Suomen koronaviruskontaktien jäljittämiseen ja altistumisilmoituksiin tarkoitettu Koronavilkku-sovellus on ylittänyt 2,5 miljoonan latauksen rajan. Sovellus julkaistiin reilut kaksi kuukautta sitten.
Suomen Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan väkilukuun nähden yksi maailman ladatuimmista koronasovelluksista.
Koronavilkkua on myös hyödynnetty melko aktiivisesti: Koronavilkun käyttäjät ilmoittivat sovelluksessa tartunnasta yhteensä 2 846 kertaa syys-lokakuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 34,9 prosenttia positiivisen testituloksen saaneista ilmoitti tartunnastaan Koronavilkun avulla, jolloin virukselle heidän kauttaan mahdollisesti altistuneet muut käyttäjät ovat saaneet altistumisilmoituksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Koronavilkku on ollut syksyllä avuksi tartuntaketjujen katkaisussa. Esimerkiksi Vaasan alueella vilkun ilmoitukset ovat johtaneet yksittäisten ja ryhmäaltistumisten tunnistamiseen. Mitä useampi sovellusta käyttää, sitä useammin sovellus voi auttaa tällä tavalla”, sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.
Viime aikoina Koronavilkusta on julkaistu päivitysversioita, jotka sisältävät muun muassa parannuksia toimintaan, ulkoasumuutoksia sekä englanninkielisen version.
”Koronavilkku kannattaa ehdottomasti päivittää, sillä sovellusta parannetaan jatkuvasti. Vaikka suurin osa sovelluksista päivittyy automaattisesti, suosittelemme tarkistamaan, että käytössäsi on sovelluksen uusin versio”, muistuttaa teknologia-asiantuntija Sami Köykkä Solitasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koronavilkkua valmistellaan parhaillaan yhteensopivaksi muiden EU:n jäsenmaiden sovellusten kanssa. Tavoitteena on, että loppuvuodesta alkaen Koronavilkun käyttäjä voisi tartunnasta ilmoittaessaan lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle.
Koronavilkku-sovelluksen saa asennettua Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta ja Applen iPhone-puhelimiin App Storesta. Sovelluksen toiminta vaatii iPhonessa vähintään iOS 13.5 -käyttöjärjestelmäversion ja Androidilla vähintään 6.0-käyttöjärjestelmäversion sekä Google Play -palvelut.
Koronavilkku-sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa viimeisen edeltävän 14 vuorokauden aikana, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.
It-yhtiö Solitan kehittämän ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Tallennetut tiedot poistuvat viimeistään 21 päivän kuluttua tai jos sovellus poistetaan. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Taustalla sovelluksessa ovat Applen ja Googlen iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa tarjoamat rajapinnat. Lähikontaktien havainnointi perustuu Bluetooth-yhteyksiin, eikä sovellus käytä sijaintitietoja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »