisina.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Apple toi jo kesällä kehittäjille Xcode 12 -kehitysympäristöön helpon sovellusten käännösmahdollisuuden uudelle suoritinarkkitehtuurille. Applen mukaan useimmissa tapauksissa muunnoksen vaatiman kehitystyön määrän pitäisi jäädä vain päiviin. Uudet Universal 2 -sovellusversiot sisältävät yhteen paketoituna sovelluksen sekä Intel- että Apple Silicon -pohjaisille Maceille.
Monet sovellukset ovatkin jo saaneet päivityksen, jossa sovellukset on käännetty myös uusille suoritinpiireille sopivaksi. Samanaikaisesti lukemattomien suosittujenkin sovellusten osalta päivitystä vasta odotellaan. Osa kehittäjistä on vasta nyt M1-Macien myyntiintulon jälkeen saanut käsiinsä testaukseen sopivan laitteen, joten lähitulevaisuudessa päivityksiä lienee odotettavissa jo runsaasti.
Olemassa olevien aiempien macOS-sovellusten, joita kehittäjät eivät ole muuntaneet uudelle suoritinarkkitehtuurille, käyttöön uusilla tietokoneilla Apple on esitellyt Rosetta 2 -emulaattorin. Rosetta toimii läpinäkymättömästi käyttäjän kannalta ja Apple lupaa suorituskyvyn myös sillä olevan hyvä, mikä on myös saanut vahvistuksen käyttökokemuksista. Myös sovellukset, joita ei ole käännettu uudelle arkkitehtuurille, toimivat siis uusissa Maceissa sujuvasti ja vaivattomasti.
Emulaattori kääntää sovellukset pääasiassa jo asennettaessa, ei käytön yhteydessä, mikä parantaa toimintanopeutta. Osan sovelluksista kanssa Rosetta-emulaattori voi kuitenkin aiheuttaa toimintaongelmia. Yleisesti ottaen Rosetta-tuki on laaja ja toimii hyvällä suorituskyvyllä kiitos M1-piirin erinomaiseksi osoittautuneen tehokkuuden.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuttujen Mac-sovellusten lisäksi uutena lisäyksenä Apple Silicon Mac -tietokoneilla pystyy myös käyttämään jo olemassa olevia iPhone- ja iPad-sovelluksia, ja niitä voi ladata Mac App Storesta, jos kehittäjät eivät ole tätä erikseen estäneet.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »