Microsoft ilmoitti Nokian puhelinliiketoiminnan ostamisesta vuonna 2013. Nyt myös Microsoft on jälleen nostettu yhdeksi ostajaehdokkaaksi nykyiselle verkkolaiteyhtiölle Nokialle.
Toistaako historia taas itseään?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoftin ostajakandidaatiksi Nokialle on nostanut tutkimusyhtiö CCS Insight osana vuodelle 2021 luomiaan ennusteita. CCS ennakoi jonkin yhdysvaltalaisen teknologiayhtiön pyrkivän hankkimaan Nokian ensi vuoden aikana. Microsoftin lisäksi mahdollisena ostajana esille nostetaan kenties vielä yllättävämmin myös suoritinjätti Intel.
”Tunnemme, että Nokia voi olla hieman haavoittuva yritysoston osalta”, kommentoi CCS Insightin kuluttaja- ja viestintäalojen asiantuntija Kester Mann.
Microsoftin mahdollinen kiinnostus Nokian ostamiseen ei ole aivan tuulesta temmattu. Microsoft on nimittäin viime aikoina pyrkinyt laajentumaan voimakkaasti operaattoreita palvelevaan liiketoimintaan, joskin ennen kaikkea ohjelmistoihin keskittyen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Maaliskuun lopulla Microsoft ilmoitti ostavansa verkkojen virtualisointiratkaisuja kehittävän Affirmed Networksin kaupassa, jonka arvo oli jopa 1,35 miljardia dollaria. Toukokuussa Microsoft jatkoi yritysostojaan kertomalla ostavansa Metaswitch Networksin, joka myöskin tarjoaa operaattoreille virtualisoidun verkon ohjelmistoja, joilla ne voivat toteuttaa puhe-, data- ja muita palveluja verkossaan.
”Microsoft on osoittanut todellista kiinnostusta telekommunikaatioalaan. Olemme nähneet tänä vuonna heiltä jo kaksi yritysostoa, jotka tuovat jonkin verran osaamista 5G:stä ja telekommunikaatiosta ja joitakin kontakteja alalta. Uskomme, että Nokia voisi olla potentiaalinen kohde Microsoftin kaltaiselle yhtiölle”, kommentoi CCS Insightin Mann.
Aiemmin kesän 2020 aikana spekulaatioita Nokian tai ruotsalaisen Ericssonin ympärillä kiihdyttivät huhut Yhdysvaltojen hallinnon suunnitelmista, joiden taustalla oli halu rakentaa vahvempi – ja yhdysvaltalaisempi – vaihtoehto kiinalaiselle Huaweille, jonka vastaista taistoa Yhdysvallat on käynyt monin eri keinoin.
Muun muassa Wall Street Journal raportoi Yhdysvaltojen ajatuksista kesäkuun lopulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen kaavailemiin suunnitelmiin oli kuulunut myös tuki Ericssonin tai Nokian ostamiselle yhdysvaltalaisvoimin. Yritysostoa oli ehdotettu esimerkiksi reititin- ja muuhun verkkoteknologiaan erikoistuneelle Ciscolle, mutta se ei ole halunnut hankkeeseen ryhtyä. Yritykset – kieltäytyneitä oli WSJ:n mukaan enemmän kuin yksi – eivät ole halunneet laajentua Ericssonin ja Nokian liiketoiminnassa hallitsevassa roolissa olevaan matalakatteiseen tukiasemabisnekseen.
Jo helmikuun lopulla Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr kommentoi myös julkisesti, että jenkkien pitäisi ostaa määräysvalta Ericssonissa tai Nokiassa. Helmikuun lopulla raportoitiin myös Nokian harkitsevan strategisia vaihtoehtojaan ja erilaisia yritysjärjestelyjä yhdessä ulkopuolisen neuvonantajan kanssa, mutta asiasta ei ole sittemmin kuultu enempää.
Verkkoalaan kytkeytyvien suuryritysten lisäksi yritysoston mahdollisuutta on kartoitettu Yhdysvalloissa myös pääomasijoitusyhtiöiden kanssa. WSJ kertoo esimerkiksi Cerberus-yhtiön osoittaneen alustavaa kiinnostusta mutta sen vähentyneen sittemmin Ericssonin ja Nokian markkina-arvojen palauduttua vahvalla kurssinousulla maaliskuun koronakuopasta.
Viime viikkoina Nokian osakekurssi on kuitenkin jälleen painunut, ja analyytikkoarvioiden perusteella Nokian nykyarvon perustelevat näin alhaisella osakekurssilla käytännössä sen erillinen ohjelmistoliiketoiminta ja patenttien lisensointitoiminta – koko muulle Nokian liikevaihdosta leijonanosan tuovalle verkkolaitebisnekselle arvoa ei laskelmassa käytännössä jää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia on tänä vuonna vaihtanut sekä hallituksen puheenjohtajaa – Risto Siilasmaan tilalle Sari Baldauf – sekä toimitusjohtajaa, kun Pekka Lundmark aloitti Rajeev Surin seuraajana. Uuden johdon voimin Nokialta on odotettu uusia linjanvetoja, ja mahdollisesti ainakin joidenkin osien myyntiä.
Nokian 5G-verkkotuotteiden suorituskykyä on kritisoitu, ja tuotteiden hintakilpailukyky on myös ollut heikko. Tähän Nokia on luvannut tasaista parannusta uuden sukupolven järjestelmäpiiripohjaisten laitteiden osuuden kasvaessa toimituksista. 5G-bisneksen nopea liikkeellelähtö jo viime vuonna tavallaan yllätti Nokian, jolla oli vielä suuri integraatiotyö Alcatel-Lucentin kanssa.
Yhdysvalloista Nokialle tuli nyt syksyllä kova isku, kun Verizon-operaattori teki jättimäisen 6,64 miljardin dollarin eli 5 miljardin euron uuden sopimuksen 5G-verkkotoimituksista Samsungin kanssa. Erityisesti Nokian on raportoitu hävinneen tarjouskilpailussa. Osasyy tähän voi olla Nokian tuotteiden kilpailukyvyn ohella operaattoreiden halu rakentaa verkkomarkkinoille kilpailua, jota Samsungin vahvistuminen Ericssonin ja Nokian vaihtoehdoksi tarkoittaisi.
Euroopasta Nokialle on puolestaan tullut positiivisempia uutisia, sillä brittläisen BT:n kanssa tehty sopimus nostaa Nokian BT:n suurimmaksi verkkolaitetoimittajaksi. Uusi sopimus syntyi sen jälkeen, kun Huawein sulkemisesta jatkossa ulos brittimarkkinoilta kerrottiin aiemmin tänä vuonna. Nokian ja Ericssonin on odotettu hyötyvän Yhdysvaltojen kylvämästä Huawei-vastaisuudesta myös useilla muilla markkinoilla.
Siltikin verkkomarkkinoiden tulevaisuus – ja Nokian kohtalo niiden osana – on nyt jälleen avoinna. Pidemmällä aikavälillä markkinoilla laitteiden painoarvon odotetaan edelleen pienenevän ja ohjelmistojen kasvavan. Toistaiseksi Microsoft on yritysostoissaan asettanut pelimerkkinsä tämän kehityksen puolesta. Mutta Nokian ostolla Microsoft voisi hypätä suoraan keskeiseen asemaan niin operaattorien ohjelmistomarkkinoilla kuin myös laajemmin erilaisissa yhteysratkaisuissa – niin operaattoreille kuin yritysasiakkaillekin, joita Nokia on viime vuosina strategiassaan painottanut.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »