Motorola tuo keskiviikkona 28. lokakuuta Suomessa myyntiin uuden taittuvanäyttöisen razr 5G -simpukkapuhelimensa, jonka se julkisti aiemmin syyskuussa.
Motorola razr 5G:n suositushinta Suomessa on 1 499 euroa, eli satasen vähemmän kuin keväällä lanseeratun edeltäjänsä. Suomessa uusi razr 5G tulee saataville vain yhtenä värivaihtoehtona, joka on käytännössä täysin musta Polished Graphite. Muut kaksi razr 5G:n väriä, harmaa Liquid Mercury ja kulta Blush Gold, eivät kuulu valikoimiin Suomessa.
Motorola Razr 5G
- 6,2" Taittuva AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 48 Mpiks. kamera
- 20 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 765G -piiri
- 2800 mAh akku
Uusi razr 5G on läheistä jatkoa Motorolan viime vuoden taittuvanäyttöiselle razrille, joka palautti takavuosien legendaarisen simpukkapuhelinbrändin markkinoille. Motorola razr 5G jatkaa samankokoisilla kansi- ja sisänäytöillä, mutta sisältää tehokkaamman järjestelmäpiirin, 5G-tuen, suuremman RAM-käyttömuistin, 256 gigatavuun tuplatun tallennusmuistin, tarkemmat kamerat sekä kannessa että sisäpuolella kuin myös hieman suuremman akun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pääsimme tutustumaan uuteen razr 5G:hen lyhyesti viime viikolla. Kokonaisuutena ensituntuma on uutuudesta oli erittäin hyvä, ja kaikki Motorolan aiemmasta taittuvanäyttöisestä razrista tekemät parannukset vaikuttavat tervetulleilta – osa tosin myös tuikitarpeellisilta parannuksilta.
Uusi razr 5G on nyt on taustaltaan lasia, kun edeltäjässä takapinnan materiaalina oli vielä muovi. Lisäksi ulkoisesti toinen merkittävä muutos on sormenjälkilukijan siirtäminen etupuolelta alareunan leuasta taakse, joka kokonaisuutena vaikuttaa helppokäyttöisemmältä sijainnilta. Rungon materiaalina on yhä alumiini.
Muuten kuin lasipintaan vaihtamisen osalta razr 5G:ssä on ulkoisesti paljon samaa kuin edeltäjässään. Esimerkiksi kansi- ja sisänäyttö ovat säilyneet kooltaan ennallaan – kannessa näytön koko on 2,7 tuumaa ja sisällä 6,2 tuumaa. razr 5G on edelleen suljettuna ilahduttavan kompakti laite, joka sujahtaa mukavasti taskuun. Suljettunakin puhelimen paksuus on vain 16 millimetriä, mikä ei tunnu paljolta, kun huomioi muuten kansi suljettuna pienen koon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarvittaessa razr 5G:n kannen avaaminen onnistuu myös yhdellä kädellä, mutta hieman hankalasti ainakin pakkauksesta vedetyssä upouudessa demolaitteessa. Motorolan mukaan avaamisen yhdellä kädellä pitäisikin helpottua, kun kannen alkukankeus on hävinnyt.
Sisäpuolella razr 5G:n taittuva näyttö on edelleen edeltäjänsä tavoin komea ilmestys. Saranarakenteen ansiosta näyttö avautuu tasaiseksi, eikä näytön taitoskohdassa ole nähtävissä käytännössä minkäänlaista epätasaisuutta toisin kuin Samsungin taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa, myös sen simpukkamallisissa Galaxy Z Flipissä ja sen 5G-versiossa. Tässä suhteessa Motorolan razr 5G on selvästi parempi. ”Virheetön”, tasapintaiseksi aukeava näyttö parantaa huomattavasti koko laitteesta jäävää yleistä fiilistä.
Toisin kuin Samsungeissa, razr 5G:n näyttö ei kuitenkaan pysy auki eri kulmissa, vaan puhelin on käytettävissä käytännössä vain joko täysin kiinni tai auki.
6,2 tuuman OLED-näytön tarkkuus on yhä 22:9-kuvasuhteella riittävät 2142×876 pikseliä (373 PPI).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorolan mukaan razr 5G:n on nyt testattu kestävän 200 000 taitoskertaa, mikä tarkoittaa yli 100 taistosta päivässä yli viiden vuoden ajan. Ensimmäisessä taittuvanäyttöisessä razrissa ei myöskään Motorolan mukaan ole havaittu mitään erikoisempia kestävyysongelmia, joten kestävyyden kannalta asiat näyttäisivät olevan hyvällä mallilla.
Motorola razr 5G:n tekniset uudistukset edeltävästä razr-mallista
- 5G-mobiiliverkkoyhteys
- Tehokkaampi Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri
- Suurempi RAM-käyttömuisti (8 vs. 6 Gt) ja tallennusmuisti (256 vs. 128 Gt)
- Tarkempi pääkamera (48 vs. 16 megapikseliä), jossa lisänä myös optinen kuvanvakain
- Tarkempi sisäkamera (20 vs. 5 megapikseliä)
- Suurempi akku (2 800 vs. 2 510 milliampeerituntia)
- Sormenjälkilukija takana etupuolen ”leuan” sijaan
- Fyysinen nano-SIM-korttipaikka integroidun eSIMin lisäksi
Useimmat razr 5G:n teknisistä uudistuksista eivät varsinaisesti näy laitteesta ulospäin, mutta ovat kuitenkin merkittäviä.
Mallinimensä mukaisesti uuden razr 5G:n keskeinen uudistus on tietenkin tuki nopeammalle uuden sukupolven 5G-mobiiliverkkoyhteydelle. razr 5G tukee 5G-verkkoja alle 6 gigahertsin taajuusalueilla, yhteensä yhdeksällä eri taajuudella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiempi razr oli älypuhelinmarkkinoilla erikoisuus, sillä se sisälsi pelkästään integroidun eSIMin, eikä lainkaan fyysistä SIM-korttipaikkaa. Nyt razr 5G:ssä on paikka myös yhdelle perinteiselle nano-SIM-kortille. Tämä mahdollistaa tarvittaessa myös kahden liittymän käytön yhden fyysisen kortin ja eSIMin kanssa.
Järjestelmäpiirinä razr 5G:ssä on Qualcommin Snapdragon 765G, joka on myös selkeästi – useampia kymmeniä prosentteja – tehokkaampi kuin Snapdragon 710 aiemmassa razrissa. Myöskään razr 5G ei kuitenkaan edelleenkään tarjoa aivan terävimmän kärjen suorituskykyä Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiirillä, jollainen löytyy esimerkiksi Samsungin kilpailevasta Galaxy Z Flip 5G:stä. Muussa kuin pelaamisessa käytännön eron suorituskyvyssä pitäisi kuitenkin olla vähäinen.
RAM-käyttömuistia on nyt aiempaa enemmän (8 vs. 6 Gt) ja tallennusmuistin määrä on tuplattu 256 gigatavuun, mikä on tärkeää, sillä muistikorttipaikkaa razr 5G ei tarjoa.
5G-tuen ohella toinen merkittävä parannus razr 5G:n ominaisuuksissa on tapahtunut kameroissa – eikä syyttä. Aiemman razrin 16 megapikselin pääkamera oli nykymittapuulla vaatimaton. Kannessa sijaitseva pääkamera on razr 5G:ssä nyt tarkkuudeltaan 48 megapikseliä, aukon koon ollessa edelleen f/1,7, ja kamerassa on myös optinen kuvanvakain. Kameran toimintaa tukee lisäksi edelleen myös laser-automaattitarkennus.
Kannen kameraa voidaan käyttää myös selfieihin yhdessä kansinäytön kanssa. Lisäksi sisäpuolelta löytyy nyt 20 megapikselin kamera aiemman 5-megapikselisen sijaan, esimerkiksi videopuheluissa käytettäväksi. Kansi auki kuvatessa on myös mahdollista avata kameran näkymä myös kansinäytölle, jolloin kuvauskohde voi myös nähdä itsensä. Oletuksena puhelin myös tunnistaa kuvattavan ihmisen kasvot ja avaa tällöin kansinäyttöön hymynaamakuvakkeen.
Käyttöjärjestelmäversiona razr 5G sisältää aluksi Android 10:n. Motorola on luvannut tuoda puhelimelle kaksi käyttöjärjestelmäversiopäivitystä, eli tänä syksynä Googlen julkaiseman Android 11:n lisäksi vielä seuraavan Android 12:n.
Kansinäytön toiminnallisuutta on kehitetty entistä monipuolisemmaksi. Päänäkymän vasemmalta puolelta pääsee kätevästi kameraan ja oikealta pikavalintoihin, uuteen kustomoitavaan sovellusvalikkoon ja sen jälkeen toisella pyyhkäisyllä yhteystietoihin. Kansinäyttöä voi käyttää myös muun muassa navigoitaessa, viesteihin vastatessa, ja musiikkipalveluista Spotifyn ja YouTube Musicin käyttöliittymän pitäisi mukautua sille. Kansinäytöllä auki ollut sovellus avautuu kätevästi suuremmalle sisänäytölle, kun kansi avataan.
Ominaisuuksista razr 5G:stä jäävät uupumaan yhä muun muassa stereokaiuttimet, muistikorttipaikka eikä tarjolla ole myöskään erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää. Samoin IP-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys jää taittuvarakenteisessa puhelimessa haaveeksi. Motorolalle tyypilliseen tapaan puhelimessa on kuitenkin vettä hylkivä nanopinnoite sisäisissä komponenteissa sekä vettä estävä rakenne.
Kokonaisuutena ensituntuma Motorola razr 5G:stä oli lyhyen tutustumisen perusteella erittäin hyvä. Puhelimen 1 499 euron hintalappua on toki vaikea perustella mitenkään ominaisuuksiin perustuvilla järkisyillä, mutta razr 5G onkin ehdottomasti puhelin, joka ostetaan muista syistä. Se erottuu joukosta ja näyttää siistiltä, mutta tarjoaa nyt myös alkuperäistä taittuvanäyttöistä razria huomattavasti paremman teknisen kattauksen.
Motorola razr 5G:n tekniset tiedot
- Simpukkamallinen rakenne, ulkopinnat lasia ja alumiinirunko
- 6,2 tuuman taittuva sisänäyttö P-OLED-näyttöpaneelilla, 22:9-kuvasuhteella ja 2142×876 pikselillä (373 PPI)
- 2,7 tuuman kansinäyttö OLED-näyttöpaneelilla 4:3-kuvasuhteella ja 800×600 pikselillä (370 PPI)
- Sormenjälkilukija takana
- 48 megapikselin pääkamera 0,8 mikronin pikselikoolla (12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia), dual pixel PDAF / laser -automaattitarkennuksella, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, kaksois-LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 4K 30 fps ja 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 120 fps ja 720p 240 fps
- 20 megapikselin sisäkamera 0,8 mikronin pikselikoolla (5 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,2-aukolla
- Yksi kaiutin ja neljä mikrofonia
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 gigatavua tallennusmuistia
- Yksi nano-SIM-korttipaikka ja integroitu eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 18
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuusalue, taajuudet n1, n3, n5, n7, n28, n41, n77, n78, n79
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 3.1)
- 2 800 milliampeeritunnin akku 15 watin TurboPower-pikalatauksella
- Mitat 91,7 x 72,6 x 16 millimetriä suljettuna, 169,2 x 72,6 x 7,9 millimetriä avattuna
- Paino 192 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »