Suomalainen HMD Global on viime aikoina profiloitunut entistä vahvemmin keskihintaisten ja edullisten älypuhelinten valmistajana. Nokia 2.4 on Nokia-älypuhelinten viimeisimpiä uutuuksia markkinoiden edullisimpaan hintaluokkaan.
Nokia 2.4 on nimensä mukaisesti suora seuraaja Nokia 2.3:lle. Edeltäjäänsä nähden se sisältää esimerkiksi hieman tehokkaamman järjestelmäpiirin, kookkaamman näytön, suuremman akun sekä tietenkin uudemman Android-version heti julkaisussa.
Nokia 2.4
- 6,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 2 Mpiks. kamera
- 5 Mpiks. etukamera
- MediaTek Helio P22 MT6762 -piiri
- 4500 mAh akku
Lähtökohtaisesti Nokia 2.4:n myyntivaltteja hintaluokassaan ovat pitkäksi kehuttu käyttöaika sekä kahden vuoden käyttöjärjestelmäversiopäivitystakuu ja kolmen vuoden tietoturvapäivitystakuu, jotka ovat HMD Globalin Nokia-älypuhelinten tuttuja vahvuuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 2.4 on jo saatavilla Suomessa 129 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat sinivihreä Fjord, violetti Dusk sekä harmaa Charcoal, jollainen arvostelukappaleemme on.
Nokia 2.4:n tekniset tiedot
- 6,5 tuuman LCD-näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 1600×720 pikselin tarkkuudella
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksi takakameraa ja LED-kuvausvalo
- 13 megapikselin pääkamera f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera
- 5 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera f/2,4-aukolla
- 2 mikrofonia
- MediaTek Helio P22 -järjestelmäpiiri (12 nm, 8x 2,0 Ghz ARM Cortex-A53, PowerVR GE8320 -grafiikkasuoritin)
- 2 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G LTE (kategoria 4) -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 5.0 -yhteydet, NFC-lähiyhteys
- FM-radio
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- Micro-USB- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 4 500 milliampeeritunnin akku 5 watin latauksella (5V/1A)
- Mitat 165,85 x 76,30 x 8,69 millimetriä
- Paino 189 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Nokia 2.4:ssä
- Laatutuntuma hintaluokassaan. Nokia 2.4:ssä on muovinen runko, mutta laite tuntuu kädessä kaikin puolin jämäkältä ja verrattain laadukkaalta. Harmaassa värivaihtoehdossa takakuori on viimeistelty hiilikuitupinnoitetta mukailevalla tavalla, ja ulkoisesti puhelin näyttää ja tuntuu hyvältä.
- Käyttöaika. Kookas 4 500 milliampeeritunnin akku yhdistettynä vaatimattomampiin teknisiin ominaisuuksiin takaavat Nokia 2.4:lle pitkän käyttöajan. Yksi lataus riittää koko lailla kevyesti kahden vuorokauden käyttöaikaan.
- Päivitystakuu. HMD Globalin erityisesti edullisemmissa älypuhelimissa joukosta erottuva päivitystakuu koskee myös Nokia 2.4:ää. Luvassa pitäisi olla kaksi käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja tietoturvapäivityksiä kolme vuotta. Useimmat muut älypuhelimet reilun satasen hintaluokassa eivät todellakaan tarjoa samanlaista tukea.
- Yllättävän hyvä hämäräkuvaus. Nokia 2.4 ei ole teho- tai kamerapuhelin, mutta sen hämäräkuvaus onnistui yllättämään ja nokialainen vaikuttaakin tässä suhteessa vahvalta omassa luokassaan.
Huonoa Nokia 2.4:ssä
- Suorituskyky. Nokia 2.4:n MediaTek Helio P22 -järjestelmäpiiri on varsin vaatimaton, mikä heijastuu käyttökokemukseen. Puhelin takkuaa toisinaan peruskäytössäkin, ja haastavammissa toimissa käyttäjältä vaaditaan pitkiä hermoja. Perinteiset puhelintoiminnot siltä sujuvat hyvin, mutta mistään tehopakkauksesta ei ole kyse.
- Latausaika. Monet nykypuhelimet latautuvat erittäin nopeasti, mutta Nokia 2.4 ei ole yksi niistä. Matalalla viiden watin teholla täysi lataus ottaa yli kolme tuntia vuonna 2020 jo todella vanhahtavan Micro-USB-liitännän kautta.
Edullinen uutuus pitkällä käyttöajalla
Nokia 2.4:n kaltaiset, reilun sadan euron älypuhelimet painottuvat usein tiettyihin, yksittäisiin huippuominaisuuksiin. Tässä hintaluokassa puhelimia ei yksinkertaisesti ole mahdollista varustaa tasavahvalla, kaikki toiveet täyttävällä tekniikalla, vaan jostakin on vääjäämättä karsittava.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti Nokia 2.4 on kuitenkin mallikkaasti toteutettu. Kauttaaltaan muovinen uutuus vaikuttaa hintaistaan arvokkaammalta ja tuntuu myös kädessä jämäkältä. Muotokieli on tuttua HMD Globalia – pelkistetyn tyylikästä.
Harmaana Nokia 2.4:n takakuoren viimeistely muistuttaa hieman hiilikuitua valon osuessa kohdalleen. Kiiltavin hopeakirjaimin toteutetun Nokia-logon lisäksi takakuorta koristavat perinteinen, nopea ja luotettava sormenjälkilukija sekä pienikokoinen, pillerimäisesti muotoiltu kamera-alue LED-kuvausvalon kera.
Oikealla kyljellä sijaitsevien virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi Nokia 2.4:ssä on vasemmalle kyljelle sijoitettu Google Assistant -painike, joka aktivoi Googlen virtuaaliavustajan. Useimmat eivät erillistä avustajanäppäintä todennäköisesti tarvitse, ja sen voikin onneksi kytkeä pois päältä asetusten kautta. Muita toimintoja painikkeelle ei sen sijaan valitettavasti ole asetettavissa.
Nokia 2.4:n ylälaidassa on erillinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, alhaalla puolestaan yksittäinen kaiutin sekä Micro-USB-liitäntä. Loppuvuodesta 2020 Micro-USB-liitännät alkavat tuntua jo todella vanhankantaisilta, jopa retromaisilta, mutta Nokia 2.4:ssä sellainen yhä on. Lataaminen hoituu toki senkin kautta, mutta vain verkkaisella viiden watin teholla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 2.4:ssä on teknisiin ominaisuuksiin nähden kookas 4 500 milliampeeritunnin akku, ja HMD Global lupaileekin uutuudelle kahden vuorokauden käyttöaikaa. Lupaus on täyttä realismia, ja kaksi vuorokautta on kuin onkin saavutettavissa enempää säästelemättä. Teknisesti vaatimatonta Nokia 2.4:ää ei siis tarvitse latailla kuin parin päivän välein.
Täysi lataus ottaa kuitenkin aikansa, mikä on hyvä huomioida. Tyhjästä täyteen Nokia 2.4:n akku latautuu mukana toimitettavalla laturilla hitaasti, reilussa kolmessa tunnissa.
Pitkä käyttöaika on Nokia 2.4:n ehdottomia valttikortteja. Puhelimessa on myös kookas 6,5 tuuman LCD-näyttö multimediakäyttöön soveltuvalla 20:9-kuvasuhteella, joskin vaatimattomalla 1600 x 720 pikselin tarkkuudella.
Paneeli ei ole tarkin tai valovoimaisin, mutta kyllä sen kautta silti esimerkiksi suoratoistopalveluiden sisältöä kuluttaa. Katselukulmat ovat laajat ja värimaailmaa voi myös auttavasti mukauttaa asetusten kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Harmi kyllä näytön enimmäiskirkkaus ei automaattiasetuksillakaan yllä erityisen korkealle. Talvella ongelmia ei ole, mutta kesäisenä päivänä sisällön lukeminen saattaa ulkosalla olla vaikeampaa.
Nokia 2.4:n tehoista vastaa MediaTekin Helio P22 -järjestelmäpiiri, joka on tuttu useammista edullisemmista älypuhelimista. Piiri on valmistettu 12 nanometrin tuotantoprosessilla, ja kahdeksanytimisenä se on kyllä tarpeeksi tehokas päivittäiseen peruskäyttöön, mutta riittämätön esimerkiksi mobiilipelaajan tarkoituksiin.
Nokia 2.4:n päivittäinen peruskäyttö on pääasiassa mukavan sujuvaa, vaikka ajoittaista takkuiluakin esiintyy. Sosiaalisen median selailu, verkkosurffaus ja suoratoistopalvelujen kulutus onnistuvat oivallisesti. Kovasti rasitettaessa puhelin lämpenee hieman, mutta ilahduttavasti ei mitenkään merkittävällä tavalla.
RAM-käyttömuistia on saatavilla 2 gigatavua, sisäistä tallennustilaa puolestaan 32 gigatavua. Käyttömuisti on Nokia 2.4:ssä hitaampaa laatua, mikä osaltaan voi vaikuttaa myös silloin tällöin esiintyvään takkuiluun. Noin sadan euron kilpailijoihinsa nähden Nokia 2.4:n käyttökokemus on kuitenkin jotakuinkin samalla linjalla.
Myös muistikorttipaikka enintään 512 gigatavun microSD-muisrikorteille on käytettävissä. Muistikortin lisäksi Nokia 2.4:ssä on samanaikaisesti paikat kahdelle nanokokoiselle SIM-kortille.
Perusluokan kamera ja hintaluokassaan erinomainen päivitystakuu
Nokia 2.4 on varustettu kahdella takakameralla, joista vain toisella varsinaisesti kuvataan. Pääkameran virkaa toimittaa 13 megapikselin sensori f/2,2-kokoisella aukolla, ja avukseen se on saanut kahden megapikselin syvyyskameran, jonka tarkoitus on esimerkiksi parantaa taustan sumentavaa boke-vaikutelmaa.
Kiinteätarkenteisen etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä (f/2,4-aukko), ja paperilla kamerakokoonpano on pitkälti vastaava kuin Nokia 2.3:ssa.
Etukamera on sijoitettu näytön yläreunan keskellä sijaitsevaan, pyöristettyyn loveen. Loven saa halutessaan myös piilotettua asetusten kautta mustalla palkilla, mutta ainakaan itse en kokenut sen häiritsevän käyttöä.
Nokia 2.4 on hintaluokassaan ihan hyvä kamerapuhelin. Kuvanlaatu ei aiheuta riemunkiljahduksia yksityiskohtien ollessa tarkemmalla syynäyksellä hieman suttuisia ja värien haljakoita, mutta vaikkapa sosiaaliseen mediaan kuvat kyllä käyvät hienosti.
Käytettävissä on monia kuvaustiloja (muun muassa HDR, panoraama, muotokuvatila, yötila), ja etenkin yötila yllättää todella positiivisesti. Kameran ominaisuuksiin nähden Nokia 2.4:n hämäräkuvat ovat todella hyviä, ja myös käsivaralla saa vangittua ihan päteviä yönäkymiä.
Omassa hintaluokassaan Nokia 2.4:n hämäräkuvat vaikuttavat olevan ehdottomasti aivan kärkikastia.
Viiden megapikselin etukamera hoitaa sekin työnsä kohtalaisesti. Kiinteän tarkennuksen vuoksi esimerkiksi muotokuvien taustasumennus ei toimi aivan optimaalisella tavalla, mutta eivät omakuvat mitenkään erityisen huonojakaan ole. Yksityiskohtia tallentuu kohtalainen määrä, ja värimaailma on melko hyvin kohdallaan. Kuten takakameran otoksia, myös etukameran potretteja voi hyvillä mielin somettaa eteenpäin.
Videokuvaus on sekä etu- että takakameralla mahdollista enintään 1080p-tarkkuudella ja 30 ruudun sekuntitahtiin. Myös 720p-tarkkuus on valittavissa (30 fps).
Perusluokan kamerakokemus ei nouse myyntivaltiksi, mutta sen sijaan Nokia 2.4:n ehdottomia etuja on reilun sadan euron hintaluokassa perin harvinainen päivityslupaus, johon muut valmistajat eivät kykene vastaamaan. Myös Nokia 2.4:n pitäisi saada päivityksenä Android 11 kuin myös sitä seuraava versio, eli kaksi vuotta versiopäivityksiä, ja myös tietoturvapäivityksiä on luvassa kolmen vuoden ajan. Tietoturvan pitäisi siis pysyä puhelimessa paremmin kuosissa kuin monissa kilpailijoissa, eikä hyvää päivitystakuuta voi väheksyä.
Arvostelun julkaisuhetkellä puhtaalla Android 10 -ohjelmistolla varustetun Nokia 2.4:n tietoturva on lokakuun 2020 tasolla.
Nokia 2.4:ssä on puhdas Android-ohjelmisto, ja HMD Globalin oma kädenjälki on nähtävissä lähinnä kamerasovelluksessa. Kaikki muut sovellukset ovat Googlen tarjontaa, ja vaatimattomammin teknisesti varustetussa älypuhelimessa keveästä vakio-Androidista on etua.
Käytössä ovat kaikki Android 10:n ominaisuudet digitaalisen hyvinvoinnin työkaluista tietoturvaa parantavaan kertaluontoisiin lupiin vaikkapa sijainnille. Kysymys siitä, onko puhdas Android mukautettua ohjelmistoa parempi, on toki makuasia, mutta ainakin Nokia 2.4:n käyttölogiikka on hyvin helppo oppia eivätkä sitä ole sotkemassa useammat, monesti turhat sovellukset.
Kenelle Nokia 2.4 sopii?
Nokia 2.4 sijoittuu Suomessa noin 120-130 euron hintaluokkaan, jossa kilpailu ei tänä päivänä ole yhä kovaa kuin esimerkiksi 300-400 euron keskihintaluokassa. Hintaansa nähden laadukkaan tuntuinen Nokia 2.4 tarjoaa monia valttikortteja, mutta monessa asiassa siinä on jouduttu luonnollisesti karsimaankin.
Nokia 2.4 sopii käyttäjälle, joka haluaa luotettavan, perustoiminnoista hienosti selviävän älypuhelimen pitkällä käyttöajalla. Tehopakkauksesta ei ole kyse, joten vaikkapa paljon pelailevalle nuorelle sitä ei voi suositella, mutta sosiaalisen median käyttö sen sijaan luonnistuu ongelmitta myös Nokia 2.4:llä.
Haastajia Nokia 2.4:lle ovat esimerkiksi alle sadan euron Samsung Galaxy A20e sekä hieman kalliimpi Xiaomin Redmi 9. Mikäli budjetti joustaa, kannattaa myös noin 150 euron Nokia 3.4 ottaa mukaan vertailuun. Se tarjoaa samat edut kuin Nokia 2.4, mutta myös enemmän tehoja ja kamerakykyjä.
Puhtaan, pitkän päivitystuen sisältävän Androidin ohella Nokia 2.4:n vahvuustekijöitä ovat pitkä käyttöaika sekä hieman yllättäen oikein mallikkaasti toteutettu yökuvaus.
Samanaikaisesti muutamien kymppien lisäpanostuksella saa taskuunsa tehokkaammankin Android-uutuuden myös vaikkapa HMD Globalin omasta Nokia-puhelinvalikoimasta. Nokia 2.4 sopii kuitenkin hyvin esimerkiksi myös pelkistetyksi työälypuhelimeksi kuin myös yksinkertaista ja edullista älypuhelinta itselleen hakevalle.
Arvostelun lopuksi vielä muutamia esimerkkikuvia Nokia 2.4:n kameroilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »