Myös Saksa on vaikeuttamassa Huawein osallistumista verkkojen rakentamiseen maassa osana uutta informaatioteknologia-aiheista lainsäädäntöä.
Lähteet ovat kertoneet, että hallituksessa sovitun mukaan valvonta- ja rajoitustoimet laajennetaan 5G-verkon core-ydinosien lisäksi koskemaan myös radioverkkoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein verkkolaitteiden hankkimista ei Saksassa kiellettäisi suoraan, mutta eri arvioiden mukaan käytännössä näin voisi tapahtua.
Esimerkiksi Financial Timesin lähteiden mukaan lainsäädännön luomat ”byrokraattiset esteet” voisivat olla ylitsepääsemättömiä Huaweille. Lakiluonnoksen nähneet parlamenttiedustajat kertovat sen sisältävän kaksivaiheisen hyväksyntäprosessin verkkolaitteille, mukaan lukien yksittäisten komponenttien teknisen tarkistuksen kuin myös valmistajan luotettavuuden poliittisen arvioinnin.
”Kuinka Huawei, yhtiö, jolla on epäiltyjä kytköksiä Kiinan valtioon, voisi läpäistä poliittisen luotettavuuden testin?” kerrotaan yhden parlamenttiedustajan kommentoineen Financial Timesille. ”Se on mahdotonta”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Saksa on ollut Huaweille verkkolaitteissa keskeinen markkina, ja esimerkiksi Vodafone, Deutsche Telekom ja Telefónica Saksassa ovat kaikki sen suuria asiakkaita.
Rajoitukset Saksassa seuraavat Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Brittimarkkinoilta Huawei suljettiin tylysti kokonaan ulos aiemmin tänä vuonna. Brittioperaattorien tulee poistaa käytöstä tulevaisuudessa jo nyt käyttöön otetut Huawein 5G-verkkolaitteet, mihin on kuitenkin annettu aikaa vuoteen 2027 asti. Uusia 5G-verkkolaitteistoja operaattorit eivät voi hankkia Huaweilta ensi vuodesta alkaen. Nokia kertoikin tällä viikolla laajennetusta 5G-sopimuksesta brittiläisen BT:n kanssa. Nokia korvaa Huawein osuutta BT:n 5G-verkkosuunnitelmissa.
Myös Ranskassa operaattoreita on ohjattu välttämään Huaweita.
Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Saksan tarkoitus on nimenomaan sulkea Huawei ulos markkinoilta byrokratian kautta samalla, kun britit ovat kieltäneet Huawein suoraan ja Ranska tavallaan epävirallisesti. ”Lopputulos on sama”, kommentoi yksi korkean tason turvallisuuslähde Reutersille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on jo pitkään lobannut ankarasti muitakin maita ryhtymään Huawein vastaisiin rajoitustoimiin. Yhdysvalloissa Huawei nähdään turvallisuusuhkana sen Kiina-taustan takia.
Saksassa tuleva lainsäädäntö tulee antamaan myös maan turvallisuuspalvelulle tärkeän roolin, jossa se voi toimittaa tietoja osana verkkotoimittajan luotettavuuden arviointia.
Financial Times kuvailee, kuinka Saksan liittokansleri Angela Merkel on vastustanut Yhdysvaltojen painetta Huaweille asetettavasta suorasta kiellosta. Sen sijaan Merkel on pyrkinyt tiukentamaan yleisiä, kaikkia verkkotoimittajia koskevia vaatimuksia ja tarkistuksia. Hallituksen sisälläkin asiasta on kuitenkin useita eri mielipiteitä.
Huawei kieltäytyi Financial Timesille kommentoimasta suoraan Saksan vielä keskeneräistä uutta lainsäädäntöä, mutta totesi, ettei se näe mitään syitä rajoittaa sen pääsyä markkinoille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Valmista, hyväksyttävää ehdotusta Saksan uudesta laista odotetaan viimeistään marraskuussa, mahdollisesti jo lokakuussa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »