Elisa, Nokia ja piirisuunnittelija Qualcomm ovat saavuttaneet uuden maailmanennätyksen 5G-verkkojen tiedonsiirron nopeudessa.
Tiedonsiirtonopeus testissä Elisa Kulmassa Helsingissä ylitti kokonaisuudessaan 8 gigabittiä sekunnissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kyse on toistaiseksi kaikkien aikojen nopeimmasta kaupallisessa 5G-verkossa saavutetusta tiedonsiirtonopeudesta.
Tämänpäiväisessä testissä käytettiin korkeaa millimetriaaltotaajuutta 26 gigahertsin taajuusalueella osana Elisan kaupallista 5G-verkkoa ja hyvin laajaa, yhteensä 1,6 gigahertsin taajuuskaistaa (kaksi kertaa 800 megahertsiä) yhdestä Nokian radioverkkoteknologiaa edustaneesta tukiasemasta. Lisäksi käytössä oli kaksi Qualcommin piireihin perustuvaa älypuhelintyyppistä testilaitetta, jolla tietoa ladattiin Elisan pilvipalvelusta, ja jotka yhdessä saavuttivat yli 8 Gbit/s -nopeuden samasta tukiasemasta.
”Elisa oli ensimmäinen operaattori Suomessa ja ensimmäisiä maailmassa, joka toi 5G:n asiakkailleen. Haluamme jatkaa tässä edelläkävijän roolissa ja kehittää 5G-teknologiaa eteenpäin. Nyt saavutettu 8 Gbps luo askelmerkit yhä monipuolisemmille 5G-palveluille, joita voimme jatkossa tarjota asiakkaillemme. Hyvänä esimerkkinä erilaiset privaattiverkkototeutukset sekä esimerkiksi verkon viipalointiin liittyvät palvelut”, Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen sanoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Olemme ylpeitä yhteistyöstä Elisan ja Qualcommin kanssa sekä tästä tärkeästä saavutuksesta, joka mahdollistaa hienoja 5G-kokemuksia käyttäjille. Tämä on jälleen uusi virstanpylväs 5G-palveluiden kehittämisessä ja osoitus Nokian 5G-ratkaisujen korkeasta laadusta”, Nokian Mobile Networks -liiketoimintayksikön johtaja Tommi Uitto kertoo.
Suomessa korkeiden millimetriaaltotaajuuksien 5G-verkkoja ei ole vielä laajemmassa käytössä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa niiden rooli on ollut 5G:n alkuvaiheessa merkittävämpi. Suomessakin 26 gigahertsin taajuusalueelta kuitenkin huutokaupattiin jo kesäkuussa taajuudet DNA:lle, Elisalle ja Telialle.
”Tulemme tuomaan millimetriaaltotaajuuksien verkot asiakkaiden saataville vuodesta 2021 alkaen”, kommentoi Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen.
Millimetriaaltotaajuuksia tukevia 5G-älypuhelimia on jo markkinoilla laajasti Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Euroopassa myytävissä mallivarianteissa tuki alkaa yleistyä näillä näkymin vasta ensi vuonna. Euroopassa ensimmäisiä millimetritaaltotaajuuksien maita tulee olemaan Suomen lisäksi Italia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisa vahvisti tänään suunnittelenvansa ottavansa myös 5G Standalone -teknologian käyttöön ensi vuoden 2021 aikana. Siinä kyse on toisesta edistysaskeleesta 5G-verkoissa, kun 5G-verkko alkaa toimia täysin itsenäisesti verrattuna ensimmäisenä käyttöön tulleisiin, nykyisiin 5G Non-Standalone -verkkoihin, jotka tukeutuvat vielä osittain 4G:hen. Itsenäisten 5G-verkon myötä verkkojen viiveen odotetaan vielä olennaisesti laskevan.
Ajan myötä 5G-teknologian kehittyessä sen kanssa odotetaan yllettävän jopa 10 gigabitin tiedonsiirtonopeuksiin sekunnissa. Suuremmat tiedonsiirtonopeudet mahdollistavat tulevaisuudessa muun muassa vauhdikkaat pelilataukset, korkean tarkkuuden virtuaali- ja lisätyn todellisuuden suoratoiston ja monipuoliset uudet yrityspuolen käyttötarkoitukset.
Millimetriaaltoverkkojen käyttökohteita ovat esimerkiksi tehtaat, joissa etä- ja itseohjautuvien laitteiden käyttö yleistyy nopeasti. Myös terveydenhuollon ja lääketieteen saralla on kasvava tarve toteutuksille, joissa suuria, satojen megojen kokoisia tiedostoja, kuten magneetti- ja röntgenkuvia, pystytään lataamaan nopeasti hoitotoimenpiteiden arvioimiseksi. Ratkaisu mahdollistaa myös lisää kapasiteettia niin sanottuihin Fixed Wireless Access -palveluihin, joissa 5G on käytössä kodin tai liiketilan ensisijaisena yhteytenä. Yhtenä käyttökohteena ovat suuret tapahtumat, kuten stadionkonsertit, joihin voidaan luoda ennennäkemättömiä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden maailmoja.
Kaikkien kolmen eli DNA:n, Elisan ja Telian 5G-verkot toimivat kaikki Suomessa jo kymmenillä eri paikkakunnilla. Elisan 5G-verkko on todettu toistaiseksi kattavimmaksi. Sen väestöpeitto yltää yli 1,8 miljoonaan, kun DNA on ylittänyt 1,5 miljoonan ja Telia 1,4 miljoonan rajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiempi 5G-tiedonsiirtonopeusennätys, 5,06 gigabittiä sekunnissa, syntyi lokakuussa yhdysvaltalaisoperaattori Verizonin, Ericssonin ja Qualcommin välisessä testissä, jossa hyödynnettiin yhtä päätelaitetta ja yhtä tukiasemaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »