Samsungin älykellomalliston viimeisin kärkinimi Galaxy Watch3 ilmestyi markkinoille alkusyksystä. Arvokas kello tarjoaa laatua ja ominaisuuksia, mutta noin 500 euron hinta voi silti olla vaikeasti perusteltavissa, varsinkin kun muutamat hehkutetuista kärkiominaisuuksista ovat kolme kuukautta myöhemmin yhä vailla julkaisupäivämäärää.
Runsaasti ominaisuuksia tyylikkäässä paketissa
Pähkinänkuoressa voisi sanoa Galaxy Watch3:n sisältävän suunnilleen kaikki tämän päivän älykellolta toivottavat ominaisuudet. Suomessa myynnissä olevissa versioissa on ruostumattomasta teräksestä tehty runko, nahkaranneke, sisäänrakennettu eSIM 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyksille, koko liuta erilaisia antureita sekä sovelluskauppa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttöjärjestelmänä Galaxy Watch3:ssa on edelleen Samsungin oma Tizen. Sitä voinee pitää marginaalisempana valintana kuin vaikkapa Googlen Wear OS:ää, mutta vuosien varrella Samsungilta tutuksi tullutta valintaa ei kuitenkaan voi missään nimessä moittia. Kello toimii varsin jouhevasti ja kolmannen osapuolen sovelluskehittäjätkin ovat löytäneet Tizenin mukavasti.
Samsung Galaxy Watch3:n tekniset ominaisuudet
- Tizen 5.5 -pohjainen käyttöjärjestelmä
- Runko ruostumatonta terästä, ranneke nahkaa
- 360×360 pikselin Super AMOLED -näyttö, Corning Gorilla Glass DX -lasi, näytön läpimitta 45 mm -versiossa 1,4 tuumaa, 41 mm -versiossa 1,2 tuumaa
- Kaksiytiminen Exynos 9110 -järjestelmäpiiri, 1,15 gigahertsin kellotaajuus
- 1 gigatavu RAM-muistia, 8 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
- 4G LTE / Bluetooth 5.0 / Wi-Fi 802.11b/g/n / NFC -yhteydet, GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, ilmapuntari (barometri), valoisuudentunnistin
- Optinen sykemittari
- 45 mm -versiossa 340 milliampeeritunnin akku, 41 mm -versiossa 247 milliampeerituntia, langaton lataus
- Mitat 45 mm -versiolle: 45 x 46,2 x 11,1 millimetriä ja paino 53,8 grammaa
- Mitat 41 mm -versiolle: 41 x 42,5 x 11,3 millimetriä ja paino 48,2 grammaa
- 5ATM- ja IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne jopa 50 metrin syvyyteen asti
- Puhelinyhteensopivuus Androidilla: Android 5.0 tai uudempi ja vähintään 1,5 gigatavua RAM-muistia, iPhonella iPhone 5 tai uudempi ja iOS 9.0 tai uudempi
Väreinä Mystic Black tai Mystic Silver (45 mm), ja Mystic Bronze tai Mystic Silver (41 mm)
Perinteistä rannekellotyyliä
Samsung Galaxy Watch3 on muotoilultaan solakampi kuin edeltäjänsä Galaxy Watch (kyllä, vuoden 2018 ykkösestä siirryttiin tänä syksynä suoraan kolmoseen), mutta erot tämän kokoisissa laitteissa ovat lähinnä millimetrien kymmenyksiä. Testissä ollut 45 mm -versio on isohkon rannekellon kokoinen, mutta pienempien kellojen ystäville on tarjolla myös 41 mm -versio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muotoilu on varsin tyylikästä, ja alkuperäisen nahkarannekkeensa kanssa Galaxy Watch3 menee oikein mainiosti myös sellaisissa fiinimmissä tilaisuuksissa, joissa muovinen aktiivisuusranneke tai kovin teknisen näköinen älykello saattaisi nostattaa kulmakarvoja.
Siinä missä alkuperäisen Galaxy Watchin 46 millimetrin versio sisälsi 1,3-tuumaisen näytön, on Galaxy Watch3:n 45 millimetrin versiossa näyttö kasvanut 1,4-tuumaiseksi. Pienemmässä versiossa näytön läpimitta on edelleen 1,2 tuumaa, mutta rungon koko on pienentynyt 42 millimetristä yhden millimetrin verran. Uutuuksien solakampi muotoilu tosin tarkoittaa myös kompromisseja akkupuolella, eli akkujen kapasiteetit ovat pudonneet molemmissa versioissa, ja samalla on myös ilmoitettu akunkesto pudonnut.
Kuten edellä sivumennen tuli jo mainittua, muotoilu edustaa tyylikästä ja rannekellomaailmassa varsin perinteistä tyyliä. Äkkivilkaisulla kiiltävä kello ei edes näytä älykellolta, vaan digihenkisyys paljastuu vasta, kun kehyksen keskeltä erottuukin viisareiden ja kellotaulun sijaan AMOLED-näyttö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Testikellon mukana tuli perustyylikäs musta nahkaranneke, joka istuu edellä kuvailtuun perinteisten rannekellojen henkeen hyvin. Sen sijaan hikisessä kuntoilutoiminnassa nahkaranneke ei ole ihan parhaimmillaan, mutta Samsung mieluusti myykin kellolle elastomeerirannekkeen harmaana tai mustana. Galaxy Watch3:n kanssa kilpailevista Apple Watcheista poiketen Galaxy Watch3:een voi lisäksi ilman erillisiä adaptereita sovittaa myös minkä tahansa perinteisen kellorannekkeen, kellon koosta riippuen joko 20 tai 22 millimetriä leveän. Tämä laajentaa rannekevalikoimaa periaatteessa rajattomasti, eli rannekevalikoimasta ei kellovalinnan pitäisi jäädä kiinni.
Mukavasti rullaava käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmänä Galaxy Watch3:ssa on tuttuun tapaan Samsungin oma Tizen, jota käytetään ele- ja kosketusohjauksen lisäksi kahdella painikkeella ja pyöritettävällä näytön kehyksellä. Tizen rullaa kellossa varsin sujuvasti, ja Samsung on tehnyt sen käytöstä mukavan loogista ja selkeää. Kellotaulun pyöritettävä kehys puolestaan on ohjausvälineenä useimmissa tilanteissa mukavampi kuin pieni kosketusnäyttö. Kosketusnäyttökin toimii tarkasti, ja vaikkapa sovelluksiin tai langattomiin verkkoihin kirjautuminen onnistui kellon pientä näppäimistöä käyttäen ilman erityisempää tuskailua. Itse en kuitenkaan välittäisi esimerkiksi viestejä kirjoittaa pienellä näytöllä.
Samsung on aktiivisesti touhunnut Tizenin parissa jo usean vuoden ajan, mikä on saanut sovelluskehittäjiäkin aktivoitumaan mukavasti. Ainakin siis niin mukavasti kuin älykelloilta noin ylipäänsä voi tänä päivänä odottaa. Käyttäjästä riippuen esimerkiksi joihinkin urheilu- ja kuntoilulajeihin voi sovelluskaupasta löytyä oikeinkin mainioita sovelluksia. Spotify ja muutamia muita kolmannen osapuolen isoja nimiä sovelluskaupasta löytyy, mutta hyvin iso osa sovelluskaupasta on kuitenkin erilaisia maksullisia ja maksuttomia kellotauluja, ja onpa seassa myös yksinkertaisia ja pienelle näytölle mahtuvia pelejä, yleensä vähemmän tunnetuilta kehittäjiltä. Toisaalta tämä sama tilanne pätee tällä hetkellä oikeastaan kaikille älykelloille, käyttöjärjestelmästä riippumatta.
Kaikki Suomessa myytävät Galaxy Watch3:t sisältävät eSIMin ja 4G LTE -mobiiliverkkomahdollisuudet. Itse en testijaksolla ominaisuutta kokeillut, mutta puhelinliittymän laajentamista kelloon kannattaa ehdottomasti harkita. Tällöin kelloa voi käyttää esimerkiksi puheluihin, viestittelyyn ja datayhteyttä vaativien sovellusten käyttöön myös puhelimesta riippumattomana, mikä voi olla hyödyllinen ominaisuus vaikkapa juoksulenkillä.
Kuntoilun seuranta ei aivan idioottivarmaa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Monille käyttäjille ensisijainen syy älykellon tai -rannekkeen hankintaan on kuntoilun seuranta. Itse seurailin omaa liikuntaani Galaxy Watch3:n omalla sovelluksella, joka pääsääntöisesti toimikin asiallisesti. Halukkaille löytyy toki myös tiettyihin lajeihin erikoistuneita sovelluksia kohtuullisen laajasti.
Koiraa lenkittäessä kellon automaattinen treenin tunnistus toimi yleensä vasta kotiin päin palatessa, kun hauva oli olennaisimmat nurkat jo nuuskinut ja omat tarpeensa hoitanut, ja katkonainen liikuskelu oli muuttunut selvästi tunnistettavaksi kävelyksi. Jos ulkoilutuksia haluaa tarkemmin kirjata omaan aktiivisuuteensa, kannattaa treeniseuranta käynnistää manuaalisesti heti liikkeelle lähtiessä. Sen sijaan heti alusta asti reipasvauhtinen kävelylenkki kirjautuu automaattitunnistuksella hyvin talteen.
Eräässä kansallispuistossa päätin kokeilla vaelluksen seurantaa kellon GPS:ää hyödyntäen, mutta lopputulos ei mennyt aivan putkeen. Puiston portilla laitoin seurannan päälle, mutta pari tuntia myöhemmin taukopaikalla huomasin, että seuranta alkoi nollasta joka kerta, kun heilautin rannettani ylöspäin. Kellon uudelleen käynnistyksen jälkeen huomasin akun varauksesta lähteneen noin puolet, mutta mitään tietoa kuljetusta matkasta ei ollut tallessa. Jotain kello oli kovasti prosessoinut, mutta ei ainakaan sitä, mitä oli tarkoitus. Myöhemmin kaupunkiolosuhteissa testasin vaelluksen seurantaa uudemman kerran, jolloin lopputulos oli toivottu. Seurannan alussa kannattaa ainakin siis varmistaa, että kello saa haluamansa GPS-yhteyden ja on muutenkin niin sanotusti tilanteen tasalla.
Akunkesto asiallinen, mutta lataus hidasta
Akunkesto pääsi testin alussa yllättämään positiivisesti, mutta pidemmän päälle akunkestossa ilmeni myös varsin huomattavaa vaihtelua. Kellossa ei oletuksena ollut käytössä Wi-Fi-yhteyttä, enkä sitä omassa käytössäni juuri kaivannutkaan, ja näin kello toimi yhdellä latauksella mainiosti kolme päivää. Kun jossain vaiheessa yhdistin kellon jatkuvasti Wi-Fi-verkkoon, tipahti akunkesto merkittävästi, ja kahdesta päivästä oli jo hankala selvitä yhdellä latauksella. Langattoman verkkoyhteyden lisäksi akkukestoon vaikuttavat myös esimerkiksi Always On -näyttö sekä GPS-yhteys, jotka molemmat rokottavat akkukestoa selvästi.
Pääosin Galaxy Watch3:n akunkestoa voisi luonnehtia täysiveriselle älykellolle asialliseksi. Hyvin usein isolla värinäytöllä ja lukuisilla älyominaisuuksilla varustetulle kellolle on enemmän sääntö kuin poikkeus, että se kannattaa ladata päivittäin. Tämä ei liene monellekaan kynnyskysymys, sillä samalla vaivalla sitä laittaa illalla nukkumaan mennessä lataukseen sekä älypuhelimen että -kellon.
Galaxy Watch3:n akunkesto oli testissä sen verran hyvä, ettei joinakin iltoina tapahtunut latauksen unohtuminen aiheuttanut ongelmia. Tämä on tietysti ihan mukavaa, koska Galaxy Watch3:n latausaika tuppaa olemaan jokseenkin hidas. Mikään vartin lataus aamukahvin yhteydessä ei juurikaan lohduta, vaan lataukseen joutuu useimmiten varaamaan tunnin tai kaksi, riippuen siitä, kuinka alas akun varaustaso on päässyt putoamaan.
Erikoisimmat uutuusominaisuudet ovat olemassa, mutta eivät käytettävissä täällä
Jos Galaxy Watch3:n markkinointia ja hehkutusta seuraa kansainvälisemmin, nousee sen ominaisuuksista herkästi esille EKG, eli sydänsähkökäyrämittaus, sekä verenpaineen ja veren happisaturaation mittaukset. Laitteessa on tekniset mahdollisuudet näihin, mikä avaa täysin uusia mahdollisuuksia käyttäjän terveydentilan ja hyvinvoinnin seurantaan.
Valitettavasti ominaisuudet edellyttävät viranomaishyväksyntää, ja sellaista ei Galaxy Watch3:n edellä mainituille ominaisuuksille ei vielä Euroopassa ole. Asiasta kysyttäessä Samsungilla ei ollut myöskään antaa minkäänlaista aikataulua, milloin niiden voitaisiin odottaa aktivoituvan suomalaisille käyttäjille. Jo aiemmin nähdyistä erikoisuuksista kellossa on mukana myös Samsungin Bixby-avustaja, mutta se ei edelleenkään osaa suomea.
Markkinoiden kärkeä
Itse testasin kelloa Applen iPhonen kaverina, mutta parhaimmillaan Watch3 tietysti olisi Android-puhelimen kanssa. iPhone-käyttäjälle suositeltavampi valinta samassa hintaluokassa olisi tuore Apple Watch Series 6 Cellular-versiona. Mikäli eSIMille ja Galaxy Watch3:n sisäänrakennetulle mobiilidatayhteydelle sekä puhelinominaisuuksille ei ole tarvetta, kannattaa tarkistaa myös markkinoilta löytyvät edullisemmat älykellovaihtoehdot, esimerkiksi erinomaisen akunkeston omaava ja selvästi edullisempi Huawei Watch GT 2 Pro.
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy Watch3 on hinnaltaan älykellojen arvokkaampaa valikoimaa, mutta myös erinomaisen hyvä ja laadukas älykello.
Tizen-käyttöjärjestelmä toimii mukavasti, käyttöliittymä pyöritettävine kehyksineen on miellyttävä käyttää, akkukesto on hyvä ja mobiiliverkkoyhteys mahdollistaa kellon ominaisuuksien käytön täysimittaisesti, puhelimesta riippumattomana. Nämä seikat tekevät Galaxy Watch3:sta yhden markkinoiden parhaista älykelloista. Android-puhelimille tarkoitetuista kelloista se on tämän hetken aivan terävintä kärkeä. Valitettavasti muutamat vielä käytöstä puuttuvat ominaisuudet rokottavat hieman kellon tarjoamia toimintoja, mutta siltikin Galaxy Watch3 on eittämättä monipuolinen ja laadukas älykello.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »