Applen macOS-käyttöjärjestelmässä uusissa tietokoneissa toimivat niin uudelle ARM-käskykantaan pohjautuvalle suoritinarkkitehtuurille kuin emuloituna myös aiemmalle x86-suoritinarkkitehtuurille kehitetyt sovellukset, kuin myös ensi kertaa lisäksi iOS-sovellukset.
Aiemmista Intel-suorittimilla varustetuista Maceista poiketen uudet M1-Macit eivät kuitenkaan mahdollista Windowsin asentamista, ainakaan toistaiseksi. Osa Mac-käyttäjistä on aiemmin voinut käyttää pääasiassa macOS-käyttöjärjestelmää, mutta Windows on voinut olla rinnalla esimerkiksi jonkin yksittäisen yrityssovelluksen käyttämistä varten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt CodeWeavers on julkistanut sen CrossOver 20 -ohjelmiston toimivan Applen omilla suoritinpiireillä varustetuilla Mac-tietokoneilla. Näin Windows-sovellusten käyttäminen on mahdollista suoraan sovelluksessa macOS:n sisällä.
Crossover perustuu avoimen koodin Wine-projektiin, ja se mahdollistaa Windows-sovellusten asentamisen ja ajamisen macOS:ssä ja Linuxissa ilman täyttä Windows-käyttöjärjestelmääkin. CrossOver emuloi Windows-sovelluksia macOS:llä Applen Rosetta 2 -teknologilla, jota käytetään myös vanhan arkkitehtuurin mukaisten macOS-sovellusten kanssa.
CrossOverin kehittäjät ovat kokeilleet ohjelmistollaan jopa pelien, kuten Among Us ja Team Fortress 2, pelaamista. Niiden osalta esiintyi hieman pätkimistä, mutta kokonaisuutena jopa pelit toimivat yllättävän hyvin, kuten alta videolta näkyy. Pelit toimivat tosin vasta macOS Big Surin 11.1 -beetatestiversiossa, jossa on mukana korjauksia Rosetta 2:n osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muuten CrossOverin 20.0.2-versio tukee jo Windows-sovellusten käyttöä macOS:llä. Lisätietoa löytyy CodeWeaversin sivuilta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »