Yhdysvaltalaisen Nvidian syyskuun puolivälissä julkistaman aikeen ostaa brittiläinen piirisuunnittelija ARM odotettiin jo alusta alkaen kohtaavan vastustusta erityisesti Kiinassa.
Nyt Bloomberg raportoikin useiden kiinalaisten teknologiayhtiöiden, mukaan lukien Huawein, ilmaisseen huolensa paikallisille viranomaisille.
Nvidia on maksamassa ARMista rahana ja uusina omina osakkeinaan yhteensä jopa 40 miljardia dollaria. Kaupan julkistamisen yhteydessä Nvidia kertoi odottavansa kaupan toteutuvan seuraavan 18 kuukauden aikana. Kaupan toteuttaminen vaatii muun muassa viranomaishyväksynnät Yhdistyneeltä kuningaskunnalta, Kiinalta, Euroopan unionilta ja Yhdysvalloilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viranomaishyväksynnän saaminen Kiinasta voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi.
Kiina ja kiinalaisyritykset pelkäävät, että ARMin siirtymistä yhdysvaltalaisomistukseen – eikä syyttä, sillä Yhdysvallat on monin eri keinoin pyrkinyt vaikeuttamaan kiinalaisyhtiöiden, ennen kaikkea Huawein toimintaa.
Kiinassa pelätään, että siirtyminen yhdysvaltalaisomistukseen voisi tarkoittaa jälleen uusia ARM-teknologiaan liittyviä rajoitteita kiinalaisyhtiöille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bloombergin mukaan useat kiinalaiset teknologiayhtiöt ovatkin lobanneet Kiinan kilpailuviranomaisia joko kieltämään järjestelyn suoraan tai asettavan sille ehtoja, jotka takaavat niille jatkossakin pääsyn ARMin teknologiaan.
Aiemmin Qualcomm joutui luopumaan NXP Semiconductorsin ostoaikeista vuonna 2018, kun se ei onnistunut saamaan Kiinalta hyväksyntää kaupalle pitkän 21 kuukautta kestäneen prosessin aikana.
ARMin ostamalla Nvidia laajentaa nyt huomattavasti rooliaan mitä tulee mobiililaitteisiin kuin myös laajempaan piirisuunnitteluun.
ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei ole osallistunut lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Applelle, Huaweille, Samsungille ja Qualcommille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. ARMille nämä kumppanit maksavat käytännössä valmistettujen suoritinten lukumäärään perustuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nvidia on kertonut jatkavansa ARMin avointa lisensointimallia ja asiakasneutraalia toimintatapaa. Nvidian suunnitelmana on myös laajentaa ARMin lisensointiportfoliota Nvidian teknologialla.
Kaupan suhteen on ollut pelkoja siitä, että Nvidia suosisi jatkossa itseään mitä tulee ARMin teknologiaan.
ARMin teknologia on ollut pitkään suunnattu ennen kaikkea vähävirtaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin. Pikku hiljaa ARM-akkitehtuuri on kuitenkin valtaamassa alaa myös perinteisistä tietokoneista kuin myös mahdollisesti jatkossa yhä vahvemmin myös datakeskuksista AMD:n ja Intelin x86-arkkitehtuurin suoritinten sijaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »