Huawei on myymässä muun muassa älypuhelimia tarjoavan Honor-yksikkönsä 100 miljardilla juanilla eli vajaalla 13 miljardilla eurolla Honor-älypuhelinten jakelijana toimivalle Digital Chinalle ja Shenzhenin kaupungin hallinnolle, kertovat lähtevät Reutersille.
Reuters raportoi jo aiemmin Huawein käymistä neuvotteluista liittyen Honorin myyntiin.
Taustalla Honorin myynnissä ovat Yhdysvaltojen Huaweille asettamat rajoitukset. joista myynti uusille omistajille saattaisi jatkossa vapauttaa Honorin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi nyt raportoitu 100 miljardin juanin kauppahinta on huomattavasti korkeampi kuin aiemmin esillä ollut 25 miljardia juania. Tämä voi kertoa diiliin kuuluvan enemmän kuin mitä oli alun perin suunniteltu.
Reutersin mukaan kauppahinta maksettaisiin rahana, ja kaupassa ostajille siirtyisivät ”lähes kaikki omaisuuserät”, mukaan lukien Honor-brändi, tutkimus- ja tuotekehitysresursseja sekä toimitusketjun hallintaa.
Huawein odotetaan voivan julkistaa kaupan jo kuluvan viikon sunnuntaina, kertoo yksi lähde.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä kaupassa myydään Honor Terminal Co Ltd -yritys, joka perustettiin huhtikuussa ja joka on ollut toistaiseksi Huawein tähän asti täysin omistama tytäryhtiö.
Honor-puhelinten pääjakelijasta Digital China Groupista on tulossa Honor Terminalin merkittävä omistaja lähes 15 prosentin omistusosuudella. Yritys aikoo rahoittaa hankintansa pääasiassa pankkilainoilla. Digital Chinan ohella omistajiksi ovat tulossa ainakin kolme sijoitusyhtiötä, joiden takana Shenzhenin kaupungin hallinto jokaisen näistä omistaessa 10-15 prosenttia.
Kauppojen jälkeen lähteet kertovat Honorin aikovan säilyttää pääosin sen johtoryhmän sekä 7 000 työntekijän henkilöstön ja suunnittelevan listautumista pörssiin kolmen vuoden sisällä.
Honor kieltäytyi kommentoimasta asiaa Reutersille ja muita asianosaisia ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdessä Honor-brändin kanssa Huawei nousi huhti-kesäkuussa jopa maailman suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi ohi Samsungin koronavirustilanteesta johtuen. Komponenttihankintojen estymisen takia Huawein älypuhelintoimitusten on kuitenkin ennustettu romahtavan ensi vuonna.
Yhdysvallat on perustellut Huawein vastaisia toimiaan uhalla kansalliselle turvallisuudelle, jonka se näkee syntyvän Huawein Kiina-taustasta sekä myös väitetyistä läheisistä kytköksistä Kiinan hallintoon ja armeijaan. Jotta vapautuminen Yhdysvaltojen rajoituksista onnistuisi Honorin myymisellä, pitäisi uuden omistajapohjan herättää luottamusta Yhdysvalloissa. Digital China tekee jo entuudestaan yhteistyötä Huawein kanssa muun muassa pilvipalveluissa. Nähtäväksi jää, miten Yhdysvallat mahdolliseen järjestelyyn suhtautuisi.
Jos Honorille ei uuden omistuksen alla asetettaisi enää rajoituksia, voisi se tartkoittaa muun muassa Google-palvelujen paluuta esiasennettuna Honor-laitteisiin. Tällä hetkellä markkinoille tulevissa uusissa Huawei- ja Honor-laitemalleissa ei ole mukana Google-palveluja yhdysvaltalaisrajoituksista johtuen.
Tutkimusyhtiö Canalysin mukaan Honor-brändi vastasi 26 prosentista Huawein heinä-syyskuussa toimittamista yhteensä 51,7 miljoonasta älypuhelimesta. Edullisempiin tuotteisiin keskittyvän Honorin katteet ovat kuitenkin kapeammat kuin huippupuhelimissa. Reutersin mukaan Honorin nettotulos viime vuodelta oli noin 6 miljardia juania noin 90 miljardin juanin liikevaihdolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Älypuhelinten lisäksi myös Honor-brändi on laajentunut muihin laitteisiin, kuten älykelloihin, kuulokkeisiin ja kannettaviin tietokoneisiin.
Yhdysvallat ilmoitti elokuussa tiukennetuista rajoitteista, jotka ovat estäneet syyskuun puolivälistä alkaen myös yhdysvaltalaisella teknologialla eli esimerkiksi ohjelmistoilla suunniteltujen piirien myynnin Huaweille. Aiemmin rajoitukset olivat koskeneet vain suoraan amerikkalaiasta teknologiaa tai amerikkalaisen teknologian käyttöä komponenttien valmistuksessa. Syyskuun puolivälistä lähtien monet yhtiöt ovatkin Yhdysvaltojen tiukennuksen jälkeen lopettaneet toimituksensa Huaweille. Esimerkiksi maailman johtava puolijohteiden valmistusyhtiö TSMC ei enää valmista Huaweille sen Kirin-järjestelmäpiirejä. Sittemmin joillekin komponenttivalmistajille on myönnetty lisenssejä toimitusten jatkamiseen, mutta rajoitetusti.
Ensi vuoden aikana Huawei voi ajautua tilanteeseen, jossa se ei enää pysty myymään älypuhelimia, tabletteja, puettavia laitteita kuten älykelloja ja muita tuotteita, koska se ei yksinkertaisesti pysty hankkimaan niiden valmistamiseen vaadittavia järjestelmä- ja muita piirejä. Toistaiseksi Huawei pärjää kasvattamiensa varastojen ansiosta.
Honorin myynti olisi osa tätä ongelman ratkaisua, ja Honorille se voisi avata valoisamman tulevaisuuden itsenäisenä yhtiönä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »