Apple ei ylisanoja julkistuksensa yhteydessä säästellyt, vaan kertoi muun muassa M1:n pesevän aiemmin MacBook Airissa ja Prossa nähdyt suorittimet CPU-suorituskyvyssä noin 3-kertaisesti ja graafisessa GPU-suorituskyvyssä jopa 5-kertaisesti. Lisäksi Applen mukaan M1-piiri tarjoaa CPU-keskussuoritinlaskennan osalta maailman parhaan suorituskyvyn wattia kohden ja maailman nopeimman integroidun grafiikkasuorittimen.
Uudet Macit tulevat saataville vasta tiistaista 17. marraskuuta alkaen, mutta jo nyt verkkoon on ilmestynyt ensimmäisiä suorituskykytestituloksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Peruslaskennan suorituskykyä yhdellä ja useammalla ytimellä mittaavan GeekBench-suorituskykytestin mukaan Applen edullisin uusi MacBook Air -läppäri, M1-piirillä varustettuna, pesee suorituskyvyssä selvällä erolla kaikki aiemmat Applen läppärit, mukaan lukien 16-tuumaisen MacBook Pron huippumallin 10. sukupolven Intel Core i9 -suorittimella.
Tähän asti suorituskykyisimmän Apple-läppärin, edellä mainitun MacBook Pro -huippumallin, vastaavat pisteluvut ovat noin 1 100 ja 6 900.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännön suorituskyvynkin kannalta keskeisessä peruslaskennassa uusi MacBook Air pesee siis selvällä erolla Apple-läppärien aiemman tehokärjen – vaikka hintaa MacBook Airilla on vain murto-osa, ja laite on täysin äänetön, sillä jäähdytysratkaisu ei sisällä pyörivää tuuletinta. Uuden MacBook Airin hinta on alkaen 1 159 euroa, ja sille CPU-suorituskyvyssä häviävän 16 tuuman MacBook Pron huippumallin alkaen 3 529 euroa.
GeekBench-testissä MacBook Airin rinnalla julkistettu uusi M1-piirillinen 13 tuuman MacBook Pro yltää suunnilleen samoihin tuloksiin. Pidemmässä rasituksessa suorituskykyedun pitäisi kuitenkin kääntyä Prolle, sillä se on varustettu viilennystä tarvittaessa tarjoavalla tuulettimella.
https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1326683772281040898
Samanaikaisesti, kun CPU-suorituskyvyn osalta testitulokset kertovat selvästi Applen uuden M1-piirin erinomaisesti suorituskyvystä, niin graafisessa GPU-suorituskyvyssä 16 tuuman MacBook Pro keskussuorittimesta erillisellä grafiikkasuorittimella todennäköisesti voittaa yhä M1-piirilliset uudet Macit, joissa grafiikkasuoritin on integoritu osaksi M1-piiriä tilan ja virrankulutuksen säästämiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on suunnitellut ensimmäisen oman M1-suoritinpiirinsä kannettaviin ja pienikokoisiin tietokoneisiin, joissa myös akunkestolla on suuri merkitys. Suorituskyvyn ohella myös akunkestossa onkin otettu uutuuksissa suuri harppaus eteenpäin. Uusi MacBook Pro tarjoaa Applen mukaan verkkoselailussa 17 tunnin akunkeston verrattuna edeltäjän 10 tuntiin, ja videoiden katselussa Apple TV -sovelluksessa akunkesto on jopa tuplaantunut 10 tunnista 20 tuntiin. MacBook Airin osalta vastaavat parannukset edeltäjästä ovat verkkoselailussa 11 tunnista 15 tuntiin ja Apple TV -sovelluksen videokatselussa 12 tunnista 18 tuntiin.
Apple on kertonut siirtyvänsä koko Mac-tietokonemallistossaan omiin suoritinpiireihinsä seuraavan parin vuoden aikana. Applelta odotetaan vielä nyt ensin esiteltyä M1-piiriä selvästi tehokkaampia suoritinpiirejä sen iMac- ja Mac Pro -pöytätietokoneisiin, kuin myös mahdollisesti nykyisen 16 tuuman MacBook Pron seuraajaan.
Silti jo nyt M1-piiri haastaa vahvasti myös Applen korkeahintaisen Mac Pro -tehopöytäkoneen perusmallin suorituskyvyssä. Nykyinen Mac Pro -perusmalli yltää GeekBenchissä reiluun 1 000 pisteeseen yhden ytimen ja noin 7 900 pisteeseen useamman ytimen testissä, joten M1-piiri kannettavassa MacBook Airissa ja muissa Apple-uutuuksissa on jo selvästi edellä yhden ytimen suorituskyvyssä 1 700 pisteellään, mutta jää vielä moniydintestissä noin 500 pistettä jälkeen.
Applen uusi M1-piiri valmistetaan iPhone 12 -puhelimissa ja iPad Airissa nähdyn A14 Bionicin tavoin 5 nanometrin tuotantoprosessilla, ja M1-piiri sisältää yhteensä 16 miljardia transistoria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
CPU-keskussuoritinytimiä M1 sisältää kahdeksan kappaletta, neljä tehoydintä ja neljä vähävirtaisempaa ydintä. Tehoytimissä on muun muassa suuremmat välimuistit. M1:n peruskellotaajuudeksi GeekBench on kertonut 3,2 gigahertsiä.
M1:n sisältämä GPU-grafiikkasuoritin on parhaimmillaan kahdeksanytiminen, ja se tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn wattia kohden kilpailijoihin verrattuna. GPU sisältää 128 laskentayksikköä ja yltää jopa 2,6 teraflopsin suorituskykyyn. Edullisimmassa MacBook Air -versiossa GPU-grafiikkasuoritin sisältää seitsemän ydintä, kun muissa tapauksissa siinä on kahdeksan ydintä.
M1:n Neural Engine -neuroverkkolaskentayksikkö on 16-ytiminen, ja suorituskyky yltää 11 biljoonaan laskutoimitukseen sekunnissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »