Nokian julkaisema heinä-syyskuun osavuosikatsaus, joka kolmannen neljänneksen tulosnumeroiden osalta oli odotusten mukainen, jäi tänään suurempien uutisten varjoon.
Päähuomion varastivat jo Nokian tuoreen toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin yhtiössä aloittaman muutoksen ensimmäiset askeleet sekä siihen kytkeytyen Nokian ensi vuoden liikevoittonäkymän – oikaistu liikevoitto 7-10 prosenttia liikevaihdosta – jääminen selvästi tähänastisista markkinaodotuksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kertoi tänään uudesta 1.1.2021 aloittavasta organisaatiorakenteestaan ja johtoryhmästään sekä vihjaili myös uudesta strategiastaan, josta lisätietoa aiotaan julkaista 16. joulukuuta ja Pääomamarkkinapäivä-tapahtumassa 18. maaliskuuta ensi vuonna.
Nokia ei vielä tänään juuri kertonut merkittävistä muutoksista sen liiketoiminnoissa, vaan lähinnä järjesteli nykyisiä bisneksiään uuteen muotoon ja osittain uusien johtajien alaisuuteen.
Nokia on viime vuosina pärjännyt verkkolaitemarkkinoilla kilpailjoitaan heikommin, erityisesti sen 5G-verkkotuotteiden suorituskyvyn ja hintakilpailukyvyn jäätyä jälkeen kilpailijoista 5G-verkkojen rakentamisen alkuvaiheen aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Nokian kykyä panostaa sen laajan tuotevalikoiman onnistuneeseen kehittämiseen on epäilty. Nokia rakensi suuren Alcatel-Lucent-yritysostonsa jälkeen ja sen myötävaikutuksella strategiansa end-to-end-mallille, jossa Nokian tavoitteena oli tarjota operaattoreille yhdeltä luukulta ratkaisut niin mobiiliverkkoon, kiinteään verkkoon, reitittimiin ja optisiin siirtoverkkoihin kuin myös ohjelmistoihin ja verkon hallintapalveluihin. Lisäksi Nokia on pyrkinyt operaattorien lisäksi laajenemaan tarjoamaan verkkoratkaisuja myös suoraan suuryrityksille.
Jälkiviisaasti tämä Nokian kaiken kattava strategia näyttää osoittautuneen epäonnistuneeksi. Operaattoreilla ei ole ollut halua sitoutua vain Nokiaan ja hankkia siltä kaikkea. Tilannetta ei ainakaan ole auttanut Nokian verkkoliiketoiminnan ytimen ja suurimman osan eli mobiiliverkkojen kompastelu uuden sukupolven 5G-tuotteissa. Osasyynä myös tähän oli Alcatel-Lucent-järjestely, joka sekoitti Nokian tuotekehityksen toimintaa kriittisellä hetkellä 5G-markkinan myös käynnistyttyä alkuperäisiä odotuksia aikaisemmin.
Aiemmin ongelmissa ollut Ericsson, joka on Nokiaa enemmän keskittynyt mobiiliverkkoihin, on menestynyt 5G-verkkojen rakentajana toistaiseksi selvästi paremmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka Nokia ei vielä tänään jatkossa mahdollisista joistakin liiketoiminnoista vetäytymisistä kertonutkaan, toi toimitusjohtaja Pekka Lundmark kuitenkin selvästi esille osana uutta strategiaa tehtävän valintoja.
Samalla Lundmark vahvisti Nokian pyrkivän teknologiajohtajaksi – osaltaan mihin liittyvistä panostuksista johtuen ensi vuoden tulos on jäämässä odotettua heikommaksi.
”Olemme menettäneet osuuttamme merkittävässä asiakkuudessa Pohjois-Amerikassa ja tällä markkinalla on myös katteisiin kohdistuvaa painetta. Lisäksi tavoittelemme 5G-markkinajohtajuutta ja tulemme investoimaan niin paljon kuin tarvitaan, jotta pääsemme tavoitteeseemme”, Lundmark kommentoi.
”Osana uutta strategiaa harkitsemme tarkasti mihin investoimme. Tavoittelemme teknologiajohtajuutta ja kohdennamme investoinnit niihin segmentteihin, joissa päätämme kilpailla.”
Osittain on hieman yllättävää, että Nokia kertoi jo tänään uudesta organisaatiorakenteesta ja johtoryhmästä erikseen ennen kuin se on ehtinyt viestiä tulevista painopistealueistaan tarkemmin ja selkeämmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tällä hetkellä Nokian ylimmät segmentit ovat olleet Networks, Nokia Software ja Nokia Technologies. Networksin osia ovat olleet Mobile Access (mobiiliverkot), kiinteät verkot (Fixed Access) ja IP/Optical Networks (IP-reititys ja optiset verkot), joiden johtajat ovat kuitenkin raportoineet suoraan toimitusjohtajalle.
Jatkossakin suoraan toimitusjohtaja Pekka Lundmarkille raportoi mobiiliverkkojen johtajana jatkava Tommi Uitto, mutta kolme muuta edellä mainittua Networksin alaista osaa sekä aiemmin erikseen raportoitu Alcatel Submarine Networks yhdistetään IP ja Fixed Networks -liiketoimintaryhmäksi, jonka johtoon nousee Federico Guillén. Tällä hetkellä Guillén on toiminut asiakasliiketoimintaorganisaation johtajana Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan sekä Aasian ja Tyynenmeren alueiden osalta.
Nokian viime vuosien vahvimmat kasvualueet, Nokia Software -ohjelmistoliiketoiminta ja muita kuin operaattoreita palveleva Nokia Enterprise -yritysasiakasliiketoiminta, niputetaan yhdessä runkoverkkojen ja Global Services -liiketoiminnassa operaattoreille tarjottavien verkonhallintapalvelujen kanssa Nokian uudessa rakenteessa osaksi uutta Cloud and Network Services -liiketoimintaryhmää. Johtajaksi nousee Raghav Sahgal, joka on vetänyt Nokia Enterprisea.
Neljäntenä Nokian liiketoimintaryhmänä jatkaa patentti-, teknologia- ja brändilisensointia hoitava Nokia Technologies johtajanaan edelleen Jenni Lukander.
Neljän liiketoimintaryhmän lisäksi Nokian uuteen rakenteeseen kuuluu Customer Experience -yksikkö, joka Nokian mukaan ”vastaa yhtenäisestä asiakasrajapinnasta sekä edustaa asiakkaiden ääntä läpi liiketoimintojen”. Sitä johtaa jatkossa Ricky Corker, joka on tällä hetkellä Nokian asiakasliiketoimintaorganisaation Amerikan johtaja.
Liiketoimintaryhmiä ja Customer Experience -yksikköä tukee neljä keskeistä yksikköä: Finance, jota johtaa talous- ja rahoitusjohtaja Marco Wirén, Legal and Compliance, jota johtaa lakiasiainjohtaja Nassib Abou-Khalil, People, jota johtaa henkilöstöjohtaja Stephanie Werner-Dietz sekä Strategy and Technology, joka kattaa strategisen suunnittelun, pitkän aikavälin tuotekehityksen mukaan luettuna Nokia Bell Labs sekä Nokian oman IT:n ja digitalisaation. Viimeksi mainitulle johtaja nimitetään vasta myöhemmin.
Organisaatiorakenteen muutosten yhteydessä Nokian johtoryhmä kutistuu nykyisestä ylisuureksi paisuneesta 17 henkilöstä 10 hengen vahvuiseksi, kun tehtävänkuvia yhdistetään. Nokian mukaan sen uusi toimintamalli parantaa tulosvastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä, yksinkertaistaa rakennetta sekä parantaa kustannustehokkuutta.
Huomionarvoista Nokian uudessa johtoryhmässä on, että kaikki nykyiset neljä suomalaisjäsentä säilyttävät paikkansa käytännössä nykyisin tehtävin ja suomalaisten painoarvo koko johtoryhmästä kasvaa näin huomattavasti. Toimitusjohtaja Lundmarkin ohella talous- ja rahoitusjohtaja Marco Wirén tuli Nokiaan vasta tänä syksynä. Nokian paremman huomisen rakentamisessa keskeisimmässä roolissa toimitusjohtaja Lundmarkin rinnalla jatkaa mobiiliverkkojen johtaja Tommi Uitto.
Jos Nokian uudesta organisaatiosta ja johtoryhmästä jotain pitäisi tulkita tulevista painotuksista, niin mobiiliverkkoihin Nokia aikoo panostaa jatkossa yhä enemmän, kuten myös ohjelmistoihin ja yritysasiakkaiden palvelemiseen operaattorien ohella. Sen sijaan muut verkkojen osa-alueet ovat jäämässä Nokian strategiassa mahdollisesti pienemmälle painolle ja nähtäväksi jää, miten Nokia tulee valintojaan tekemään eli tullaanko näkemään myös merkittäviä liiketoimintojen myyntejä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »